Viktig information inför antagningen till Melodifestivalen 2021

MELODIFESTIVALEN 2021. Nu på måndag den 24:e augusti öppnar antagningen till nästa års Melodifestival. Om du känner att du sitter på den låt som kan vinna hela tävlingen är det just den låt du ska skicka in! Vi berättar mer om hur processen går till.

 

Så funkar antagningen


Den 24:e augusti öppnar antagningen till Melodifestivalen 2021. Även i år hålls den digital och hittas denna gång via denna externa länk. Fram till att antagningen öppnar kan du föranmäla ditt intresse genom att ange din e-postadress på sajten. Innan den 24:e augusti går det inte att ladda upp något på sajten.

 

Skapa ett användarkonto

För att du överhuvudtaget ska kunna ladda upp material måste du till en början ha ett användarkonto, vilket du skaffar plattformen. Därefter är det bara att följa instruktionerna på den sajten för att börja ladda upp låtar. Se till att ha allt material SVT kräver när du laddar upp, och vänta gärna inte till sista stund då det kan ta en stund innan allt är inlagt och inskickat.


OBS! När du laddar upp ett bidrag på SVT:s plattform ger du SVT rätt att blockera denna låt till och med tidigast den 30:e november 2020. Därefter är det fritt fram att använda låten som du vill – så länge den inte har kommit med i tävlingen förstås (eller om du vill ge låten en ny chans att skickas in till ett annat lands uttagning eller ett senare år)!

 

Ladda upp så mycket du vill

Sedan är det värt att nämna att det inte finns någon som helst begränsning i hur många låtar du och/eller ditt låtskrivarteam kan ladda upp på sajten. Det enda som SVT förutsätter är att varje bidrag som laddas upp, inklusive bidragets låtskrivare, uppfyller tävlingens regelverk. För enkelhetens skull har vi sammanfattat de viktigaste punkterna i regelverket på svenska/In English.

 

Vad händer efter antagningen?


Den 16:e september kl. 11:59 CEST stängs den externa sajten ned för allmänheten. Bidragen som skickats in granskas av SVT som sedan gör ett urval bland låtarna de anser är värdiga att gå vidare. Dessa låtar läggs sedan i händerna på en urvalsjury som själva gör en bedömning för att sedan i omgångar rösta bort bidrag tills det bara är 14 låtar kvar. När juryns jobb är klart tar Melodifestivalredaktionen över och utser artister till juryns val samt hittar ytterligare 14 låtar som ska komplettera juryns urval.


OBS! Antalet låtar som väljs ut är under förutsättning att SVT fortsätter med upplägget att hålla flera deltävlingar med totalt 28 tävlingsbidrag. De rådande regler som finns för publik på konserter i kombination med smittspridningsrisken att arrangera en stor turné som involverar väldigt många människor gör det hela till en stor osäkerhetsfråga. Det handlar i första hand inte om tävlingen blir av eller ej utan om upplägget fortfarande kan omfattas av en turné runt om i Sverige.

Enligt källor till tidningen Aftonbladet skulle det kunna bli tal om att upplägget behålls men med skillnaden att samtliga program hålls i en och samma arena under hela tävlingsperioden, på liknande sätt som Idol på TV4 gör. SVT har i skrivande stund (17:e augusti 2020) varken bekräftat eller dementerat något förändrat tävlingsupplägg inför 2021 eller ens någon eventuell turnéplan 2021.

 


 

Kommentera