Slovenien väljer Ana Sokličs tävlingsbidrag till Eurovision 2021 via en EMA-final

NATIONELLA UTTAGNINGAR. Efter många om och men står det nu klart att Slovenien ska välja ut Ana Sokličs tävlingsbidrag till Eurovision 2021 via en mindre EMA-final.

Även om formen för finalen är ännu inte helt kommunicerad har TV-bolaget RTVSLO, som anordnar Sloveniens uttagning, sagt att det handlar om en mindre final med 3-5 tävlingsbidrag. Exakt hur många bidrag det sedan väljs ut kommer att bestämmas av en expertkommission tillsammans med sångerskan själv. Det finns 191 låtar de kan välja bland. Enligt RTVSLO:s Instagram kommer finalen att hållas den 27:e februari.

Något annat som också är sagt är att finalen kommer att uppmärksamma att det är 60 år sedan Slovenien började delta i Eurovision. Från början tävlade landet som en del av republiken Jugoslavien och från 1993 har landet tävlat som en självständig stat i sammanhanget.

 

Fakta: Sloveniens internval av artist 2021


I samband med att Eurovision 2020 skulle ha avgjorts gick RTVSLO i Slovenien ut med nyheten att de för ett andra år kontrakterat sångerskan Ana Soklič att få representera Slovenien i Eurovision Song Contest. Initialt vann hon 2020 års EMA med låten Vodamen fick aldrig tävla på ESC-scenen p.g.a. coronapandemin.

Till 2021 års tävling ville hon nu få in låtar för att kunna välja ut sitt nya tävlingsbidrag. Den 13:e juli 2020 öppnade RTVSLO antagningen till att utse tävlingsbidraget, och den möjligheten stängdes sedan den sista september. Totalt skickades 191 låtar in, vilket sägs vara ett nytt slovenskt rekord. Efter det har det varit oklart hur valet av tävlingsbidrag ska göras, men nu är det således klart att det blir en EMA-final i slutet av februari som avgör valet.

I Eurovision 2021 på plats i Rotterdam kommer Slovenien att kvala genom den första semifinalen, vilket för övrigt är samma semifinal som Sverige tävlar i.

 


 

Kommentera