Lägesrapport januari 2021: Alla nationella uttagningar till Eurovision 2021

EUROVISION 2021. Vi är en månad in på Eurovision-året 2021 och därför kommer en uppdatering gällande hur långt respektive land har kommit med sina val till Eurovision. För enkelhetens skull har vi valt att dela in länderna i kategorier baserade på hur valen gjorts eller är tänkta att göras.

 

Länder som är helt klara med artist- och bidragsvalet


Albanien: Anxhela Peristiri – ”Karma”

Den 21:a, 22:a och 23:e december 2020 höll TV-bolaget RTSH i Albanien i sin uttagning Festivali i Këngës 59. Efter två semifinaler fick en jury utse vilka bidrag de ville se i finalen och väl där fick samma jury också kora vinnaren som blev Anxhela Peristiri med låten Karma“. Vi får se om detta blir slutversionen av låten eller om den görs om inför Rotterdam.

 

Cypern: Elena Tsagrinou – ”El Diablo”

I slutet av november 2020 blev det cypriotiska TV-bolaget CyBC klar med sitt internval av såväl artist som bidrag. Valet på sångerskan Elena Tsagrinou som idag är signad vid skivbolaget Panik Records, som haft med Eurovision att göra förut både för Grekland och Cypern.

När artisten meddelades presenterades även bidraget “El Diablo” gjord av kvartetten Jimmy Thornfeld, Laurell Barker, Oxa och Thomas Stengaard. Det är låtskrivare vana från Eurovision förut exempelvis för Danmark, Schweiz och Tyskland. Däremot släpps låten först den 24:e februari så det blir några veckors väntan tills det är dags för premiär!

 

Frankrike: Barbara Pravi – ”Voilà”

Efter ett år med internval återgick France Télévision till att hålla i en nationell uttagning för att utse artist och bidrag till Eurovision Song Contest. Däremot var det inte tal om en större uttagning likt Destination Eurovision, utan det blev en finalkväll med 12 tävlingsbidrag där en tiomannajury tillsammans med publiken fick rösta fram en vinnare. Efter att rösterna lagts samman blev det Barbara Pravi med låten Voilà som vann och som därmed får representera Frankrike i Eurovision 2021.

Då Frankrike tillhör ”Big Five” slipper Barbara Pravi kvala genom semifinalerna och kan därför redan nu börja finslipa på finalframträdandet i Rotterdam den 22:a maj.

 

Grekland: Stefania – ”Last Dance”

Sångerskan Stefania skulle ha representerat Grekland i Eurovision 2020 med låten “Superg!rl”, och när tävlingen sedan ställdes in blev hon åter internt tillfrågad att representera Grekland 2021, vilket hon tackade ja till. Efter det spekulerades det länge och väl hur tävlingsbidraget hade eller inte hade valts ut och efter många interna diskussioner kunde TV-bolaget ERT i Grekland presentera Stefanias nya låt som har fått titeln ”Last Dance”. Den ska enligt samma uppgifter vara gjord av fjolårets låtskrivarteam dvs. Dimitris Kontopoulos, Sharon Vaughn och låtskrivarensemblen ARCADE (som ej ska förväxlas med 2019 års vinnarlåt med samma titel).

Än så länge är det inte känt när tävlingsbidraget släpps officiellt, utan ett preliminärt datum är satt till mars månad.

 

Israel: Eden Alene – ”Set Me Free”

Sedan den 23:e mars 2020 har det varit känt att Israel kommer att representeras av sångerskan Eden Alene i Eurovision 2021. Hon blev först utvalda att tävla för Israel i Eurovision 2020 med låten “Feker libi” men sedan tävlingen ställdes in på grund av coronavirusets framfart över världen ges hon en ny chans att få tävla.

Efter att TV-bolaget KAN gjort klart med sitt internval av artist kom under hösten 2020 beskedet att tävlingsbidraget skulle väljas via en publik uttagning. Först var det tal om en mer omfattande uttagning med onlineröstning, semifinaler och final men på grund av coronapandemins icke-avtagning det blev bara onlineröstning som gällde. I början av december ifjol publicrade KAN nio demobidrag på sin hemsida där publiken fick onlinerösta fram två favoriter till en avgörande omgång. En jury fick också komplettera med ett tredje bidrag.

Vilka låtar som hade gått vidare offentliggjordes den 3:e januari 2021 men själva omröstningen startade inte förrän den 19:e januari. Efter ett par dagars omröstning stod det klart att låten Set Me Free blir Eden Alenes tävlingsbidrag i Rotterdam 2021. Låten vann omröstningen med god marginal mot övriga tre låtar och detta trots att det i efterhand visade sig vara den låt som juryn hade valt att komplettera finalstartfältet med!

 

 

Pågående publika nationella uttagningar (val för både artist och tävlingsbidrag)


Litauen: Pabandom iš naujo 2021

Efter att Eurovision 2020 blev inställd var litauiska TV-bolaget LRT snabba att meddela att man kommer att anordna en ny upplaga av sin tidigare nationella uttagning som uttagning till 2021. Detta även om det dröjde till sena hösten 2020 innan tävlingsregler släpptes och en antagning påbörjades. Bara dagar efter att den hade avslutats kom besked om vilka 23 akter som ska delta, bland dessa fanns bland andra fjolårsvinnarna The Roop som getts en ny chans att få representera Litauen. Denna gång tävlar de med låten ”Discoteque” som för övrigt slipper delta i kvalprogrammen.

Själva uttagningen drog igång den 16:e januari med ett första heat och veckan därpå, den 23:e januari, hölls det andra heatet. Respektive program hade tio tävlande där en studiojury och tv-tittarna tillsammans röstade vidare fem bidrag från varje heat till en semifinal som avgjordes den 30:e januari. Från det programmet röstades fem bidrag vidare som får tävla i finalen där sedan tidigare The Roop är klara att tävla. Finalen avgörs den 6:e februari.

 

Norge: Norsk MGP 2021

Till sitt 60-årsfirande ifjol (2020) valde NRK att utöka Norsk MGP med heats inför finalen, något som senast synts till vid 2014 års tävling. 2021 års Norsk MGP är samma upplägg kvar men med några skillnader, exempelvis utökas finalstartfältet från 10 till 12 bidrag och av dessa är 6 bidrag direktkvalificerade. Resterande 20 låtar delas upp i fem heats á fyra bidrag per heat där publiken får onlinerösta vidare ett bidrag per sändning till final. De totalt 15 bidrag som röstats ut får sedan en ny chans på finalplats via en slags Andra chansen-runda som hålls den 15:e februari, där ytterligare ett bidrag går till final. Programledare för alla programmen är trion Kåre Magnus Bergh, Ingrid Gjessing Linhave och Ronny Brede Aase.

 

Vilka bidrag tävlar?

Den 11:e januari presenterade NRK följande 6 bidrag som slipper kvala genom heaten (länkade låtar hade fram till 31 januari släppts officiellt):


 • Atle Pettersen – “World On Fire”
 • Låtskrivare: Atle Pettersen, Jesper Borgen, Magnus Clausen, Alexander Pavelich, Peter Daniel Newman

 • Kaja Rode – Feel Again
 • Låtskrivare: Magnus Martinsen, Mirjam Johanne Omdal, Andreas Gjone, Erika Dahlen

 • KEiiNO – Monument
 • Låtskrivare: Tom Hugo Hermansen, Alexander Nyborg Olsson, Fred Buljo, Alexandra Rotan, Rüdiger Schramm

 • Rein Alexander – “Eyes Wide Open”
 • Låtskrivare: Rein Alexander Korshamn, Christian Ingebrigtsen, Kjetil Mørland

 • Stavangerkameratene – Barndomsgater
 • Låtskrivare: Tommy Fredvang, Lars Horn Lavik, Robin Sharma, Glenn Lyse

 • TIX – Ut Av Mørket
 • Låtskrivare: Andreas Haukeland

 

Sedan den presentationen har NRK avgjort tre av totalt fem heats där följande bidrag har tagit sig till final:

 • Heat 1: Blåsemafian ft. Hazel – Let Loose
 • Låtskrivare: Jørgen Lund Karlsen, Sigurd Evensen, Stig Espen Hundsnes, Benjamin Sefring, Caroline Teigen

 • Heat 2: Raylee – Hero
 • Låtskrivare: Andreas Stone Johansson, Anderz Wrethov, Laurell Barker, Thomas Stengaard, Frazer Mac

 • Heat 3: Emmy – Witch Woods
 • Låtskrivare: Olli Äkräs, Elsa Søllesvik, Morten Franck

 • Heat 4: Avgörs 6:e februari

 • Heat 5: Avgörs 13:e februari

 • Wildcardvalet: Avgörs 15:e februari (en av de 15 utslagna bidragen får en finalplats)

 

Bidragen som tävlar om att bli wildcard är:

OBS! Ytterligare 6 bidrag tillkommer detta wildcardstartfältet och vilka dessa blir avgörs vid det fjärde och femte heatet som avgörs den 6:e och 13:e februari.

 

 

Kommande publika nationella uttagningar (val för artist och/eller tävlingsbidrag)


Danmark: Dansk MGP 2021

Danska TV-bolaget DR (Danmarks Radio) kunde redan under våren 2020 meddela att man skulle genomföra en ny omgång av Dansk MGP för att utse Danmarks artist och bidrag till Eurovision 2021. Först i oktober släpptes tävlingsreglerna och dessa gick det att utläsa att uttagningen blir åter en finalkväll där åtta tävlingsbidrag kommer att göra upp om segern. Nytt för året är att finalen flyttas från en storslagen arena till Studio 5 vid DR Byen (DR:s högkvarter) i Köpenhamn. Finaldatumet är satt till den 6:e mars 2021, och även i år får publiken stanna utanför sändningsstudion och istället se programmet i TV.

Senaste nytt som blev klart nu i januari är att duon Martin Brygmann och Tina Müller blir de två programledarna och utöver det har DR utlovat att liveorkestern behålls! Det har också sagts att de åtta finalbidragen kommer att presenteras i ett radioprogram under förmiddagen den 10:e februari, och samma dag kommer även studioversionerna att släppas. De åtta tävlingsbidragen har valts ut från antagningen i höstas men kan också ha hämtats in från specialinbjudningar.

 

Estland: Eesti Laul 2021

Estlands TV-bolag ERR bekräftade så tidigt som i mars 2020 att de ville delta i Eurovision 2021, men det var först i september 2020 som det officiella regelverket släpptes och i samma veva att antagningsperioden påbörjades. Denna avslutades i början av november och totalt hade 156 bidrag skickats in. De godkända bidragen skickades snabbt vidare till en urvalsjury som sedan fick välja ut 24 bidrag. Efter det har bidragens studioversioner släppts och startfältet har fördelats till de två semifinalerna, vilka är planerade att sändas den 18:e och 20:e februari. Från dessa program går halva startfältet vidare till finalen som avgörs den 6:e mars 2021. I dagsläget har ERR bestämt att samtliga program ska sändas från Saku Suurhall i Tallinn, och på grund av den pågående coronapandemin kan de inte ta in någon publik i arenan.

 

Finland: UMK 2021

UMK 2021 (Uuden Musiikin Kilpailu – Tävlingen för ny musik) kommer likt 2020 års upplaga bestå av en finalkväll som hålls lördagen den 20:e februari 2021 i Mediapolis TV-studios i Tammerfors. I finalen kommer sju bidrag att tävla, vilka presenterades officiellt den 13:e januari. Därefter släpptes studioversionerna vid olika tillfällen denna månad.

En annan intressant nyhet för UMK 2021 är att produktionen har hållit en omröstning för att utse en vinnarstatyett. Anledningen till att den tas fram till 2021 är för att denna gång kröner UMK sin tionde vinnare. Resultatet av omröstningen blev att Minna Viitalähtäs glittriga snöglob vann bland totalt 24 inskickade förslag. Snögloben tillsammans med skaparen kommer att finnas med när startfältet till UMK 2021 presenteras och dessutom tilldelas Minna en check på 3000 euro.

 

Italien: San Remo-festivalen

Den 71:a upplagan av San Remo-festivalen är planerad att hållas mellan den 2:a och 6:e mars 2021, vilket är första gången som den hålls så pass sent på året. Trots pågående coronapandemin är det enligt uppgifter tänkt att tävlingen ska ha levande orkester och publik på plats, och för att det ska gå igenom har man också flyttat fram sändningarna en månad från februari till mars. Det har förekommit diskussioner om hur publikfrågan ska kunna aktualiseras eller inte vilket framförallt beror på de restriktioner som finns i Italien under den pågående coronapandemin, i det här fallet att det är inte tillåtet med publik på plats vid vissa evenemang i Italien.

Planeringen har varit i full gång i flera månader, men det var först den 12:e oktober som italienska RAI bekräftade att man åter avser att välja artist (och förhoppningsvis också tävlingsbidraget) till Eurovision Song Contest via den uttagningen. Regeln är fortfarande att den vinnande artisten får frågan om att tävla för Italien i Eurovision 2021. Skulle vinnaren av något skäl tacka nej får RAI välja någon annan internt. Hela startfältet meddelades officiellt i slutet av december 2020, vilket skedde i samband med att Giovanni-finalen avgjordes.

 

Kroatien: Dora 2021

I juni 2020 bekräftade kroatiska TV-bolaget HRT till ESCToday.com att de planerar att fortsätta med uttagningen Dora för att välja sin nästa artist och tävlingsbidrag till Eurovision Song Contest och i slutet av oktober öppnade antagningen. Den stängde sedan i början av december och strax efter stängning hade en expertkommitté valt ut 14 bidrag samt fyra reservbidrag till startfältet. Upplägget är annars som de senaste åren att uttagningen får en enda finalkväll där jury och publiken tillsammans röstar fram sin vinnare. Finalen är planerad att hållas den 13:e februari i staden Opatija men den här gången blir det utan publik i arenan.

Då tävlingsreglerna offentliggjordes presenterades ett par nyheter bland annat att varje bidrag numera bara får ha upp till fem personer på scenen, vilket inkluderar artisten/gruppen och eventuella dansare. Dessutom förbjuds levande körsång – om det ska finnas med måste den vara förinspelad tillsammans med den förinspelade musiken. En ytterligare nyhet är att den tidigare språkbarriären har tagits bort och att artister nu får sjunga på vilka europeiska språk som helst. En annan nyhet är att finalresultatet anammar delar av Melodifestivalens finalröstningssystem med åtta jurygrupper och procentuell tittarpoängfördelning.

 

Portugal: Festival da Canção 2021

Portugals uttagning till Eurovision Song Contest kommer än en gång att vara Festival da Cançao. Likt de senaste årens upplagor får den två semifinaler och en final, vilka kommer att hållas den 20:e och 27:e februari samt 6:e mars 2021.

Startfältet består denna gång av 20 artister, vilka är fyra fler jämfört med ifjol. Bakom varje artist står minst en låtskrivare som blivit internt inbjuden av TV-bolaget RTP, med undantag för två låtskrivare (Pedro Gonçalves och Miguel Marôco) som fick sina platser genom en allmän antagning. Respektive låtskrivare fick själv ansvara för att ta fram ett tävlingsbidrag och en artist till sitt bidrag. Listan över inbjudna låtskrivare släpptes den 4:e december 2020 medan startfältets tävlingsbidrag släpptes nu i januari och i samma veva släpptes också studioversionerna. Inför att artister och bidrag meddelades hade en lottning avgjort vilka låtskrivare som skulle tävla i respektive semifinal.

I respektive semifinal kommer tio bidrag att tävla och därefter får en jury tillsammans med tittarna rösta vidare fem bidrag till finalen. Totalt utgörs finalstartfältet av tio bidrag där sedan åter tittarna och nu regionala jurygrupper får rösta fram en vinnare som får representera Portugal i Eurovision 2021.

 

Slovenien: Ana Sokličs tävlingsbidrag väljs via final

I samband med att Eurovision 2020 skulle ha avgjorts gick RTVSLO i Slovenien ut med nyheten att de för ett andra år kontrakterat sångerskan Ana Soklič att få representera Slovenien i Eurovision Song Contest. Till 2021 års tävling ville hon nu få in låtar för att kunna välja ut sitt nya tävlingsbidrag. Den 13:e juli öppnade TV-bolaget RTVSLO antagningen till att utse tävlingsbidraget, och den möjligheten stängdes sedan den sista september. Totalt skickades 191 låtar in, vilket sägs vara ett nytt slovenskt rekord.

Under hösten var det oklart om tävlingsbidraget skulle komma att utses via ett nytt internval eller om det skulle bli en final av det hela. Landets delegationschef uttalade sig om att valet kan komma att göras i ett väldigt sent läge beroende på vilket scenario som EBU väljer för Eurovision 2021. Efter nyårshelgen kom i alla fall besked att det blir en nationell EMA-final som avgör tävlingsbidraget. Denna är planerad att hållas den 27:e februari där Ana framför ett antal låtar och sedan koras den låt som hon ska få med sig till Rotterdam i maj.

 

Spanien: Blas Cantós tävlingsbidrag väljs via final

Sedan i mars 2020 har det varit känt att Spanien behåller Blas Cantó som sin artist i Eurovision Song Contest 2021. Han skulle initialt ha tävlat för Spanien 2020 men sedan kom pandemin i vägen för både honom och alla andra. Efter att beslutet kom har det varit relativt tyst från spansk media om hur bidragsvalet ska gå till, men i november uppgav i alla fall fansajten ESCBubble.com att Blas Cantó nu har fyra potentiella Eurovision-bidrag klara för presentation för TV-bolaget RTVE.

Två månader senare kom beskedet att Spanien kommer att hålla en minifinal för att utse Blas’ tävlingsbidrag till Eurovision 2021. Preliminärt hålls den någon gång i februari där det kommer att stå mellan två bidrag och där publiken får all makt att avgöra resultatet genom app-, telefon-, sms- och onlineröstning. Omröstningen hålls inte bara nationellt, vilket gör att vem som helst får vara med och rösta fram vilken låt Blas ska få med sig till Rotterdam.

 

Sverige: Melodifestivalen 2021

Den 61:a upplagan av Melodifestivalen kommer att avgöras mellan den 6:e februari och 13:e mars 2021 i Annexet i Stockholm. Startfältet kommer att bestå av 28 bidrag som successivt kommer att gallras ned tills det bara är vinnaren kvar, dvs. det tävlingsbidrag som kommer att få representera Sverige i Eurovision Song Contest 2021.

Upplägget för tävlingen blir fortsatt fyra deltävlingar á sju bidrag per deltävling där publikens favoriter röstas vidare till final, antingen som deltävlingsvinnare och/eller via uppsamlingsheatet Andra chansen. En stor skillnad från de senaste 20 åren är att uttagningen äger rum på en och samma plats i alla program och att all publik portförbjuds från arenan. Däremot kommer allt att sändas ut i SVT1 och i SVT Play där publiken får sin makt att avgöra resultaten.

Under tre dagar i början av december 2020 presenterade SVT alla 28 artister med tillhörande bidrag. För att göra det extra spännande valde SVT att släppa namn på låtar och artist en gång i timmen tills dess att alla 28 namn hade offentliggjorts. Däremot meddelades bidragens fördelning till deltävlingarna samt deras startnummer först nu i januari. Se den här.

Nästa lördag (läs: 6:e februari) avgörs den första deltävlingen i 2021 års Melodifestival, och det blir den allra första deltävlingen som avgörs från Stockholm! Då är det Christer Björkman och Lena Philipsson som agerar ciceroner för årets första program. Christer återkommer sedan som programledare i alla program tillsammans med en eller flera programledarkollegor i varje program!

 

 

Internval: Länder som skickar sitt 2020-artistval


Australien: Montaigne

Så tidigt som i april 2020 kom australiska SBS med nyheten att de pausar sin publika uttagning Australia Decides ett år för att istället satsa på ett internval, i det här fallet sångerskan Montaigne som vann 2020 års uttagning. Under hösten 2020 började Montaigne att förbereda den kommande låten, något hon i oktober 2020 diskuterade på sin Twitch-kanal. Nu i januari kunde Montaigne via sina sociala medier bekräfta att ett tävlingsbidrag har valts ut men det har inte sagts någonting om var, när eller hur låten kommer att släppas.

 

Azerbajdzjan: Efendi

Ganska snabbt efter att Eurovision 2020 ställdes in var det flera länder som lämnade beskedet att de skulle ge sin 2020-artist en chans till att få tävla i Eurovision 2021. Ett av dessa länder var Azerbajdzjan vars TV-bolag bekräftade att de än en gång tänker tävla med sångerskan Samira Efendi. Efter det har det varit relativt tyst om hur tävlingsbidraget ska utses, men i januari kom besked att intresserade låtskrivare har möjlighet att skicka in låtar till Efendi. Deadline var först 19:e januari men förlängdes till och med 1:a februari.

Enligt senaste uppgifter kommer även tävlingsbidraget att väljas ut internt och väljs av någon slags kommitté utifrån de inskickade låtarna. Avslöjandet sker någon gång i mars.

 

Belgien: Hooverphonic

Belgien var också tidiga med att behålla sitt 2020-artistval, i det här fallet gruppen Hooverphoic. Beskedet kom redan den 23:e mars 2020, men det var först under hösten som det började röra på sig mer. Bland annat kom uppgifter att de har valt ut grundmaterial för sin Eurovision-resa och att de även bytt sångerska. Detta sedan bandets tidigare sångerska Luka Cruysberghs har valt att go solo. Ersättare för henne blir sångerskan Geike Arnaert som tidigare var en del av gruppen under 1990- och början av 2000-talet.

Det är oklart hur långt arbetet med låten kommit, så även här följer mer information under uttagningssäsongen.

 

Bulgarien: Victoria

Ett tredje land som var ute redan i mars 2020 med att bestämma artistval är Bulgarien som åter tänker skicka sin 2020-artist Victoria Georgieva till Eurovision Song Contest. Vägen till att välja ut hennes tävlingsbidrag ser även den ut att bli en intern historia och inte omöjligen att låten kan komma från den låtskrivarcamp som anordnades i mitten av augusti i Bulgarien. Vid denna tillställning samlades en hel del välkända låtskrivare och artister för att tillsammans skapa musik ihop. Oavsett har Victoria låtit meddela att den kommande Eurovision-låten för 2021 släpps någon gång i mars 2021.

Inför valet av tävlingsbidrag har Victorias team utlovat att fansen ska få tycka till bland potentiella låtar som Victoria släpper i sin kommande EP nu i februari. Det har däremot inte sagts om någon av dessa låtar är aktuella för Eurovision utan det handlar mer om att få in feedback för att kunna hitta den rätta låten för henne.

 

Georgien: Tornike Kipiani

Den 19:e mars 2020 kunde ESCToday.com bekräfta att Georgiens nationella TV-bolag GPB har valt att behålla sångaren Tornike Kipiani som sitt artistval till Eurovision 2021. Han vann den georgiska Idol-uttagningen 2020 och skulle ha tävlat för Georgien i Eurovision 2020 med bidraget Take Me As I Am. Hur arbetet med det nya tävlingsbidraget går är inte känt men det lär förhoppningsvis klarna lite under säsongen.

 

Irland: Lesley Roy

Irland var tidiga med att bekräfta sitt deltagande i Eurovision 2021, däremot dröjde det till december 2020 innan det stod klart att TV-bolaget RTÉ ger Lesley Roy en chans till att representera den gröna ön i Rotterdam. Det sades initialt att låten – vars titel ännu saknas – skulle släppas efter nyår, men drygt en månad senare kom beskedet att låten istället släpps i början av mars.

Låtskrivarna bakom bidraget är dock ingen hemlighet utan det är Lesley själv tillsammans med en rad välkända namn: Lukas Hällgren, Philip Strand, Normandie, Deepend och Emelie Eriksson vid Baggpipe Studios i Stockholm. En av dessa har i alla fall haft med ett antal bidrag i svenska Melodifestivalen och tävlat som låtskrivare bakom Schweiz 2019!

 

Island: Daði & Gagnamagnið

För första gången sedan 2005 slopar Island att hålla en nationell uttagning till Eurovision Song Contest. I det här fallet blir det fjolårets stora förhandsfavorit Daði Freyr och gruppen Gagnamagnið som fått äran att representera Island en gång till. Inför fjolårets (2020 års) upplaga var de stora favoriter till segern och när tävlingen sedan ställdes in blev de trots allt vinnare i flera inofficiella Eurovision-omröstningar, däribland vår omröstning.

Artistbeskedet lämnades redan i slutet av oktober 2020 och den 13:e mars är det planerat att tävlingsbidraget ska släppas officiellt i ett specialinsatt TV-program i RÚV. Vad låten heter och handlar om är dock inte sagt än, däremot är det känt att den kommer att innehålla en förinspelad körsång som ett antal fans medverkar i.

 

Lettland: Samanta Tīna

I mitten av maj kom lettiska TV-bolaget LTV med beskedet att de internt valt ut sångerskan Samanta Tīna att ännu en gång representera Lettland i Eurovisionen. Först mot slutet av året kom beskedet att det inte blir någon uttagning för att utse ett tävlingsbidrag, utan Samanta meddelade kort och gott att hennes nya tävlingsbidrag redan är valt. Enligt uppgifter ska Samanta ha valt ut sin låt bland elva olika låtar, flera av dessa gjorda vid ett låtskrivarcamp som anordnades under förra året (2020).

Det kan noteras att det är första gången någonsin i Lettlands Eurovisionhistoria som både artist och tävlingsbidrag utses internt. Alla tidigare år har valet gjorts via en publik uttagning/final som åren 2000-2012 hette Eirodziesma, 2013 och 2014 hette Dziesma och 2015-2020 hette Supernova. Självklart kan någon av dessa uttagningar återkomma igen vid senare tillfälle men 2021 slopas den publika delen i Lettland.

 

Malta: Destiny

Precis som Lettland blev Malta klara med sitt val till Eurovision 2021 redan i maj 2020, och även här valde man artisten som skulle ha tävlat 2020 som var sångerskan Destiny. I slutet av oktober 2020 ville TV-bolaget TVM få in förslag från låtskrivare på låtar och alla som var intresserade kunde skicka in förfrågan per mejl. Sedan dess har vi inte hört något mer från Malta, men det lär förstås dyka upp info under säsongens gång.

 

Moldavien: Natalia Gordienko

Mitt under industrisemestern 2020 gick Moldaviens 2020-artistval Natalia Gordienko ut och bekräftade på sin Instagram att hon har fått förnyat förtroende att representera Moldavien i Eurovision 2021. Natalia har tidigare tävlat för Moldavien 2006 med bidraget ”Loca” och hon vann nu senast den moldaviska nationella finalen 2020 med bidraget ”Prison”. Efter det har det bara kommit sporadiska nyheter om hur arbetet med att ta fram tävlingsbidraget går dock inget som är mer konkret. Däremot har det dröjt en månad in på 2021 tills det nationella TV-bolaget TRM kunde bekräfta artistvalet och gå med information om att senast i början av mars ska ett nytt tävlingsbidrag presenteras.

 

Nederländerna: Jeangu Macrooy

Värdlandet Nederländerna fortsatte med internval till Eurovision 2020 och valde då ut sångaren Jeangu Macrooy som representant med låten Grow“. Ganska direkt efter att EBU tvingats ställa in 2020 års tävling meddelade värdlandet till ESCToday.com att de än en gång skulle ge Jeangu förnyat förtroende att tävla för Nederländerna 2021, oavsett om det blir på hemmaplan eller ej. Sedan i maj 2020 har det stått klart att Nederländerna själva fått förnyat förtroende av EBU att behålla tävlingen till 2021 varför Jeangu kommer att uppträda på hemmaplan. Han kommer för övrigt att ha startnummer 23 av 26 i finalen, något som bestämdes i en lottning under mars 2020 och som inte byts ut till 2021.

Det har däremot inte kommunicerats något gällande vilket nytt tävlingsbidrag som Jeangu får med sig till tävlingen 2021 mer än att valet görs av en kommitté där bl.a. artisten själv sitter med.

 

Nordmakedonien: Vasil

För mer än ett år sedan (sett ur perspektiv i skrivande stund) stod det klart att Vasil skulle representera Nordmakedonien i Eurovision Song Contest. Efter att ha varit en del av bakgrundskören till Tamara Todevskas “Proud” på plats i Tel Aviv 2019 skulle det vara hans tur att få stå längst fram i rampljuset på Eurovisionscenen. Senare under vintern valdes låten “You” ut som tävlingsbidrag och allt såg ut att vara klart för tävlan i Rotterdam då coronaviruset kom i vägen och satte stopp för hela tävlingen.

Nu ett år senare har TV-bolaget MRKTV fattat beslut om att låta Vasil få fortsätta sin Eurovision-resa till Rotterdam. Den här gången blir det inte med “You” utan en helt annan låt som väljs ut genom en öppen antagning. Denna var öppen under ett antal dagar i januari och förmodligen kommer en låt att väljas från den. Om det sedan blir internval eller inte återstår att se.

 

Rumänien: Roxen

I slutet av mars 2020 kom ytterligare ett internvalsbesked i form av sångerskan Roxen som bekräftade att hon har tackat ja att stå kvar som Rumäniens representant till Eurovision 2021. Först nu efter årsskiftet kom besked om att även tävlingsbidragen kan komma att väljas internt. Det är Roxen själv som i sina sociala medier delar med sig av viss kryptisk information om att hon och hennes team den senaste tiden har fokuserat att hitta rätt låt till Eurovision och att de nu kan ha gjort. Fler detaljer följer vi under säsongen.

 

San Marino: Senhit

När Eurovision 2020 skulle ha pågått för fullt kunde det sanmarinska TV-bolaget SMRTV bekräfta att de för ett andra år kontrakterat sångerskan Senhit som sin representant till Eurovision 2021. Sedan dess har sångerskan varit ute på en digital resa som en slags uppladdning inför ett nytt äventyr i Rotterdam, men hur själva låten ska utses återstår att se. Inför 2020 gjordes en mindre onlineröstning där publiken fick välja mellan två låtar. Om samma uttagningssätt används även till 2021 har vi ännu inte fått svar på.

 

Schweiz: Gjon’s Tears

Metoden att låta en expertjury tillsammans med en rekryterad publikpanel gav bra resultat för Schweiz i Eurovision 2019 då landet fick sin första topp 10-placering på närmare 14 (!) år. Inför 2020 års tävling gjordes samma sak igen då artisten Gjon’s Tears med låten Répondez-moi vann den interna omröstningen. Låten var sedan en av favoriterna till att ta hem segern i tävlingen, men som vi alla vet ställdes ju Eurovision 2020 in.

I vilket fall valde det schweiziska samlingsbolaget SRG SSR att låta Gjon’s Tears kvarstå som artist för Schweiz i tävlingen ett år till, och samtidigt med hjälp av publikpanelen och en expertjury har tävlingsbidraget valts ut. Inför juryns omröstningar hölls en intern antagning där låtskrivare hade möjligheten att sammanföra sig med Gjon’s Tears för att göra musik ihop. Därefter gjordes ett urval där de bästa låtarna skickades vidare till jurygrupperna som tillsammans fick rösta fram en vinnarlåt.

Enligt Gjon’s Tears valdes en vinnarlåt ut i november 2020, även om det förmodligen lär dröja innan den släpps publikt. I slutet av december samma år släpptes en video där Gjon’s Tears och Schweiz’ delegationschef Reto Peritz berättade lite kort om hur urvalsprocessen sett ut. Bland annat fick de två jurygrupperna först ge feedback på de låtar de bedömde och fick sedan se och höra Gjon framträda live med respektive låt. I videon bekräftades det att Gjon har varit med och gjort den låt han ska framföra i Eurovision 2021, men vilka fler som ligger bakom det hela är inte känt, ej heller vad låten heter och när den kommer att släppas officiellt.

 

Serbien: Hurricane

Även Serbien har valt att behålla sin 2020-artist, i det här fallet gruppen Hurricane. Nyheten såg ut att vara klar redan i början av sommaren 2020 och sedan även i november 2020, men det var först i mitten av december 2020 som TV-bolaget RTS kunde ge ett slutgiltigt besked om detta. Nu kommer de att få ta fram ett nytt bidrag till sig själva, men hur den processen ser ut återstår att se. Det har ryktats om en eventuell final men det är uppgifter som ej har kunnat bekräftas.

Hurricane utgörs av trion Sanja Vučić, Ivana Nikolić och Ksenija Knežević. Ifjol vann de den serbiska Eurovisionuttagningen med sitt bidrag Hasta la Vista och i år får de alltså tävla på nytt även om det blir med en annan låt.

 

Tjeckien: Benny Cristo

Tjeckiska TV-bolaget Česká televize (ČT) bekräftade i maj 2020 att deras artistval till Eurovision 2020, alltså Benny Cristo, kommer att få representera Tjeckien i Eurovision 2021. Ett halvår senare uttalade sig den förre tjeckiske delegationschefen Jan Bors om att Benny har varit med och tagit fram ett antal potentiella tävlingsbidrag och att ett val skulle göras. Strax efter nyår kom besked att bidragsvalet görs internt, men det är inte sagt när den nya låten släpps. Det blir således första gången på tre år som det inte blir någon publik webbfinal i Tjeckien med olika artister och bidrag.

 

Ukraina: Go_A

Det blir heller ingen nationell uttagning i Ukraina 2021, utan gruppen Go_A som vann 2020 års Vidbir har kontrakterats en gång till att representera Ukraina i Eurovision Song Contest. I april 2020 gjorde gruppens sångerska Kateryny Pawłenko en intervju med hemsidan 1+1 där hon sade att gruppen hittills har förberett cirka fem nya låtar, där man sedan vill att publiken ska få rösta fram vinnarlåten.

Men i januari kom beskedet att det inte blir någon final. Istället läggs bidragsvalet helt och hållet i händerna på en jury, som får välja mellan två olika låtar som Go_A skickat in till dem. Varje jurymedlem får rösta på en av två låtar och den låt som juryn gett flest röster till får åka med Go_A till Rotterdam i maj. Juryn kommer att utgöras av 2016 års Eurovision-vinnare Jamala, artisten och musikproducenten Yevhen Filatov och låtskrivaren Ruslan Kvinta. Dessutom finns två representanter för ukrainska TV-bolaget UA:PBC, i det här fallet Yaroslav Lodygin och Dmytro Khorkin. Juryns slutgiltiga besked är tänkt att meddelas den 10:e mars.

 

Österrike: Vincent Bueno

Österrike var tidigt ute att bekräfta att Vincent Bueno skulle få tävla igen för landet i Eurovision 2021. Detta skedde redan den 26:e mars 2020 då ORF bekräftade det hela till ESCToday.com. Någon gång i slutet av uttagningssäsongen, förmodligen i mars 2021, kommer tävlingsbidraget att släppas. Det uppgav Vincent Bueno sagt i en radiointervju med Ö3 som gjordes strax före julen 2020. Han kunde däremot inte ge ett exakt datum mer än mars månad.

 

 

Internval: Länder som inte väljer 2020-artisten


Tyskland: Expertjurys väljer artist och låt

I början av juli ifjol kunde den tyska delegationschefen Alexandra Wolfslast och NDR:s underhållningschef Thomas Schreiber bekräfta till sajten ESC Kompakt att Tysklands artist och tävlingsbidrag till Eurovision 2021 återigen kommer att väljas ut via ett internval. Metoden blev en fortsättning på Schweiz’ koncept med två jurygrupper (en rekryterad publikpanel och en expertjurty) som tillsammans fick granska och bedöma ett antal artister och sedan rösta fram en vinnare. Detta istället för att hålla en nationell uttagning/final där publiken får tycka till.

Själva omröstningen pågick under en större del av andra halvåret 2020, och gick enligt uppgifter från den tyska Eurovisionsidan ESC Kompakt, in i sin slutfas i november/december. I samma veva kom besked att fjolårsartisten Ben Dolic valt att tacka nej till att tävla för Tyskland igen 2021, vilket han gick ut med via sitt Instagramkonto. Mot slutet av december ifjol kom beskedet att jurygrupperna hade gjort sitt slutval och att en artist och ett tävlingsbidrag nu hade valts ut. Det har däremot fortfarande inte presenterats någon vinnare av omröstningen men det lär bli känt under säsongen.

 

 

Länder med oklara uttagningsbesked


Vitryssland: Publik uttagning i Vitryssland, men…

Det har varit väldigt tyst från vitryska BTRC gällande hur de ska välja artist och bidrag till Eurovision 2021, men i januari kom beskedet att Vitryssland vill hålla någon slags uttagning för att utse artist och bidrag. Som det verkar just nu blir det en slags publik uttagning som hålls i februari eller mars, men då alla detaljer inte spikade än får vi återkomma i den frågan.

Fram till sista januari pågick en antagning dit vem som helst har möjlighet att bidra med låtar. Även artisten/gruppen som framför tävlingsbidraget kan ha vilken nationalitet som helst. Fortfarande finns dock krav på att alla som befinner sig på scenen under ett framträdande ska vara 16 år eller äldre. Fullständig information inklusive tävlingsregler, ansökningsblanketter med mera finns att hämta och läsa på BTRC:s hemsida.

 

Ännu inga officiella besked

Till sist ska vi nämna de länder som i skrivande stund (31:a januari 2021) inte sagt något officiellt gällande hur de ska välja artist och tävlingsbidrag till Eurovision 2021. Det rör följande länder*:

 • Armenien
 • Polen
 • Ryssland
 • Storbritannien

 

* Det kan förekomma spekulationer bland fansidorna kring hur dessa länder ska välja och/eller att ”allt är redan klart”-information. Men då officiell information saknas väljer vi att avvakta att skriva ut den infon tills vi fått den helt bekräftad.

 


 

Kommentera