”Eurovision: Europe Shine A Light” ersätter Eurovision 2020

EUROVISION 2020. Efter att EBU tog beslutet att ställa in Eurovision 2020 har man nu bestämt sig för att hålla ett alternativt program den 16:e maj under namnet Eurovision: Europe Shine A Light. Det blir ingen tävling utan en cirka tvåtimmars sändning som hyllar de 41 artister och bidrag som valdes ut.

 

Vad kommer programmet att bjuda på?

Den 16:e maj 2020 skulle Eurovisions final ha hållits, men nu blir det alltså en alternativ sändning som ersätter dess plats. Programledatrion Chantal Janzen, Edsilia Rombley (Eurovision 1998 och 2007) och Jan Smit kommer vara programledare för sändningen. Förutom att bidragen spelas upp (dock oklart i vilken form) kommer man bjuda på en rad överraskningar, bland annat kommer några av artisterna få framföra andra låtar också fast hemifrån. Dessutom kommer även andra Eurovision-stjärnor dyka upp i programmet.

Under själva Eurovision-veckan 10-16 maj kommer EBU att uppmuntra de olika TV-bolagen runt om i Europa att ägna tid åt att visa upp årets 41 bidrag.

 

Bakgrund: Ingen Eurovision 2020


Med anledning av coronaviruset covid19 som under februari och mars fick sitt epicentrum över Europa, valde EBU att inte hålla någon Eurovision Song Contest 2020. Man ansåg att det var osäkert om tävlingen skulle kunna hållas eftersom det innebär stora folksamlingar. Detta i kombination med många länders stängda gränser och/eller starka rekommendationer att minska på direkta sociala kontakter gjorde det omöjligt att arrangera.

Det fanns förvisso olika scenarier som prövades, men alla ansågs vara orealistiska. Bland annat övervägdes att flytta tävlingen månader framåt, att köra publikfritt i arenan eller att göra om tävlingen till en onlineversion.

Beslutet är historiskt i och med att Eurovision tidigare under sin hittills 64-åriga historia aldrig har behövt ställas in fram till nu. Det har ju funnits en hel del kontroverser genom tiderna som har påverkat tävlingen men det har i så fall alltid löst sig. Just nu fortgår planerna för att kunna hålla tävlingen igen från och med 2021.

Till dags dato (läs: 31 mars 2020) har 18 länder bekräftat deltagande i Eurovision 2021, varav en majoritet kommer att skicka sitt 2020-artistval igen.

 


 

Kommentera