Eurovision 2021: Nu har “Big Five”-länderna lottat sina starthalvor

EUROVISION 2021. I samband med de pågående scenrepetitionerna i Ahoy Rotterdam har de direktkvalificerade ”Big Five”-länderna fått lotta sina starthalvor till finalen. Lottningarna genomfördes i samband med de pressträffar som artisterna höll efter sina repetitioner under lördagen den 15:e maj.

På grund av de rådande coronaprotokollet fick inte artisterna själva stoppa ned handen i den skål som användes för att välja starthalvorna. Istället var det värden för presskonferensen som fick göra det jobbet, men personen frågade självklart artisten vilken lapp som skulle tas upp innan valet gjordes. Denna regel gäller även när semifinalernas finallottningar ska göras den 18:e och 20:e maj.

 

Resultat av lottningen

Så här blev lottningen för “Big Five”:

  • Andra halvan – Frankrike: Barbara Pravi – Voilà
  • Andra halvan – Italien: Måneskin – Zitti e buoni
  • Första halvan – Spanien: Blas Cantó – Voy a quedarme
  • Första halvan – Storbritannien: James Newman – Embers
  • Andra halvan – Tyskland: Jendrik Sigwart – I Don’t Feel Hate

 

Noteringar

Att hamna i den första halvan innebär att landet kommer att få ett startnummer mellan 1 och 13, medan den andra starthalvan innebär att landet får ett startnummer mellan 14 och 26. Sedan tidigare har värdnationen Nederländerna fått sin startposition lottad och därför behövde de inte dra någon lott idag. Nederländerna startar som nummer 23 (i andra halvan).

Efter att Big Five har fått sina halvindelningar lottade återstår det 11 platser i den första halvan respektive 9 platser i den andra halvan. Dessa kommer att fördelas ut den 18:e respektive 20:e maj efter att semifinalerna har avgjorts.

 

Varför görs denna lottning?

Sedan 2013 har Eurovision-produktionerna valt att allokera in både semifinalister och finalisterna i starthalvor istället för att lotta exakta startnummer. Anledningen är att programmen ska få ett jämnt flöde och att inte låtar i samma genre, tempo, uttrycksstil etc. ska hamna efter varandra i ordningen. Det enda land som inte allokeras utan som får ett lottat startnummer är som tidigare nämnt värdnationen och det beror i sin tur på att inte värdlandets producenter ska kunna gynna sitt eget lands bidrag.

Det hela går till som så att samtliga finalister, med undantag för värdnationen, får lotta om de ska tävla i finalens första eller andra starthalva. Det här gäller både ”Big Five” och de semifinalbidrag som röstas vidare till final den 18:e och 20:e maj. När dessa 25 länder har gjort lottningen kan producenterna göra startordningen. I det arbetet har producenterna relativt stora friheter men det finns såklart några viktiga undantag. Bland annat får värdnationens startposition inte ändras och producenterna får heller inte byta plats på länder från en starthalva till en annan. Innan startordningen släpps ska den ha godkänts i två led: först av Eurovisions Executive Supervisor och sedan av Eurovisions referensgruppsordförande.

 


 

Kommentera