Krav på förinspelade liveupptagningar för alla länders bidrag i Eurovision 2021

Foto & copyright: azerberjankey/Pixabay.com

EUROVISION 2021. För att säkerställa att alla 41 länder som anmält sitt intresse att delta i Eurovision 2021 kan delta i tävlingen i maj har EBU ställt som krav att respektive land ska göra varsin förinspelad liveupptagning av sitt tävlingsbidrag. Dessa kommer sedan att användas som reservutsändningar i de fall att ett land inte kan vara på plats i Rotterdam.

 

Vad innebär denna förändring?

Det innebär att varje land gör varsin inspelning som skickas till EBU inför tävlingen och som används som ett reservinslag ifall att artisten/gruppen inte kan vara på plats i Rotterdam. EBU har ställt en del krav som att inspelningen måste äga rum i en studio utan publik och det ska vara en treminutersuppspelning utan paus. Det första innebär att varje land inte får använda sin eventuella bandade finalinspelning som inslag och det senare innebär att inspelningen inte får klippas om i efterhand, däremot tillåts att göra flera omtagningar så länge endast en av dessa versioner skickas vidare till Rotterdam.

EBU ställer inga krav på hur studiomiljön ska se ut, istället är temat OpenUp to variety som innebär total artistisk frihet. De undanber dock artisterna att bland annat använda sig av virtuella verkligheter, konfetti, drönare, vatten och så kallade green screens. Delegationerna får dock använda sig av teknik och andra faciliteter som kommer att finnas på den stora scenen i Rotterdam om de så önskar, exempelvis olika typer av kameraåkningar.

 

Hur hålls allt rättvist?

Eftersom det kan bli svårt att hålla det rättvist kring studiomiljöerna finns det andra saker som EBU håller hårt på och det är hur inspelningarna ska gå till. Inför varje studioinspelning kommer respektive delegation få träffa en koordinator från värdbolaget som tillsammans gör upp en inspelningsplan och hur studiomiljön etc ska se ut. När det sedan är dags för tagning får varje land endast 60 minuter på sig att filma upp till tre olika versioner. Därefter görs en bedömning om vilken version som är bäst och som ska skickas in som reservinspelning till Rotterdam. Under inspelningstillfället kan också EBU-personer koppla upp sig live mot studion för att säkerställa att allt går enligt plan.

Varje delegation måste senast i slutet av mars 2021 ha skickat in sin inspelning till EBU. Om landets artist av något skäl inte kan vara på plats i Rotterdam är det inspelningen som gäller som uppvisning i sändningen.

 

Går inte att jämföra

Initialt går det inte att jämföra en studioinspelning mot att stå på den riktiga Eurovision-scenen, men genom att EBU:s referensgrupp nu tillåter detta (eller göra det som ett krav att använda som reserv) gör att det går att säkerställa att alla länder kommer att kunna delta i maj 2021 som det är planerat oavsett pandemiskt läge. EBU:s förhoppning är dock att majoriteten av de tävlande artisterna ska kunna vara på plats i Rotterdam som det är tänkt men med fem månader kvar är det omöjligt att veta hur det verkligen blir med den saken. Klart är i alla fall att tävlingen kommer att bli av oavsett om alla eller ingen artist kan stå på scenen i maj.

 


 

Kommentera