2021 års Dansk MGP flyttar in i TV-studio

NATIONELLA UTTAGNINGAR. Efter månader av väntan står det klart att Dansk MGP 2021 blir av som planerat, däremot med en viss förändring.

Danska TV-bolaget DR (Danmarks Radio) kunde redan under våren 2020 meddela att man skulle genomföra en ny omgång av Dansk MGP för att utse Danmarks artist och bidrag till Eurovision 2021. Sedan dess har det dock varit helt tyst från DR som först nu i slutet av oktober lyfter på locket mitt i coronakrisen genom att släppa tävlingsreglerna!

I dessa kan vi läsa att det som brukligt kommer att vara en finalkväll som uttagningssätt. Finalen kommer däremot inte att hållas i en stor arena utan flyttar in i en TV-studio i DR:s huvudkontor i Köpenhamn. Det är inte sagt om finalen hålls med eller utan publik. Datumet för finalen är satt till den 6:e mars 2021.

 

Antagning pågår

Fram till den 20:e november 2020 pågår en antagning för intresserade låtskrivare och artister. Ansökningar ska kunna skickas in digitalt via denna länk, dock har vi inte hittat någonstans där bidragen de facto skickas in.

När antagningen har stängts kommer MGP-redaktionen att lyssna igenom de inskickade låtarna och därefter utses åtta bidrag som får tävla i finalen. Bidragen utses dels med hjälp av en jury men bidrag kan också komma från specialinbjudningar från olika skivbolag och andra intressenter. Namnen på artister och bidrag hålls hemligt till dess DR själv väljer att presentera dem.

 

Tävlingsregler

Det här är en sammanfattning av reglerna:

– Vem som helst får skicka in bidrag och tävla i programmet som artist. Däremot ställer DR som krav på att alla icke-danska låtskrivare måste ha ”en stark anknytning till Danmark”, exempelvis genom att vara gift eller i ett förhållande med en dansk medborgare, eller att du bor/har bott i Danmark under en längre period osv. Annars ska alla danska medborgare inklusive danskar som bor på Färöarna och Grönland tillåtas att skicka in låtar och tävla i programmet, med undantag för samtliga DR-anställda och dess familjemedlemmar.

– Endast nyskrivna originalverk som aldrig tidigare offentliggjorts på någon publik plattform får delta i Dansk MGP 2021. Viss dispens kan ges men bara i undantagsfall där det kan garanteras att bidraget inte getts någon fördel mot de andra bidragen som valts ut.

– Tävlingsbidraget ska mer eller mindre vara i slutversion vid inskickningen.

– Ett tävlingsbidrag ska kunna framföras på maximalt 3 minuter.

– Låttexten inte innehålla politiska eller kommersiella meddelanden, ej heller svordomar eller annat olämpligt språk.

– Språkvalet är fritt, men kom ihåg att det görs i samråd med DR.

– För att vara tävlande artist måste du vara minst 16 år gammal senast 6 mars 2021. Någon övre åldersgräns finns ej.

– Alla sånginsatser, både huvud- och körsång, ska göras 100% live. Förinspelad körsång får alltså inte förekomma.

– Varje scenframträdande får ha mellan 1-6 personer, vilket inkluderar huvudsångaren/na samt ev. bakgrundskör och dansare.

– Respektive låtskrivare/team som får med bidrag i startfältet måste godkänna att tävlingsbidraget får dels framföras i Dansk MGP och vid eventuell seger också vid Eurovision Song Contest. Ni måste också godkänna att DR får del av upphovsrätten som i det här fallet innebär rättigheter att bland annat spela in och sända bidraget.

– Vinnarbidraget med tillhörande artist kommer att representera Danmark vid Eurovision Song Contest 2021. Vinnaren åtar sig att ställa upp vid alla tillfällen som behövs, exempelvis vid repetitioner, resor, presskonferenser, andra pressjobb osv.

– DR äger rätten till regelverket och kan vid behov justera dessa när och hur mycket de vill. De äger också rätten att diskvalificera alla som bryter mot reglerna.

 


 

Kommentera