Christer Björkman blir huvudsaklig programledare för Melodifestivalen 2021

Bild från Melodifestivalen 2020. Foto: ESC-Panelen

MELODIFESTIVALEN 2021. Christer Björkman gör i år (2021) sin sista insats i Melodifestivalen i rollen som producent. Varför inte då avsluta allting med att också vara programledare för festivalen? Sagt och gjort – valet är klart!

Ifjol var det trion Lina Hedlund, Linnea Henriksson och David Sundin som var programledare för Melodifestivalen och i år blir det alltså Christer Björkman som tar över rollen. Det är inte första gången Christer programleder i sammanhanget utan han har tidigare exempelvis varit programledare för exempelvis Inför Eurovision och nu senast ifjol i programmet Sveriges 12:a. I Melodifestivalen 2007 hade han dessutom en intervjuroll i sändningarna då han backstage intervjuade artisterna efter deras framträdanden.

 

Blir inte själv på scenen i Annexet

Däremot kommer Christer inte att vara själv på scenen utan i varje program får han med sig en eller flera kollegor. De flesta är artister som själva tidigare tävlat, programlett eller synts till i Melodifestivalen på något sätt, men det finns också några debutanter. Se listan nedan.

Tillägg 11 januari: SVT har presenterat ytterligare en programledare till deltävling 4 och det är ingen mindre än artisten och numera även realityprofilen Pernilla Wahlgren! Se mer info längre ned i artikeln.

 

Fakta: Dessa blir Christers kollegor i sändningarna


Deltävling 1

I premiärprogrammet den 6:e februari dyker ingen mindre än Lena Philipsson upp som själv tävlat som artist fyra gånger (1986, 1987, 1988 och 2004) och som varit programledare för tävlingen 2000, 2003 och 2006 samt vid flera tillfällen uppträtt som mellanakt.

 

Deltävling 2

Den andra deltävlingen den 13:e februari gästas av Oscar Zia och Anis Don Demina, två artister som gjort avtryck i Melodifestivalen på senare år inte minst att de varit väldigt populära. Oscar var t.ex. väldigt nära att vinna Melodifestivalen 2016 (då segern gick till Frans) och ifjol gjorde Anis stor succé i finalen!

 

Deltävling 3

Det tredje programmet som sänds den 20:e februari får Christer sällskap av Jason ”Timbaktu” Diakité. Han har aldrig tävlat i Melodifestivalen förut och heller inte varit programledare för den vilket gör detta till Jasons Melodifestivaldebut!

 

Deltävling 4

Den avslutande deltävlingen den 27:e februari får gästbesök av två mycket välkända personer:

Komikern Per Andersson som bland annat gjort lysande insatser i tidigare sketcher i Melodifestivalen, exempelvis med Grotesco 2009 och när han och Katrin Sundberg år 2011 spelade poliser och läkare som ”undersökte” artisterna inför deras framträdanden.

Artisten Pernilla Wahlgren som själv tävlat i Melodifestivalen och som nu tar klivet upp som programledare. Första gången hon deltog i Melodifestivalen var år 1985 med ”Piccadilly Cirkus” och har efter det också tävlat 1991, 2003 (med Jan Johansen), 2010 och 2013 (med Swedish House Wives). Förutom Melodifestivalen har hon släppt egen musik, uppträtt på alla möjliga scener och sedan ett antal år tillbaka är hon också en av frontfigurerna i den populära tv-serien Wahlgrens värld i Kanal 5.

 

Andra chansen

Artisten Shirley Clamp har tidigare tävlat i Melodifestivalen 6 gånger: 2003, 2004, 2005, 2009, 2011 och 2014, och i år blir det första gången hon får programleda tävlingen och det kommer att hända i Andra chansen den 6:e mars. Det gör hon tillsammans med Christer Björkman som hon tidigare sjungit in ett album med (även om det var ganska många år sedan nu). De båda har också en annan sak gemensamt och det är att de kommer från Borås.

 

Finalen

Den stora finalen som korar Sveriges nästa representant till Eurovision Song Contest 2021 avgörs den 13:e mars. Programmet kommer att gästprogramledas av skådespelerskan och komikern Shima Niavarani och Eurovision-vinnaren Måns Zelmerlöw, som tidigare tävlat i Melodifestivalen 2007, 2009 och 2015 och programlett Melodifestivalen 2010 och inte minst Eurovision 2016 tillsammans med Petra Mede.

 

Vad tycker du om SVT:s val? Kommentera gärna!

 


 

Kommentera