Jurygenrep inför semi 2 i Eurovision 2021

EUROVISION 2021. Med start kl. 21:00 CEST sänds jurygenrepet till den andra semifinalen i Eurovision 2021 där artisterna får uppträda inför morgondagens direktsändning. Även om det bara är ett genrep är det viktigt att göra bra ifrån sig i och med att jurygrupperna sätter poäng.

Vi följer hela sändningen nedan och kommenterar vad som händer. Spoilers förekommer, däremot lägger vi inte ut ljudklipp.

Notera att alla resultat som presenteras är bara fejk då produktionen testar alla system inför det riktiga avgörandet imorgon.

 

• Direktrapport: Allt som händer i programmet

 

Fakta om jurygenrepet

Vad händer under jurygenrepet?

I princip går det att säga att programmet spelas igenom som om det vore direktsändning men däremot går inget av det som händer ut i TV, även om allt bandas för backup. De 17 artisterna framför sina tävlingsbidrag, mellanakterna finns med och programledarna är på plats. Eftersom det inte är någon riktig sändning blir alla resultat bara fejkade för att testa så att allting fungerar till torsdagens sändning. Däremot runtom i Europa sitter nationella jurygrupper på länk och tittar på sändningen. Alla dessa personer bedömer artisternas framträdanden och rangordnar dem och därefter lämnas alla resultat in för granskning och sammanställning.

Juryernas resultat är således hälften av resultatet och det avgörs alltså kvällen före sändningen.

 

Hur är jurygrupperna sammansatta?

Varje lands jury består av fem personer som alla arbetar med musik i någon form. De ska också vara 16 år eller äldre, vara medborgare i landet de röstar för och får inte ha samröre med någon av artisterna eller bidragen som tävlar. Varje juryperson kommer enskilt att rangordna sina favoritbidrag i en sändning (semifinal och final) och därefter läggs juryns sammanlagda rangordning  ihop och bildar ett slutgiltigt resultat. Det ska noteras att jurygrupperna röstar alltid på genrepet kvällen före direktsändning.

För att säkerställa att juryn gör sitt jobb enligt tävlingens regelverk övervakas varje jurygrupp av en oberoende observatör. EBU har även rätt att sätta in ytterligare observatörer för övervakning av juryns arbete. Varje jurymedlem får även skriva på en försäkran till EBU med löfte om att rösta enligt reglerna. Om en eller flera jurypersoner bryter mot reglerna har EBU rätt att diskvalificera dessa personer och i värsta fall hela juryns resultat.

 

Upplägget i denna semifinal

Hur avgörs resultatet?

Resultatet i såväl semifinalerna som i finalen bygger på 50 procent juryröstning och 50 procent tittarröstning i varje land. Det går till som så att respektive part, juryn och tittarna, rangordnar alla bidrag i startfältet och den låt som hamnat högst får 12 poäng, tvåan 10 poäng, trean 8 poäng osv nedåt 7, 6, 5, 4, 3, 2 och 1 poäng. Övriga låtar får noll poäng. Om det röstande landet även tävlar i den pågående semifinalen eller finalen kan det landets jury och tittare ej rösta på sitt eget land. Det ska tilläggas att juryn respektive tittarna delar ut varsin poängskala vilket gör att varje land bidrar med 58×2 poäng.

 

Vad händer under sändningen?

När en semifinalsändning drar igång framförs först startfältets tävlingsbidrag innan tittarna i respektive röstningsberättigat land får möjligheten att rösta på sina favoritbidrag. Länderna har olika röstningssätt men de vanligaste brukar vara via telefon, SMS eller via Eurovisions app. Röstningsförfarandet brukar pågå i cirka 15 minuter. Jurygrupperna har som tidigare meddelat röstat kvällen före direktsändningen.

Efter att telefonslussarna har stängts räknas varje lands inkomna röster och dessa fördelas ut till hur många röster respektive bidrag har fått. Varje lands favoritbidrag får 12 poäng, tvåan 10 poäng, trean 8 poäng osv. nedåt 7-1 poäng. Dessa poäng delas ut till bidragen och adderas samman med hur de nationella jurygrupperna har röstat.

Adderingen leder i sin tur till att en totalranking för semifinalen blir klar. Bidragen som efter adderad jury- och tittarpoäng har hamnat på första till tionde plats går vidare till final. Resterande bidrag i programmet åker ut. För att göra det extra spännande ropas samtliga finalister upp i en slumpartad ordning. Det är först när finalavgörandet är klart som EBU presenterar hur poängen fördelats ut. Detta gäller oavsett för länderna som gick vidare respektive åkte ut.

Så snart som de tio finalisterna har ropats upp hålls en presskonferens med dessa artister som utmynnar i att finalisterna får lotta sina starthalvor till finalen. Big Five-länderna har redan fått lottat sina halvor liksom länderna som röstades till final från semifinal 1. Värdlandets startposition bestämdes via en annan lottning för mer än ett år sedan.

 


 

Kommentera