Här är startfältet i Portugals Festival da Cançao 2021

NATIONELLA UTTAGNINGAR. Nu står det klart vilka 20 artister med tillhörande tävlingsbidrag som ska tävla i Portugals Festival da Cançao 2021. Den exakta fördelningen presenterar vi i denna artikel.

 

Startfältet

Nedan presenteras startfältet, som är fördelat till två semifinaler. Vi länkar också till bidragens studioversioner. Inom varje semi listas de tävlande i bokstavsordning efter artistnamn:


Semifinal 1 (20:e februari)

 1. Fábia Maia – Dia Lindo
 2. IAN – Mundo
 3. IRMA – Livros
 4. Karetus & Romeu Bairos – Saudade
 5. mema. – Claro como água
 6. Miguel Marôco – Girassol
 7. Nadine – Cheguei Aqui
 8. Sara Afonso – Contramão
 9. The Black Mamba – Love is On My Side
 10. Valéria – ”Na mais profunda saudade

Semifinal 2 (27:e februari)

 1. Ana Tereza – Com Um Abraço
 2. Ariana – Mundo Melhor
 3. Carolina Deslandes – Por Um Triz
 4. Da Chick – I Got Music
 5. EU.CLIDES – Volte-Face
 6. Graciela – A vida sem acontecer
 7. Joana Alegre – Joana do Mar
 8. NEEV – Dancing in the Stars
 9. Pedro Gonçalves – Não vou ficar
 10. Tainá – Jasmim

 

Det kan noteras att halva startfältet (tio bidrag) består av artister som också valdes ut som låtskrivare till tävlingsbidragen, medan den andra hälften (tio bidrag) är artister som låtskrivare tillsatt själva.

 

Programledarna

RTP har i samband med att artister och tävlingsbidragen presenterades också offentliggjort programledarna för sändningarna. I den första semifinalen blir det duon Jorge Gabriel och Sónia Araújo, i den andra semifinalen blir det duon José Carlos Malato och Tânia Ribas de Oliveira och i finalen blir det Filomena Cautela och Vasco Palmeirim som kommer att programleda sändningen. Den enda som är med i alla tre sändningar är Inês Lopes Gonçalves som kommer att vara värd för Green room.

 

Hur ser upplägget ut?

Totalt är det tio bidrag som tävlar i respektive semifinal och resultatet avgörs i samtliga fall av lika delar jury- och tittarröstning, där vardera part delar ut poäng utifrån ranking. Poängsummorna slås samman och bidragen med högst totalpoäng går vidare i tävlingen, först till final där vinnaren koras. Skulle det bli oavgjort på någon placering är det låten som rankats högst av tittarna som placerar sig högst.

Semifinalerna kommer att hållas den 20:e och 27:e februari medan finalen hålls den 6:e mars.

 

Så utsågs startfältet

Sedan tidigare har det varit känt att TV-bolaget RTP, som anordnar uttagningen, har valt att utöka startfältet i Festival da Cançao från 16 till 20 bidrag. Var och ett av dessa bidrag har fått sin plats genom att RTP bjöd in 18 låtskrivare som själva fick komponera ihop varsitt tävlingsbidrag och tillsätta en artist. Resterande två platser har gått till jokrar via en allmän antagning. Drygt 1,5 månad innan artisterna presenterades höll RTP en lottning där låtskrivarna lottades in i två semifinalerna.

 


 

Kommentera