Inför Finalen i Eurovision 2021

EUROVISION 2021 – FINAL. Ikväll lördag 22:a maj avgörs den stora finalen i 2021 års Eurovision, där en ny vinnare ska koras efter två års väntan. Sammanlagt är det 26 länder som tävlar om segern och här kommer en sammanfattning om allt du behöver veta inför sändningen!

Notering: I finalen får alla länder vara med och rösta vilket gör att såväl den svenska juryn som tv-tittarna i Sverige kan vara med och rösta fram vilket land som ska vinna. Sverige kan dock inte rösta på Tusse som framför låt nr 25.

 

Fakta


 • Datum:
 • 2021-05-22

 • Tid:
 • 21:00 CEST

 • Programledare:
 • Chantal Janzen, Edsilia Rombley, Jan Smit och NikkieTutorials

 • Plats:
 • Ahoy Rotterdam, Nederländerna

 • Röstningsprocess:
 • Delad jury- och tittarröstning
 • – Se hur oddsen gissar utgången av finalen. Läs mer »

 • TV-bolag/Stream:
 • SVT 1 & SVT PLAY*
 • Sveriges Radio P4**
 • Eurovision.tv på YouTube***
 • Följ även vår livekommentering här på sajten under hela sändningen!

 • * Med Edward af Sillén och Christer Björkman som kommentatorer.
 • ** Med Carolina Norén som kommentator.
 • *** Internationell sändning utan kommentatorer.

 

Startfält


Länderna presenteras i startordning. Länkarna går till framträdanden från semifinalerna.

 

 

Lyssna på alla låtar i ett recap (klipp från semifinalerna):

 

Vi analyserar, tippar & tycker till

Schlagermagistern analyserar

Inför finalen har vår Schlagermagister Adrian analyserat startfältet utifrån olika aspekter.

Läs mer »


Vi spekulerar inför finalen

Var och en i panelen tippar vinnare samt gör personlig topplista bland finalbidragen.

Läs mer »

 

Så avgörs finalen


– De 26 länderna framför sina tävlingsbidrag.

– 39 nationella jurygrupper (de tävlande länderna samt de länder som ej gick till final) har sett framträdandena och har därefter rangordnat sina favoritlåtar och delar ut poäng. Juryn gjorde sitt arbete under fredagens kvällsgenrep (21:a maj).

– Tittarna i samma nämnda länder gör exakt som jurygrupperna dvs. ser på framträdandena och röstar sedan på sina favoritlåtar. Utifrån rangordningen får bidragen poäng. Tittarna röstar via telefon, SMS och via Eurovisions app. Röstningssätten kan skilja sig från land till land.

– Varje lands jurygrupp respektive tittare delar ut 12 poäng till sin vinnare, 10 poäng till sin tvåa, 8 poäng till sin trea osv. nedåt 7, 6, 5, 4, 3, 2 och 1 poäng.

– Strax efter att tittarnas röstningsmöjlighet har avslutats synliggörs jurypoängen. Detta genom att varje lands poängpresentatör delar ut 1-8 och 10 poäng på tavlan samt meddelar vem som fått 12 poäng.

– När alla jurypoäng är utdelade är det dags att dela ut tittarnas poäng. Detta görs i klumpsummor och man börjar från juryns ranking 26 och tar sig sakta men säkert uppåt till landet juryn gett högst poäng till för att se om det landet går om och vinner eller om poängen inte har räckt för seger.

– En vinnare koras därefter och det landet blir förhoppningsvis värdnation för Eurovision 2022.

 


 

Kommentera