Arkiverad sida

Från och med 1 juli 2021 har vi bytt rapporteringssida till andra halvåret 2021. Klicka här för att komma dit.

OBS! Alla tidigare uppdateringar finns kvar via månadsflikarna längst nere på sidan. Ännu äldre inlägg hittas här (maj-dec 2020) och här (mars-maj 2020).

/ESC-Panelen

 

Säsongsbevakningen vintern & våren 2021


- Tävlingen ägde rum i arenan Ahoy i Rotterdam i Nederländerna den 18:e, 20:e och 22:a maj 2021.

- Upplägget var två semifinaler och en final.

- Programledare för sändningarna var Chantal Janzen, Edsilia Rombley, Jan Smit och NikkieTutorials.

- 39 länder deltog varav 33 av dem fick kvala via semifinalerna där endast 20 länder gick till final. "Big Five" och värdlandet slapp kvala.

- En begränsad publikskara tilläts vara inne i arenan vid genrepen och direktsändningarna. Maximal kapacitet var 3500 personer per tillfälle, vilket var cirka 20 procent av arenans kapacitet.

- Samtliga parkettplatser togs bort och istället byggdes Green room upp framför scenen.

 

Coronasäkrade sändningar

Trots pågående coronapandemi kunde produktionen genomföras som planerat. Detta sedan man säkerställt genom god planering att kunna genomföra tävlingen oavsett pandemiskt läge i maj.

För att coronasäkra sändningarna ännu mer valde produktionen bland annat att tillåta förinspelad körsång och dessutom skulle alla bidrag reservinspelas i TV-studios.

Ett särskilt dokument togs fram med regler för hälsa och säkerhet, blanda annat förhållningsregler om social distansering, munskydd, handtvätt och obligatorisk PCR-testning var 48:e timme för alla ackrediterade (artister, delegationer, övrig personal samt presskåren).

 

Startfältet

Finalisterna (enligt startordningen)

  1. Cypern »
  2. Albanien »
  3. Israel »
  4. Belgien »
  5. Ryssland »
  6. Malta »
  7. Portugal »
  8. Serbien »
  9. Storbritannien »
  10. Grekland »
  11. Schweiz »
  12. Island »
  13. Spanien »
  14. Moldavien »
  15. Tyskland »
  16. Finland »
  17. Bulgarien »
  18. Litauen »
  19. Ukraina »
  20. Frankrike »
  21. Azerbajdzjan »
  22. Norge »
  23. Nederländerna »
  24. Italien »
  25. Sverige »
  26. San Marino »

Utröstade länder i semifinalerna (i alfabetisk ordning)

Resultat

Finalen (enligt slutresultatet)

  1. Tusse – Voices
  2. Eric Saade – Every Minute
  3. The Mamas – In The Middle
  4. Dotter – Little Tot
  5. Clara Klingenström – Behöver inte dig idag
  6. Klara Hammarström – Beat of Broken Hearts
  7. Danny Saucedo – ”Dandi Dansa
  8. Charlotte Perrelli – Still Young
  9. Arvingarna – Tänker inte alls gå hem
  10. Alvaro Estrella – Baila Baila
  11. Anton Ewald – New Religion
  12. Paul Rey – The Missing Piece

Utröstade i Andra chansen

Utröstade i deltävlingarna

 

Grundläggande fakta

- 28 bidrag, fördelat på sju bidrag á fyra deltävlingar, tävlade. Därefter följde uppsamlingsheatet Andra chansen och  finalen som korade vinnaren som blir Sveriges representant i Eurovision 2021.

- Det här var Christer Björkmans sista år i produktionen och som en stor final kom han att vara huvudsaklig programledare för alla sändningar. Varje vecka fick han en eller flera gästprogramledare vid sin sida.

- På grund av coronapandemin skedde sändningarna enbart i en och samma arena som var Annexet i Stockholm.

- Ingen publik tilläts vara på plats i arenan. Däremot kom sändningarna följas i SVT, både i linjär-TV och på webben.

- Årets Hall of Fame-utdelningar genomfördes i Andra chansen.

 

Omröstningarna

- I deltävlingarna röstades publikens favoriter vidare till final, antingen som deltävlingsvinnare eller att de får en chans till via Andra chansen.

- I Andra chansen ställdes de bidrag som kommit på tredje och fjärde plats mot varandra i dueller, där en låt per duell vann. Totalt gick fyra bidrag till final.

- I finalen delade tittarna makten med åtta internationella jurygrupper.

- Alla publikomröstningar skedde i Melloappen, appen "Mello tillsammans" och genom telefonröstning.

- Alla enskilda resultat hemlighölls under tävlingens gång, men offentliggjordes efter finalen.

Mer bevakning (Inför och under Eurovision)


Vi presenterade och tyckte till om startfältet »

Vi valde våra favoriter »

Allt om ESC 2021 »

 

 

Nyhetshändelser i juni


Junis nyhetssammanfattning

30 juni. Vi har nått ett nytt månadsskifte och därför kommer en uppdatering kring vad som hände under månaden.

Läs mer »


Slovakien tackar nej till comeback

30 juni. Fansidan ESCToday.com har nu i slutet av juni fått besked från slovakiska RTVS som meddelar att de inte avser att göra någon comeback i Eurovisionen år 2022. Anledningarna sägs åter bero på ekonomiska orsaker och dåliga tittarsiffror/lågt intresse. Slovakien deltog senast 2012 då man efter fyra försök på raken misslyckats att ta sig till final. 2022 blir det alltså tio år sedan landet senast deltog.


Turin förbereder ansökan om att bli värdstad för Eurovision 2022

29 juni. Även om processen att välja värdstad till Eurovision 2022 inte har (officiellt) startat än har politiker i staden Turin redan börjat att förbereda sin ansökan om att få uppdraget. Med hundraprocentig majoritet i stadens fullmäktige är man redo att ta sig an arrangemanget nästa år. Just nu inväntar staden de krav som EBU och TV-bolaget RAI kommer att ställa innan man ska skicka in sin ansökan. Förutom Turin har en rad städer i Italien visat på intresse att vara värdstad.

De krav som ställs på en värdstad är bland annat att det ska finnas en tillräckligt stor arena som kan ha ett arenaområde med bland annat sponsortält och presscenter. Dessutom måste staden kunna erbjuda ett visst antal hotellrum, ansvara för logistik och säkerhet med mera. Ett annat viktigt krav är att staden måste ligga i närheten av en storflygplats.


Eurovision Choir 2021 ställs in (eller flyttas fram)

28 juni. På grund av fortsatt coronapandemi blir det ingen tredje upplaga av Eurovision Choir, i alla fall inte under 2021.

Tävlingen som senast hölls i augusti 2019 i Partille Arena i Partille utanför Göteborg skulle alltså ha fått en ny upplaga i år, men den ställs nu in eller skjuts på framtiden till dess det finns ett lämpligare tillfälle att hålla tävlingen. För ett år sedan såg det ut som att tävlingen skulle kunna hållas men så blir det alltså inte.


Diskussioner om möjlig comeback för Turkiet

28 juni. Eurovision 2022 markerar att det har gått tio år sedan Turkiet senast deltog i tävlingen, och efter år av ”nej, vi kommer inte tillbaka” från TV-bolaget TRT ser det ut som att en eventuell comeback inte är helt utesluten. Under midsommarhelgen tog Eurovision.tv upp frågan i sitt flöde efter att EBU kommenterat saken, där de bland annat säger att det finns ett stort intresse för Eurovisionen i Turkiet och att EBU därför är i kontakt med TRT för att försöka få dem att komma tillbaka till tävlingen. Om det sedan lyckas eller ej får vi se när deltagarlistan är på plats senare i år/nästa år.

Turkiet hade fram till sitt avhopp efter Eurovision 2012 deltagit 34 gånger varav en av dessa ledde till seger (2003 med Sertabs ”Every Way That I Can”). Landet stod också värd för den första Eurovisionen med det nya semifinalsystemet, ett system som har möjliggjort att över 40 länder kan årligen delta.


Årets Eurovision-DVD släppt

25 juni. Från och med midsommarafton (25:e juni) går det att köpa Eurovision-DVD:n för 2021.

DVD:n från Rotterdam innehåller sammanlagt tre skivor med material från årets tre sändningar. Första skivan handlar om semifinalerna, den andra skivan handlar om finalen och den tredje skivan innehåller bonusmaterial som t.ex. bakom kulisserna-filmer från invigningen och vinnarpresskonferensen.

Läs mer »


Inga större justeringar i nästa års Melodifestival – än

23 juni. Skriv ned 27:e augusti och 17:e september i kalendern – för det är mellan dessa dagar som antagningen till Melodifestivalen 2022 kommer att pågå! Inför antagningen har SVT nu offentliggjort regelverket för 2022 års Melodifestival!

Läs mer »


Mer info om San Marinos nya uttagning

23 juni. I början av april släppte det sanmarinska TV-bolaget SMRTV en kommuniké med planerade TV-program för 2021. I den framgår att bolaget tänker satsa på ett helt nytt uttagningsformat för att utse artist och bidrag till Eurovision 2022. Det nya formatet har namnet Una voce per San Marino och är planerat att sändas i slutet av året. I juni månad kom ännu en uppdatering då SMRTV vill genomföra programmet över flera månader även om ytterligare detaljer fortfarande saknas.

Med detta format blir det andra gången någonsin som San Marino väljer genom en nationell uttagning, även om 2020 års bidrag utsågs via en digital final.


Junimöte mellan EBU och RAI

22 juni. En månad har i skrivande stund gått sedan Italien tog hem segern i Eurovision 2021 och därmed gick också startskottet för 2022 års tävling. Nu i slutet av juni har EBU haft ett första möte med italienska TV-bolaget RAI om förberedelserna inför den kommande upplagan.

Läs mer »


Frankrike öppnar sin antagning

21 juni. Fram till den 24:e oktober 2021 tar France Télévisions i Frankrike emot tävlingsbidrag till sin nationella uttagning 2022. Vi berättar mer om reglerna som har släppts och vad som ska skickas med i antagningen.

Läs mer »


Uppgifter: Malta byter Eurovision-uttagning

21 juni. Efter flera år med internval eller artister som hämtas från program som X Factor verkar nu TV-bolaget PBS på Malta byta strategi. Enligt uppgifter från Jason Micallef, som är ordförande för Valletta Cultural Agency, har den nya TV-ledningen på PBS bestämt att anordna en speciell festival för att utse artist och bidrag till 2022.

Vi ska understryka att dessa uppgifter har ännu inte bekräftats av PBS utan mer information följer förhoppningsvis om inte en allt för lång framtid.


Vi grundlägger sidor för kommande årets uttagningar

21 juni. Vi vet att det är tidigt för säsongen men vi vill ändå vara ute i god tid. Därför öppnar vi redan nu i sommar upp för den kommande säsongens nationella uttagningar.

Läs mer »


Andorra tackar just nu nej till Eurovision-comeback

21 juni. Senast som ministaten Andorra deltog i Eurovision Song Contest var i Moskva 2009. Efter totalt 6 missade finalplatser på raken tackade landets nationella TV-bolag RTVA nej till att delta i Oslo 2010 och har konsekvent fortsatt i den riktningen år efter år.

Sensommaren 2020 dök dock vissa rykten upp om att artisten Susanne Georgi, som var landets senaste representant, hade fått muntligt godkännande att Andorra skulle göra en Eurovision-comeback 2022, men nu ser det dessvärre ut som att dessa planer grusas helt. Detta sedan ESCToday.com varit i kontakt med RTVA som ytterligare en gång säger nej till att tävla.

Det är förvisso flera månader kvar innan deltagarlistan kommer att offentliggöras så därför ska vi inte ta något beslut för givet. Exempelvis hade Tjeckien samma läge inför 2015 (då TV-bolaget CT först tackade nej på sommaren 2014 men ändrade beslutet till senhösten samma år).


Säsongsstart för #EurovisionAgain

20 juni. I väntan på att nästa Eurovision-säsong drar igång är evenemanget #EurovisionAgain tillbaka där man tack vare TV-bolags arkiv ger fansen möjligheten att återuppleva tidigare avgjorda upplagor av Eurovision Song Contest. Lördagen den 19:e juni sändes den första delen som handlade om Eurovision 1969.

Läs mer »

Se hela sändningen » (OBS! Tidsbegränsad publicering)


Ukraina klar för tävlan i Eurovision 2022

18 juni. Nästa land ut på listan över bekräftade deltagare i Eurovision 2022 är Ukraina!

Det är TV-bolaget UA:PBC som har bekräftat till fansajten ESCToday.com att Ukraina även kommer att delta i nästa års Eurovision. Exakt vilken slags uttagning som är tänkt är dock inte bekräftat än och vi får därför all anledning att återkomma till detta senare.

I år fick Ukraina sitt bästa resultat sedan segern i Stockholm 2016 då gruppen Go_A kom på femte plats med låten Shum. Landet kan även stoltsera sig med att vara det enda icke Big Five-land som hittills lyckats kvala sig till final vid alla sina semifinalframträdanden sedan 2004.


Färre än 50 personer som satt i publiken i Ahoy i maj fick covid19

18 juni. Det har snart gått en månad sedan Eurovision 2021 avgjordes och nu har Fieldlab som genomförde alla publiktestningar kring covid19 gjort klart sin sammanställning av publikens hälsoläge. Av de närmare 30 000 personer som befann sig inne i arenan Ahoy på publikplatserna vid de nio showerna var det endast 48 personer som drabbades av covid19. Det är cirka 1,6 promille av alla besökarna som var på plats eller i snitt fem besökare per tillfälle (av de maximalt 3500 personer som fick vara i arenans publikdelar samtidigt).

Publiksiffran inkluderar inte de personer som jobbade backstage i arenan. När det gäller den delen uttalade sig EBU under tävlingen att över 24 000 provtagningar för covid19 hade gjorts varav 16 var positiva (ca 0,06% av fallen). I samtliga fall hade personerna fått smittan utanför arenaområdet, dvs. det fanns ingen smittspridning inne i Ahoy Rotterdam. Detta var nog mycket tack vare det hårda hälsoprotokollet som rådde med bland annat anvisningar om att hålla social distans, god handhygien och att använda munskydd.


Ny säsong med X Factor Malta – oklart om serien används som Eurovision-uttagning

17 juni. TV-bolaget PBS på Malta har bekräftat att de ska genomföra en tredje säsong av X Factor, dock inte riktigt exakt när säsongen ska pågå. Initialt har inget ännu kommenterats om serien ska användas som uttagning till Eurovision, vilket var fallet åren 2019 och 2020. Vi får därför anledning att återkomma med mer information om det blir aktuellt eller om PBS tänker sig en annan form av uttagning (om nu Malta tänker delta i Eurovision 2022).


Stort EBU-möte hålls digitalt

17 juni. Den årliga träff som EBU håller med sina aktiva och assossierade medlemsbolag blir även i år en digital träff. Anledningen är att coronapademin fortfarande är ett stort faktum och att många som velat vara på plats inte har möjlighet att vara det. Ifjol blev bägge träffarna som hölls digitala och den trenden fortsätter även i år.

Mötet var tänkt att hållas i Geneve i Schweiz den 1:a juli. Datumet blir oförändrat men platsen justeras.


Australien bekräftar deltagande i Eurovision 2022

16 juni. Efter att Australien för första gången någonsin missade finalplats i Eurovision 2021 tar nu landet nya tag till 2022. Bland annat planeras det för att åter uppväcka uttagningen Eurovision: Australia Decides som SBS har använt sig av två gånger förut (2019 och 2020). I år, 2021, valde SBS att inte hålla någon ny final utan inbjöd 2020 års representant Montaigne att få en ny chans att representera Australien i sammanhanget. Mer detaljerad information om den australiensiska uttagningen för säsongen 2022 följer senare.

Vi noterar även att 2022 blir det näst sista året som SBS inte behöver söka specialtillstånd för att tävla i Eurovision Song Contest. Inför 2019 års tävling fick landet en femårig dispens av EBU och den går ut 2023. Självklart kan den förlängas om intresse finns, men om den inte gör det måste SBS från och med Eurovision 2024 söka nya årliga EBU-tillstånd.


25 lokala vinnare i P4 Nästa 2021

14 juni. Även om det inte blir någon joker från P4 Nästa till Melodifestivalen 2022 tänker vi ändå redovisa vilka artister som vann de lokala finalerna i årets uttagning då dessa avgjordes redan under maj och juni.

Läs mer »


Nypremiär för #EurovisionAgain

13 juni. Den populära serien #EurovisionAgain som blev aktuell ifjol under det inställda Eurovision-året är tillbaka med en andra säsong. Arrangörerna bakom evenemanget är dock något hemlighetsfulla kring vad som väntar men har gett några hintar…

Läs mer »


Succé för flera Eurovisionbidrag

4 juni. Det är högst ovanligt att Eurovision-bidrag tar sig in på Billboards Global Topp 100-lista. Exempelvis när föregående vinnarlåten ”Arcade” (2019) tog sig in där i år var det första gången sedan 1996 som det hände! Nu har det hänt igen och denna gång för inte mindre än tre av 2021 års låtar: Italiens ”Zitti e bueno”, Frankrikes ”Voilà” och Ukrainas ”Shum”.

Italiens framgångssaga fortsätter också på annat håll, bland annat har vinnarlåtens framträdande setts över 40 miljoner gånger via Eurovision.tv:s YouTube-kanal.


Fler nyheter om Israels X Factor 2022

4 juni. Israeliska KAN, eller IPBC som bolaget också heter, har valt att gå tillbaka till att låta ett externt bolag ta hand om hela nationella uttagningen samt täcka en stor del av kostnaderna för att resa med den vinnande artisten till Eurovision 2022. I mars i år lade KAN därför ut ett ansökningsförfarande och den som vann högsta budet blev Reshet Broadcasting och deras anbud om att låta programmet X Factor Israel på kanalen Channel 13 ta hand om uttagningen.

Nu i början av juni kom besked om vilka personer som ska utgöra programmets jury. Det handlar om Eurovision-vinnaren Netta samt Aviv Geffen, Margalit Tsanani, Ran Danker och Miri Mesika. Däremot har det inte kommit några uppgifter om när säsongen startar samt om både artist och tävlingsbidrag ska väljas genom denna uttagning.

Israel har tidigare sänt tre säsonger av X Factor åren 2013, 2015 och 2017. Senaste vinnaren var 2021 års Eurovisionrepresentant Eden Alene.

 

Nyhetshändelser i maj


Maj månads nyhetssammanfattning

31 maj. Vi har nått ett nytt månadsskifte och därför kommer en uppdatering kring vad som hände under månaden.

Läs mer »


Ingen förändring i Tjeckiens finalresultat

31 maj. Efter rapporter om eventuellt problem med en av de röstande jurygrupperna kommer nu betryggande besked: det blir ingen diskvalificering. Det handlade om att en av Tjeckiens jurymedlemmar inte var medborgare i landet man röstar för, i det här fallet Tjeckien, vilket är ett av kraven som Eurovisions tävlingsregler ställer. Men nu visar det sig att Tjeckien fått ett godkänt undantag av EBU på den punkten och därför kan deras resultat stå sig som det är.

Det kan vara värt att säga att om det hade blivit justeringar i resultatet hade bara vissa länders poänger justerats. Men inga placeringar hade ändrats.


183 miljoner kollade på Eurovision 2021

31 maj. Det är inte omöjligt att saknaden efter Eurovision var minst lika stor hos alla och inte bara fansen då inte mindre än 183 miljoner människor såg hela/delar av årets tävling. EBU har hårdgranskat alla siffror som skickats in och det är många positiva siffror, inte minst att snittittningen gick upp jämfört med 2019 och att intresset i målgruppen 15-24 år ökade med hela sju procent jämfört med för två år sedan. Dessutom hade den officiella YouTube-kanalen besök av 50,6 miljoner unika tittare fördelat på 234 länder.

Statistiken visar även att i flera länder sågs sändningen av betydligt fler än vanligt. Sveriges siffror landade på ca 2,9 miljoner för finalen.


TIX vann Barbara Dex Award 2021

30 maj. Efter en veckas omröstning i slutet av maj stod det klart att sångaren TIX, som var Norges representant i Eurovision 2021, har röstats fram som vinnare av Barbara Dex Award 2021. Det är den akt som fansen ansåg hade den mest utmärkande scenklädseln.

På andra plats kom Rumäniens Roxen och bara en röst efter henne kom Kroatiens Albina. På fjärde plats hamnade Storbritanniens James Newman och på femte plats hittade sig Israels Eden Alene in. Hur resterande länder placerade sig är inte känt, däremot avgjordes det hela av mer än 4870 röster vilket är ett nytt röstningsrekord!

Det var hemsidan Songfestival.be som anordnade omröstningen som pågick under vecka 21.


Kommer Tjeckiens jury att diskvalificeras i efterhand?

30 maj. Eurovisionsajten Eurovoix.com rapporterar om att Tjeckiens jury kan ha brutit mot tävlingsreglerna när de röstade i sin semifinal och i finalen. Detta då en av jurymedlemmarna ej är medborgare i det land som man röstar för, i det här fallet Tjeckien. EBU har ännu inte kommenterat händelsen och om resultatet skulle justeras i efterhand kommer det ändå inte att förändra så mycket. Italien skulle fortsatt vinna och övriga placeringar inom topp 10 skulle vara intakta, däremot skulle poängen minska.

Så här röstade Tjeckiens jury i finalen (inom parentes anges den eventuella nya totalpoängen och placeringen):

  • 12p – Portugal (141p, 12:e plats – oförändrad)
  • 10p – Frankrike (489p, 2:a plats – oförändrad)
  • 8p – Island (370p, 4:e plats – oförändrad)
  • 7p – Malta (248p, 7:e plats – oförändrad)
  • 6p – Italien (518p, 1:a plats – oförändrad)
  • 5p – Schweiz (427p, 3:e plats – oförändrad)
  • 4p – Bulgarien (166p, 11:e plats – oförändrad)
  • 3p – Belgien (71p, 19:e plats – oförändrad)
  • 2p – Ryssland (202p, 9:e plats – oförändrad)
  • 1p – Finland (300p, 6:e plats – oförändrad)

Som synes ger dessa poängavdrag inga nya placeringar, utan den enda synbara justeringen är att Grekland och Bulgarien inte längre skulle ha samma totalsumma (170 poäng vardera). För Sveriges del blir det heller inga justeringar då Tusse inte fick några poäng från Tjeckiens jury.


Kolla in ländernas live-on-tape-versioner

29 maj. I två specialsändningar av Eurovision Song Celebration spelade Eurovision.tv upp 37 av de 39 bidrag som tävlade i årets Eurovision i respektive lands live-on-tape-version. Dessa gjordes inför tävlingen och skulle användas som reservinslag ifall att artisten ej kunde närvara personligen i Rotterdam under tävlingsveckorna. I slutändan var det bara Australiens live-on-tape som användes i de riktiga sändningarna (och Islands live-on-tape från scenrepetitionerna) och därför var det nu som dessa versioner visades.

För att inte göra sändningen för lång delades allt upp i två episoder: en med bidragen som ej gick till final och en med finalbidragen. Däremot valde irländska RTÉ och brittiska BBC att inte visa sina live-on-tapes.

Läs mer »

Se del 1 (bidragen som ej gick till final) »

Se del 2 (de 26 finalbidragen) »


Antagningen till Norsk MGP 2022 igång

28 maj. Norska TV-bolaget NRK i Norge har nu öppnat antagningen till 2022 års Norsk Melodi Grand Prix. Alla som vill får skicka in bidrag men det uppmuntras att samarbeta med norska låtskrivare och att satsa på kvalité före kvantitet.

Det finns ännu inte mycket information om 2022 års upplaga mer än att det kommer att vara deltävlingsprogram inför själva finalavgörandet. Preliminärt kommer sändningarna att gå av stapeln under januari och februari 2022 men hur många sändningar det blir är oklart. Annars just nu är det antagning som gäller.

 

Saker att tänka på:

– Alla bidrag laddas upp digitalt via detta anmälningsformulär.

– Deadline är satt till den 15:e augusti 2021.

– Det finns en maxgräns på tre (3) inskickade bidrag räknat per kompositör/producent/artist.

– Ni måste ange vilken eller vilka del(ar) av landet som artisten representerar. Valen som finns är Nord-, Midt-, Vest-, Øst- och Sør-Norge.


Indraget EBU-medlemskap för belarusiska BTRC

28 maj. EBU har beslutat att dra in medlemskapet för belarusisiska TV-bolaget BTRC då EBU anser att bolaget inte längre lever upp till kraven på oberoende och yttrandefrihet. Detta innebär bland mycket annat att BTRC inte längre kommer att kunna delta i Eurovision-tävlingar.

Läs mer »


Två vinnare i Marcel Bezençon Awards

27 maj. Varje Eurovisionfinal sedan 2002 har priset Marcel Bezençon Awards delats ut till artisterna och låtskrivare som tävlar. Priset är fördelat i tre kategorier som röstas fram av olika personer. Den första kategorin är Press Award som går till den låt som den ackrediterade presskåren har gett flest röster till. Därefter kommer Artistic Award som går till den artist som kommentatorerna gett flest röster till. Avslutningsvis finns även Composer Award där låtskrivare röstar fram sin vinnarlåt och det går till landets artist samt låtskrivaren/na bakom bidraget.

Vinnarna i årets Marcel Bezençon Awards blev Barbara Pravi från Frankrike som vann Press och Artistic Award samt Gjon’s Tears från Schweiz som vann Composer Award (tillsammans med låtskrivarna Xavier Michel, Wouter Hardy och Nina Sampermans).


Omröstning i Barbara Dex Award

26 maj. Efter två års väntan är det dags – nu ska Barbara Dex Award få sin nästa tronföljare.

Omröstningen är öppen via Songfestival.be och kommer att vara så till och med denna söndag (30:e maj). Fram till dess kan du rösta på den artist som du tyckte hade minst snyggast outfit under sitt framträdande i Eurovision 2021.

OBS! För att kunna rösta måste du logga in med något slags sociala medier-konto som Facebook eller Twitter. Det funkar också att logga in via ett Google-konto.


Serbien bekräftar deltagande i Eurovision 2022

25 maj. I en nyhetssändning under tisdagen stod det klart att Serbien kommer att delta i Eurovision 2022. Under sändningen presenterade Olivera Kovačević, som är chefredaktör för serbiska TV-bolaget RTS’ underhållningsredaktion, att man återgår till att välja artist och bidrag genom uttagningen Beovizija, som därmed återuppstår efter ett års paus.

Någon gång i juni planeras reglerna för tävlingen att släppas och en antagning är sedan planerad att vara öppen till och med november. Just nu är preliminärt finaldatum satt till februari 2022 men det kan såklart justeras med tiden.


Nederländerna bekräftar deltagande i Eurovision 2022

24 maj. Det tidigare värdlandet Nederländerna har bekräftat sitt deltagande i nästa års tävling. Dessutom har det nationella TV-bolaget hunnit starta upp sin kommande nationella uttagning.

Läs mer »


Finland bekräftar deltagande i Eurovision 2022

23 maj. Knappt ett dygn har gått sedan Finland fick sin sjätteplats i årets Eurovision-final då finska TV-bolaget Yle går ut och bekräftar Finlands Eurovision-deltagande 2022.

Läs mer »

Tävlingsregler »


Splittrade Eurovision-resultaten

23 maj. Eurovision 2021 är avgjord och alla resultat som hittills har hållits hemliga har nu offentliggjorts. Se länkarna för fördjupad information hur juryerna respektive tv-tittarna röstade i programmen.

Semifinalernas resultat »

Finalens resultat »


Italien vann Eurovision 2021

23 maj. Efter mer än två års väntan kunde Eurovision avgöras och efter en mycket spännande omröstning stod det klart att Italiens Måneskin har vunnit Eurovision Song Contest. Sveriges representant Tusse hamnade på 14:e plats med sitt bidrag “Voices”.

Läs mer »


Allt du behövde veta inför finalen

22 maj. Ikväll lördag 22:a maj avgörs den finalen i 2021 års Eurovision, där sammanlagt 26 länder tävlar om segern. Ett av finalländerna är Sverige. Här kommer en sammanfattning om allt du behöver veta inför sändningen!

Läs mer »


Vi följde finalens jurygenrep

21 maj. Inför varje Eurovision-sändning sker ett antal genrep. På fredagskvällen den 21:a maj följde vi det viktiga jurygenrepet som ägde rum ett dygn före finalens direktsändning.

Läs mer »


Värdstad och datum för Junior-finalen 2021

21 maj. Med cirka ett halvår kvar till avgörande kommer nu France Télévisions med besked om var i Frankrike samt när årets Junior Eurovision ska äga rum. Det blir i La Seine Musicale i Paris som finalen ska hållas och datumet blir så sent som den 19:e december! Det har också sagts att sloganen ska bli ”Imagine” vilket bland annat fjolårets vinnarlåt hette.

Det är första gången på 43 år som Frankrike står värd för ett Eurovision-event och det bör tilläggas att de är ganska favorittippade i oddsen att vinna årets Eurovision. Om det skulle hända får Frankrike ta hand om både Junior Eurovision 2021 och stora Eurovision 2022 – förutsatt att det är möjligt.

Sedan kan det tiläggas att tävlingsdatumet är det senaste en Junior Eurovision har hållits på. Det tidigare senaste datumet var den 8:e december.


Eurovisionfinalens startordning är släppt

21 maj. Efter två avgjorda semifinaler vet vi nu facit kring vilka 26 länder som kommer att göra upp som segern i årets Eurovision Song Contest. Under natten mot fredagen den 21:a maj sattes också finalens startordning.

Läs mer »


Minianalys av semi 2

21 maj. Inför väntan på att finalen ska avgöras kommer här en liten analys om intrycken från den andra semifinalen.

Läs mer »


Lottningsresultatet i semi 2

21 maj. Efter att den första semifinalen hade avgjorts fick de tio finalisterna träffa presskåren samt lotta starthalvor till finalen. Här sammanställer vi hur resultatet blev.

Läs mer »


Den andra semifinalen är avgjord

20 maj. Nu har den andra semifinalen i 2021 års Eurovision fått sitt avgörande och därmed är finalstartfältet komplett. Här presenterar vi vilka som gick vidare respektive åkte ut.

Läs mer »


Regerande vinnaren har covid19

20 maj. Mitt under Eurovision-veckan har vi nåtts av tråkiga besked att den regerande Eurovisionvinnaren Duncan Laurence fått positivt svarsresultat på sitt senaste PCR-test. Det innebär att han har smittats av covid19 och att han därmed ej får framträda live på scenen i finalen på lördag i Ahoy Rotterdam.

Läs mer »


Allt du behövde veta inför semi 2

20 maj. Ikväll torsdag 20:e maj avgörs den andra semifinalen i 2021 års Eurovision, där sammanlagt 17 länder tävlar om de sista tio platserna i lördagens avgörande final. Här kommer en sammanfattning om allt du behöver veta inför sändningen!

Läs mer »


Vi följde jurygenrepet

19 maj. Inför varje Eurovision-sändning sker ett antal genrep. På onsdagskvällen den 19:e maj följde vi det viktiga jurygenrepet som ägde rum ett dygn före den andra semifinalens direktsändning.

Läs mer »


Island väljer att inte medverka i arenan

19 maj. Vi har tidigare berättat om covid19-turerna kring Islands delegation. Historien började i söndags (16:e maj) då en person i det isländska teamet hade fått positivt resultat på sitt PCR-test inför öppningsceremonin. Därför fick hela den isländska delegationen sätta sig i karantän till dess nya tester hade gjorts. Resultatet av dessa visade först på negativt resultat, men nu ett dygn senare visade det sig att en person i gruppen Gagnamagnið har fått positivt resultat på sitt nya PCR-test. Det ska understrykas att resterande i delegationen har fått negativt på sina provsvar.

Eftersom gruppen Gagnamagnið och Daði vill tävla tillsammans på scenen har de nu tagit beslutet att inte medverka på scenen i de genrep och direktsändning(ar) som väntar. Det betyder kort och gott att Island kommer att använda sig av sitt repetitions-live-on-tape som spelades in i Rotterdam Ahoy den 13:e maj. Skulle Island ta sig till final blir det samma live-on-tape som används i finalen och skulle Island vinna är det även samma live-on-tape som visas som vinnarklipp.


Flo Rida är i Rotterdam

19 maj. Det har varit mycket spekulationer fram och tillbaka om huruvida världsstjärnan Flo Rida ska medverka i Eurovision 2021 eller ej tillsammans med Senhit för San Marino. Under de två enskilda repetitionstillfällena var han inte på plats och en stand-in fick genomföra hans delar av låten. Men under måndagskvällen (18:e maj) kom beskedet att Flo Rida är i Rotterdam och han kommer att medverka tillsammans med Senhit som planerat.

Däremot var San Marino tvungen att begära dispens för att Flo Rida fick dyka upp så pass sent som han nu gjort, vilket exempelvis även Portugal gjorde 2017 när Salvador Sobral inte kunde resa till Eurovision förrän det var dags för de avgörande delarna av tävlingen.


Minianalys av semi 1

19 maj. Inför väntan på att den andra semifinalen ska avgöras kommer här en liten analys om intrycken från den första semifinalen som bland annat slutade med ett svenskt avancemang till finalen.

Läs mer »


Lottningsresultatet i semi 1

19 maj. Efter att den första semifinalen hade avgjorts fick de tio finalisterna träffa presskåren samt lotta starthalvor till finalen. Här sammanställer vi hur resultatet blev.

Läs mer »


Första semifinalen är avgjord

18 maj. Trots en mindre nedåtgående trend hos spelbolagen under repetitionsveckan lyckades Sveriges representant Tusse med bidraget “Voices” motbevisa detta och är nu ett steg längre att ta sig hela vägen till seger i finalen!

Läs mer »


Islands delegation är kvar i karantän – men får tävla på torsdag

18 maj. Efter att den polska delegationens nya PCR-tester visat negativa besked (dvs. att ingen mer i teamet är smittad av covid19) kommer nu EBU med samma besked gällande den isländska delegationen. Det innebär att Daði & Gagnamagnið får uppträda på torsdag som planerat så länge inget annat inträffar.

Läs mer »


Allt du behövde veta inför semi 1

18 maj. Ska Sverige få en plats i lördagens final? Det avgörs ikväll i Rotterdam Ahoy med start 21:00 CEST. Inför avgörandet presenterar vi allt du behöver veta om programmet inkl. Schlagermagisterns analys samt våra topplistor och gissningar!

Läs mer »


Vi följde jurygenrepet

17 maj. Inför varje Eurovision-sändning sker ett antal genrep. På måndagskvällen den 17:e maj följde vi det viktiga jurygenrepet som ägde rum ett dygn före den första semifinalens direktsändning.

Läs mer »


Eurovision 2021 är invigd

16 maj. Söndagen den 16:e maj var dagen då Eurovision 2021 officiellt invigdes vid den turkosa mattan i Rotterdams hamn. Nästan alla delegationer var på plats för att möta presskåren och fansen som väntade på att få träffa artisterna.

Läs mer »


Försiktighetsåtgärder vid öppningsceremonin

16 maj. På grund av att två personer i den isländska respektive polska delegationen har bekräftats smittade av covid19 gör nu EBU en förändring i upplägget för öppningsceremonin. Dessutom väljer både Maltas och Rumäniens delegationer, som bor på samma hotell som Islands och Polens delegationer, att inte närvara vid öppningsceremonin. Detta är endast av försiktighetsskäl.

Läs mer »


Islands delegation i karantän efter covid19-resultat

16 maj. EBU har meddelat att även den isländska Eurovision-delegationen har satts i karantän sedan en person i deras team har testat positivt för covid19. Det är ännu oklart hur länge de kommer att behöva vara i karantän.

Läs mer »


Nu invigs Eurovision 2021

15 maj. Efter åtta dagars intensiva repetitioner i Ahoy Rotterdam har stunden kommit då Eurovision 2021 ska officiellt invigas.

I år sker invigningen på den turkosa mattan som alltså symboliserar den röda mattan som de 39 artisterna kommer att vandra på längs med Rotterdams hamnområde. Detta sker trots pågående coronapandemi men självklart med distansering mellan alla medverkande och inom varje team. Det är också oklart hur mycket eller lite fans och presskår som kommer att få vara på plats vid mattan. Hade det varit ett vanligt år utan pandemi hade det nog varit fullsatt men i år kan vi nog räkna med att det blir lite glesare och att många lär bära munskydd.

Värdar för hela invigningen är Koos van Plateringen och Fenna Ramos.

Sändningen startar kl. 18:00 CEST och pågår sedan ett antal timmar framåt.

Följ hela sändningen » (extern länk)


Polens delegation i karantän efter covid19-resultat

15 maj. EBU har meddelat att hela den polska Eurovision-delegationen har satts i karantän sedan en person i deras team har testat positivt för covid19. Det är ännu oklart hur länge de kommer att behöva vara i karantän.

Läs mer »


Big Five har lottat sina starthalvor

15 maj. I samband med de pågående scenrepetitionerna i Ahoy Rotterdam har de direktkvalificerade “Big Five”-länderna (Frankrike, Italien, Spanien, Storbritannien och Tyskland) fått lotta sina starthalvor till finalen. Lottningarna genomfördes i samband med de pressträffar som artisterna höll efter sina repetitioner under lördagen den 15:e maj.

Nederländerna genomförde ingen lottning då de redan har fått sitt startnummer bestämt via en annan lottning.

Läs mer »


Grönt ljus för amerikansk version av Eurovision

14 maj. Efter månader av förhandlingar står det klart att den amerikanska TV-kanalen NBC har säkrat rättigheterna att sända den första amerikanska versionen av Eurovision Song Contest. Tävlingen kommer att heta American Song Contest och är planerad att äga rum någon gång under 2022.

Läs mer »


Nyheter under torsdagen

13 maj. Torsdagen bjöd på både repetitioner och spännande nyheter.

 

Kateryna Pavlenko i Go_A hade inte covid19

Ukrainas Go_A kommer att kunna framträda med samtliga bandmedlemmar under kommande veckan. Det var under onsdagen som bandmedlemmen Kateryna Pavlenko kände sig krasslig varpå hon fick isolera sig på hotellrummet medan övriga i gruppen genomförde Ukrainas scenrepetition med en stand-in-sångerska. Alla i bandet fick också testa sig och nu har även Kateryna Pavlenko testats negativt för covid19.

 

Jurymedlemmarna hålls hemliga fram till finalkvällen

I vanliga fall brukar EBU namnge de personer som ingår i respektive lands jurygrupp ett par veckor innan tävlingen äger rum. Detta har gjort varje år sedan 2014, med undantag för fjolårets inställda tävling, för att öka transparensen och att fans kan anmäla jurymedlemmar som eventuellt bryter mot Eurovisions regler. Men i år väljer EBU att släppa namnen på jurymedlemmarna samma dag som finalen hålls, dvs. den 22: maj. Varför EBU gör på det här sättet i år är oklart.

 

Eurovisions invigning på söndag

Med start kl. 18:00 CEST invigs Eurovision Song Contest 2021 officiellt. Trots pågående coronapandemi kommer artisterna att kunna vandra längs med den turkosa mattan som kommer att vara placerad längs med Rotterdams hamn. Duon Koos van Plateringen och Fenna Ramos kommer att vara värdar för invigningen. Den kommer att sändas via YouTube.

Det är oklart hur mycket press respektive fans som kommer att närvara vid invigningen. I vanliga fall brukar de få stå runtomkring mattan men p.g.a. pandemin lär det nog inte bli så eller i vart fall inte lika många som det annars är.


Start för P4 Nästa

12 maj. Även om årets P4 Nästa inte leder till en artist som får en plats i Melodifestivalen 2022 tipsar vi ändå om när årets omgångar sker. Från och med nu i maj och två veckor in i juni avgörs alla lokala vinnare. Vi sammanställer vilka datum som finalerna hålls.

Läs mer »


Oddscheck efter den första repetitionsomgången

11 maj. Nu har samtliga länder i årets Eurovision, utom Australien, fått repetera enskilt två gånger på scenen i Ahoy Rotterdam. Därför tänkte vi kolla in om oddsen har förändrats något sedan vår senaste oddschecks den 3:e, 9:e och 10:e maj.

Läs mer »


Första repetitionsomgången är avklarad

11 maj. Samtliga semifinalbidrag, utom Australiens, har nu fått framföras på scenen i Rotterdam Ahoy inför nästa veckas avgöranden. Alla artister, utom Montaigne från Australien, har varit på plats i Rotterdam och har därför kunnat repetera som planerat.

Under de kommande fyra dagarna (12:e till 15:e maj) väntas ytterligare en repetitionsomgång för dessa bidrag och utöver dem ska även ”Big Five”-länderna och Nederländerna få repetera två gånger.

Vi kommer att fortsätta bevaka repetitionerna under dessa dagar med. Håll utkik på sajten för senaste nytt!


Repetitionsstart i arenan

8 maj. Två års väntan är över – äntligen ska Eurovisionartister få ändra Eurovisionscenen igen även om det för tillfället bara är enskilda repetitionstillfällen. Under lördagen den 8:e maj är det bidragen som fått startnummer 1-7 i den första semifinalen som får chansen att repetera inne i Ahoy Rotterdam, detta med undantag för Australien var artist ej kommer att närvara på plats i Rotterdam.

Länderna som repeterar den 8:e maj är (i ordning): Litauen, Slovenien, Ryssland, Sverige, Nordmakedonien och Irland.

Vid det första repetitionstillfället får varje land konsultationer backstage, 30 minuters scentid, besöka Viewing room och avsluta dagen med en mindre presskonferens.


Malta vann OGAE-klubbarnas omröstning

8 maj. Det internationella Eurovision-nätverket OGAE:s Eurovisionklubbar har under våren röstat bland årets låtar och nu är en vinnare korad. Vi kan inflika med att det blev jämnt i toppen då vinnaren Malta fick 363 poäng mot tvåan Schweiz’ 358 poäng. Är det någon av dessa länder som kommer att ta hem segern på riktigt? 40 poäng efter Schweiz kom Frankrike och 17 poäng efter dem kom Litauen.

Sverige hamnar förvisso också på topp 10 men fick endast ihop 105 poäng vilket räckte till en sjundeplats. Det bör tilläggas att Cypern, som kom precis före Sverige, fick inte mindre än 237 poäng.

Avslutningsvis var det 29 länder som lyckades få minst 1 poäng av klubbarna. De länder som ej fick några poäng alls var Albanien, Georgien, Nederländerna, Nordmakedonien, Polen, Portugal, Slovenien, Tjeckien, Tyskland och Österrike.


Alla som är 70 år eller äldre portas från Ahoy Rotterdam

5 maj. Enligt uppgifter till tidningen gelanderlander.nl kommer alla personer som är 70 år eller äldre inte få besöka Ahoy Rotterdam medan Eurovision pågår. Detta är på grund av att evenemanget nu har blivit ett så kallat fieldlab-event med strikta hälsoregler och då den åldersgruppen anses tillhöra riskgrupp och portas de nu.

Rotterdam stad ska ha delat ut ca 2300 biljetter ifjol till Rotterdambor och så blir det även i år dock att antalet sänkts till 1900 biljetter.


Nyhetsuppdatering

5 maj. Här är några senaste nyheter från Eurovisionbubblan.

 

Nya musikvideos har släppts

Med kort tid kvar inför repetitionsstarten på lördag (8:e maj) har både Norges TIX och Australiens Montaigne släppt officiella musikvideos till sina respektive tävlingsbidrag. Nu är det ju inte musikvideorna som tävlar men om du vill se uppdaterade klipp så har vi självklart länkat till dem i namnen.

 

Duncan Laurence inleder semifinal 1

Den nuvarande vinnaren Duncan Laurence som gjorde att Nederländerna fick sin efterlängtade seger 2019 efter 44 års väntan kommer självklart vara med i årets Eurovision även om det är utom tävlan. Istället kommer han att synas till som inlednings- och mellanakt i programmen, bland annat i den första semifinalen där han kommer at öppna programmet med sin låt Feel Something. Han kommer även att synas till i finalen där han framför låtar i en del som kallas ‘The Story Continues’.

 

Panelen i Finlands Införserie presenterad

Efter många år har Yle valt att göra om sitt Införprogram till Eurovision som i år fått namnet Viisukupla – Eurovisionsbubblan. Programmet kommer att vara både finsk- och svenskspråkigt och programleds av Eva Frantz och Mikko Silvennoinen. Det finns även en inbjuden panel bestående av Marco Bjurström, Ronja ”New Ro” Stanley och Tuure Boelius som kommer att bedöma låtarna. Exakt hur bedömningen görs är inte känd.

Programmet sänds i totalt tre delar lördagarna den 8:e, 15:e och 22:a maj. De två första programmen presenterar hela startfältet medan i det tredje programmet lyfts tittarnas önskemål fram på vilka låtar de vill höra innan den avgörande finalen startar. Det kommer också finnas möjlighet att skriva av sig i Yles livechatt både på finska (under ledning av Henkka Remes) och svenska (under ledning av Alexander Beijar). Chattarna finns här och här.

 

Uttagningsdatumen i P4 Nästa

Även om årets P4 Nästa inte kommer att leverera någon artist till Melodifestivalen 2022 kan vi tipsa om att årets lokala finaler kommer att avgöras under perioden 12:e maj till 11:e juni. På grund av pandemin är det fortsatt publikfria tillställningar för dessa uttagningar vilket innebär att istället för livekonserter vid publika platser blir alla finaler bara radiosändningar från inspelningsstudios. Fortfarande kan publiken vara med och rösta vilka som ska vinna!

Den avgörande riksfinalen kommer att hållas i Västerås den 3:e september. I och med att det är ett tag kvar till dess är det ännu inte officiellt sagt om finalen kan ta in publik på plats eller om den också hålls utan publik.

 


2 veckor kvar till Eurovision 2021

3 maj. Det är nu bara två veckor kvar till Eurovision 2021 ska hållas och i väntan på det fortsätter vi att kolla in hur spelbolagen gissar utgången av tävlingen.

Detta är den sista ordinarie delen i oddscheck, nu kommer vi att börja fokusera mer helhjärtat på dagliga uppdateringar i samband med att repetitionerna drar igång.

Läs mer »


Frankrike fortsätter med nationell final 2022

3 maj. Enligt uppgifter från den franska tidningen L’Eurovision au Quotidien kommer det franska TV-bolaget France Télévisions att fortsätta med formatet om att anordna en nationell final inför Eurovision 2022. Nyheten bekräftas av den franska delegationschefen Alexandra Redde-Amiel som även meddelar att det kan bli justeringar inom själva formatet utan att förändra det allt för mycket.

Det här innebär att Frankrike är det sjätte bekräftade landet att delta i Eurovision 2022.

 

Nyhetshändelser i april


Aprils nyhetssammanfattning

30 april. Vi har nått ett nytt månadsskifte och därför kommer en uppdatering kring vad som hände under månaden.

Läs mer »


Livepublik tillåts i Ahoy Rotterdam under Eurovision 2021

29 april. Trots den pågående coronapandemin står det nu klart att den nederländska regeringen har gett klartecken att Eurovision 2021 ska kunna tillåta publik inne i Ahoy Rotterdam i maj 2021.

Läs mer »


Tekniska repetitioner inledda i Ahoy Rotterdam inför Eurovision 2021

29 april. I början av april började scenerierna att byggas upp i Ahoy Rotterdam och med cirka 2,5 veckor kvar till sändningarna börjar är nu det mesta klart. Därmed övergår produktionen nu in i den tekniska fasen.

Läs mer »


3 veckor kvar till Eurovision 2021

26 april. Det är nu bara tre veckor kvar till Eurovision 2021 ska hållas och i väntan på det fortsätter vi att kolla in hur spelbolagen gissar utgången av tävlingen.

Läs mer »


Inför: Concert in the Dark 2021

24 april. Även den här säsongen är alla fysiska pre partyn inställda men det blir i alla fall några digitala fester. Under lördagskvällen (24:e april) med start kl 22:00 CEST anordnades den spanska digitala festen Pre Party ES som nästan har fått med sig hela årets Eurovisionstartfält till sin sändning.

Läs mer »


Eurovision 2021-CD:n är ute till försäljning

23 april. Från och med nu den 23:e april finns den officiella CD-skivan med samtliga 39 Eurovision-bidrag till försäljning. Vi tipsar om var du enklast köper låtarna.

Läs mer »

PS: Det kommer även att släppas en DVD från sändningarna i maj. Preliminärt datum för det släppet är den 25:e juni.


Scenbygget i Ahoy Rotterdam nästan klart

22 april. I början av april flyttade den nederländska produktionen in i Ahoy Rotterdam och började bygga upp ljus, ljud och scenen. Nu några veckor senare börjar allt bli klart och under torsdagen fick de också besök av den nederländska kungen Willem-Alexander.

Den 28:e april är tanken att allt ska vara klart för de första tekniska repetitionerna som följer stand-in-repetitioner (där andra personer än artisterna själva testar numren så att allt är klart inför artisternas ankomst till Rotterdam). Något officiellt repetitionsschema är ännu inte släppt men omkring den 8:e maj borde de enskilda repetitionerna börja.


Besked om publikfrågan i slutet av april

22 april. Det har kommit nya besked om publikfrågan, eller i alla fall ett besked om när svaret på frågan väntas komma. Enligt senaste nytt kommer ett besked den 28:e april om Eurovision 2021 kommer att bli ett så kallat Fieldlab Event eller inte. Det skulle innebära att maximalt 3500 personer per föreställning (genrep och direktsändningar) kan få tillträde till arenans sittplatser. Men allt handlar om hur många patienter som finns inlagda i intensivvården i Nederländerna. Gränsen går vid 900 personer och i dagsläget är nästan alla dessa platser upptagna.

Om produktionen beslutar sig för att inte släppa in publik vid genrepen och direktsändningarna kommer enbart produktionspersonal samt artisterna och en begränsad delegation (för varje land) att tillåtas vara inne i Ahoy Rotterdam.


Inför: Concert in the Dark 2021

21 april. Även den här säsongen är alla fysiska pre partyn inställda men det blir i alla fall några digitala fester. Under onsdagskvällen (21:a april) med start kl 21:00 CEST hölls den första digitala festen som gick under namnet Concert in the Dark.

Läs mer »


Portugal har valt artist till Junior Eurovision 2021

20 april. Efter ett års frånvaro har portugisiska RTP bestämt sig för att komma tillbaka till Junior Eurovision Song Contest. Som första land har de också valt sin artist som blev den 14-årige The Voice Kids-vinnaren Simão Oliveira. Än så länge är bara artisten vald, hur låten ska utses blir en senare fråga.

 

Mer fakta

Sedan i slutet av förra året har det stått klart att Frankrike ska stå värd för årets upplaga vilket de får göra efter att ha accepterat erbjudandet från EBU. Frankrike tog som bekant hem segern ifjol (med sångerskan Valentina vars låt skrevs av bl.a. Barbara Pravi som representerar Frankrike i stora Eurovision) och blev därför tillfrågade först gällande värdskapet. Det är dock inte sagt än när och var i Frankrike som årets tävling ska hållas, men med stor sannolikhet blir det någon gång i slutet av året som det brukar vara.

I skrivande stund har nio länder bekräftat deltagande samtidigt som ett par länder har tackat nej från att återkomma/debutera. Det saknas dock en del bekräftelser från länder som vanligtvis brukar tävla. Det är heller inte känt hur SVT i Sverige ställer sig till en eventuell comeback. Sverige deltog senast 2014 och numer är det bara SVT som kan vara aktuell som bolag då TV4 inte längre är medlemmar i EBU.


Besked: Australien deltar men tävlar hemifrån

20 april. På grund av rådande reserestriktioner i coronapandemin kommer Australiens representant Montaigne inte kunna närvara på plats i Ahoy Rotterdam i maj. Istället kommer hennes förinspelade framträdande att visas i sändningarna.

Läs mer »


4 veckor kvar till Eurovision 2021

19 april. Det är nu bara fyra veckor kvar till Eurovision 2021 ska hållas och i väntan på det fortsätter vi att kolla in hur spelbolagen gissar utgången av tävlingen.

Läs mer »


Uppdateringar från Rotterdam

16 april. Produktionen av Eurovision 2021 är nu i full gång. Sedan den 11:e april har produktionen haft tillgång till Ahoy-arenan och har börjat bygga upp scen, ljusrigg med mera. Aktuella bilder från bygget hittar du här.

Det har också släppts information om vilken mellanakt som tittarna bjuds in till i den första semifinalen. Det är sångerskan Davina Michelle och skådespelaerskan Thekla Reuten som kommer att göra en vattenliknande mellanakt som går under namnet The Power of Water.

Runt om i Nederländerna spelas de så kallade vykorten in, alltså de presentationsfilmer som ska visas 40 sekunder före varje lands scenframträdande. Varje film utspelar sig i ett uppbyggt hus någonstans i Nederländerna där artisten befinner sig. På grund av coronapandemin kan artisterna inte närvara personligen under inspelningarna, utan de kommer att klippas in som effekter. Filmerna kommer att visa upp artisternas personligheter och speglar deras intressen, exempelvis gillar Go_A från Ukraina att vara i naturen och då står deras hus i Veluwezoom nationalpark som innefattar just detta.

Den nederländska produktionen har även meddelat den kvartett som kommer att husera som värdar för alla de över 80 presskonferenser som kommer att äga rum i anslutning till tävlingen. De som har fått jobbet är Koos van Plateringen, Hila Noorzai, Samya Hafsaoui och Rutger Vink.


Mer information om biljettsläppet till Eurovision 2021

13 april. Sedan snart två veckor har det varit känt att den nederländska produktionen kan komma att tillåta publik under genrepen och direktsändningarna inne i Ahoy Rotterdam i maj, däremot handlar det om betydligt färre personer än vad det annars brukar vara. Mer information i ämnet har nu dykt upp.

Läs mer »


Årets OGAE-poll har inletts

13 april. Inför Eurovision kommer alla OGAE-klubbar, alltså alla anslutna fansklubbar till Eurovision, att lägga röster på sina favoriter i startfältet. Respektive klubb röstar fram 10 av 39 bidrag i startfältet som de gillat bäst, där ettan får 12 poäng, tvåan 10 poäng, trean 8 poäng osv. nedåt 7, 6, 5, 4, 3, 2 och 1 poäng. Därefter läggs resultatet samman och en vinnare koras.

Nytt för i år är att omröstningen delas upp i två omgångar. Mellan den 13:e april och 2:a maj röstar ungefär hälften av de 43 OGAE-klubbarna medan resterande klubbar avlägger sina poäng först den 7:e maj. På det sättet blir det extra spännande att se vilken låt som fansen tror har störst chans att vinna.

Aktuell ställning går att se via OGAES hemsida liksom Facebooksida.


39 dagar kvar till årets Eurovisionfinal

13 april. Det är nu i skrivande stund bara 39 dagar kvar tills det är dags för Europa och Australien att kora sin nästa vinare av Eurovision Song Contest. Detta uppmärksammar Eurovision.tv idag med en liten YouTube-hälsning.


5 veckor kvar till Eurovision 2021

12 april. Det är nu bara fem veckor kvar till Eurovision 2021 ska hållas och i väntan på det fortsätter vi att kolla in hur spelbolagen gissar utgången av tävlingen.

Läs mer »


Oklart om alla artister kommer att tävla i Rotterdam

12 april. Fansajten Wiwibloggs har sammanställt en artikel om att det ser ut som att möjligen Australien inte kommer att kunna representeras på plats i Rotterdam. Detta dels på grund av de karantänskrav som finns för personer som kommer in från icke-EU-länder till Nederländerna men även när man ska lämna landet. Sedan mars 2020 är dessutom Australiens gränser totalstängda för sina medborgare vilket innebär att man bara får lämna landet om man har synnerliga skäl, exempelvis ”i nationens intresse”.

Den exekutiva producenten Sietse Bakker har i en intervju med den nederländska tidningen AD.nl sagt att det är lättare för delegationer som representerar EU-länder att ta sig till Nederländerna än vad det är för länder som inte gör det. I så fall skulle det kunna innebära svårigheter för exempelvis Albanien, Australien, Azerbajdzjan, Georgien, Island, Israel, Moldavien, Nordmakedonien, Norge, Ryssland, San Marino, Schweiz, Serbien, Storbritannien och Ukraina.

Enligt uppifter kan dock den nederländska regeringen göra vissa undantag för personer som är yrkesverksamma inom denna sfär. Vi får helt enkelt se vilka länder som kan ta sig till Rotterdam i maj.


Bara digitalt införsnack i Tyskland

12 april. På grund av ekonomiska skäl kommer NDR i Tyskland inte att producera någon införserie i år som visas i TV. De senaste åren har de gjort serien ESC Songchecks som nu istället blir omvandlade till digitala klipp som släpps via Eurovision.de.


Scenbygget har startat i Rotterdam

11 april. Ett bevis för att startskottet för Eurovisions comeback har gått är att den nederländska produktionen nu har flyttat in i Ahoy Rotterdam.

Läs mer »


Eurovision in Concert framflyttat till 2022

10 april. Lördagen den 10:e april var det tänkt att den mycket populära Eurovision pre partyt Eurovision in Concert skulle hållas i Amsterdam i Nederländerna. Men på grund av fortsatt smittspridning i coronapandemin valde arrangörerna redan i februari att flytta fram årets tillställning ett år till. Det nya datumet är satt till den 9:e april 2022 och alla köpta biljetter hålls giltiga fram till dess.

Läs mer »


Ny införserie hos finska Yle

9 april. Sedan 2012 har finska Yle årligen sänt införserien De Eurovisa som uppladdningsprogram inför Eurovision Song Contest, men i år blir det inte så. Istället kommer ett nytt program som heter Viisukupla (eller Eurovisionsbubblan på svenska) att ersätta serien i totalt två delar den 8:e och 15:e maj. Publiken kan också vara med och rösta. Vem eller vilka som blir programledare är ännu inte känt.


Inget P4 Nästa-wildcard i Melodifestivalen 2022

8 april. Varje år sedan Melodifestivalen 2013 har Sveriges Television och Sveriges Radio haft ett samarbete i att erbjuda en av de tävlande artisterna i den årliga musiktävlingen P4 Nästa en artistplats i den kommande Melodifestivalen. Anno Melodifestivalen 2022 kommer något sådant erbjudande inte vara aktuellt.

Läs mer »


Uppställningen i Norges Adresse Rotterdam

8 april. NRK har bekräftat vilka personer som gör Marte Stokstad sällskap i de fyra införprogrammen som går under namnet Adresse Rotterdam. Programmen kommer att sändas med start lördagen den 17:e april. Om inget annat meddelas sänds resterande delar den 24:e april, 1:a maj och 8:e maj.

Årets upplägg är dels en fast panel på tre personer (redaktören Ingeborg Heldal, artisten Stian ”Staysman” Thorbjørnsen och komikern Kevin Vågenes) samt en ny gästtyckare* i varje avsnitt. Förutom dessa personer kommer det även att vara en så kallad fanpanel med i programmet på fyra personer (Adele Hagen, Elisabeth Fjalsett, Even Jacobsen och Jim Ø. Pedersen) som alla är riktiga Eurovisionfans som kommer att få tycka till de med.

* Gästttyckarna som byts ut i varje program kommer att vara artisten Myra, komikern Trine Lise Olsen, programledaren Else Kåss Furuseth, och artisten Bendik.


SVT bekräftar deltagande 2022

8 april. I och med att flera länder har börjat gå ut med sina uttagningsplaner för Eurovision 2022 var vi nyfikna på hur SVT ställer sig i frågan. Därför tog vi nu efter påskledigheten kontakt med SVT Kommunikation som kort och gott svarar att det finns inga planer på att inte delta i Eurovision Song Contest 2022. Helt enkelt, Sverige kommer till start även i Eurovision 2022!

Senare i vår/sommar får vi också besked om hur Melodifestivalen 2022 kommer att se ut. Det har tidigare hintats om förändringar men vilka och hur stora är ännu inte kända.


Island startar Alla leið den 17:e april

6 april. Isländska RÚV fortsätter med sin Inför-serie Alla leið som även i år programleds av Felix Bergsson. I varje program gästas han av Helga Möller och Sigurður Þorri Gunnarsson som får tycka till om låtarna. Premiärprogrammet sänds den 17:e april, alltså samma kväll som Norges införserie drar igång.

Totalt sänds fem program i serien den 17:e och 24:e april samt den 1:a, 8:e och 15:e maj.


Norge startar Adresse Rotterdam den 17:e april

6 april. Nu är det tablålagt att norska NRK:s införprogram ”Adresse Rotterdam” kommer att sändas med start den 17:e april. Det är något oklart hur många delar det blir i år samt vilka som ska sitta med i panelen. Sedan tidigare är det dock sagt att programmen leds av Marte Stokstad och att det i viss mån kommer att ha publik som får vara med och rösta. Exakt hur närvarande publiken blir (med tanke på rådande coronaomständigheter) låter vi tills vidare vara osagt.


Israel uttagning till 2022 blir X Factor

6 april. Israeliska KAN, eller IPBC som bolaget också heter, har valt att gå tillbaka till att låta ett externt bolag ta hand om hela nationella uttagningen samt täcka en stor del av kostnaderna för att resa med den vinnande artisten till Eurovision 2022. I mars i år lade KAN därför ut ett ansökningsförfarande och den som vann högsta budet blev Reshet Broadcasting och deras anbud om att låta programmet X Factor Israel på kanalen Channel 13 ta hand om uttagningen.

Det är fortfarande en del uppgifter som inte är bekräftade, däribland hur artist- respektive bidragsvalet ska göras i programmet. Enligt uppgifter ska dock delar av juryn vara klar och en av jurymedlemmarna ser ut att bli Eurovisionvinnaren Netta, som själv en gång i tiden utsågs till Eurovisionrepresentant via ett talangprogram (The Next Star).

Israel har tidigare sänt tre säsonger av X Factor åren 2013, 2015 och 2017. Senaste vinnaren var årets Eurovisionrepresentant Eden Alene. När 2022 års säsong startar är i skrivande stund oklart.


San Marino planerar nytt uttagningsformat 2022

5 april. Det sanmarinska TV-bolaget SMRTV har i en kommuniké för vilka program som planeras under året låtit meddela att det blir ett helt nytt uttagningsformat för San Marino att utse artist och bidrag till Eurovision 2022. Det nya formatet har namnet Una voce per San Marino och kommer att sändas i november i år. Exakta detaljer kring programmet saknas än men det verkar alltså finnas en grund. Senast San Marino använde sig av en publik uttagning för att utse artist och bidrag var år 2018. Alla år innan och efter har valet gjorts internt, med undantag för år 2020 då bidraget utsågs via en onlinefinal.

I och med det här beskedet har nu fyra länder bekräftat deltagande i Eurovision 2022.


Ytterligare en finalakt meddelad

5 april. Den nederländska produktionen fortsätter att bekräfta mellanakter till årets Eurovision och i finalen är nu ytterligare en akt klar. Det handlar om DJ Afrojack som tillsammans med Glennis Grace, Wulf och en liveorkester kommer att framföra låten ”Music Behind Us”. Enligt uppgifter innehåller mellakten två delar; en förinspelad film och en liveakt på scenen i Ahoy Rotterdam.


Vi kollar in oddsen

5 april. Det är nu 6 veckor kvar till Eurovision 2021 ska hållas och i väntan på det fortsätter vi att kolla in hur spelbolagen gissar utgången av tävlingen. Denna mätning har gjorts efter att semifinalernas startordningar släpptes, vilket har gjort att en del förändringar har skett i listorna…

Läs mer »


40 år sedan Bucks Fizz vann Eurovision

4 april. På kvällen den 4:e april 1981 vann gruppen Bucks Fizz Eurovision Song Contest med låten Making Your Mind Up för Storbritannien. I samband med att det har gått exakt 40 år sedan segern gjorde Eurovision.tv en intervju med Charyl Baker, som var en av gruppmedlemmarna, om hur gruppen bildades och hur hon ser på segern idag med den tid som gått.

Se intervjun »


50 år sedan Monaco vann Eurovision

3 april. På kvällen den 3:e april 1971 blev det sångerskan Séverine med bidragetUn banc, un arbre, une rue som vann det årets Eurovision Song Contest. Hon tävlade för Monaco och det kom att bli en historisk seger i och med att Monaco än idag är den enda land som vunnit Eurovision utan att ha stått värd för tävlingen året därpå. Nu har det gått 50 år sedan segern inträffade och idag lyser Monaco med sin frånvaro från Eurovision, vilket de har gjort alla år sedan 1980 med undantag för tre försök i semifinaler 2004-2006.


Publik tillåts i Ahoy Rotterdam

2 april. Trots den pågående coronapandemin står det nu klart att Eurovision 2021 kommer att tillåta en mindre livepublik inne i Ahoy Rotterdam under genrepen samt direktsändningarna.

Läs mer »


Schweiz förbereder sig för Eurovision 2022

2 april. De fyra schweiziska regionala TV-bolagen SRF, RTR, RSI och RTS har redan nu under våren 2021 beslutat sig för att fortsätta med uttagningsmetoden att låta två jurygrupper internt rösta fram artist och tävlingsbidrag till den kommande Eurovisionen.

För närvarande söker de personer som vill ingå i den så kallade 100-mannajuryn som kommer att vara en del i valet att utse Schweiz’ nästa Eurovisionrepresentant. Det första steget är att göra en ansökan (via denna länk) där du ska göra tio musikrecensioner som visar din musiksmak. De personer som anses vara mest lämpliga för juryarbetet kommer sedan att få ingå i juryn.


Ytterligare ett digitalt pre-party

2 april. Inför årets tävling har alla de fysiska fansträffarna fått ställas in, men åtminstone Spanien har sagt att de även i år ska anordna en digital fest där både fansen och artisterna välkomnas. Nu kommer även sajten Eurovoix att anordna ett eget Pre Party som äger rum dagar före det spanska eventet.

Läs mer »

 

Nyhetshändelser i mars


Mars’ nyhetssammanfattning

31 mars. Vi har nått ett nytt månadsskifte och därför kommer en uppdatering kring vad som hände under månaden.

Läs mer »


Antagningen till P4 Nästa 2021 är avslutad

31 mars. Fram till den sista mars 2021 kl. 12:00 fanns möjlighet att skicka in bidrag till Sveriges radios musiktävling P4 Nästa. Nu när antagningen är avslutad ska distrikten går igenom de inskickade låtarna och välja ut sina startfält.

Läs mer »


Semifinalernas startordningar har presenterats

29 mars. Det börjar närma sig till Eurovision 2021 och nu när alla bidrag är på plats har också produktionen satt startordningarna för de två semifinalerna. Vi sammanställer hur dessa ser ut!

Läs mer »


Eurovisions bevakning från Rotterdam

29 mars. Eurovision må bli lite annorlunda i år men trots det blir det stor bevakning av tävlingen. Eurovision.tv utlovar just nu två saker på sitt schema och det är Krista Siegfrids och Eurovision Song Celebration.

På plats i Rotterdam kommer artisten Krista Siegfrids, som tidigare representerat Finland i Eurovision, tävlat i svenska Melodifestivalen två gånger och programlett den finska UMK-uttagningen ett flertal gånger, vara på plats i Rotterdam för att bevaka tävlingen på YouTube. Det blir bland annat bevakning från Röda mattan och allt som sker bakom kulisserna. Exakt när serien är tänkt att starta är inte sagt men förmodligen lär det bli av när repetitionerna börjar.

Lördagen efter Eurovisionfinalen utlovas också en återkomst av Eurovision Song Celebration, som i år kommer att visa upp alla de förinspelade reservinspelningar som respektive land gjort inför årets tävling. Inspelningarna är gjorda ifall att en artist av något skäl inte kommer att kunna vara på plats i Rotterdam i maj och i dessa eventuella fall används reservinspelningarna. Förhoppningen är dock att ingen sådan inspelning ska behöva användas men oavsett om så blir fallet kommer alla 39 bidrag som valts ut i år att spelas upp i en sändning den 29:e maj.


Vi kollar in oddsen

29 mars. Det är nu sju veckor kvar till Eurovision 2021 ska hållas och i väntan på det fortsätter vi att kolla in hur spelbolagen gissar utgången av tävlingen.

Läs mer »


Panelens topplista vecka 12

28 mars. En månad efter vår förra topplista släpps nu nästa lista, och den här gången har vi kunnat välja bland alla 39 bidrag som tävlar i årets Eurovision.

Läs mer »


Svenska låtskrivare för andra länder i Eurovision 2021

28 mars. I vanlig ordning är det en del låtskrivare från Sverige som söker sig utanför Melodifestivalen för att få tävla i Eurovision Song Contest, och i årets tävling är det inte mindre än sju bidrag – utöver Sveriges bidrag – som har just svenskkoppling på låtskrivarsidan. Faktum är att tre av låtskrivarna bakom “Voices” också tävlar med ytterligare två bidrag!

Läs mer »


Ny version av Israels ”Set Me Free”

27 mars. Redan i januari blev Israel klara med vilket bidrag som Eden Alene ska framföra för Israel i årets Eurovision Song Contest. Efter det har låten bearbetats om något och nu har den officiella musikvideon släppts.

Se den nya musikvideon »


Besked: Belarus får INTE delta i Eurovision 2021

26 mars. EBU har efter en överskriden deadline beslutat att Belarus inte får komma till start i Rotterdam. Anledningen är att belarusiska TV-bolaget BTRC lämnat in två bidrag som bryter mot tävlingsreglerna och därmed godkänns inte deras ansökan. Det är första gången sedan 2004 som landet inte deltar i Eurovision Song Contest.

Läs mer »


Tidigare Eurovisionvinnare gör mellanakt i Eurovision 2021

25 mars. Finalen i årets Eurovision Song Contest kommer att bli stjärnspäckad då inte mindre än 6 tidigare Eurovisionvinnare gör comeback i en gemensam mellanakt i Rotterdam. Mellanakten går under namnet Rock the Roof och går ut på att de tidigare Eurovisionvinnarna uppträder på tre olika hustak i Rotterdam. Platserna som har valts ut är arenan Maassilo, Hotel New York och Boijmans Van Beuningen Depot-museet.

Läs mer »


Vasil får representera Nordmakedonien

23 mars. Det har varit ett visst debacle kring Nordmakedoniens artist Vasil gällande den musikvideo som spelades in till hans tävlingsbidrag ”Here I Stand”. En kommittée på TV-bolaget MRT har nu kommit fram till att Vasil kommer att få representera landet i årets Eurovision med det tävlingsbidrag som har valts ut. Det blir alltså inga ändringar på den punkten.


Livepublik i Rotterdam är ännu inte uteslutet

23 mars. Ännu har det inte sagts något om huruvida Ahoy Rotterdam kommer att kunna ta in en livepublik under Eurovisions genrep och direktsändningar i maj, men enligt senaste uppgifter är det inte uteslutet än. Det som måste till för att en publik ska kunna vara på plats är en säker plan för att inte smittspridning ska ta fart. Om det trots allt inte skulle gå att ha en publik på plats kommer frågan nog att lösas på annat sätt exempelvis som Melodifestivalen och flera andra uttagningar gjorde i år med förinspelade sorl och applåder.


Oddscheck: 8 veckor kvar till Eurovision 2021

22 mars. 39 av 40 länder som ska delta i årets Eurovision har nu valt ut artist och bidrag. I och med detta tänkte vi börja kika på hur spelbolagen gissar utgången av tävlingen!

Som vanligt kommer vi att kolla hur oddsen förändrar sig vecka för vecka till och med det är dags för sändningsavgörande den 18:e, 20:e och 22:a maj. Detta är vår första oddscheck och ju närmare fram vi kommer till sändningar kommer det med all sannolikhet att bli stora förändringar i siffrorna, inte minst när det är dags för eventuella repetitioner och då de länder som än så länge bara har skickat musikvideos får visa upp vad de tänkt för slags scenframträdande.

Vi ska också tillägga att spelbolagen har spel på Belarus trots att det ännu inte är klart vilket bidrag de ska tävla med eller om de ens kommer till start i årets tävling. Därför kan vi just nu inte spela upp något klipp med dem, däremot finns inofficiella sammanfattningar med resterande 39 bidrag.

Se hur senaste odds ser ut »

Oddsen kontrollerades den 22:a mars kl. 18:35 CET och kan ha förändrats efter det.


Uppgifter: Israel förbereder Eurovisionuttagning 2022

22 mars. Efter att Tyskland gått ut med info om sin uttagning till Eurovision 2022 kommer nu Israel med information om uppstarten kring sin uttagning nästa år. TV-bolaget KAN har beslutat att lägga över ansvaret för uttagningen på ett externt bolag och det är alltså dessa bolag som nu har fått chansen att ansöka om att få ta hand om allting 2022. Än så länge vet vi alltså bara att Israel tänker delta 2022 men inte på vilket sätt som artist och bidrag ska väljas ut, utan det lär bli klart vid ett senare tillfälle.


Uppgifter: Eurovisionalbumet släpps den 23:e april

20 mars. Det blir ett skivsläpp inför Eurovision 2021 och det kommer enligt uppgifter att ske den 23:e april. Om du vill ha CD:n i fysisk form går den redan nu att boka från exempelvis Cdon.se för 199 kronor (oklart om frakt är inräknat eller ej). Det är oklart om det blir någon Eurovision-DVD i år, men om det blir ett sådant släpp blir det troligen senare i sommar. Datum saknas för ändamålet.


Tyskland startar sin nästa Eurovisionuttagning

19 mars. Även om det är cirka två månader kvar tills Eurovision 2021 ska avgöras har det tyska TV-bolaget NDR redan nu börjat jakten på Tysklands Eurovisionrepresentant till 2022. Enligt uppgifter ska det handla om en liknande intern uttagning som det varit de senaste åren då TV-bolaget nu söker personer till den publikpanel som ska vara med och rösta fram bidraget senare under 2021. Förutom publikpanelen lär också en så kallad expertjury också rekryteras för ändamålet.

Den som är intresserad att ansöka om en plats i publikpanelen kan göra det här. Däremot finns det vissa regler och det är bl.a. att endast personer som är bosatta i Tyskland välkomnas att delta. Senast den 7:e april ska ansökan vara inskickad.

Urvalskriteriet för de personer som kommer att ingå i publikpanelen kommer att vara att varje person får rangordna olika musikvideos och de 100 personer som utmärkt sig bäst kommer att få ingå i den juryn.


Fortsatt oklart kring Belarus medverkan

19 mars. Det är fortsatt oklart huruvida Belarus kommer att delta i Eurovision 2021 eller ej efter att EBU valt att inte godkänna deras tidigare inskickade låt eftersom den bröt mot tävlingsreglerna. Några nya uppdateringar på den officiella tävlingssidan hade inte gjorts under torsdagen, däremot har sajten Eurovoix.com varit i kontakt med EBU som där säger att de är i fortsatta diskussioner med BTRC (det nationella TV-bolaget) om den låt som skickades in kommer att göras om alternativt att ett nytt bidrag tas fram.

EBU har inte sagt något om det finns någon deadline för detta, men om ingen åtgärd görs kommer Belarus inte att få tävla i år p.g.a. att originallåten bryter mot tävlingsreglerna.

Senare under fredagen har det framkommit att Galasy ZMesta håller på att arbeta fram ett nytt tävlingsbidrag men det är fortfarande osäkert när låten eventuellt publiceras och om den kommer att vara aktuell för tävlingen.


Norge och Tyskland planerar för Inför-program

18 mars. I upptakten till Eurovision Song Contest brukar flera länder anordna egna Inför-program där man visar upp tävlingsbidragen och därefter låter en panel tycka till om låtarna. Inför årets säsong är det än så länge två länder som har kommit med besked:

Norge kommer att köra en ”Adresse Rotterdam” med trolig sändningsstart i mitten av april. Marte Stokstad kommer att vara programledare och för närvarande går det att ansöka om att sitta med i publiken.

Tyskland spelar just nu in sin Songcheck-serie, men vem/vilka som ska programleda och när sändningarna kommer att genomföras är inte känt.


SVT släpper alla poäng och placeringar i Melodifestivalen 2021

18 mars. Melodifestivalen 2021s alla program har avgjorts och i och med det slutar SVT att hemlighålla hur publiken röstade i de 6 programmen. Vi sammanställer hur resultatet såg ut program för program.

Läs mer »


Digitalt delegationsmöte i Rotterdam

16 mars. Förberedelserna inför Eurovision 2021 går nu in i nästa fas sedan alla nationella uttagningar är över. Det var därmed dags för delegationerna att samlas för en första visning av värdstaden även om den p.g.a. pågående coronapandemi genomfördes digitalt. Den 15-16 mars hölls informationsmötet och vi har samlat lite om vad som diskuterades.

Läs mer »


Tre bidrag släpps under måndagen

15 mars. Under måndagen släpptes ytterligare tre bidrag till årets Eurovision:

  • Azerbajdzjan: Efendi – Mata Hari
  • Georgien: Tornike Kipiani – You
  • Malta: Destiny – Je Me Casse

 

Uppdaterade musikvideos

Några länder har dessutom fått uppdaterade musikvideos. Senast handlar det om:

 

Oklart med Belaus’ beslut

Det är fortfarande oklart hur det blir med Belarus’ bidrag i tävlingen. Så snart vi fått besked om gruppen Galasy ZMesta väljer att skriva om den låt som de hade planerat att tävla med, eller om de väljer en ny låt kommer vi att meddela detta. Vi kommer såklart också meddela ifall att situationen uppstår att det eventuellt inte skulle bli någon ny låt och att Belarus därmed inte deltar 2021.


Omklippt version av Vasils tävlingsbidrag

14 mars. Den 11:e mars släppte Nordmakedoniens representant Vasil sitt tävlingsbidrag ”Here I Stand”. Nu dagar senare har originalvideon tagits ned och en ny laddats upp och detta till följd av ett konstverk som syntes i bild som nu har klippts bort. Denna redigering gjordes för att inte skapa kontroverser. I övrigt är videon intakt och den går från och med nu att se här.


Islands tävlingsbidrag är släppt

13 mars. Islands internt utvalda artist Daði & Gagnamagnið har nu släppt sin låt ”10 years” som de ska framföra i årets Eurovision. Lyssna gärna och säg vad du tycker!

Se videon »


Tusse tävlar för Sverige

13 mars. Nu är Melodifestivalen 2021 avgjord och därmed är Sveriges representant till Eurovision 2021 vald. Efter att de internationella jurygrupperna tillsammans med tv-tittarna röstat klart hade Tusse med bidraget Voicesfått högst totalpoäng och blir därmed den artist som kommer att få representera Sverige i Eurovision Song Contest 2021 i Rotterdam i maj.

Läs mer »


Lettland har presenterat Samanta Tinas bidrag

12 mars. Lettiska TV-bolaget LTV släpper idag fredag 12:e mars det bidrag som Samanta Tina ska framföra i Eurovision 2021. Låten blir offentliggjord från och med kl. 20:38.

Se videon »


Polen har valt artist och bidrag

12 mars. Polska TV-bolaget TVP har in det sista varit hemlighetsfulla kring vilken artist som de ska skicka till Eurovision 2021, men nu är valet officiellt! Den 12:e mars stod det nämligen klart att den som får åka till Rotterdam är artisten RAFAŁ.

Läs mer »


Ytterligare bidragssläpp på gång

11 mars. Under torsdagen släpptes ytterligare två bidrag till Eurovision 2021. Det handlade om Storbritannien och Nordmakedonien som har valt sina bidrag och gjort artistvalen internt.

 


Fler bidragssläpp på gång

10 mars. Under onsdagen släpptes ytterligare fyra bidrag till Eurovision 2021. Samtliga fyra länder har valt artist internt och även bidragen har utsetts på intern väg.

 

Dessutom kan vi tillägga att följande bidrag nu har fått uppdaterad musikvideo:


Vitryssland presenterar artist och bidrag

9 mars. Under tisdagseftermiddagen den 9:e mars kom vitryska BTRC med sitt besked om vilken artist och låt de har valt ut som representant för Vitryssland i Eurovision 2021. Valet föll på gruppen Galasy ZMesta och de utsågs helt och hållet internt.

Läs mer »


Internationella jurygrupperna i Melodifestivalens final

9 mars. Finalen i årets Melodifestival är nu inte långt borta och redan nu står det klart vilka åtta Eurovision-länder som ska utgöra de internationella jurygrupperna som avgör halva finalresultatet! De åtta Eurovisionländerna som röstar i årets final är Albanien, Cypern, Frankrike, Island, Israel, Nederländerna, Schweiz och Storbritannien*.

Tre av dessa länder (Cypern, Israel och Nederländerna) kommer att tävla/extrarösta i den första semifinalen i årets Eurovision vilket är samma semifinal som Sverige tävlar i. Den resterande fem länderna tävlar/extraröstar i den andra semifinalen, vilket gör att dessa länder bara kan rösta på Sveriges bidrag i Rotterdam om Sverige går till final.

* Tidigare var Vitryssland en av jurygrupperna men efter kritik mot det valet bytte SVT ut dem mot en brittisk jury istället.


Fler mellanakter till semifinalerna presenterade

9 mars. EBU har bekräftat ytterligare mellanakter till vårens Eurovision Song Contest. I den andra semifinalen är det nu bekräftat att ballettdansaren Ahmad Joudeh och BMXer Dez Maarsen kommer att uppträda som mellanakter. Öppningsnumret kommer att vara breakdansaren Redouan Ait Chitt (Redo) och artisten Eefje de Visser.

Sedan tidigare har det även bekräftats att Eurovisionvinnarna Lenny Kuhr (1969) och Getty Kaspers från Tech-In (1975) kommer att uppträda i någon av de tre programmen tillsammans med eventuellt även andra tidigare Eurovisionvinnare från andra länder. Det har också sagts att finalen ska öppnas med en storslagen flaggparad med musik av 16-åriga DJ Pieter Gabriel.

Fler akter till programmen lär bekräftas under våren.


Rysslands artist och tävlingsbidrag är valt

8 mars. Ryssland har valt artist och bidrag, vilket skedde genom en mindre nationell final som avgjordes på måndagskvällen. Tre bidrag hade valts ut och därefter fick tittarna välja ut en av de tre som representant. Finalen innehöll även en rad välbekanta gästartister som artisten och låtskrivaren Philipp Kirkorov (1995), sångerskan Polina Gagarina (2015) och Dima Bilan (2006 och 2008).

Det kan noteras att finalen, som ägde rum i en TV-studio i Moskva, kunde ha publik närvarande som inte behövde hålla social distans och/eller bära munskydd. All publik var dock tvungen att vara sittande.


Söndagsuppdateringar

7 mars. Det har inkommit en del nyheter under söndagen från Eurovisionvärlden.

 

Måneskin representerar Italien

Natten mot den 7:e mars avgjordes den 71:a upplagan av Festival di Sanremo (San Remo-festivalen) i Italien där gruppen Måneskin med bidraget ”Zitti e buoni” tog hem segern. I samband med segern kunde inte gruppen ge något Eurovision-besked, men några timmar senare stod det klart att de kommer att tävla för Italien i Eurovision 2021.

 

San Marinos låt är släppt

Den 23:e februari var det planerat att Senhit, som representerar San Marino i årets Eurovision, skulle släppa sitt tävlingsbidrag. Nu blev det inte så utan presentationen blev uppskjuten till den 7:e mars. Bidraget heter Adrenalina och förutom Senhit medverkar även den världskända rapparen Flo Rida i musikvideon. Däremot är det inte känt om han kommer att delta på scenen i Rotterdam i maj eller om den delen görs av någon annan eller inte alls.

 

Danmark behåller sin låt på danska

Duon Fyr & Flamme vann årets Dansk MGP med sitt bidrag Øve Os På Hinanden, vilket var första gången på länge som vinnaren sjunger enbart på danska och inte engelska och/eller andra språk. Dagen efter finalen kom TV-bolaget DR med beskedet att vinnarlåten inte kommer att översättas utan det blir danska även i Rotterdam. Det här innebär att det är första gången på 24 år* som Danmark kommer att tävla i Eurovision med en låt på danska!

* Danmarks senaste Eurovisionbidrag på enbart danska var Kølig Kajs ”Stemmen i mit liv” som tävlade 1997.

 

Polen väljer internt

Ett av de länder som dröjt med att lämna besked om hur artist och tävlingsbidrag ska utses är Polen, och nu mot slutet av uttagningssäsongen kommer besked om att den artist (och eventuellt med vilken låt) som får tävla för Polen i år kommer att presenteras den 12:e mars.


Lördagsresultat

6 mars. Under lördagskvällen hölls tre avgörande nationella finaler inför årets Eurovision. Följande bidrag blev utvalda:


London Eurovision Party ställs in

5 mars. Tidigare i år har Amsterdameventet Eurovision in Concert ställts in, eller snarare flyttats fram till nästa vår, och nu sker det också med Londonfesten London Eurovision Party. Arrangörerna lät flytta fram fjolårets fest till denna vår men nu blir den inställd av flera olika skäl. Det första handlar om att lokalen Café de Paris, som eventet ägt rum i förut, har lagts ned och det andra handlar om ekonomiska orsaker. Dessutom hindrar coronapandemin världen från att kunna öppnas upp igen på ett säkert sätt.

Den här gången blir inte festen framflyttad ett år till och detta på grund av de orsaker som nämnts. Det säger dock inte att festen inte kan bli av, det handlar mer om att det är stor osäkerhet kring detta. Vi får helt enkelt se hur läget är våren 2022.


Armenien hoppar av årets Eurovision

5 mars. Med kort varsel meddelar det armeniska TV-bolaget ARMTV att de inte längre avser att delta i Eurovision 2021. Anledningen ska vara den senaste tidens oroligheter i landet efter höstens händelser med grannlandet Azerbajdzjan i kombination med att det är kort om tid att ta fram en representant. Det är andra gången som Armenien hoppar av, senast var i mars 2012 då de inte kunde delta då Azerbajdzjan stod värd.

I och med detta blir det nu 40 länder som deltar i årets tävling och semifinalerna får lika många tävlande (17 länder vardera).


Samlade bidragspresentationer, 5:e mars

5 mars. Under fredagen kommer ytterligare bidrag att släppas inför årets Eurovision i Rotterdam. Enligt bekräftade uppgifter handlar det om nedanstående länder:

 

* Officiell musikvideo till Australiens bidrag saknas fortfarande, dock finns låten att lyssna på i studioversion.


Samlade bidragspresentationer, 4:e mars

4 mars. Under torsdagen blev ytterligare fyra bidrag klara till årets Eurovision i Rotterdam. Det handlade om nedanstående länder:


Ingen diskvalificering i Italien

3 mars. På grund av coronapandemin hålls produktionen av San Remofestivalen under strikta hälsoregler. Bland annat har reglerna sagt att om en artist och/eller någon av dennes teammedlemmar skulle insjukna under produktionstiden blir artisten diskvalificerad. En regeländring gjordes dock efter att en av artisternas teammedlemmar hade insjuknat, och istället för att låten diskvalificeras visas istället repetitionsklippet i direktsändningen.


Paul Rey kan missa Andra chansen

3 mars. Tidningen Aftonbladet rapporterade under onsdagen att Paul Rey insjuknade i akut magsjuka under tisdagen och att han nu på grund av detta kan komma att missa att få uppträda i lördagens sändning. Aftonbladet har varit i kontakt med Camilla Bjering von Zweigbergk på Paul Reys skivbolag som säger att Paul åtminstone inte kommer att kunna medverka vid torsdagens repetitioner men att situationen utvärderas vartefter tillfrisknande sker.

Melodifestivalens tävlingsproducent Karin Gunnarsson säger till Aftonbladet att Paul nu har fått en karenstid på minst 48 timmar, vilket innebär att han åtminstone kommer att missa torsdagens och kanske även fredagens repetitioner.

Om Paul inte kan medverka på lördag kommer hans låt inte att tas ur tävlan eller låtas framföras av någon annan. Istället får SVT då visa det klipp som bandades i samband med att han tävlade i deltävling 1.


Tidigarelagd presentation för Österrikes bidrag

3 mars. Österrikes nationella TV-bolag ORF har tidigare meddelat att de ska presentera Vincent Buenos Eurovisionbidrag den 10:e mars, men enligt uppgifter till ESCBubble.com kommer presentationen att ske en dag tidigare, dvs. den 9:e mars. Detta sker i samband med en presskonferens där låten presenteras. En dag senare släpps den också i österrikisk radio.

Enligt ESCBubble är låten producerad av Jonas Thander, som brukar tävla med bidrag i olika nationella uttagningar och som även stått bakom två Eurovisionbidrag, och Pele Loriano.


Australiens bidrag släpps denna vecka

3 mars. Ytterligare ett internt valt bidrag blir klart denna vecka, det handlar om Australien vars artist Montaigne släpper sitt bidrag på fredag 5:e mars. Vad låten heter och vem/vilka som står bakom på upphovet är inte officiellt än.

Med Australiens besked kommer minst tio nya låtar till Eurovision 2021 att bli utvalda under denna vecka, varav fyra presenteras under torsdagen den 4:e mars, två under fredagen den 5:e mars, två under lördagen den 6:e mars (via nationella finaler) och två under söndagen den 7:e mars (via nationella finaler som startar sent under lördag kväll).


Tisdagsbesked

2 mars. Det fortsätter att strömma in nyheter i Eurovision-bubblan och här är en sammanfattad version av dessa.

 

Eurovision 2021 äger rum under scenario B

Efter mycket noggrant planerade har EBU och den nederländska produktionen nu säkrat att Eurovision 2021 kommer att bli av under scenario B, vilket innebär att tävlingen kan bli av dock att allt säkras med hjälp av bl.a. social distansering.

Det har bland annat tagits fram ett dokument som innehåller all information som alla som vill vara på plats ska följa. Det är ungefär på samma sätt som många av de nationella uttagningarna har haft, exempelvis för Sveriges Televisions produktion av Melodifestivalen, men detta är ett standarddokument som var och en ska följa.

 

Rysk sista-minuten-final den 8:e mars

För första gången sedan 2012 kommer rysk TV att anordna en nationell final för att utse artist och bidrag. Helt enkelt får publiken vara med och avgöra vem som ska få representera Ryssland i årets Eurovision Song Contest.

Det har dröjt länge men nu så här i början av mars (och slutet av uttagningssäsongen) har ryska Channel One kommit med beskedet att de ska hålla en nationell final för att utse artist och tävlingsbidrag till Rotterdam. Finalen är planerad att äga rum den 8:e mars men än så länge finns inget startfält bekräftat. Det är heller inte bekräftat om fjolårets interna val, gruppen Little Big, kommer att finnas med i startfältet eller om det kommer att bli någon annan som får åka den här gången.

Vi har ej heller fått något regelverk publicerat och därför vet vi inte vad Channel One planerar för slags final, det vill säga om det blir en artist som framför ett antal låtar eller om det är olika artister som framför olika låtar.

 

Fler bidragspresentationer i veckan

Under torsdagen den 4:e mars har sedan tidigare varit känt att både Moldavien och värdlandet Nederländerna ska presentera sina respektive tävlingsbidrag. Samma dag kommer även Belgien och Rumänien att göra samma sak. Vi får alltså fyra bidrag på torsdag och sedan Serbiens låt på fredag.

 

Österrike presenterar sitt bidrag 10:e mars

Den 10:e mars får vi höra årets andra ”Amen”-bidrag, i det här fallet Österrikes Vincent Buenos låt. Även hans låt är internt utvald och presenteras nu i slutet av uttagningssäsongen. Den första ”Amen”-låten i årets startfält kommer från Slovenien.


Måndagsbesked

1 mars. Ny månad och ny måndag fullspäckad med nyheter!

 

Albaniens officiella musikvideo

I december ifjol valdes sångerskan Anxhela Peristeri ut som Albaniens representant till Eurovision 2021 med bidraget ”Karma”. Eftersom Albanien alltid väljer tidigt på uttagningssäsongen brukar deras låtar mixas och fixas till där en ny musikvideo släpps strax innan bidragsdeadline. Så har även skett i år och ”Karma” har nu fått sin officiella video släppt. Låten framförs fortfarande på albanska. Se musikvideon här »

 

Kroatiens officiella musikvideo

Även Kroatiens representant Albina har släppt sin officiella musikvideo för tävlingsbidraget ”Tick-Tock”. Videon innehåller en rad skådespelarinsatser. Videon är utlagd och finns att se här »

 

Georgien har valt låt till Tornike

Georgiska GPB är ett av många TV-bolag som har valt att behålla sitt artistval från Eurovision 2020 till 2021, och i det här fallet gäller det artisten Tornike. Det har länge varit hemligt vilket nytt tävlingsbidrag han får med sig, och den 1:a mars stod det klart att det blir låten ”You” (som även i år beskrivs som en rocklåt). Det är dock oklart vilket datum som låten släpps, men det kommer att bli någon gång nu i mars.

 

Nordmakedonien släpper sin låt 11:e mars

Ett land som däremot har bestämt släppdatum för sitt tävlingsbidrag är Nordmakedonien. Sedan en tid tillbaka har det varit känt att artisten Vasil har fått förnyat förtroende att tävla för landet i Eurovision och att han ska göra det med bidraget ”Here I Stand”. Nu står det klart att bidraget släpps officiellt den 11:e mars.

 

Bulgarien släpper sitt bidrag 10:e mars

En dag före Nordmakedonien kommer bidragsbesked från Bulgarien. Det handlar om sångerskan Victoria som efter att ha fått feedback från över tiotusen personer nu har valt ut sitt bidrag. Låten kommer från hennes senaste EP a little dramatic som släpptes i februari som innehöll fem olika låtar. Det fanns även en sjätte låt att välja på, ”Ugly Cry”, som släpptes i november. Det handlar alltså om en av dessa låtar, och vilken det blir kommer att avslöjas i en TV-sändning i BNT den 10:e mars.

 

Serbiens låt släpps den 5:e mars

Det blir minst ett bidragssläpp denna vecka då Hurricane från Serbien släpper sitt bidrag ”Loco Loco” nu på fredag 5:e mars. Låten liksom gruppen (som består av Sanja Vučić, Ivana Nikolić och Ksenija Knežević) har utsetts internt av serbiska RTS.

 

Rumänien har valt sitt bidrag

Rumänska TVR har tagit hjälp av en namnkunnig jury för att välja ut tävlingsbidraget till sångerskan Roxen. Låten ska nu enligt uppgifter vara vald men vad låten heter, vilka som gjort den och när den släpps officiellt är inte känt.

 

Därför fick inte Ben & Tan en direktplats i Dansk MGP

Fjolårets danska representant, duon Ben & Tan, har enligt uppgifter skickat in ett bidrag till årets Dansk MGP men har inte valts ut att tävla. Enligt programmets talesperson, Gustav Lützhøft, fick inte Ben & Tan en direktplats i årets startfält då DR anser att tävlingen ska bygga på fair play. Det innebär att alla som vill tävla får skicka in bidrag och sedan är det upp till urvalsjuryn att välja ut de bästa låtarna för startfältet. I det här fallet valde juryn inte vidare deras låt som istället släpps som singel i veckan.

 

P4 Nästa-antagningen igång

Sedan slutet av 2020 har det stått klart att Sveriges radio kommer att producera en ny upplaga av musiktävlingen P4 Nästa och nu under mars månad är antagningen öppen för alla som är intresserade att skicka in bidrag. Deadline är 31:a mars kl. 12:00 och om du vill skicka in tävlingsbidrag är det via denna länk som gäller.

Innan du skickar in ett bidrag bör du läsa igenom tävlingsreglerna samt SR:s egen guide om hur du skickar in din låt. För enkelhetens skull har vi sammanfattat det viktigaste du behöver veta.

OBS! Det är inte bekräftat om någon av årets riksfinalister får en plats i Melodifestivalstartfältet 2022.

 

Nyhetshändelser i februari


Februarisammanfattningar

28 februari. Vi har nått ett nytt månadsskifte och därför kommer en uppdatering gällande hur långt respektive land har kommit med sina val till Eurovision. För enkelhetens skull har vi valt att dela in länderna i kategorier baserade på hur valen gjorts eller är tänkta att göras.

Läs mer »

Sammanfattning Eurovision, nationella och Melodifestivalen »


Slovenien har valt bidrag till Ana Soklič

28 februari. Samtidigt som Melodifestivalens fjärde deltävling avgjordes presenterade slovenska RTVSLO vilket bidrag som internt utvalda Ana Soklič kommer att få med sig till Rotterdam.

Initialt var det sagt att det skulle hållas en final den kvällen för att låta publiken utse en vinnarlåt, men på grund av det besked som EBU tidigare lämnade om årets tävling, att den inte längre kan anses trolig att hållas i sin ordinarie form, valde TV-bolaget RTVSLO att förändra EMA i år.

Bidraget som Ana tävlar med heter ”Amen” och den har hon gjort tillsammans med låtskrivarna Bojan Simončič och Žiga Pirnat. Låten finns att lyssna på här.


Alla bidrag släpps fria

28 februari. När den fjärde och sista deltävlingen hade avgjorts hävdes också karantänen för de bidrag som gått direkt till final i deltävling 1, 2 och 3. Därmed får nu alla 28 bidrag spelas fritt och det går även att se de avgjorda programmen igen i SVT Play. Dessa sändningar kommer att finnas tillgängliga att se igen, åtminstone fram till augusti-september 2021, vilket är 6 månader framåt räknat från nu. Varje program tas bort en gång i veckan med start 5:e augusti.


Lillasysters basist drabbad av corona

27 februari. I samband med presskonferensen efter genrepet till den fjärde deltävlingen i Melodifestivalen kom det fram uppgifter om att rockgruppen Lillasysters basist Andreas Bladini har fått corona. Däremot ska det röra sig om lindrig sjukdom som inföll ett antal dagar efter att gruppen uppträdde i Melodifestivalens första deltävling. Det är ingen fara för övriga gruppmedlemmar då Andreas inte träffade de andra bandmedlemmarna efter deras senaste uppträdande i programmet. Alla bandmedlemmar har dock testat sig och samtliga prov var negativa. Andreas kommer att kunna uppträda i Andra chansen i och med att han han från nästa vecka räknas som frisk och inte längre anses vara smittsam.

SVT har själva bekräftat att ytterligare en person som arbetar i SVT:s produktionsteam insjuknat i corona. Det ska inte vara någon fara för någon i personalen i och med att personen har hållit sig inom sin bubbla och hållit avstånd till andra. Däremot har SVT satt in ytterligare försiktighetsåtgärder som t.ex. obligatoriskt bärande av munskydd inne på arenaområdet.


Österrikes låttitel meddelad

27 februari. Österrikes representant Vincent Bueno har låtit meddela via sitt Instagramkonto att hans nya tävlingsbidrag till Eurovision 2021 kommer att heta ”Amen”. Vem/vilka som gjort låten och vilket datum den kommer att släppas för allmän spelning är dock inte bekräftat, men med tanke på att det är cirka två veckor kvar av uttagningssäsongen borde det inte dröja allt för länge…


Irlands låt är släppt

26 februari. Sedan mitten av februari har det stått klart att den Irlands representant i Eurovision 2021, sångerskan Lesley Roy, kommer att framföra bidraget Maps”. Under fredagsförmiddagen den 26:e februari släpptes den officiella musikvideon. Kolla gärna in den och säg vad du tycker!


Moldaviens och Nederländernas bidrag släpps 4 mars

25 februari. Värdlandet Nederländerna kommer även i år att utse sitt val internt. Artisten, Jeangu Macrooy, har varit bekräftad redan sedan förra året (han skulle ha tävlat för Nederländerna 2020) och den 4:e mars är det sagt att hans nya tävlingsbidrag ska släppas. Vad låten heter och vem/vilka som står bakom den på upphovet är inte officiellt än.

Eurovision.tv meddelar även att Moldaviens artist Natalia Gordienko kommer att presentera sitt Eurovision-bidrag samma dag som Nederländerna. Hennes nya låt heter ”Sugar” och sägs vara gjord av Dimitris Kontopoulos, Philipp Kirkorov och Sharon Vaughn.


Två låttitlar är släppta

24 februari. Sedan tidigare är det känt att såväl Island som Tyskland (och många andra länder i årets startfält) har gått vägen med internval av såväl artist som tävlingsbidrag. Det har också varit känt vilka artister som tävlar för dessa två länder men först nu offentliggörs titlarna till deras bidrag.

Islands låt har fått namnet “10 years” och den framförs av Daði & Gagnamagnið, som var fjolårets representant för Island. Låten släpps officiellt den 13:e mars, vilket för övrigt är samma kväll som Sverige väljer artist och bidrag i Melodifestivalens final.

Tysklands låt har fått namnet “I Don’t Feel Hate” och framförs av Jendrik Sigwart. Låten är planerad att släppas den 25:e februari.


Premiär för ”El Diablo”

24 februari. Efter flera månaders väntan har nu Cyperns officiella tävlingsbidrag “El Diablo” äntligen släppts officiellt! Den officiella musikvideon finns för närvarande endast att se via skivbolaget Panic Records hemsida, men den kommer att göras officiell på YouTube inom kort.

Bidraget framförs av sångerskan Elena Tsagrinou och såväl artist som tävlingbidrag utsågs internt i år. Bägge beskeden kom i november ifjol men det är alltså först nu som låten är klar och presenterad.


Datum för Grekland och Lettland

23 februari. Nu står det klart att Greklands representant Stefania kommer att presentera musikvideon till sitt bidrag ”Last Dance” den 10:e mars. Två dagar senare, den 12:e mars, släpps även musikvideon till Lettlands bidrag som framförs av Samanta Tīna. Vad hennes låt heter vet vi inte, men det kommer vi att få reda på senast det datumet.

Med anledning av att internvalsbesked har en tendens att skifta datum är både 10:e och 12:e mars med reservation för ev. förändringar.


Nyhetshändelser i sammanfattad form

22 februari. Måndagen bjöd på en rad intressanta nyheter, se nedan.

 

San Marino flyttar fram sin bidragspresentation

Sedan början av februari har det varit känt att Senhit, som representerar San Marino, skulle släppa sitt tävlingsbidrag till Eurovision 2021 denna tisdag, 23 februari. Enligt senaste uppgifter är presentationen framflyttad till den 8 mars. Varför det blev en framflyttning framgår ej.

 

Serbiens titel är släppt

I slutet av februari stod det klart att det även blir internval av Hurricanes tävlingsbidrag. Detta sedan titeln “Loco Loco” släpptes den 22:a februari. När själva låten släpps är dock inte känt, men med tanke på att vi är i slutfasen av nationellasäsongen bör det inte vara en allt för lång väntetid.

 

TIX har spelat in sin reservversion till Rotterdam

Som första land ut i ordningen har nu Norge gjort sin reservinspelning till Eurovision 2021. Det innebar att artisten TIX fick framföra sitt bidrag i en studio och sedan gjordes ett antal tagningar under en timmes tid. Samtliga 41 länder i årets startfält kommer att använda sig av så kallad reservinspelningar, vilket innebär att det är dessa klipp som spelas upp ifall att artisten ej kan vara på plats i Rotterdam i maj, alternativt om ingen artist får vara i Rotterdam i maj.

Skulle artisterna kunna vara på plats i Rotterdam i maj är de fria att göra justeringar på scenen i Ahoy Rotterdam.

 

Estlands finalstartordning är presenterad

Förra veckan avgjorde estniska ERR med hjälp av jury- och tittarröstning vilka 12 bidrag som ska tävla om att få representera Estland i årets Eurovision. Bara dagar efter senast avslutade sändning är startordningen släppt och den ser ut som följer att Egert Milder inleder och Kadri Voorand avslutar. Finalen hålls den 6:e mars.

 

Israel bekräftar deltagande i Eurovision 2022

Det är långt kvar till nästa års Eurovision (2022) men ett land som redan är redo för tävlan är Israel, vars nationella TV-bolag KAN nu har meddelat att de kommer att delta även nästa år. Det finns också planer på att försöka återuppta att anordna en större uttagning, men vad som väntar får vi se då.


Resultat av Super Saturday

20 februari. Under lördagskvällen den 20:e februari hölls ett flertal olika program, däribland ett antal finaler. Här är länkar till resultatdelarna.

estonia_smallEstland – semifinal 2. Läs mer »

finland_smallFinland – en vinnare är korad. Läs mer »

norway_smallNorge – en vinnare är korad. Läs mer »

portugal_smallPortugal – semifinal 1. Läs mer »

Spanien – bidragsfinal. Läs mer »

sweden_smallSverige – deltävling 3. Läs mer »


Lesley Roys låt heter ”Maps”

20 februari. I december 2020 meddelade irländska TV-bolaget RTÉ att de hade kontrakterad Lesley Rey att än en gång få representera Irland i Eurovision Song Contest. Initialt hade hon redan valts ut till 2020 års upplaga med bidraget Story Of My Life, men då upplagan ställdes in på grund av coronapandemin är det i år som hon får sin chans i Rotterdam.

När artistvalet offentliggjordes kunde RTÉ bekräfta att en låt valts ut och att den var gjord av Lesley själv tillsammans med en rad välkända namn: Lukas Hällgren, Philip Strand, Normandie, Deepend och Emelie Eriksson vid Baggpipe Studios i Stockholm. En av dessa har i alla fall haft med ett antal bidrag i svenska Melodifestivalen och tävlat som låtskrivare bakom Schweiz 2019! Däremot dröjde det till mitten av februari innan låttiteln ”Maps” släpptes i offentlighetens ljus.

Tanken är att den officiella musikvideon ska släppas den 26:e februari


BBC bryter tystnaden

19 februari. BBC har valt att förnya sitt samarbete mellan BBC Studios och skivbolaget BMG och därigenom valt att än en gång bjuda in artisten James Newman att representera Storbritannien i Eurovision Song Contest.

Dessvärre blev det ingen Eurovisionresa år 2020 för James Newman ifjol till följd av coronapandemin och allt sedan dess har BBC varit väldigt tysta om både vilken slags uttagning som ska hållas samt vem/vilka som ska få tävla för landet i Rotterdam 2021. Nu mot slutet av uttagningssäsongen kom BBC med bekräftelsen att James Newman åter kommer att representera Storbritannien i Eurovision.

Vilket tävlingsbidrag han får med sig är inte avslöjat än, men i och med att det bara är veckor kvar av årets uttagningssäsong lär det nya tävlingsbidraget bli klart inom en inte allt för lång framtid.


Victorias Eurovisionlåtar släppta

18 februari. Bulgariens sedan tidigare internt utvalda Eurovisionrepresentant Victoria har nu i februari släppt en ny EP med fem låtar som alla är tilltänkta Eurovisionbidrag. Dessa fem låtar kommer tillsammans med den tidigare släppta singeln “Ugly Cry” ingå i den bedömning om vilken låt hon ska tävla med i Rotterdam.

Enligt uppgifter är det sagt att fansen ska få vara med och tycka till om vilken låt som hon bör tävla med. Av den information som framgår handlar fansens önskemål inte om att BNT ska anordna någon slags final eller webbomröstning, utan det är mer bara en bedömning vars resultat sedan slutligen faller på Victoria och hennes team.

Lyssna på alla bidragen »


Breakdansare och sångare öppnar semi 2

17 februari. Med 92 dagar kvar till det är dags för den andra semifinalen i årets Eurovision kommer besked att det blir en duo som kommer att öppna det programmet. I det här fallet handlar det om breakdansaren Redo, eller Redouan Ait Chitt som han egentligen heter, och sångerskan Eefje de Visser. Det utlovas ett spännande nummer som blir väldigt personligt.


Benny Cristo framför ”Omaga” för Tjeckien

16 februari. Förra året var det Benny Cristo som skulle ha tävlat för Tjeckien i Eurovision Song Contest och i år får han ytterligare en chans. Tävlingsbidraget han ska framföra i Rotterdam är nu presenterat och officiellt släppt för allmänheten.

Se musikvideon »


Finalens startordning i Norsk MGP

16 februari. Dagen efter att Jorn med bidraget ”Faith Bloody Faith” blivit vald till wildcard i finalen i årets Norsk Melodi Grand Prix har NRK släppt startordningen för finalen. Den kommer att inledas av Atle Pettersen och avslutas med Jorn.

För kännedom har både Stavangerkameratene och TIX valt att översätta sina bidrag till engelska. I och med det kommer samtliga 12 finalbidrag att framföras på engelska i år.


Victoria publicerar tilltänkta Eurovisionlåtar

16 februari. Bulgariens Eurovisionrepresentant Victoria släpper nu i februari en ny EP med fem låtar som alla är tilltänkta Eurovisionbidrag. Dessa fem låtar kommer tillsammans med den tidigare släppta singeln ”Ugly Cry” ingå i den bedömning som väljer vilken låt hon ska tävla med i årets Eurovision. Enligt uppgifter är det tänkt att fansen ska få vara med och tycka till, men det blir ingen final/omröstning utan mer bara en bedömning som sedan slutligen faller på Victoria och hennes team.

Bidragen släpps en efter en till och med den 18:e februari.


Inget Eurovision in Concert i år

16 februari. Lördagen den 10:e april var det tänkt att den mycket populära Eurovision pre partyt Eurovision in Concert skulle hållas i Amsterdam i Nederländerna. På grund av coronapandemin ställdes fjolårets fest in och flyttades fram till i år, men nu tvärvänder organisatörerna och väljer att helt enkelt skjuta upp eventet ytterligare ett år.

Läs mer »


Publiken har valt sitt wildcard till Norsk MGP

15 februari. Publiken har röstat och efter en sammanställning är det Jorn med bidraget ”Faith Bloody Faith” som kommer att bli wildcard i finalen i årets Norsk Melodi Grand Prix. I och med detta är finalstartfältet om 12 bidrag nu komplett!


Femte heatet avgjort

14 februari. I lördags avgjorde Norge det femte och sista heatet inför finalen. Alla finalplatser utom en är tillsatta och det enda som återstår är wildcardomröstningen som hålls den 15:e februari.

Läs mer »


Kroatien valde Albina till Eurovision 2021

Det blir sångerskan Albina med bidraget “Tick-tock” som kommer att få representera Kroatien i Eurovision 2021. Det stod klart i finalen i den nationella uttagningen Dora 2021 som avgjordes den 13:e februari 2021.

Läs mer »


Vikarie i Norsk MGP

12 februari. På grund av långvariga ryggsmärtor kommer Silje Nordnes att ersätta Ingrid Gjessing Linhave som programledare i detta heat. Förmodligen kommer vikariatet även gälla för wildcardtävlingen och finalen nästa vecka då Ingrid själv kommenterar att hennes MGP-äventyr är över för denna gång p.g.a. en rygg som slitit ut sig helt.


Spanskt finaldatum klart

12 februari. Omröstningen om vilket bidrag som Blas Cantó ska framföra i årets Eurovision är i full gång och den 20:e februari kommer det att avgöras vilket bidrag han får med sig till Rotterdam. Finalen kommer att bli en stjärnspäckad sådan med flera gästinslag förutom då att ett bidrag väljs.

Det går att rösta på de två låtarna en gång om dagen via telefon, SMS, app och online.


Eurovision: Green room och scenen flyttas om

12 februari. För att kunna anpassa sig till de nya restriktionerna kring covid19 har den nederländska produktionen beslutat att göra om delar av scenens och Green rooms utformning. Istället för att ha publik på parkettplats kommer den ytan att vara enbart för artisterna och detta för att alla teams ska kunna hålla avstånd till varandra. Detta utesluter dock inte att kunna ta in publik, men det beslutet tas först i mitten av april.


Vasils bidrag är klart

12 februari. Nordmakedoniens Vasil kommer att framföra låten ”Here I Stand” i Eurovision 2021. Det står klart dagarna efter att hans vykort till Rotterdam nu har spelats in. Däremot dröjer det något till dess låten släpps officiellt.


Lyssna det sista direktkvalificerade bidraget i Norsk MGP

12 februari. Denna vecka avgörs det femte och sista heatet i Norsk MGP, och förutom de tävlande artisterna uppträder även direktkvalificerade Rein Alexander med sitt finalbidrag Eyes Wide Open. Låten är nu släppt i olika kanaler och går därmed att ta del av för allmänheten.


Azeriska och bulgariska låttititlar presenterade

11 februari. Ännu är det inte officiellt presenterat vilken låt som Bulgariens Victoria kommer att framföra i Eurovision 2021, men nu i februari har hennes team släppt namnen på 6 olika låtar som verkar vara potentiella Eurovisionbidrag. Fem av låtarna kommer från hennes kommande album medan den sjätte låten är ”Ugly Cry” som släpptes i november ifjol. Så snart som alla låtar har släppts officiellt får fansen möjlighet att tycka till och vilken låt som slutligen väljs ut återstår att se.

Även i Azerbajdjzjan har namn på 6 olika låtar släppts från vilka slutvalet kommer att göras för sångerskan Efendi. Det är i detta case ännu oklart vilken låt som kommer att väljas.


100 dagar till Eurovision 2021

11 februari. Nedräkningen till Eurovision 2021 har börjat då det nu är bara 100 dagar kvar tills det är dags för den avgörande finalen i Rotterdam. Detta firades speciellt i värdstaden med en ceremoni och med en hälsning från programledarkvartetten.


Tjeckiens tävlingsbidrag släpps 16/2

11 februari. Efter mycket hemlighetsmakeri står det nu klart att det tävlingsbidrag som Tjeckiens Benny Cristo ska framföra i Eurovision 2021 kommer att presenteras officiellt den 16:e februari. Låten har ännu ingen titel presenterad men den dagen blir låten alltså släppt.


Danmarks bidrag presenterade

10 februari. Under onsdagen presenteras de åtta danska finalbidragen till årets Dansk MGP. Uppspelet skedde i radio fram till klockan 14.00 och därefter var hela startfältet presenterat. Nytt för i år är att det inte kommer att vara någon juryröstning, vilket innebär att tittarna själva får välja sin vinnare.

Läs mer »


Spaniens omröstning igång

10 februari. Onsdagen den 10:e februari släppte RTVE två bidrag som Spaniens representant Blas Cantó kommer att framföra i den nationella finalen Destino Eurovisión. Programmet kommer att avgöra vilken av dessa bidrag som han ska få ta med sig för Spanien i Eurovision 2021. I samband med att omröstningen startade meddelades det att resultatet avgörs genom fansens telefon-, SMS- och onlineörstning. De två låtar de står mellan är:

”Memoria” som är gjord av Steve Daly, Oliver Som, Leroy Sanchez och Blas Cantó.

”Voy a quedarme” som är gjord av Leroy Sanchez, Daniel Ortega, Dan Hammond och Blas Cantó.

 

Under finalen kommer Blas att framföra de två låtarna live och sedan kommer det att avgöras med hjälp av fansomröstningarna vilken av de två låtarna som ska vinna. Fram till finalen kommer det att gå att rösta en gång om dagen från olika enheter fram till dess att finalen börjar. Sedan kommer omröstningen att pausas tillfälligt till dess att bägge låtarna har framförts innan det blir dags för ett slutavgörande.


3,2 miljoner såg första deltävlingen

8 februari. Den första deltävlingen i lördags sågs av 3 230 000 miljoner TV-tittare. Det visar preliminär statistik som är framtagen av MMS (Mediamätning i Skandinavien).

Förutom att det var betydligt fler jämfört med ifjol som såg premiärprogrammet var det också ett stort engagemang i röstningen och insamlingen till Radiohjälpen blev den fjärde största någonsin.


De tävlande i heat 5 i Norsk MGP

8 februari. På lördag (13:e februari) är det dags för det femte och sista heatet i Norsk Melodi Grand Prix 2021 där ytterligare fyra artister gör upp om en av finalplatserna. Vi presenterar vi startfältet för heatet och länkar till bidragens studioversioner.

Förutom de tävlande artisterna uppträder direktkvalificerade Rein Alexander med sitt finalbidrag “Eyes Wide Open”. Han medverkar dock endast som gästartist.

Läs mer »


Alternativ plan på gång i Serbiens uttagning

8 februari. I samband med att gruppen Hurricane utsågs som Serbiens val* till årets Eurovision sades det att det fanns möjlighet att deras låt skulle komma att väljas genom någon slags uttagningsfinal. Men på grund av det rådande pandemiläget ser någon sådan ut att inte längre kunna bli av. Vad nationella TV-bolaget RTS har för planer framgår dock inte men det verkar mer just nu som att ett internval av låt inte går att utesluta.

* Hurricane vann Serbiens uttagning ifjol och fick därmed kvarstå som Serbiens representant ett år till.


Norges fjärde heat avgjort

7 februari. Norge har avgjort sitt fjärde heat och därmed korat ytterligare en vinnare till finalen. Dessutom fylldes startfältet på till wildcardomröstningen.

Läs mer »


Litauen har valt sin artist

6 februari. Samtidigt som Sverige höll sin första deltävling utsåg Litauen sin representant till Eurovision 2021. Och det blev förhandsfavoriten The Roop som vann ifjol och som fick direktbiljetten till den nationella finalen. Man avslutade på topp med att vinna både jury- och tittaromröstningen.

Läs mer »


AWS huvudsångare Örs Siklósi har avlidit

6 februari. Vi har nåtts av väldigt tragiska nyheter då Örs Siklósi, som var sångare i den ungerska gruppen AWS, som tidigare representerade Ungern i Eurovision 2018, har avlidit vid en ålder av endast 29 år.

I juni förra året diagnostiserades Örs i leukemi och har därefter behandlats mot sjukdomen. Örs hade planer på att släppa sitt första soloalbum under denna vår, men sjukdomen han ta hans liv innan dess. Örs avled den 5 februari.

Gruppen AWS vann den ungerska Eurovisionuttagningen A Dal 2018 och fick därmed representera Ungern i Eurovision i Lissabon med låten Viszlát nyár som verkligen bjöd på hårdrock utan att spara på eld och pyro. De tog sig till final där de hamnade på 21:a plats.


Tysklands val till Rotterdam presenterat

6 februari. I början av juli 2020 kunde den tyska delegationschefen Alexandra Wolfslast och NDR:s underhållningschef Thomas Schreiber bekräfta till sajten ESC Kompakt att Tysklands artist och tävlingsbidrag till Eurovision 2021 återigen kommer att väljas ut via ett internval. Metoden förblev densamma som året innan, dvs. att en rekryterad publikpanel och en expertjury fick tillsammans avgöra en vinnare. Detta istället för att hålla en nationell uttagning/final där publiken får tycka till.

Själva omröstningen pågick under en större del av andra halvåret 2020, och enligt uppgifter skulle slutvalet vara gjort i december. Först den 6:e februari meddelades artistvalet, som blev artisten Jendrik Sigwart. Först den 25:e februari släpps hans tävlingsbidrag till Rotterdam.


Slovenien slopar bidragsfinalen

6 februari. Precis efter nyår kom slovenska RTVSLO med beskedet att tidigare internvalda Ana Sokličs tävlingsbidrag till Eurovision 2021 skulle komma att väljas i en nationell final den 27:e februari. Med bara få veckor kvar kommer nya besked – finalen ställs in! Istället för att låta publiken utse ett vinnarbidrag bland ett antal förslag har Ana Soklič och en jury redan valt ut en låt som hon ska tävla med i Rotterdam. Låten offentliggörs i det EMA-program som var tänkt att hållas den 27:e februari. Än så länge är titeln hemlig men det är känt att den är gjord av en låtskrivare som vunnit Eurovision en gång tidigare och den framförs på engelska.

Anledningen till att denna ändring görs är på grund av det besked som EBU tidigare lämnade om årets tävling, att den inte längre kan anses trolig att hållas i sin ordinarie form. Därför kommer EMA att förändras i år och bara en låt som redan är vald presenteras.

Urvalet skedde i två olika faser – en där Ana tillsammans med Darja Švajger och Vladimir Graić tog fram tre bidrag som sedan lades i händerna på en ny jury som fick bestämma en vinnarlåt.


Lyssna på veckans direktkvalificerade bidrag i Norsk MGP

5 februari. Inför det fjärde heatet i Norsk MGP har nu direktkvalificerade Atle Pettersens låt World On Firesläppts. Atle kommer att framföra låten i lördagens sändning men då endast som gästartist.


Ingen publik i årets San Remo-festival

4 februari. Det har varit en debatt fram och tillbaka om den traditionella San Remo-festivalen ska kunna bli av som tänkt och i så fall med eller utan publik. Sedan några dagar tillbaka har det stått klart att festivalen blir av i och med att scenbygget i Teatro Ariston hade påbörjats och nu har RAI beslutat att det inte kommer att bli någon publik på teatern. Dessutom måste alla hålla social distansering med minimum om 1,5 meters avstånd och det kommer bara att vara tillåtet för en akt i taget att befinna sig på scenen. Dessa är bara några av de regler som ställts upp för årets upplaga.

San Remo-festivalen är planerad att äga rum mellan den 2:a och 6:e mars. Totalt 26 artister tävlar om att få bli Italiens representant i årets Eurovision, däremot är det inte känt huruvida vilka av dessa som verkligen vill åka och tävla.


Go_A tävlar med ”Shum” för Ukraina

4 februari. I slutet av januari kom ukrainska TV-bolaget UA:PBC med beskedet att en jury skulle välja ut vilket tävlingsbidrag som gruppen Go_A ska tävla med i Eurovision 2021. Bara en kort tid efter detta besked har uppgifter kommit att juryn redan gjort sitt val. Initialt var det sagt att låten skulle släppas först i mars, men detta har förändrats då låten släppts redan nu (4:e februari).

Bidraget som valts ut heter Shum och framförs på ukrainska. Låten är gjord av Taras Shevchenko, Kateryna Pavlenko och Ihor Didenchuk.


Benny Cristos låt är vald

4 februari. TV-bolaget Česká televize i Tjeckien har bekräftat att Benny Cristos tävlingsbidrag till Eurovision 2021 nu har valts ut. Däremot är det fortsatt mycket att jobba på kring låten även om det börjar ta form. Enligt Benny kommer hans nya låt att skilja sig markant från fjolårets bidrag då den är i en helt annan genre. Låten kommer att framföras på engelska och lite på tjeckiska.


Moldavien släpper tävlingsbidrag i mars

4 februari. Natalia Gordienko, som är Moldaviens artist till Eurovision 2021, har bekräftat att den tävlingslåt hon ska framföra i årets tävling släpps någon gång i mars. För närvarande befinner sig Natalia i Ukraina för att spela in musikvideon till låten. Även om varken låttitel eller annat meddelats har Natalia hintat om att låten kommer att vara helt annorlunda jämfört med fjolårets låt.


229 låtar skickades till Azerbajdzjan

4 februari. När İTV i Azerbajdzjan hade avslutat antagningen till sångerskan Efendis bidragsval hade inte mindre än 229 bidrag inkommit. Bidrag hade skickats in från både nationella och internationella låtskrivare. Redan nu har de hunnit gå igenom låtarna och valt ut 6 av dem som går vidare i processen att bli Efendis tävlingsbidrag 2021, men vilken låt som blir vald blir inte känt förrän i mars.


Tre scenarier kvar för Eurovision 2021

3 februari. På grund av den rådande coronapandemin är det ännu inte fastställt vilket av de fyra scenarierna som EBU tidigare ställt upp som kommer att aktualiseras för tävlingen. Det enda EBU nu i februari vet är att årets tävling inte kommer att kunna bli helt som vanligt.

Läs mer »


Scenen börjar byggas i Italien

3 februari. Trots den senaste tidens debacle om huruvida Italiens San Remo-festival ska kunna ta in publik eller inte har nu RAI börjat bygga upp scenen i Teatro Ariston i San Remo. Det kan ju bara innebära en sak att festivalen blir av – eller hur?

Det var tidigare i januari som det efter envisa rykten om eventuell flytt av årets San Remofestival från mars till april som RAI gick ut en gång för alla satt ned foten i frågan och sade att uttagningen kommer att hållas som planerat som det varit sagt sedan tidigare, dvs. mellan den 2:a och 6:e mars. Dock är publikfrågan hotad och detta leder till att det är oklart hur den frågan ska lösas.


Utökad jury i Litauens final

3 februari. Efter två heats och en semifinal är det nu dags för Litauen att avgöra vilken artist med tillhörande tävlingsbidrag som kommer att få representera Litauen i Eurovision 2021. Ska det bli fjolårets The Roop som får en ny chans eller blir det någon annan i år?

Hursomhelst, resultatet i programmet avgörs precis som i heaten och semifinalen av en jury samt av publiken. Enligt uppgifter ska dock finalens jury ha utökats från fem till åtta personer och eftersom de är så pass många kommer de inte att befinna sig i studion för att ge kommentarer utan de avlämnar bara sina poäng.


Torrep i Annexet

2 februari. Repetitionerna har nu inletts i Annexet i Stockholm inför lördagens deltävling i Melodifestivalen. Under tisdagen fick alla sju akter pröva på scenen en och en inför att de ordinarie repetitionerna tar vid. Vi har lite bilder från respektive artists framträdande.

Läs mer »


Ukrainas låt vald

2 februari. I slutet av januari kom ukrainska TV-bolaget UA:PBC med beskedet att en jury skulle välja ut vilket tävlingsbidrag som gruppen Go_A ska tävla med i Eurovision 2021. Bara en kort tid efter detta besked har uppgifter kommit att juryn redan gjort sitt val.


50 låtar skickades till Vitryssland

2 februari. Under januari har vitryska TV-bolaget BTRC haft en antagning öppen för att hitta artist och tävlingsbidrag till Eurovision 2021. Det saknas fortfarande uppgifter om hur detta ska väljas ut, dvs. om det blir någon slags uttagning/final eller bara ett internval av alltihopa. I vilket fall har BTRC fått in ett 50-tal låtar vilket är ungefär en halvering i antal jämfört med ifjol.


Låtskrivarna portförbjuds från Annexet

1 februari. I ledet av att minska på antalet personer som får vara inne i Annexet i Stockholm under Melodifestivalen kommer nu ytterligare besked om att samtliga låtskrivare förbjuds att vistas i arenan. Undantag görs dock för de låtskrivare som själv står på scenen under framträdandena och/eller som befinner sig på/bakom scenen med dans och/eller körsång.


Ingen diskvalificering av förhandsfavoriterna

1 februari. Ett misstag med att låta släppa en kort snutt av förhandsfavoriterna Francesca Michielin & Fedez i Italiens San Remo-uttagning kunde ha lett till diskvalificering. Men något sådant blir det inte sedan RAI konstaterat att låtens innehåll inte kan anses ha avslöjats då klippet, som sedan togs bort, bara redogör tio sekunder av 3 minuter. Därmed får duon kvarstå i tävlingen.


Senhit släpper sitt tävlingsbidrag den 23:e februari

1 februari. San Marino är ett av de många länder som låtit fjolårsartisten stå kvar som representant även i år, i det här fallet sångerskan Senhit. Ifjol utsågs hennes tävlingsbidrag via en mindre onlinefinal men i år kommer låten att utses internt. Eller snarare så presenteras låten den 23:e februari.


En jury utser Rumäniens tävlingsbidrag

1 februari. Nej, det blir ingen ny bidragsfinal i Rumänien för att välja Roxens tävlingsbidrag till Eurovision 2021. Istället går TVR samma väg som Ukraina gör och låter en jury överväga vilket bidrag som artisten ska få framföra i Rotterdam i maj. Det innebär således att det inte blir någon Selectia Nationala i år.

Exakt när det nya bidraget kommer att presenteras är oklart, dock säger den rumänska delegationschefen Liana Stanciu att det kan bli presenterat inom närtid.


De tävlande i heat 4 i Norsk MGP

1 februari. På lördag (6:e februari) är det dags för det fjärde heatet i Norsk Melodi Grand Prix 2021 där ytterligare fyra artister gör upp om en av finalplatserna. Vi presenterar vi startfältet för heatet och länkar till bidragens studioversioner.

Förutom de tävlande artisterna uppträder direktkvalificerade Atle Pettersen med sitt finalbidrag “World On Fire”. Han medverkar dock endast som gästartist.

Läs mer »

 

Nyhetshändelser i januari


Lägesrapport januari: Alla nationella uttagningar

31 januari. Vi är en månad in på Eurovision-året 2021 och därför kommer en uppdatering gällande hur långt respektive land har kommit med sina val till Eurovision. För enkelhetens skull har vi valt att dela in länderna i kategorier baserade på hur valen gjorts eller är tänkta att göras.

Läs mer »

Sammanfattning Eurovision, nationella och Melodifestivalen »


Barbara Pravi tävlar för Frankrike

30 januari. Efter en spännande final i tre omgångar står det nu klart att Frankrike kommer att representeras av sångerskan Barbara Pravi med bidraget “Voilà” som kommer att få representera Frankrike i Eurovision 2021. Det stod klart i finalen i den nationella uttagningen Eurovision France – C’est vous qui décidez som avgjordes den 30:e januari 2021.

Det var för övrigt balladerna som var i toppen av finalen då Juliette Moraine med låten Pourvu Qu’on M’Aime kom tvåa och på tredje plats letade sig duon Pony X in med sin Amour Fou.

Läs mer »


Nationella uttagningar vecka 4

30 januari. Denna lördagskväll avgjordes det tredje heatet i Norge, semifinalen i Litauen och final hölls i Frankrikes uttagning.

Läs mer (Norge) »

Läs mer (Litauen) »


Mer information om årets Dansk MGP

29 januari. Danska TV-bolaget DR har avslöjat att Martin Brygmann och Tina Müller blir de två programledarna för årets Dansk Melodi Grand Prix. Sedan tidigare har DR aviserat att finalen ska hållas den 6:e mars och på grund av coronapandemin blir det sändning från en TV-studio i Köpenhamn istället för i en arena som det annars brukar vara i. Dessutom blir finalen utan publik i studion.

Det har också lämnats besked om att de åtta finalbidragen kommer att meddelas den 10:e februari och i samma veva är det tänkt att studioversionerna ska släppas. Som en bonus kommer också besked om att orkesterupplägget som togs tillbaka ifjol behålls även det här året. Det innebär att alla bidrag framförs till liveorkester istället för till förinspelad musik.


Ukrainas låt väljs av en jury

29 januari. Sedan ifjol har det stått klart att gruppen Go_A kommer att representera Ukraina i Eurovision Song Contest. Initialt vann de fjolårets nationella uttagning Vidbir och när Eurovision 2020 sedan ställdes in blev de tillfrågade att kvarstå som representant ett år till vilket de tackade ja till. Däremot har det varit en del frågetecken kring hur tävlingsbidraget ska utses, men dessa har nu retts ut. Det blir ingen ny final utan valet läggs helt och hållet i händerna på en jury som får välja ett av två möjliga tävlingsbidrag. Varje jurymedlem får bara rösta på en av de två låtarna och den låt som får flest röster blir bidraget som Go_A får framträda med i Eurovision 2021.

Juryn utgörs av Eurovision-vinnaren Jamala, artisten och musikproducenten Yevhen Filatov, låtskrivaren Ruslan Kvinta samt Yaroslav Lodygin och Dmytro Khorkin som bägge representerar TV-bolaget UA:PBC. Deras slutgiltiga besked är tänkt att meddelas den 10:e mars.


Storseger för vinnarbidraget i Israel

28 januari. I måndags (25:e januari) avgjordes bidragsomröstningen i Israels uttagning och när TV-bolaget KAN nu släppt resultaten för såväl demo- som slutomröstningen visade det sig att vinnarlåten ”Set Me Free” fått hela 71,3% av rösterna! Tvåa blev ”La La Love” med 17,2% och trea ”Ue La La” med 11,3%.

Däremot visar statistiken att i första rundan, där nio bidrag tävlade om tre finalplatser varav två tillsattes av publiken, var det ”La La Love” och ”Ue La La” som gick vidare med publikens röster. Det innebär alltså att det var juryns val som vann uttagningen!


Röstningsproblem i Norsk MGP

28 januari. Den norska tidningen VG skriver om att NRK har haft en vissa tekniska problem med sitt röstningssystem i årets Norsk MGP. Inför tävlingen gick NRK ut och sade att de hade uppgraderat sitt system för att undvika att det än en gång skulle kollapsa, vilket det gjorde i fjolårets final. Men trots det verkar det ändå ha varit en del problem med tekniken då NRK upptäckt att personer som haft äldre mobiltelefoner eller mobiltelefoner med äldre operativsystem får svårare att avlägga röster. Däremot säger NRK att inga resultat har påverkats utan alla som har gått vidare har gjort det via röstningen.


Lesley Roys låt släpps i mars

28 januari. Irland var tidiga med att bekräfta sitt deltagande i Eurovision 2021, däremot dröjde det till december 2020 innan det stod klart att TV-bolaget RTÉ ger Lesley Roy en chans till att representera den gröna ön i Rotterdam. Det sades initialt att låten – vars titel ännu saknas – skulle släppas efter nyår men drygt en månad senare kom beskedet att låten med stor sannolikhet släpps i början av mars.

Låtskrivarna bakom bidraget är dock ingen hemlighet utan det är Lesley själv tillsammans med en rad välkända namn: Lukas Hällgren, Philip Strand, Normandie, Deepend och Emelie Eriksson vid Baggpipe Studios i Stockholm. En av dessa har i alla fall haft med ett antal bidrag i svenska Melodifestivalen och tävlat som låtskrivare bakom Schweiz 2019!


Spansk minifinal för att utse Blas Cantós tävlingsbidrag

28 januari. I mars ifjol kom besked från spanska RTVE att de gett Blas Cantó chansen att än en gång representera Spanien i Eurovision Song Contest. Men istället för att även välja tävlingsbidraget internt kommer det att ske genom en mindre final där publiken får vara med och bestämma.

Enligt de uppgifter som RTVE själva har gått ut med kommer finalen att bestå av två bidrag som Blas framför och sedan kommer endast publikröstning att avgöra vilken av dessa två låtar som får åka med honom till Rotterdam i maj. Förutom de två tävlingsbidragen kommer finalen att bestå av en rad andra framträdanden med Blas och hans artistkollegor. I och med detta kan vi tillägga att Spanien blir det tredje landet i ordningen, av de som valt att behålla sin Eurovision 2020-artist till 2021, som utser tävlingsbidraget via en publik uttagning. De övriga två är Israel och Slovenien.


Isländsk låtpremiär i mars

27 januari. Redan i oktober ifjol stod det klart att fjolårets stora förhandsfavorit från Island, Daði Freyr och gruppen Gagnamagnið, än en gång har fått äran att representera Island. Inför fjolårets (2020 års) upplaga var de stora favoriter till segern och när tävlingen sedan ställdes in blev de trots allt vinnare i flera inofficiella Eurovision-omröstningar, däribland vår omröstning.

Det senaste beskedet gäller tävlingsbidraget som är utlovat att släppas den 13:e mars i ett specialinsatt TV-program i RÚV. Vad låten heter och handlar om är dock inte sagt än, däremot är det känt att det kommer att vara en förinspelad körsång med inbjudna fans som sjunger.


Nytt röstningssystem i Dora 2021

27 januari. Den kroatiska Dora-finalens avgörande får denna gång ett annorlunda upplägg. HRT har nämligen valt att använda sig av Melodifestivalens poängmodell, vilket innebär att det kommer att vara åtta jurygrupper som tillsammans delar ut 464 poäng till bidragen, där varje jury bidrar med poängen 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 10 och 12. Tittarnas poäng delas ut procentuellt utifrån antalet röster som varje bidrag fått, vilket divideras med totala röstantalet och multipliceras med 464.


SVT coronasäkrar Melodifestivalen 2021

27 januari. I en intervju med tidningen Aftonbladet berättar några av huvudpersonerna i Melodifestivalens produktionsteam om hur programmet ska coronasäkras så att inte ett stort smittoutbrott ska ske inom produktionen. Bland annat har teamet haft in en konsult sedan ett antal månader tillbaka som har säkerställt noggranna planer. Det handlar bland annat om att antalet personer på scenen har minskat från tidigare åtta till 6 personer och att alla måste hålla minst 1,5 meters avstånd till varandra (med undantag för artister som räknas som grupper). Dessutom kommer både dansare och artister att ha på sig så kallade avståndslarm som ger ifrån en signal om de är för nära varandra.

Däremot kommer det enligt Aftonbladet ej att ske någon slags masstestning av artisterna och deras team, utan SVT förlitar sig på att samtliga följer de råd och rekommendationer som finns även om sjukvårdsteamet kan göra ändringar i detta, exempelvis testa personer som varit i närhet/kontakt med eventuellt covidsjuka personer. Som policy införs dock obligatorisk febertestning för att ens få ta sig in på arenaområdet och om man har symtom måste man kunna uppvisa ett negativt coronatest för att få vara välkommen tillbaka igen.

Om det skulle hända att en eller flera artis/er insjuknar inför sändning kommer SVT ha som backup att alla repetitioner bandas, både de som görs på torsdagarna men även fredagarnas genrep. Om en artist insjuknar innan repetitionsstart kommer det att finnas reserver på plats men det handlar i så fall inte om att en artist ersätts utan ska ses som vikariat.

Läs mer » (extern länk till Plus-artikel)


Kommitté utser värdlandets bidrag

26 januari. Varje år sedan 2013 har Nederländerna använt sig av metoden att låta en kommitté utse artist och sitt tävlingsbidrag till Eurovision Song Contest. Detta istället för att låta en publik uttagning avgöra saken. Det här året behöver kommittén bara utse tävlingsbidrag i och med att det sedan i mars ifjol varit känt att Jeangu Macrooy åter kommer att tävla för Nederländerna. Exakt när besked om det nya tävlingsbidraget kommer är inte känt.

Årets kommitté består av artisten själv samt Nederländernas Eurovisionkommentator Cornald Maas, Eurovision-programledaren Jan Smit, två representanter från TV-bolaget AVROTROS och två välkända radio-DJ:s.


Moldavien bekräftar artistvalet

26 januari. Redan i juli ifjol gick sångerskan Natalia Gordienko ut i sina sociala medier och sade att hon skulle åter få representera Moldavien i årets Eurovision Song Contest. Hon vann fjolårets nationella final med bidraget ”Prison” men fick ändå inte tävla i Rotterdam p.g.a. att tävlingen ställdes in med anledning av coronapandemin. Först nu många månader senare väljer det moldaviska TV-bolaget TRM att bekräfta artistvalet och säger att senast i början av mars ska ett nytt tävlingsbidrag presenteras.

En av anledningarna till att det blir internt val i år för Moldavien beror på osäkerheten kring coronapandemins utveckling i kombination med att det blev ett slags force majeure-läge när Eurovision ställdes in ifjol har gjort att TRM:s kommitté har valt att låta Natalia kvarstå som Moldaviens representant det här året.


Israel har valt sitt tävlingsbidrag

25 januari. Omröstningen i bidragsuttagningen till Israels representant Eden Alene avslutades på måndagskvällen den 25:e januari och när resultatet hade lästs av hade låten ”Set Me Free” fått flest röster. Det är således detta bidrag som Eden får med sig till Rotterdam i maj.

Läs mer »


De tävlande i heat 3 i Norsk MGP

25 januari. På lördag (30:e januari) är det dags för det tredje heatet i Norsk Melodi Grand Prix 2021 där ytterligare fyra artister gör upp om en av finalplatserna. Vi presenterar vi startfältet för heatet och länkar till bidragens studioversioner.

Det ska tilläggas att förutom de tävlande artisterna uppträder direktkvalificerade Kaja Rode med sitt finalbidrag “Feel Again”. Hon medverkar dock endast som gästartist.

Läs mer »


Cyperns låt släpps i februari

24 januari. Om exakt en månad från skrivande stund, dvs. den 24:e februari, är det planerat att Cyperns tävlingsbidrag ”El Diablo” som Elena Tsagrinou ska framföra kommer att släppas publikt. Att tävlingsbidraget liksom artisten redan är klar för tävlan blev bestämt i slutet av 2020 men för att hålla spänningen vid liv släpps låten först senare. Nu finns det således ett datum på plats.


Franska finalen sänds i TV5Monde

24 januari. Den 30:e januari avgörs det vilken artist med tillhörande bidrag som ska få representera Frankrike i Eurovision 2021. Själva finalen sänds i France2 men den kommer också att sändas i TV5Monde som är en internationell kanal som når ut till ett stort antal länder i bland annat Europa. Förmodligen lär sändningen också läggas ut digitalt för den som vill följa den på det sättet.


Nationella uttagningar i Litauen och Norge

23 januari. Denna lördagskväll avgjordes nationella heat i Norge där ytterligare ett bidrag gick till final samt i Litauen där de sista fem semifinalplatserna tillsattes.

Läs mer (Norge)»

Läs mer (Litauen) »


Publik eller inte publik i Ahoy Rotterdam

23 januari. Svaret på frågan om vilken av de fyra scenarierna som EBU och den nederländska Eurovisionproduktionen tidigare har ställt upp som kommer att bli verklighet verkar dra ut på tiden ännu mer. Enligt tidigare besked ska ett svar kunna ges i mitten av februari men nu kommer nya besked om att det kan dröja till så länge som mitten av april.

Det som har hänt är att produktionen först kommer att behöva säkerställa om alla 41 artister kommer att kunna uppträda i Ahoy Rotterdam eller inte och därefter kunna ta ställning till om publik ska tillåtas eller inte. Inga anledningar till varför publikfrågan dröjer men det skulle kunna bero på att coronapandemin för närvarande är inne i ett väldigt allvarligt skede där många länder, inte minst Nederländerna, har tvingats att gå tillbaka till lockdowns för att minska smittspridningen.


Montaigne har valt sitt tävlingsbidrag

23 januari. Det blir även ett internval av tävlingsbidraget för Australien. Detta framgår sedan sångerskan Montaigne, som tidigare ifjol valdes ut som landets representant i årets Eurovision, nu säger sig ha valt sitt tävlingsbidrag. Vad låten heter, vem eller vilka som står bakom på upphovet samt när låten kommer att släppas framgår dock inte av detta besked.


Azerbajdzjan förlänger bidragsantagningen

22 januari. Det azeriska TV-bolaget Ictimai har redan valt ut sin artist till Eurovision 2021 (Efendi) och avser att välja tävlingsbidrag genom förmodligen samma modell. Däremot vill de ha in förslag på låtar. Ictimai gick därför i början av januari i år ut med en inbjudan till intresserade låtskrivare att skicka in material senast den 19:e januari.

Nu kommer besked att ansökningstiden förlängs till och med 1:a februari, så om du känner att du har en bra låt för Efendi så ska du mejla in den till följande adress: song@eurovision.az


Fyra husdansare i Melodifestivalen

22 januari. Som vanligt erbjuder SVT alla artister en egen dansensemble som de får använda sig av hur mycket de vill i sina nummer. Även i år är det fyra dansare som fått jobbet och dessa fyra är Keisha von Arnold, Lovisa Bengtsson, Kenny Lantz och Amir Ashoor. Förmodligen lär vi se flera av dem i de 28 numren tillsammans med externa dansare.

Tidigare år har SVT också erbjudit en huskör men den har inte synts till de senaste åren och som det verkar vara i år blir det ingen sådan heller. Istället får artisterna ta in egen kör som används i programmet.


Låtsläpp i Litauen och Norge

22 januari. Inför heat 2 i Litauen och Norge har nu två direktkvalificerade bidrags studioversioner gjorts tillgängliga. I Litauen handlar det om gruppen The Roop med sitt tävlingsbidrag Discoteque och i Norge gäller det gruppen Stavangerkameratene med sitt finalbidrag Barndomsgater.

Det ska noteras att bägge dessa grupper uppträder i helgens program dock utom tävlan.


Sjunde och sista låten i årets UMK släppt

22 januari. Fram till den 22:a januari valde Yle att en låt per dag av de som ska tävla i årets UMK. Denna gång släpptes sångerskan Iltas “Kelle mä soitan” som nu går att lyssna på en mängd olika plattformar däribland YouTube.

Se officiell musikvideo »


SVT släpper bilder på årets scen

21 januari. Snart är det dags för Melodifestivalen att köra igång och nu släpps de första digitala bilderna på årets scen. Denna gång utformas scenen på ett annat sätt i och med att det inte kommer att vara någon stående/sittande publik. Ett exempel på detta är att det sitter speglar i scenens tak liksom att ljusriggen har sänkts, vilket inte hade varit optimalt om det hade varit publik i arenan. En annan nyhet är att scenen har gjorts något större bland annat genom en stor catwalk. I övrigt består tekniken av mycket LED-skärmar både i vägg (4×4 meter) och golv (20m x 3,6m).

Scenen har även detta år tagits fram av scenograf Viktor Brattström.


Sjätte låten i årets UMK släppt

20 januari. Fram till den 22:a januari släpper Yle en låt per dag av de som ska tävla i årets UMK. Denna gång släpptes gruppen Blind Channels “Dark Side” som nu går att lyssna på en mängd olika plattformar däribland YouTube.

Se officiell musikvideo »


Portugals semifinalbidrag utvalda

20 januari. Nu står det klart vilka 20 artister med tillhörande tävlingsbidrag som ska tävla i Portugals Festival da Cançao 2021. Den exakta fördelningen presenterar vi via bifogad länk.

Läs mer »


Vasil tillbaka för Nordmakedonien

20 januari. Ytterligare ett land kommer att skicka den artist som valdes ut att tävla i Eurovision 2020. I det här fallet gäller det Nordmakedonien som för ett andra år kommer att representeras av sångaren Vasil.

Läs mer »


Eesti Laul sänds från Saku Suurhall

20 januari. Tidigare har TV-bolaget ERR sagt att semifinalerna i Eesti Laul ska hållas i en TV-studio, men med en månad kvar till det är dags för dessa sändningar står det klart att uttagningen flyttar in i Saku Suurhall i huvudstaden, den arena som vanligen brukar vara värd för finalen. Däremot kommer även Eesti Laul att bli utan publik i arenan och detta till följd av coronapandemin.

Enligt programmets uppdatering på Instagram är det än så länge bara semifinalerna som blir publikfria. Ett beslut om finalen, som avgörs två veckor efter semifinalerna, har ännu inte lämnats officiellt.


Femte låten i årets UMK släppt

19 januari. Fram till den 22:a januari släpper Yle en låt per dag av de som ska tävla i årets UMK. Denna gång släpptes Aksels (fjolårets UMK-vinnare) “Hurt” som nu går att lyssna på en mängd olika plattformar däribland YouTube.

Se officiell musikvideo »


Stand-in-dansare och sångare i Rotterdam

19 januari. Under de senaste årens Eurovisioner har värdbolaget använt sig av så kallade stand-ins inför att själva repetitionerna börjar. Dessa inslag görs för att testa alla länders nummer på scenen innan de riktiga artisterna anländer till värdstaden för egna reptitioner. Ävn den här gången kommer det att användas och nu står det klart att 24 dansare och sångare från Rotterdam Codarts och Albeda College kommer att bistå uppgiften.


Wildcardomröstningen i Norsk MGP byter sändningsdatum

19 januari. NRK har valt att justera wildcardomröstningen i Norsk MGP. Det är inga direkta drastiska förändringar utan det som har hänt är att programmet bytt sändningsdag från den 14:e till 15:e februari och att det sänds i TV istället för i radio. Sändningstiden blir kl. 20:00-21:00 samt 21:20-23:00 CET. Själva omröstningen kommer att öppna så snart som alla fem heats är avgjorda.

I wildcardomröstningen kommer de 15 bidrag som tittarna inte röstade vidare till finalen i de fem heaten att tävla om en plats i finalstartfältet. Det är alltså öppet för kamp om vem som ska få denna plats.


Slutomröstningen i Israel igång

19 januari. Omröstningen i bidragsuttagningen till Israels representant Eden Alene är nu igång och kommer att förbli så åtminstone veckan ut. Slutdatumet är något oklart, men på måndag (25:e januari) kommer i alla fall TV-bolaget KAN att hålla i ett specialprogram på kvällen där låten som fått flest röster spelas upp.

Lyssna gärna på de tre låtarna som det står mellan (bidragen listas utan inbördes ordning):

  1. La La Love
  2. Set Me Free
  3. Ue La La

PS: Det finns också officiella musikvideos till dessa låtar som går att ta del av i denna artikel.


The Roop uppträder på lördag

19 januari. Sedan tidigare har det varit officiellt att fjolårets litauiska representant The Roop kommer att tävla i årets litauiska uttagning och att de tack vare sin seger ifjol är direktkvalificerade till uttagningsfinalen. Denna lördag, 23:e januari, kommer gruppen att för första gången framföra sitt tävlingsbidrag ”Discoteque” vilket sker utom tävlan i heat 2. En dag före sändning, alltså fredagf, är det planerat att låten ska släppas på streamingplattformar.


Fjärde låten i årets UMK släppt

18 januari. Fram till den 22:a januari släpper Yle en låt per dag av de som ska tävla i årets UMK. Denna gång släpptes Lauras “Play” som nu går att lyssna på en mängd olika plattformar däribland YouTube.

Se officiell musikvideo »


San Remofestivalen hålls i mars som planerat

18 januari. Efter envisa rykten om eventuell flytt av årets San Remofestival från mars till april har RAI nu en gång för alla satt ned foten i frågan. Det innebär att uttagningen kommer att hållas som planerat som det varit sagt sedan tidigare, dvs. mellan den 2:a och 6:e mars. Det som däremot kan sätta käppar i hjulet är huruvida de kommer att kunna ta in publik eller ej i Aristonteatern som tänkt. Detta är på grund av nya restriktioner som förbjuder publik vid allmänna sammankomster åtminstone fram till den 5:e mars.


Möjligt internval av tävlingsbidraget i Rumänien

18 januari. Sedan mars ifjol har det stått klart att Rumänien kommer att tävla med sångerskan Roxen som representant till Eurovision 2021 (initialt var hon vald till 2020 års tävling vilket gjorde att artistvalet blir detsamma som året innan). Först nu kommer besked om att även tävlingsbidragen kan komma att väljas internt. Det är Roxen själv som i sina sociala medier delar med sig av viss kryptisk information om att hon och hennes team den senaste tiden har fokuserat att hitta rätt låt till Eurovision och att de nu kan ha gjort. Fler detaljer följer vi under säsongen.


Kroatiens startordning och programledaruppställning klar

18 januari. Den 13:e februari är det planerat att HRT ska avgöra sin uttagning DORA som även i år blir en finalkväll där ett antal artister gör upp om vem som ska få tävla för Kroatien i Eurovision Song Contest. Så här några veckor före finalen släpper nu HRT startordningen för finalens 14 bidrag. Dessutom står det klart att kvartetten Daniela Trbović, Barbara Kolar, Jelena Lešić och Doris Pinčić kommer att vara finalens programledare.

Likt många andra publika uttagningar till årets Eurovision hålls även Dora i en studio utan publik. Däremot sänds allt ut i TV och resultatet är planerat att avgöras av både jury- och tittarröstning.


De tävlande i heat 2 i Norsk MGP

18 januari. På lördag (23:e januari) är det dags för det andra heatet i Norsk Melodi Grand Prix 2021 där ytterligare fyra artister gör upp om en av finalplatserna. Vi presenterar vi startfältet för heatet och länkar till bidragens studioversioner.

Det ska tilläggas att förutom de tävlande artisterna uppträder direktkvalificerade Stavangerkameratene med sitt finalbidrag “Barndomsgater”. De medverkar dock endast som gästartister.

Läs mer »


Tredje låten i årets UMK släppt

17 januari. Fram till den 22:a januari släpper Yle en låt per dag av de som ska tävla i årets UMK. Denna gång släpptes Dannys “Sinä päivänä kun kaikki rakastaa mua” som nu går att lyssna på en mängd olika plattformar däribland YouTube.

Se officiell musikvideo »


SVT introducerar appen Mello tillsammans

17 januari. Det här är ett meddelande till dig som äger en surfplatta och som vill kolla på årets Melodifestival tillsammans med andra! Genom en ny app kan du både tippa resultat, hjärtrösta och chatta med andra som också är online. Allt du behöver göra är att ladda ned applikationen Mello Tillsammans som finns där appar finns (exempelvis via Google Play).

OBS! Tills vidare fungerar appen bara på surfplattor och vissa datorer som stödjer surfplatteläge. Således fungerar den inte i mobiltelefoner och smartphones.


San Remofestivalen utan publik?

17 januari. Italienska TV-bolaget RAI har hela tiden haft en optimistisk inställning till att kunna sända årets San Remofestival med publik och liveorkester trots att det är en pågående coronapandemi i världen. Men dessa planer kan nu grusas då Italien har återinfört hårdare restriktioner för att minska smittspridningen i landet. Den nya förordningen innebär bland annat att alla TV-produktioner förbjuds att ha publik på plats i studios, arenor och teatrar och så vidare, och regeln gäller till och med den 5:e mars. I och med att San Remo 2021 är planerad att hållas mellan den 2:a och 6:e mars i år skulle alla program utom finalen vara utan publik.

Exakt hur RAI kommer att göra är i dagsläget okänt. Det har funnits planer på att låta publiken bo ombord på ett inhyrt kryssningsfartyg men det sägs nu öka risken för eventuell smittspridning ifall att coronasmittan skulle leta sig ombord. Ett annat alternativ som det ryktats om är att flytta fram sändningsdatumen ytterligare en tid så att festivalen hålls i kanske april månad, vilket då innebär att RAI måste hitta en alternativ lösning för sitt Eurovisionval. Vi får helt enkelt avvakta och se vilken lösning det blir för programmet denna gång.


Förändring i Israels uttagning – igen

16 januari. Bidragsuttagningen till Eden Alene får ännu en förändring, denna gång gällande hur vinnarlåten ska visas upp. Initialt hade TV-bolaget KAN tänkt att sända ett specialprogram den 25:e januari där Eden Alene framför den låt som publiken kommer att rösta fram via onlinetävlingen som hålls kommande veckan. Men på grund av ett ökat antal covidfall i Israel vilket har lett till fler restriktioner i landet. Det i sin tur har lett till att det nu ser ut att bli förinspelade videos som markerar vilken låt som vunnit. I övrigt verkar allt gå enligt schema.

Omröstningen startar nu på tisdag 19:e januari och redan nu går det att lyssna på de tre låtarna som det står mellan. Notera att bidragen listas utan inbördes ordning:

  1. La La Love
  2. Set Me Free
  3. Ue La La

Nationella uttagningar i Litauen och Norge

16 januari. Denna lördagskväll avgjordes nationella heat i Litauen och Norge där de första semifinal- respektive finalplatserna stod på spel.

Läs mer (Norge)»

Läs mer (Litauen) »


Första direktkvalificerade bidragen i Norsk MGP har släppts

15 januari. Denna lördag (16 januari) kommer de första fyra artisterna i årets Norsk MGP att tävla i det första heatet. De tävlar om en av de 12 finalplatserna. Inför finalen är redan 6 av finalplatserna tillsatta av så kallade direktkvalificerade bidrag vars låtar kommer att släppas i takt med att heaten ska avgöras. Denna vecka släppte NRK gruppen KEiiNOs finalbidrag Monument och artisten TIXs finalbidrag Ut Av Mørket”. Dessa två kommer även att medverka i lördagens sändning, dock endast som gästartister.


Andra låten i årets UMK släppt

15 januari. Fram till den 22:a januari släpper Yle en låt per dag av de som ska tävla i årets UMK. Denna gång släpptes Teflon Brothers x Pandoras ”I Love You” som nu går att lyssna på en mängd olika plattformar däribland YouTube.

Se officiell musikvideo »


Vilket scenario ska det bli?

14 januari. Efter att EBU ställde in fjolårets Eurovision kom snart beskedet att till 2021 ska tävlingen vara tillbaka igen som planerat. Däremot är frågan fortsatt öppen kring huruvida det kommer att kunna vara publik i arenan Ahoy eller ej samt hur öppen tävlingen blir för journalister, fans, artisterna och deras delegationer. Frågan utreds fortfarande av EBU och den nederländska produktionen och inom ett par veckor väntas besked.

Läs mer »


Första låten i årets UMK släppt

14 januari. Fram till den 22:a januari släpper Yle en låt per dag av de som ska tävla i årets UMK. Först upp är Oskrs ”Lie” som nu går att lyssna på en mängd olika plattformar däribland YouTube.

Se officiell musikvideo »


Finska finalbidragen är presenterade

13 januari. Finska TV-bolaget Yle har presenterat sju artister med tillhörande tävlingsbidrag som kommer att göra upp om segern i UMK 2021. I startfältet finns bland andra fjolårets UMK-vinnare, en artist som två gånger tidigare i historien representerat grannlandet Estland i Eurovision och en tidigare Melodifestival-artist!

Läs mer »


Wahl feat. Sami framför Melodifestivalbidrag nr 1000

13 januari. Redan innan startordningen till Melodifestivalens fyra deltävlingar presenterades stod det klart att Melodifestivalens 1000:e bidrag genom tiderna kommer att framföras av den artist som får startnummer 3 i deltävling 2. Nu står det klart att den platsen går till Wahl feat. Sami som framför låten ”90-talet”.


Franskt finaldatum klart?

12 januari. Den franska journalisten Sébastien Barké, som på Twitter kallar sig för Mister12points, gick ut på sin kanal och sade att den franska nationella finalen kommer att hållas lördagen den 30:e januari i TV-kanalen France2. Uppgifterna bekräftades senare samma dag av France2.


Startordningen i Eesti Laul klar

12 januari. Med lite drygt en månad kvar till premiär släpper nu estniska TV-bolaget ERR semifinalfördelningen för Eesti Laul 2021. Förutom den är också startordningen gjord.

Läs mer »


Förbokade hotell i Rotterdam

11 januari. Trots att det är osäkert huruvida artister och delegationer kommer att kunna vara på plats i Rotterdam under Eurovision i maj har staden säkrat upp ca 3000 hotellrum för ändamålet. Detta gjordes redan i maj för ett år sedan då det stod klart att Rotterdam skulle få behålla tävlingen ett år till. Hotellrummen som reserverats ska inte bara vara tillgängliga för delegationerna utan även för tillresta journalister och fans.

EBU har ännu inte gått ut med något officiellt beslut huruvida de kommer att tillåta publik eller inte på plats i Ahoy Rotterdam i maj. Just nu (januari 2021) befinner sig hela Nederländerna i en ny lockdown-situation men eftersom det är ett par månader kvar inklusive att vaccineringsprogrammen i princip startat så går det inte att säga hur det kommer att bli i maj.


Melodifestivalens startordning blir officiell

11 januari. Enligt en tweet från Melodifestivalens engelskspråkiga Twitterkonto kommer deltävlingsfördelningen till de fyra deltävlingarna inklusive dess startordningar att offentliggöras den 13:e januari, dvs. denna onsdag. När under dygnet detta sker är inte sagt men enligt tweeten ska man hålla utkik på Instagram.

Vi kommer såklart att uppdatera er om denna så snart vi fått den i sin helhet.


Norsk MGP:s startfält börjar avslöjas

11 januari. Väntan har varit lång men nu var det äntligen dags för NRK att presentera startfältet till Norsk MGP 2021. Eller vid denna första presentation avslöjades i alla fall de 6 bidrag som redan är klara för finalen samt de fyra bidrag som tävlar i det första heatet nu på lördag (16:e januari).

Resterande artister i heat 2-5 meddelas istället kommande måndagarna, det vill säga den 18:e och 25:e januari samt 1:a och 8:e februari.

 

Några noteringar från presskonferensen

Det är intressant att notera att såväl fjolårsfinalisten Rein Alexander liksom 2019 års Norsk MGP-vinnarna KEiiNO är tillbaka i årets upplaga samt att bägge två är direktkvalificerade till finalen den 20:e februari! Vi ska tillägga att Rein Alexanders låt är gjord av bl.a. Kjetil Mørland som själv tävlat i Norsk MGP flera gånger och även representerat Norge i Eurovision 2015 (tillsammans med Debrah Scarlett). I KEiiNOs fall har de gjort låten tillsammans med Alexander Nyborg och Rüdiger Schramm.

Övriga direktkvalificerade artister är också välkända norska artister, däremot har ingen av dem tävlat i Norsk MGP förut. Samma gäller de fyra som tävlar i det första heatet.


Pernilla Wahlgren blir också programledare i årets Melodifestival

11 januari. I början av året meddelade SVT att Christer Björkman blir huvudprogramledare för årets Melodifestival, där han i varje program får med sig en eller flera branschkollegor på scenen. Den 11:e januari kunde SVT lägga till ytterligare ett namn på listan, denna gång gäller det Pernilla Wahlgren som kommer att vara med i den fjärde deltävlingen tillsammans med komikern Per Andersson.

Läs mer »


Diskussioner om San Marinos bidragsval

10 januari. Sanmarinska SMRTV har i sina sociala medier låtit meddela att de förmodligen i februari kommer att meddela hur sångerskan Senhits nya Eurovisionbidrag ska utses. Ifjol blev det en minifinal som skedde online där publiken fick rösta mellan två olika låtar. Om samma metod används även i år återstår att se.


Kroatiens Dora blir utan publik

10 januari. Även det kroatiska TV-bolaget HRT har beslutat att låta deras nationella final köras utan publik i den studio som finalen ska hållas i. Detta rapporterar Eurovoix.com. Finalen är planerad att hållas den 13:e februari och en jury har valt ut 14 bidrag till startfältet. Utöver dessa finns fyra reservbidrag som bara kan tillkomma om någon av de ordinarie 14 bidragen hoppar av innan finalen. Om det däremot skulle bli avhopp i samband med att repetitionerna börjar kommer inget nytt bidrag tillsättas.


Fransk final i tre omgångar

8 januari. France Télévisions har gett mer information om hur deras nationella final ska ha för upplägg.

Startfältet om 12 bidrag kommer att spelas upp och därefter får tittarna rösta fram sju favoriter som går vidare. Därefter får programmets tiomannajury bestämma ett wildcard bland resterande fem låtar. När det är klart hålls en avgörande röstningsomgång där tittarna och juryn tillsammans röstar fram en vinnare. Just nu är det oklart om respektive jurymedlem kommer att rösta enskilt eller om juryns resultat blir ett gemensamt resultat som sedan vägs samman med publikrösterna. Det får vi alltså se när det är dags för omröstning.

Finalen kommer p.g.a. coronapandemin att hållas i en studio i Paris. Det kommer heller inte tillåtas någon publik i studion.


Portugals bidrag meddelas nu i januari

8 januari. TV-bolaget RTP har offentliggjort att de kommer att presentera startfältet till Festival Da Canção 2021 den 20:e januari. Då meddelas alla de 20 låtar som har tagits fram av de låtskrivare som initialt fått en plats i startfältet. Sedan tidigare har RTP genomfört en lottning som har fördelat tio bidrag i respektive semifinal. I dessa program kommer det att avgöras vilka artister som ska få tävla i finalen där Portugals representant till Rotterdam koras. Fördelningen finns att ta del av här.


Azerbajdzjan öppnar antagning för tävlingsbidrag

8 januari. Det azeriska TV-bolaget Ictimai håller i en bidragsantagning för att välja ut ett nytt tävlingsbidrag till deras redan utvalda artist Efendi. Detta meddelades via Twitter där de gick ut med en allmän förfrågan till låtskrivare världen över om att de gärna tar emot tävlingsbidrag till sin internt utsedda sångerska Efendi.

Om du känner att du har en bra låt för Efendi så ska du mejla in den till följande adress: song@eurovision.az

Kom ihåg att deadline är redan den 19:e januari – så det är snabba puckar om du är intresserad!


Grekland: Tävlingsbidraget är valt

7 januari. Efter många interna diskussioner verkar nu ERT i Grekland ha kommit överens om vilket tävlingsbidrag som sångerskan Stefania ska framföra för Grekland i Eurovision 2021. Enligt uppgifter blev det låten ”Last Dance” som blev vald, en låt som ska vara gjord av fjolårets låtskrivarteam dvs. Dimitris Kontopoulos, Sharon Vaughn och låtskrivarensemblen ARCADE (ej att förväxla med vinnarlåten med samma titel). Exakt när låten kommer att släppas är inte känt utan preliminärt datum är i dagsläget satt till mars månad.


Finland: Ingen publik i TV-studion i UMK 2021

7 januari. Enligt uppgifter från OGAE Finland har även Yle tagit beslut om att inte ha någon publik på plats i den TV-studio där finalen i årets UMK ska avgöras. Anledningen är även här coronapandemin och de restriktioner som uppstått i samband med den. Däremot sänds finalen ut i TV som planerat.

Sedan tidigare har det varit känt att startfältet om totalt sju bidrag kommer att presenteras den 13:e januari och därefter följer ett antal dagar då en låt i taget släpps för allmänheten.


Norge: Artistpresentationer snart aktuella

7 januari. Måndagen den 11:e januari kl. 12:30 presenterar NRK delar av startfältet till årets Norsk Melodi Grand Prix. Det handlar om de 6 artisterna som är direktkvalificerade till finalen samt de fyra artister som tävlar i det första heatet. Det är oklart om bidragens studioversioner släpps men om de gör de kommer vi självklart att länka ut dessa.

Resterande artister för heat 2-5 presenteras de kommande måndagarna, det vill säga den 18:e och 25:e januari samt 1:a och 8:e februari. Med andra ord blir respektive startfält offentliggjort först samma vecka som det ska avgöras.

Det står nu också klart att alla sändningar från Norsk MGP 2021 blir utan publik i H3 Arena. Anledningen är de restriktioner som finns nu i samband med den pågående coronapandemin. Däremot sänds allt ut i TV som planerat.


Israel: Studioversioner släppta

6 januari. Dagarna efter nyår meddelade KAN i Israel vilka tre bidrag som gått vidare i bidragsuttagningen till Eden Alene. Nu har också de officiella studioversionerna släppts. Lyssna på dem nedan:

  1. La La Love
  2. Set Me Free
  3. Ue La La

Själva omröstningen startar den 19:e januari och resultatet blir officiellt den 25:e januari.


Litauen: Heat-fördelning och två avhopp i startfältet

5 januari. Strax före jul presenterade LRT i Litauen 23 artister som ska tävla i den nationella uttagningen Pabandom iš naujo och så här dagarna efter nyår har fördelningen till de två heaten gjorts och låttitlar har presenterats. Samtidigt som den kom meddelades det att såväl Evelina Sašenko som Gintarė Korsakaitė inte längre kommer till start. Som det verkar nu kommer inga artister att ersätta deras platser i startfältet.

De två heaten avgörs den 16:e respektive 23:e januari med elva och nio bidrag som tävlar om juryns och tittarnas röster.


Christer Björkman blir huvudprogramledare för Melodifestivalen

5 januari. Christer Björkman gör i år sin sista insats i Melodifestivalen i rollen som producent. Varför inte då avsluta allting med att också vara programledare för festivalen? Sagt och gjort – valet är klart! Men han kommer inte att vara själv på scenen utan får sällskap i varje program.

Läs mer »


Tjeckien: All-in för internval

4 januari. Sedan i maj 2020 har det stått klart att Tjeckiens representant Benny Cristo har fått förnyat förtroende att tävla för Tjeckien i Eurovision 2021. Nu många månader senare är det också avgjort att även det nya tävlingsbidraget ska väljas ut internt.

Läs mer »


Israel: Fas 2 i bidragsuttagningen

3 januari. Efter decemberomröstningen har tre bidrag i Israels bidragsuttagning till Eden Alene klarat sig vidare till den andra röstningsomgången där tävlingsbidraget till Rotterdam ska utses. För närvarande spelas de nya versionerna av respektive tävlingsbidrag in av Eden Alene och det dröjer också tills den 19:e januari innan omröstningen startar.

Läs mer »


1 januari. Vi inleder 2021 med att ta en titt på senaste nyheterna gällande nationella uttagningar och Eurovision:

 

Belgien: Val mellan två låtar

Belgiens representant Hooverphonic har gått ut med att det står mellan två bidrag som de kommer att tävla med i Rotterdam men att de än så länge inte vet vilken av låtarna de kommer att framföra. När de gör sitt slutval är inte sagt.

 

Estland: Två programledare för Eesti Laul 2021

Artisten Grete Kuld kommer att vara en av de två programledarna för Estlands uttagning Eesti Laul 2021. Sedan tidigare har det varit klart att Tõnis Niinemets ska vara programledare och nu får han med sig ytterligare en kollega.

 

Grekland: Tre låtar kvar för Stefania

Tidigare var det fem låtar som Greklands representant Stefania hade att välja mellan till Eurovision 2021, och enligt uppgifter ska tre av dessa fortsatt vara aktuella. Däremot saknas uppgifter om de andra två låtarna står kvar som reserver eller om de är helt bortplockade.

 

Litauen: Eventuellt avhopp i startfältet

Strax före jul presenterade LRT i Litauen 23 artister som ska tävla i den nationella uttagningen Pabandom iš naujo. Nu har en av dessa artister, Gintarė Korsakaitė, meddelat att hon har valt att dra tillbaka sin ansökan men att det av någon anledning ej uppmärksammats av LRT. I skrivande stund har LRT inte kommenterat om avhoppet är korrekt samt vem/vilka som eventuellt ersätter platsen i startfältet.

 

Slovenien: Tävlingsbidrag utses i en EMA-final

Efter många om och men står det nu klart att Slovenien ska välja ut Ana Sokličs tävlingsbidrag till Eurovision 2021 via en mindre EMA-final. Av de 191 låtar som skickades in förra året kommer mellan tre och fem bidrag att väljas ut till tävlan. Nationella TV-bolaget RTVSLO har inte kommenterat vilket datum som är aktuellt medan vissa fansidor som Eurovoix.com hävdar att finalen ska äga rum den 27:e februari.

 

Publik uttagning i Vitryssland

Efter månader av tystnad kommer besked från vitryska BTRC att antagningen till landets nationella uttagning är öppen. Vem som helst i världen får ansöka och artistens nationalitet spelar heller ingen roll så länge du är 16 år eller äldre. Ansök senast den 31:a januari via BTRC:s hemsida.


1 januari. Under november och december 2020 pågick Topp 250-omröstningen hos Songfestival.be och ESC Radio. På nyårsaftonen presenterades resultatet och vi har sammanställt det åt dig.

Läs mer »


1 januari. Välkommen till vår nya uppdaterade sida från Eurovision-bubblan 2021! Det är nytt år men vår nyhetsuppdatering som denna sida representerar tar inte paus utan vi fortsätter i rask takt där de två föregående upphörde, dvs. maj-december 2020 respektive mars-maj 2020.

Just nu följer vi säsongens alla nationella uttagningar med självklart ett extra fokus på Melodifestivalen 2021! Vi rapporterar även det senaste från produktionsarbetet till Eurovisions stora återkomst i maj och utöver det uppdaterar vi även om andra Eurovision-events under året som exempelvis Junior Eurovision och P4 Nästa.


31 december. Vi har nått månadsskiftet december/januari och därför kommer nu en sammanfattning av nyhetsläget som var fram till sista december.

Läs mer »


31 december. Eurovision-året 2020 blev ett märkligt år, inte minst på grund av en inställd Eurovision med anledning av coronapandemin. Innan vi vänder blad och blickar framåt mot den kommande säsongen tänkte vi passa på att sammanfatta hur Panelens år 2020 såg ut och innehöll.

Läs mer »

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »