Sverige vann OGAE Second Chance Contest 2020

Foto: ESC-Panelen

PANELEN TIPSAR. Den 34:e upplagan av OGAE Second Chance Contest är nu avgjord och efter att OGAE-klubbarna röstat klart var det Anna Bergendahls ”Kingdom Come” som tog hem segern för Sveriges räkning. Detta är Sveriges 17:e seger genom tiderna!

 

Hur gick det till?

Det var den franska OGAE-klubben som stod värd för 2020 års OGAE Second Chance Contest i och med att Frankrike tog hem segern 2019 med Seemones ”Tous les deux”. Däremot hade Frankrike inget tävlingsbidrag det här året med anledning av att Frankrike gjorde internval till Eurovision 2020, och då bara länder som minst hade final får delta fick Frankrike stå över. Även Moldavien och Vitryssland, som förvisso hade publika uttagningar inför 2020, deltog inte i finalen. Totalt hade således årets Second chance-startfält 22 bidrag från lika många länder.

Omröstningen skedde dels genom de tävlande ländernas OGAE-klubbar samt 17 gästande klubbar, vilket bland annat inkluderade värdlandet Frankrike. En majoritet av gästklubbarna var länder som inför Eurovision 2020 utsåg artist och/eller bidrag internt, medan andra var länder som inte har deltagit aktivt i Eurovisionen på väldigt länge, exempelvis Luxemburg och Turkiet.

De länder som ej har en egen OGAE-klubb ingår i gruppen OGAE Rest of the world som i år röstade fram San Marinos Senhit med ”Obsessed” som sitt tävlingsbidrag.

 

Resultatet

Så här blev resultatet när alla OAGE-klubbar hade röstat klart:

 

Det blev alltså ytterligare en svensk seger i detta sammanhang och det firar vi med att bjuda på Anna Bergendahls framträdande från 2020 års Melodifestival. Grattis Anna!

 

Fakta: Vad är OGAE Second Chance Contest?


Varje år sedan 1987 gör OGAE-nätverket, som är ett samlingsnätverk av Melodifestivalklubbar runt om i världen, en egen Eurovision Song Contest. Denna variant går ut på att kora bidrag som tävlat i nationella uttagningar det aktuella året men som inte vann. Varje lands klubb röstar fram sin egen kandidat och sedan röstar varje klubb på sina favoriter bland de låtar som valts ut. Den låt som fått högst totalpoäng vinner och det land låten representerar får vanligen arrangera värdnation för det kommande årets final.

I 2019 års Second Chance Contest var det Frankrike som tog hem segern med sångerskan Seemone och låten Tous les deux. Tack vare segern var det Frankrike som får stå värd 2020. Annars är det Sverige som lyckats bäst med inte mindre än 16 segrar, medan exempelvis tvåan Italien bara lyckats få ihop fem segrar genom tiderna. Sveriges senaste seger fram till i år kom år 2017 med Mariettes A Million Years. Förutom segrarna har Sverige ett flertal silver- och bronsmedaljer i denna tävling.

Mellan åren 1970-1986 genomfördes en liknande tävling som Second Chance Contest fast då under namnet Retrospective Second Chance Contest.

 


 

Kommentera