Jurygenrep inför finalen i Eurovision 2021

EUROVISION 2021. Med start kl. 21:00 CEST sänds finalens jurygenrep i Eurovision 2021 där artisterna får uppträda inför morgondagens direktsändning. Även om det bara är ett genrep är det viktigt att göra bra ifrån sig i och med att det är då som jurygrupperna sätter sina poäng.

Vi följer hela sändningen nedan och kommenterar vad som händer. Spoilers förekommer, däremot lägger vi inte ut ljudklipp.

Notera att alla resultat som presenteras är bara fejk då produktionen testar alla system inför det riktiga avgörandet imorgon.

 

• Direktrapport: Allt som händer i programmet

 

Fakta om jurygenrepet

Vad händer under jurygenrepet?

I princip går det att säga att programmet spelas igenom som om det vore direktsändning men däremot går inget av det som händer ut i TV, även om allt bandas för backup. De 26 artisterna framför sina tävlingsbidrag, mellanakterna finns med och programledarna är på plats. Eftersom det inte är någon riktig sändning blir alla resultat bara fejkade för att testa så att allting fungerar till lördagens sändning. Däremot runtom i Europa och i Australien sitter nationella jurygrupper på länk och tittar på sändningen. Alla dessa personer bedömer artisternas framträdanden och rangordnar dem och därefter lämnas alla resultat in för granskning och sammanställning.

Juryernas resultat är således hälften av resultatet och det avgörs alltså kvällen före sändningen.

 

Hur är jurygrupperna sammansatta?

Varje lands jury består av fem personer som alla arbetar med musik i någon form. De ska också vara 16 år eller äldre, vara medborgare i landet de röstar för och får inte ha samröre med någon av artisterna eller bidragen som tävlar. Varje juryperson kommer enskilt att rangordna sina favoritbidrag i en sändning (semifinal och final) och därefter läggs juryns sammanlagda rangordning  ihop och bildar ett slutgiltigt resultat. Det ska noteras att jurygrupperna röstar alltid på genrepet kvällen före direktsändning.

För att säkerställa att juryn gör sitt jobb enligt tävlingens regelverk övervakas varje jurygrupp av en oberoende observatör. EBU har även rätt att sätta in ytterligare observatörer för övervakning av juryns arbete. Varje jurymedlem får även skriva på en försäkran till EBU med löfte om att rösta enligt reglerna. Om en eller flera jurypersoner bryter mot reglerna har EBU rätt att diskvalificera dessa personer och i värsta fall hela juryns resultat.

 

Upplägget i finalen

Hur avgörs resultatet?

Resultatet bygger på 50 procent juryröstning och 50 procent tittarröstning i varje land. Det går till som så att respektive part, juryn och tittarna, rangordnar alla bidrag i startfältet och den låt som hamnat högst får 12 poäng, tvåan 10 poäng, trean 8 poäng osv nedåt 7, 6, 5, 4, 3, 2 och 1 poäng. Övriga låtar får noll poäng. Om det röstande landet även tävlar i finalen kan det landets jury och tittare ej rösta på sitt eget land. Det ska tilläggas att juryn respektive tittarna delar ut varsin poängskala vilket gör att varje land bidrar med 58×2 poäng.

 

Vad händer under sändningen?

Finalen har ungefär samma upplägg som semifinalerna med ett par skillnader. Bland annat får samtliga 39 länder vara med och rösta, alltså oavsett om ett land kvalar vidare eller ej, och istället för att hemlighålla poängen blir dessa nu synliga för alla.

Likt semifinalerna inleds finalen med en öppningsakt varpå de 26 bidragen framförs. Tittarna får sedan möjlighet att börja rösta när hela startfältet har sjungit klart och telefonslussarna är öppna under en något längre stund i finalen mot vad den är i semifinalerna. Efter att telefonslussarna har stängts räknas och sätts tittarnas poäng medan jurygrupperna redovisar sina poäng. För till skillnad från semifinalerna redovisas nu både juryernas och tittarnas poäng synligt, och det är nu som det börjar märkas vilka som var favoriterna och inte.

Varje land har en poängpresentatör som bara delar ut 12-poängaren. Resterande poäng åker upp på poängtavlan på en gång.

Juryerna får tillsammans ut en totalranking och det är utifrån den som tittarnas poäng fördelas ut. Programledarna börjar med landet som juryn gett minst totalpoäng till och berättar hur många totalpoäng som bidraget har fått av tittarna. Sedan går de vidare till bidraget på juryns plats 25 och gör samma sak, sedan plats 24 osv. uppåt tills bara juryvinnaren är kvar. Då avgörs det om juryns vinnare också är tittarnas vinnare (och förmodligen då vinner allt) eller om tittarna satt den låten något lägre. Låten kan ju fortfarande vinna men det är helt beroende på hur många poäng som tittarna gett någon av de andra bidragen i startfältet.

Den låt som fått högst totalpoäng när alla poäng är utdelade vinner finalen och blir med all sannolikhet värdland för Eurovision 2022.

 


 

Kommentera