Tjeckien går all-in för internval till Eurovision 2021

NATIONELLA UTTAGNINGAR. Sedan i maj 2020 har det stått klart att Tjeckiens representant Benny Cristo har fått förnyat förtroende att tävla för Tjeckien i Eurovision 2021. Nu många månader senare är det också avgjort att även det nya tävlingsbidraget ska väljas ut internt.

Uppdateringen kring tävlingsbidraget kom via den tjeckiska Eurovisionuttagningens officiella Instagramkonto den 4:e januari. De förtydligar bland annat att de hade planer på att hålla i en nationell uttagning för att utse tävlingsbidraget men att det istället blir ett internt val. När och hur tävlingsbidraget ska presenteras är inte klarlagt än så det får vi all anledning att återkomma till. Det kan tilläggas att det är inte första gången Tjeckien väljer internt till Eurovision utan det har tidigare gjorts åren 2009 (med final om tävlingsbidraget), 2015, 2016 och 2017.

 

Fakta: Benny Cristo för Tjeckien


Inför Eurovision 2020 arrangerade Tjeckien för tredje året på raken en nationell onlinetävling där ett antal artister tävlade om publikens och juryns röster att vinna. När rösterna var räknade hade Ben da Silva Cristóvão, eller Benny Cristo som han är mer känd som, vunnit med sitt bidrag Kemama“.

När Eurovision 2020 sedan ställdes in i mars ifjol dröjde det cirka två månader innan det stod klart att Benny Cristo kommer att få representera Tjeckien i Eurovision 2021. Det blir således ingen ny webbfinal i Tjeckien anno 2021, utan artist och bidrag väljs internt.

I december 2020 uttalade sig den förre tjeckiske delegationschefen Jan Bors om bidragsuttagningen för Tjeckien. Enligt honom har Benny varit med och tagit fram ett antal potentiella tävlingsbidrag och nu ska ett val göras.

 


 

Kommentera