Officiellt: Ryssland hoppar av Eurovision 2017

EUROVISION 2017. Mycket tråkiga nyheter kommer nu rörande att Ryssland har valt att hoppa av Eurovision 2017. Detta efter alla turer kring att artisten Julia Samoylova nekats inresetillstånd i värdlandet Ukraina. För första gången sedan 1990-talet deltar inte Ryssland i Eurovisionen.

 

Historien är som följer

Ryssland är i konflikt med årets värdland Ukraina sedan Ryssland och det har ställt till med bekymmer. När Ryssland valde ut sin artist Julia Samoylova så kom snart därefter beskedet från de ukrainska myndigheterna att hon ej skulle få inresetillstånd i Ukraina. Detta för att den ukrainska säkerhetstjänsten ansett att hon brutit mot ukrainsk lag genom att framträda på en konsert på Krimhalvön år 2015, alltså året efter Ryssland annekterade Krim. Sedan dess har EBU försökt få parterna att komma överens om att få Ryssland att delta i alla fall, men detta har misslyckats totalt.

Och under torsdagskvällen den 13 april kom också rysk TV med beskedet att man nu kastar in handsken. Ryssland fick inför detta möjligheten av EBU att välja en annan artist att framträda istället för Julia Samoylova eller att få sända över satellitlänk från Ryssland i ESC-sändningarna. Men detta har TV-bolaget Channel One i Ryssland sagt nej till. Därmed finns inga alternativ kvar mer än avhopp, vilket alltså blev det slutgiltiga valet för Rysslands del.

 

Ryssland är en av Eurovisionens mest framgångsrika länder

Ryssland debuterade i ESC 1994, men hade några svåra år i början då man inte riktigt fick de slutplaceringar man kanske önskade. Så efter en paus år 1998-1999 så var man tillbaka år 2000 igen och sedan dess har man inte missat en enda final. Faktum är att Ryssland har blivit en av de nya stormakterna i den här tävlingen, för fram till 2016 var Ryssland det enda land av de länder som måste kvala till finalen som hade längst obruten finalsvit. Förvisso finns det andra länder som också har det på CV:t men Ryssland är då det enda icke “Big Four”-land som haft flest finalsviter i rad (just nu). Landet har ett guld, fyra silver och tre brons på CV:t och som sämst har man slutat på 17:e plats. Ifjol (2016) var Ryssland en av favoriterna att vinna, men eftersom juryn sänkte Ryssland så hårt räckte inte att man vann tittaromröstningen. Istället blev det bara en tredjeplats som slutresultat.

Och nu är således Ryssland inte med i ESC 2017, vilket är första gången sedan slutet av 1990-talet. I och med detta bryts också landets 17-åriga finalsvit (därmed är det ”Big Four”-länderna Storbritannien, Spanien, Frankrike och Tyskland som har just nu den längsta obrutna finalsviten).

 

Andra avhopp under de senaste åren

Det är inte första gången som ett land hoppar av Eurovisionen sent. I modern tid finns exempel från ryska grannländerna Georgien (2009) och Armenien (2012). I det georgiska fallet fick den utvalda gruppen Stephan & 3G inte tävla med låten ”We Don’t Wanna Put In” eftersom att den ansågs vara för politisk och TV-bolaget GPB inte ville byta låt, medan det i armeniska fallet var den konflikt mellan Armenien och Azerbajdzjan som ställde till det då Armenien till slut sade nej tack ville tävla i Baku 2012. Dock ska tilläggas att bägge länderna gjorde avhopp under vintern, medan det är relativt unikt att Ryssland hoppade av så här pass sent.

 

Vad händer nu med semifinal 2?

Ryssland skulle ha deltagit i den andra semifinalen den 11:e maj. Den semin skulle ha haft 19 tävlande länder, men nu blir det alltså bara 18 tävlande (lika många som i första semifinalen).

 

Säg gärna din mening om det ryska avhoppet!

 


 

Kommentera