Eurovision 2020: Sverige tävlar i semifinal 1

EUROVISION 2020. Det blir genom den första semifinalen den 12:e maj som Sverige kommer att behöva kvala till sig en plats till 2020 års Eurovision-final. Detta blev klart vid semifinallottningen som genomfördes i Rotterdams stadshus i Rotterdam den 28:e januari 2020.

Förutom att bli allokerad till semifinal 1 kommer Sveriges representant (vinnaren av Melodifestivalen 2020) tävla i den första halvan i den semifinalen. I och med det noterar vi att det är första gången sedan 2017 som Sverige får tävla i den första semifinalen.

 

Hela lottningens resultat

Så här fördelade sig alla 35 semifinalländer i lottningen (de listas i bokstavsordning efter landsnamn inom varje starthalva):

 

Semi 1 (12/5)

Första halvan

 • australia_smallAustralien
 • ireland_smallIrland
 • lithuania_smallLitauen
 • Nordmakedonien
 • Ryssland
 • Slovenien
 • sweden_smallSverige
 • belarus_smallVitryssland

 

Andra halvan

 • azerbaijan_smallAzerbajdzjan
 • belgium_smallBelgien
 • cyprus_smallCypern
 • Israel
 • Kroatien
 • malta_smallMalta
 • norway_smallNorge
 • romania_smallRumänien
 • Ukraina

 

Semi 2 (14/5)

Första halvan

 • estonia_smallEstland
 • Grekland
 • iceland_smallIsland
 • Moldavien
 • poland_bigPolen
 • San Marino
 • serbia_smallSerbien
 • Tjeckien
 • austria_smallÖsterrike

 

Andra halvan

 • Albanien
 • Armenien
 • Bulgarien
 • denmark_smallDanmark
 • finland_smallFinland
 • Georgien
 • latvia_smallLettland
 • portugal_smallPortugal
 • switzerland_smallSchweiz

 

 

De direktkvalificerade ländernas lottning

Förutom att allokera in semifinalländerna gjordes det vid lottningen även en fördelning av direktkvalificerade länder (”Big Five” och värdlandet) som ska extrarösta i semifinalerna. Man lottade in tre länder per semifinal, och resultatet blev att Italien, Nederländerna och Tyskland röstar i den första semifinalen medan FrankrikeSpanien och Storbritannien röstar i den andra semifinalen. I övrigt är dessa 6 länder redan klara för tävlan i finalen den 16:e maj.

 

Startnumret bestäms senare

I dagsläget innebär lottningsresultatet för Sveriges del ett startnummer mellan 1 och 8 (av totalt 17) i sin semifinal. Vilket exakt nummer det sedan blir, och vilka startnummer som alla semifinalister kommer att få, det är något som avgörs av produktionen.

Men startnumren för semifinalerna sätts inte nu, utan det sker först efter att samtliga tävlingsländer (även ”Big Five” och värdlandet) är klara med sina artist- och bidragsval. Inlämningen görs vid det officiella delegationsmötet i mitten av mars, vilket gör att startordningen kommer att dyka upp någon gång veckorna därefter. Hur lång tid det tar att få den gjord beror helt enkelt på hur snabbt eller långsamt som produktionen arbetar fram den.

Reglerna för startordningen är enkla. Produktionen får sätta länderna som tävlar inom samma semifinalhalva i vilken ordning de vill, förutsatt att inget land byter semifinal eller semifinalhalva efter lottningen. När ordningen sedan är klar måste den också godkännas av tävlingens avgående Executive Supervisor (Jon Ola Sand) och referensgruppens ordförande (Frank-Dieter Freiling).

 

Missade du lottningen – se den här nedan!

Lottningen ägde rum på stadshuset i Rotterdam under den tidiga tisdagseftermiddagen den 28:e januari, och sändes bl.a. via Eurovision.tv:s YouTube-kanal. Om du missade sändningen eller om du vill se den igen är det bara att klicka på filmklippet nedanför:

 

Kommentera gärna vad du tycker om lottningsresultatet!

 


 

Kommentera