41 länder deltar i Eurovision 2021

EUROVISION 2021. Efter många månader med rykten, bekräftelser och spekulationer står det nu klart att 41 länder kommer att delta i Eurovision 2021.

Det är Eurovision.tv som den 26:e oktober 2020 bekräftade den officiella deltagarlistan för 2021 års tävling. Antalet länder på listan är exakt lika många länder som skulle ha deltagit i 2020 års tävling, och för att förtydliga är det exakt samma landsuppställning som den skulle ha sett ut ifjol (läs: 2020). Men med lärdom från de senaste årens tävlingar är det inte omöjligt att eventuella överraskningar kan förekomma i startfältet inför tävlingen, t.ex. sena avhopp eller länder som läggs till i sista sekund. Något sådant har vi dock inte fått rapporter om än, men om det skulle hända kommer vi såklart rapportera om det.

 

Hur ser upplägget ut?

I själva tävlingen behöver samtliga länder kvala genom de två semifinalerna den 18:e och 20:e maj. Undantag görs fortfarande för de så kallade “Big Five”-länderna Frankrike, Italien, Spanien, Storbritannien och Tyskland och värdlandet Nederländerna, vilka är redan nu klara för finaltävlan den 22:a maj.

För att göra allt så rättvist som möjligt kommer det att hållas en så kallad semifinallottning där de totalt 35 semifinalländerna kommer att fördelas in i de två semifinalerna. Det blir 17 respektive 18 länder som kommer att tävla i varje semifinal. Det är ännu inte känt när semifinallottningen ska hållas men med all sannolikhet lär det bli i början av 2021. Det är heller inte känt om lottningen denna gång blir helt digital eller om de kommer att ha publik på plats. Inför Eurovision 2020 hölls lottningen med publik i Rotterdams stadshus, men det var innan alla olika restriktioner infördes.

Som vanligt står tio finalplatser på spel i respektive semifinal, vilket gör att endast 20 av 35 semifinalländer kommer att ta sig vidare till finalen den den 22:a maj. Där röstar sedan alla 41 länder tillsammans fram vinnarlandet som får ta över stafettpinnen från nuvarande värdland Nederländerna – förutsatt att inte värdlandet själva vinner igen…

I september 2020 kom EBU med de positiva nyheterna att man tillsammans med produktionen jobbat samman fyra olika scenarier som baserar sig på hur tävlingen ska avgöras. Framförallt huruvida det kommer kunna tas in publik i arenan och om delegationerna kommer kunna resa till Rotterdam eller ej. Vilket val som görs tas också i början av 2021.

 

Fakta: Länderna som deltar i Eurovision 2021


OBS! Informationen gällande uttagningar och artister som redan är klara för tävlan i nedanstående tabeller uppdaterades senast då denna artikel publicerades, dvs. 26:e oktober. Dessa tabeller uppdateras inte här längre utan följ istället aktuell sammanställning på våra samlingssidor för Eurovision 2021 respektive Nationella uttagningar 2021.

 

Vilka kvalar om finalplatserna?

Nedanstående länder kommer att behöva kvala via semifinalerna. Namn efter land betyder antingen vilken artist som ska representera landet eller vilken uttagning som avses för att välja artist och bidrag. Står det ingenting efteråt saknas bekräftad information. Observera att länderna står i bokstavsordning efter landsnamn.

 • AlbanienFestivali i Këngës 59
 • Armenien
 • Australien – Montaigne
 • Azerbajdzjan – Efendi
 • Belgien – Hooverphonic
 • Bulgarien – Victoria
 • Cypern
 • DanmarkDansk Melodi Grand Prix 2020
 • EstlandEesti Laul 2021
 • FinlandUMK 2021
 • Georgien – Tornike Kipiani
 • Grekland – Stefania
 • Irland
 • Island – Daði & Gagnamagnið
 • Israel – Eden Alene
 • KroatienDora 2021
 • Lettland – Samanta Tīna
 • LitauenNationell uttagning
 • Malta – Destiny
 • Moldavien – Natalia Gordienko
 • Nordmakedonien
 • NorgeNorsk Melodi Grand Prix 2021
 • Polen
 • PortugalFestival da Canção 2021
 • Rumänien – Roxen
 • Ryssland
 • San Marino – Senhit
 • Schweiz – Gjon’s Tears
 • Serbien
 • Slovenien – Ana Soklič
 • SverigeMelodifestivalen 2021
 • Tjeckien – Benny Cristo
 • Ukraina – Go_A
 • Vitryssland
 • Österrike – Vincent Bueno

 

Vilka är redan klara för final?

Nedanstående länder är redan klara att tävla i finalen*. Namn efter land betyder antingen vilken artist som ska representera landet eller vilken uttagning som avses för att välja artist och bidrag. Står det ingenting efteråt saknas bekräftad information. Observera att länderna står i bokstavsordning efter landsnamn.

 • FrankrikeNationell uttagning
 • ItalienSan Remo-festivalen
 • Nederländerna – Jeangu Macrooy
 • Spanien – Blas Cantó
 • Storbritannien
 • TysklandInternval

 

* Anledningen att dessa länder slipper kvala beror på att de s.k. “Big Five”-länderna betalar mest pengar till EBU, och i gengäld får var och ett av dessa fem länder varsin gratis finalplats oavsett slutplacering året innan. Varför värdlandet tillåts vara direktkvalificerad beror helt enkelt på att de är värdland.

 

Statistik: antalet deltagande länder de senaste fem årens Eurovisioner


 • 2020: 41 st****
 • 2019: 41 st***
 • 2018: 43 st
 • 2017: 42 st**
 • 2016: 42 st**

 

** Åren 2016 och 2017 skulle initialt 43 länder ha tävlat, men dessa år skedde sista minuten-avhopp av Rumänien (2016) respektive Ryssland (2017) vilket gjorde att deltagarsiffran blev minus ett land jämfört med vad som var planerat. Bägge länderna var dock tillbaka igen i tävlan ett år senare.

*** År 2019 skulle 42 länder tävlat, men Ukraina gjorde ett sent avhopp och därför blev det 41 länder som kom till start.

**** På grund av coronapandemin ställdes 2020 års tävling in varför inget land kom till start och ingen kunde utses till vinnare. Det var första gången någonsin som en planerad Eurovision Song Contest ställdes in. 2021 års tävling är dock planerad för att kunna äga rum oavsett om coronapandemin tillåter det eller inte.

 


 

Kommentera