Sammanfattade Eurovision-nyheter, juni 2020

Foto & copyright: kirkandmimi/Pixabay.com

NYHETSSAMMANFATTNING. Då har ännu en Eurovision-månad passerat och det har blivit dags att sammanfatta nyhetsläget. Så här såg nyhetsläget ut i juni 2020.

Här nedan sammanfattar vi nyheterna i olika sektioner, t.ex. hur det ser ut med Eurovision i helhet, vilka länder som har ansökt om att tävla, uttagningar som än så länge är planerade att genomföras, aktuella antagningar och övriga nyheter som hänt under månaden.

 

Eurovision 2021


Sedan i mitten av maj har det stått klart att Nederländerna och Rotterdam får behålla värdskapet för Eurovision ett år till. Däremot dröjde det till mitten av juni innan produktionen kunde bekräfta vilka tävlingsdatum som var aktuella för 2021 års tävling. De datum som EBU gått ut med är satta till tisdagen den 18:e maj, torsdagen den 20:e maj och lördagen den 22:a maj. Upplägget fortsätter således att vara två semifinaler och en final.

Nu i juni har det även funnits möjlighet att återköpa biljetter till Eurovision 2020, något som däremot inte behövs ifall du vill vara på plats 2021. EBU har nämligen utlovat att alla köpta biljetter till 2020 ska hållas giltiga till 2021, dock om man av vilket skäl som helst inte kan eller vill behålla sina biljetter går dessa att återköpa. Deadline inföll den 29:e juni och därefter börjar EBU:s biljettpartners betala tillbaka pengarna till de personer som krävt så. Om du har krävt pengarna tillbaka kan det dröja upp till 4-6 veckor innan pengarna åter är på kontot.

 

Förinspelad körsång tillåts 2021

EBU:s målsättning med nya Executive Supervisor Martin Österdahl i spetsen är att Eurovision 2021 inte ska ställas in. Tävlingen ska alltså kunna genomföras även om coronapandemin fortfarande skulle vara aktiv våren 2021. För att kunna lyckas med detta kommer den nederländska produktionen tillsammans med EBU arbeta fram olika scenarier, vilket i sin tur kan innebära förändringar gällande delegationsstorlek och publikkapacitet.

När det kommer till det förstnämnda har EBU:s referensgrupp nu godkänt ett testförsök med att låta alla tävlingsländer få ha så kallad förinspelad körsång på scenen, på samma sätt som det är tillåtet i svenska Melodifestivalen. Det är däremot inget krav för länder att använda detta utan det går fortfarande lika bra att använda sig av en levande kör som både förinspelad och live-kör. Målsättningen är främst att artisternas nummer ska få en större konstnärsfrihet i och med att respektive tävlingsartist kan få in fler dansare på scenen som inte behöver sjunga. En annan anledning är att delegationernas storlekar kan minska ju färre kördeltagare som behöver medfölja.

 

Eurovisions core team något förändrat

Inför Eurovision 2020 presenterade den nederländska produktionen att man skulle ha fyra personer i sin ledningsgrupp vilka fördelades ut på varsitt ansvarsområde för tävlingen. De personer som då presenterades var Sietse Bakker, Inge van de Weerd (NOS), Emilie Sickinghe (AVROTROS) och Jessica Stam (NOS). Nu inför Eurovision 2021 har ledningsgruppen åter formats där alla utom Inge van de Weerd finns med. Inge har valt att gå tillbaka till sin tidigare tjänst och har därför ersatts av Astrid Dutrénit.

Denna nyhet släpptes i samband med en intervju som Eurovision.tv gjorde med Sietse Bakker den 16:e juni. Du hittar den artikeln här.

 

 

Länder som vill delta i Eurovision 2021


Här listar vi länderna vars TV-bolag som fram till den 30 juni 2020 hade uppgett till säkra källor* att de vill delta i Eurovision 2021. Namn efter land innebär bekräftat artistval** eller vilken nationell uttagning som avses. Står inget efter landets namn betyder det att det saknas uppgifter om vilken uttagning landet planerar att anordna.

Vänligen notera att länderna listas i bokstavsordning*** och att sannolikt ytterligare länder lär läggas till under resten av året.

 • Australien – Montaigne
 • Azerbajdzjan – Efendi
 • Belgien – Hooverphonic
 • Bulgarien – Victoria
 • Cypern
 • DanmarkDansk MGP 2020
 • EstlandEesti Laul 2021
 • FinlandUMK 2021
 • FrankrikeNationell uttagning
 • Georgien – Tornike Kipiani
 • Grekland – Stefania
 • Irland
 • Israel – Eden Alene
 • KroatienDora 2021
 • Lettland – Samanta Tīna
 • LitauenNationell uttagning
 • Malta – Destiny
 • Nederländerna – Jeangu Macrooy
 • NorgeNorsk MGP 2021
 • Rumänien – Roxen
 • San Marino – Senhit
 • Schweiz – Gjon’s Tears
 • Slovenien – Ana Soklič
 • Spanien – Blas Cantó
 • SverigeMelodifestivalen 2021
 • Tjeckien – Benny Cristo
 • Ukraina – Go_A
 • Österrike – Vincent Bueno

 

Noteringar

* Eftersom det bara är indikationer om deltagande så ska listan endast ses som preliminär. Detta även om det i en del fall förekommer bekräftelser på förberedelser kring nationella uttagningar och/eller redan gjorda artistval. Med största sannolikhet lär EBU presentera den fullständiga deltagarlistan någon gång i slutet av 2020 eller i början av 2021. Det är också då som det blir helt avgjort hur många länder som har för avsikt att delta i Eurovision Song Contest 2021.

** Bekräftat artistval innebär att artisten/gruppen själv gått ut i sina sociala medier och sagt att man kommer att representera sitt land i Eurovision 2021. Uppgiften kan även ha bekräftats av det nationella TV-bolaget. Några fall har bekräftats via Eurovision.tv.

*** Tills den officiella deltagarlistan dykt upp gör vi ingen skillnad på om om ett land är en eventuell semifinalist eller direktkvalificerad till finalen.

 

 

Melodifestivalen 2021


Under juni månad har inget nytt om Melodifestivalen 2021 tillkommit, så därför repeterar vi det som vi sedan tidigare känner till om tävlingen:

Det som SVT har gått ut med är att programmet kommer att produceras någon gång under början av 2021. Exakt hur många deltävlingar SVT beräknar att göra är oklart, men enligt regelverket lär det vara 28 bidrag som tävlar. Mer info om deltävlingar och städer lär dyka upp i ett senare skede (troligen i slutet av sommaren eller i början av hösten). Senior Producer Christer Björkman kommer att arbeta i produktionen för tävlingen ett år till innan han kliver av sitt producentuppdrag efter 2021 års uttagning är över, då efter hela 20 år på posten!

 

Antagning, regelverk med mera

Antagningen till Melodifestivalen 2021 kommer att vara öppen mellan den 24:e augusti och 16:e september. Fram till dess kan du föranmäla ditt intresse via denna länk. Det går således inte att skicka in något material innan antagningen är öppen. Under antagningsperioden kommer SVT som vanligt hålla i en digital antagning där låtskrivare kan ladda upp sina bidrag. När den sedan är avslutad lyssnas allt inkommet material igenom och ett mindre urval fördelas till en jury som sedan får välja sin del av startfältet. Sedan kompletterar SVT:s Melodifestivalredaktion med ytterligare tävlingsbidrag. Allt du behöver veta om den processen finns beskrivet i denna artikel.

Reglerna är enkla och finns sammanfattade av oss på svenska/In English.

 

Kan den pågående coronapandemin ställa till något för produktionen?

På några plan skulle det inte vara märkligt det blir vissa förändringar, exempelvis i vilken form Melodifestivalen 2021 kan bli en ordinarie riksturné som den varit sedan 2002. Just nu är pandemin i ett visst skede här i Sverige och oavsett hur den utvecklas under resterande delen av 2020 lär den vara i ett annat skede när 2020 slår över till 2021. Om det sedan är i ett positivt eller negativt skede låter vi vara osagt, samma sak gällande de restriktioner som kommer vara aktuella vid tidpunkten.

I juni sammanställde vi förslag på scenarier för hur tävlingen kan komma att se ut under 2021, allt ifrån att tävlingen mer eller mindre behåller det upplägg den har haft sedan 2002 till att SVT tvingas att göra om den på något sätt. Vi förklarar och beskriver mer i denna analys.

 

P4 Nästa-joker

I vanlig ordning kommer också en artist från Sveriges Radios musiktävling P4 Nästa att erbjudas en artistplats i den kommande Melodifestivalen. Bonuserbjudandet som det också kallas kommer att delas ut till en av finalisterna i riksfinalen den 12:e september. Den som sedan erbjuds platsen kommer att behöva ta fram ett nytt tävlingsbidrag till sig själv eftersom P4-låten framförts offentligt innan Melodifestivalen. Självklart endast om artisten tackar ja.

Under sommaren har de lokala uttagningarna hållits och i juni blev alla utom P4 Blekinge klara med sina val inför att riksjuryn ska utse finalisterna. Så här ser uppställningen ut so far:

 

Andra nationella uttagningar


I Eurovision 2021 är det hela 18 länder som hittills beslutat att de tänker ge sitt 2020-artistval en ny chans att tävla i Eurovision Song Contest. Samtliga dessa länder har dock inte uppgett hur valet av tävlingsbidrag ska ske, och även om det har hintats om det i något fall saknas för en majoritet bekräftade uppgifter. Därför tänkte vi i denna sektion endast ta upp nyheter kring de länder som i likhet med Sverige har sagt att de tänker välja ny artist tillsammans med nytt tävlingsbidrag 2021.

Länderna nedan behöver inte ha kommit med information under juni, utan vi sammanställer allt vi vet för alla länder.

 

Danmark – Dansk MGP 2020

Danmarks Radio (DR) har än så länge enbart bekräftat att man kommer att hålla i en ny upplaga av sin Dansk MGP för att utse artist och bidrag till Eurovision 2021. Exakt omfång av tävlingen som hur många bidrag som ska tävla, när och var uttagningen ska äga rum etc. är inte officiellt än. Enligt tidigare uppgifter kommer man se över sin uttagning först efter coronakrisen är över.

 

Estland – Eesti Laul 2021

Även Estlands TV-bolag ERR har bara bekräftat att man ska använda sig av en ny omgång av Eesti Laul för att utse Estlands artist och bidrag till Eurovision 2021. Detta besked lämnades så tidigt som i mars och efter det har det varit relativt tyst från ERR. Möjligen att man håller på och ser över regelverk och upplägg?

 

Finland – UMK 2021

UMK 2021 (Uuden Musiikin Kilpailu – Tävlingen för ny musik) kommer likt 2020 års upplaga bestå av en finalkväll med ett idag okänt antal bidrag som tävlar om segern. Själva finalen är planerad att hållas i februari 2021 och kommer att avgöras av både publik- och juryröstning. Exakt finaldatum, mer än februari, och vilken plats finalen ska hållas på är däremot inte känt än. Enligt Yle kommer namnen på de utvalda artisterna och bidragen att presenteras i januari 2021.

En antagning kommer att pågå online mellan den 1:a och 7:e september. Information om regler etc. har vi samlat i denna artikel.

 

Frankrike – Nationell uttagning

Efter ett år med internval återgår France Télévision till att hålla i en nationell uttagning för att utse artist och bidrag. Det är däremot inte tal om någon väckning av den tidigare nedlagda uttagningen Destination: Eurovision, som användes åren 2018 och 2019, utan det är tal ett nytt format som produceras inom företagets väggar. Från och med den 29:e juni fram till 30:e september tar France Télévision emot ansökningar från intresserade artister.

Mer information och ansökning går att hitta här, och en sammanfattning av regelverket finns att läsa här.

 

Kroatien – Dora 2021

Nu i juni bekräftade kroatiska TV-bolaget HRT till ESCToday.com att de planerar att fortsätta med uttagningen Dora för att välja sin nästa artist och tävlingsbidrag till Eurovision Song Contest. Artisten Damir Kedzo får därför ingen förtur att representera Kroatien 2021, även om han självklart skulle kunna synas till i startfältet. Sedan tidigare har HRT bekräftat deltagande i Eurovision 2021, men det var alltså först nu i slutet av juni som beskedet om uttagningen lämnades.

Däremot saknas officiella regler och tävlingsdatum annat än att en final är planerad i Opatija i februari 2021.

 

Litauen – Nationell uttagning

Efter att Eurovision 2020 blev inställd var litausiska TV-bolaget LRT snabba att meddela att man kommer att anordna en ny upplaga av sin tidigare nationella uttagning som uttagning till 2021. Om fjolårets vinnare The Roop vill tävla igen kommer de enligt dessa uppgifter att erbjudas en plats i programmets final. Efter att den nyheten släpptes har det varit få nyheter kring Litauen, varför vi får avvakta ett tag till innan vi vet hur deras uttagning kommer att se ut.

 

Norge – Norsk MGP 2021

NRK i Norge har däremot klart för sig hur de ska utse artist och bidrag till Eurovision 2021, det blir genom en klassisk Norsk MGP. Även 2021 års upplaga kommer att bestå av flera olika deltävlingsprogram inför finalen, men hur dessa kommer att gå till är inte sagt än.

Fram till den 16:e augusti går det att skicka in bidrag till uttagningen via detta anmälningsformulär. För enkelhetens skull har vi sammanfattat regelverket här.

 

 

Övriga nyheter


Premiär för Lotta på Liseberg och Allsång på Skansen

Även om det är en speciell sommar med publikfria evenemang var det nu i juni som årets två stora allsångsprogram drog igång på riktigt. Det handlar om Lotta på Liseberg och Allsång på Skansen vars premiärer skedde den 22:a respektive 23:e juni. Dessa program går att se i efterhand i TV4 Play/C More respektive SVT Play.

Fram till början av augusti kommer bägge programmen att sändas varje måndag i TV4 (Lotta på Liseberg) och tisdag i SVT1 (Allsång på Skansen). Vi har sammanfattat varje programs startuppställningar här, de är dock med reservation för eventuella ändringar och tillägg!

Vi tipsar även om fler musikaliska events som pågår i sommar, som norska Allsång på Grensen. Vi berättar även mer om vad som hände och händer med sommarens Pride-events.

 

Startfältet till OGAE Second Chance Contest 2020 officiellt

Inför den 34:e upplagan av OGAE Second Chance Contest, som i år arrangeras av Frankrike, har nu respektive lands motsvarighet till Melodifestivalklubben fått välja ut sin representant. I årets final tävlar 22 länder, vilket är två färre jämfört med de som hade publik uttagning inför 2020 års tävling. Det gäller Moldavien och Vitryssland som ej tävlar.

Vi sammanfattar vilka artister och bidrag det gäller för årets, 2020 års, tävling. Se uppställningen »


Fakta. Varje år sedan 1987 gör OGAE-nätverket, som är ett samlingsnätverk av Melodifestivalklubbar runt om i världen, en egen Eurovision Song Contest. Denna variant går ut på att kora bidrag som tävlat i nationella uttagningar det aktuella året men som inte vann. Varje lands klubb röstar fram sin egen kandidat och sedan röstar varje klubb på sina favoriter bland de låtar som valts ut. Den låt som fått högst totalpoäng vinner och det land låten representerar får vanligen arrangera värdnation för det kommande årets final.

I 2019 års Second Chance Contest var det Frankrike som tog hem segern med sångerskan Seemone och låten Tous les deux. Tack vare segern är det Frankrike som får stå värd 2020. Annars är det Sverige som lyckats bäst med inte mindre än 16 segrar, medan exempelvis tvåan Italien bara lyckats få ihop fem segrar genom tiderna. Sveriges senaste seger kom år 2017 med Mariettes A Million Years. Förutom segrarna har Sverige ett flertal silver- och bronsmedaljer i denna tävling.

Mellan åren 1970-1986 genomfördes en liknande tävling som Second Chance Contest fast då under namnet Retrospective Second Chance Contest.

 

ESC-Panelens egna varianter på Second Chance Contest

Till sist vill vi även tipsa om våra egna Second Chance Contest-projekt, där vi både listar alla andraplacerade bidrag från årets uttagningssäsong och dessutom har våra skribenter Katja, Lukas, Markus och Robban fått välja ut egna favoriter från säsongen som gått. Vi har gjort/gör listor av deras val med och korar våra egna vinnare. Resultaten för alla projekt, utom Robbans favoriter, har släppts i juni. Den sistnämnda får sitt resultat den 5:e juli.

 


 

Kommentera