Svenska låtskrivare i Eurovision 2021

EUROVISION 2021. I vanlig ordning är det en del låtskrivare från Sverige som söker sig utanför Melodifestivalen för att få tävla i Eurovision Song Contest, och i årets tävling är det inte mindre än sju bidrag – utöver Sveriges bidrag – som har just svenskkoppling på låtskrivarsidan. Faktum är att tre av låtskrivarna bakom ”Voices” också tävlar med ytterligare två bidrag!

I den här artikeln tänkte vi sammanställa vilka personerna som står bakom de resterande låtarna med låtskrivare från bland annat Sverige. Sammanställningen är bland annat hämtad från Twitteranvändaren Eurovisiya Mursiyas fenomenala karta!

 

Sverige: Tusse – “Voices“

Vi börjar såklart med Tusses bidrag ”Voices” som representerar Sverige i årets Eurovision Song Contest, ett bidrag som kvartetten Joy Deb, Linnea Deb, Jimmy “Joker” Thörnfeldt och Anderz Wrethov står bakom. Denna kvartett är inga nybörjare i sammanhanget, utan för Joy Deb och Linnea Deb är det nu tredje gången de står bakom Sveriges Eurovisionbidrag (tidigare gångerna var med Robin Stjernberg 2013 och Måns Zelmerlöw 2015) och för Anderz Wrethov är det den andra gången (sedan 2019). Premiär är det för Jimmy “Joker” Thörnfeldt som på premiäråret dessutom har fått med ytterligare två bidrag i årets Eurovisionstartfält: San Marinos Adrenalina“, som Senhit framför, och Cyperns El Diablo“, som Elena Tsagrinou framför!

Bakom San Marinos bidrag står också Joy och Linnea Deb samt ytterligare fem låtskrivare från Sverige: Chanel Tukia, Dillard Tramar, Kenny Silverdique, Malou Linn Eloise Ruotsalainen och Suzi Pancenkov. Här finns också den danska låtskrivaren Thomas Stengaard med som även står bakom Cyperns låt tillsammans med kanadensiska Laurell Barker och låtskrivaren Oxa.

 

Bulgarien: Victoria – “Growing Up Is Getting Old“

Bulgariens representant Victoria Georgieva har varit med och tagit fram sitt nya tävlingsbidrag tillsammans med de tre svenska låtskrivarna Maya ”Rallie” Nalani, Helena Larsson och Oliver Björkvall. Den här trion lärde enligt uppgifter känna varandra under deras studietid på Musikmakarna i Örnsköldsvik och de har jobbat ihop sedan dess. Bidraget kom enligt uppgifter till under en låtskrivarcamp i Bulgarien 2019 och nu två år senare är det ett officiellt tävlingsbidrag i Eurovisionsammanhanget.

På plats i Rotterdam är det sagt att Maya ”Rallie” Nalani kommer att vara med som uppbackning bakom Victoria.

 

Irland: Lesley Roy – “Maps“

Förra året, 2020, skulle Lesley Roy ha fått tävla för Irland i Eurovision men p.g.a. coronapandemin blev allt inställt. Istället har irländska RTÉ gett henne en ny chans att representera Irland 2021, denna gång med bidraget “Maps” som hon har gjort tillsammans med Lukas Hällgren, Philip Strand och Emelie Eriksson vid Baggpipe Studios i Stockholm.

Det kan nämnas att Lukas Hällgren har tidigare haft med ett antal bidrag i svenska Melodifestivalen och tävlat som låtskrivare bakom Schweiz 2019! Vi kan också nämna att Emelie Eriksson, vars artistnamn är Eeva, släppte en singel i slutet av förra året som heter Out Of You.

 

Malta: Destiny – “Je Me Casse“

Den nya förhandsfavoriten Destiny från Malta har fått sitt bidrag från både Sverige och Storbritannien, för bakom hennes tävlingsbidrag “Je Me Casse” finns Malin Christin, Amanuel Dermont och Nicklas Eklund. Även den brittiska låtskrivaren Pete Barringer har varit med och gjort låten. Han driver annars tillsammans med kollegorna Greig Watts och Paul Drew det framgångsrika msuikmanagementet DWB som producerar musik till en mängd olika artister runt om i världen.

Det kan även nämnas att Malin Christin är själv aktuell med ett nytt singelsläpp och var även aktuell ifjol med Myra Granberg.

 

Polen: RAFAŁ – “The Ride“

Bakom det polska bidraget återfinns en kvartett svenska låtskrivare; Joakim Övrenius, Thomas ”TK” Karlsson, Clara Rubensson samt Johan Mauritzson. I en intervju berättar TK, som tidigare tävlat med bidrag i Finland, Danmark och Lettland som aldrig gått vidare till Eurovision, att ”The Ride” egentligen var tänkt som Clara Rubenssons kommande singel men att den istället skickades in till Polen där den kom med och nu är deras val till Eurovision 2021.

Som kuriosa kan nämnas att Clara Rubensson har tidigare tävlat i P4 Nästa 2019 med låten Next to you för P4 Kalmar, men hon vann inte den lokala finalen. Förra året släppte hon singeln Down & Out.

 

Österrike: Vincent Bueno – “Amen“

Till sist har vi Österrikes bidrag ”Amen” som Vincent Bueno framförs. Bakom bidraget står låtskrivartrion Tobias Carshey, Ashley Hicklin och Jonas Thander. Den sistnämnda brukar skicka in en hel del material till olika länders uttagningar och han har tidigare fått tävla som låtskrivare för Litauen 2016 (Donny Montells ”I’ve Been Waiting for This Night”) och Storbritannien 2019 (Michael Rice’ ”Bigger Than Us”). Jonas var även en av låtskrivarna bakom John Lundviks ”My Turn” i Melodifestivalen 2018. Nu blir det alltså nästa land i ordningen – Österrike.

Även Ashley Hicklin har många tidigare Eurovisionbidrag på sitt CV: för Belgien 2010 (Tom Dice med ”Me And My Guitar”) och Belgien 2014 (Axels Mother), Litauen 2019 (Jurij Venklos Run With The Lions) och fjolårets spanska tävlingsbidrag Universo”. Dessutom har han stått bakom en hel del bidrag i nationella uttagningar som aldrig vunnit i länder som Island, Litauen, Norge och Storbritannien.

 


 

Kommentera