Startfältet till OGAE Second Chance Contest 2020 officiellt

Anna Bergendahl representerar Sverige. Foto: ESC-Panelen

PANELEN TIPSAR. Inför den 34:e upplagan av OGAE Second Chance Contest, som i år arrangeras av Frankrike, har nu respektive lands motsvarighet till Melodifestivalklubben fått välja ut sin representant. Vi sammanfattar vilka artister och bidrag det gäller för årets, 2020 års, tävling.

 

Omröstning startar 1 juli

I och med att startfältet nu är komplett kommer själva omröstningen starta, vilket sker från och med den 1:a juli. Varje OGAE-klubb kommer att avlämna poäng och i slutändan kommer ett vinnarbidrag ha korats. Förutom länderna som tävlar med bidrag kommer ytterligare 17 OGAE-klubbar runt om i Europa att rösta, vilket bland annat inkluderar värdlandet Frankrike (som inte kan delta med egen låt eftersom deras TV-bolag utsåg artist och bidrag internt). En majoritet av gästklubbarna är länder som inför Eurovision 2020 utsåg artist och/eller bidrag internt, medan andra tillhör länder som inte har deltagit aktivt i Eurovisionen på väldigt länge, som Luxemburg och Turkiet.

 

Startfält

Nedanstående länder med tillhörande artister och bidrag kommer att tävla i finalen. De listas enligt startordning.


 

Några noteringar

– Länder som inte har egna OGAE-klubbar ingår i nätverket under kategorin OGAE Rest of the world. Deras val i årets Second Chance-final är San Marino.

– Inför Eurovision 2020 var det 24 länder som hade någon form av publik uttagning för att utse artist och bidrag, vilket inkluderar Moldavien och Vitryssland. Dessa två länder deltar däremot inte i årets Second Chance-final.

 

ESC-Panelens egna varianter

Till sist vill vi även tipsa om våra egna Second Chance Contest-projekt, där vi både listar alla andraplacerade bidrag från årets uttagningssäsong och dessutom har våra skribenter Katja, Lukas, Markus och Robban fått välja ut egna favoriter från säsongen som gått. Vi har gjort/gör listor av deras val med och korar våra egna vinnare.

 

Fakta: Vad är OGAE Second Chance Contest?


Varje år sedan 1987 gör OGAE-nätverket, som är ett samlingsnätverk av Melodifestivalklubbar runt om i världen, en egen Eurovision Song Contest. Denna variant går ut på att kora bidrag som tävlat i nationella uttagningar det aktuella året men som inte vann. Varje lands klubb röstar fram sin egen kandidat och sedan röstar varje klubb på sina favoriter bland de låtar som valts ut. Den låt som fått högst totalpoäng vinner och det land låten representerar får vanligen arrangera värdnation för det kommande årets final.

I 2019 års Second Chance Contest var det Frankrike som tog hem segern med sångerskan Seemone och låten Tous les deux. Tack vare segern är det Frankrike som får stå värd 2020. Annars är det Sverige som lyckats bäst med inte mindre än 16 segrar, medan exempelvis tvåan Italien bara lyckats få ihop fem segrar genom tiderna. Sveriges senaste seger kom år 2017 med Mariettes A Million Years. Förutom segrarna har Sverige ett flertal silver- och bronsmedaljer i denna tävling.

Mellan åren 1970-1986 genomfördes en liknande tävling som Second Chance Contest fast då under namnet Retrospective Second Chance Contest.

 


 

Kommentera