Panelen spekulerar och tycker till inför finalen i Eurovision 2021

Foto & copyright: EBU/Thomas Hanses
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

EUROVISION 2021. Årets Eurovision Song Contest börjar närma sig sitt slut och inför avgörandet tänkte vi dela med oss av våra spekulationer och önskemål kring vilket land vi skribenter tror kommer att vinna finalen. Dessutom bjuder vi på våra egna topplistor bland låtarna som är i final.

 

Så här tycker vi!


Jag tror att Frankrike vinner finalen

Motivering: Det här är ju ett av de absolut svåraste åren någonsin att förutspå, och jag känner att åtminstone 5-6 länder i startfältet har en rimlig chans att vinna. Anledningen till att jag väljer Frankrike är för att, vad jag sett från genrepsklippen, så har Frankrike ett helt unikt scennummer som är oförglömligt. Det luktar vinnare om dem! Samtidigt är de god 2:a i oddsen, bakom Italien – som ju satsar på rock, som inte är en självklar vinnar-genre. Oddstrean Malta har ett klart svagare scennummer, och Schweiz och Ukraina är lite för udda fåglar rent artistmässigt för att kunna vinna tror jag.

 

Om Sverige inte vinner, vilken slutplacering tror du Tusse får?

Tyvärr har Sverige inte alls lyckats få ett intressant bidrag i år, vi är helt överskuggade av flertalet mer intressanta låtar i år. Om vi når topp-15 är det en postiv nyhet men jag gissar på 20:e plats, och att vi får en ny krisdebatt om hur Mellon bör utformas.

 

Personlig topp 10 bland finalisterna

 1. Bulgarien: Victoria – “Growing Up Is Getting Old“
 2. Italien: Måneskin – “Zitti e buoni“
 3. Malta: Destiny – “Je Me Casse“
 4. Island: Daði & Gagnamagnið – “10 years“
 5. Frankrike: Barbara Pravi – “Voilà”
 6. Cypern: Elena Tsagrinou – “El Diablo“
 7. Ukraina: Go_A –“Shum”
 8. Portugal: The Black Mamba – “Love is On My Side“
 9. San Marino: Senhit – “Adrenalina“
 10. Litauen: The Roop – “Discotecque“

Jag tror att Italien vinner finalen

Motivering: Jag har nog haft 4-5 länder placerade på första platsen innan jag landade på Italien. Och i ärlighetens namn är jag ännu inte säker. Det är lite hjärta över hjärna som till slut vägde in i mitt beslut. Italien sticker ut mest från de övriga förhandsfavoriterna och det är nog den största anledningen till att jag tippar dem som segrare. Det känns som att Europa vill ha något nytt, och nyare än såhär blir det inte.

 

Om Sverige inte vinner, vilken slutplacering tror du Tusse får?

När Tusse vann Melodifestivalen trodde jag på Topp 5 garanterat. Men låten har svalnat rejält sedan dess. Juryn lär nog ge den några poäng, men det finns massa andra bidrag som också kommer slåss om de rösterna. Tusse hamnar utanför topp 10 och Sverige får nöja sig med en plats någonstans i mitten.

Personlig topp 10 bland finalisterna

 1. Italien: Måneskin – “Zitti e buoni“
 2. Serbien: Hurricane – “Loco Loco“
 3. Norge: TIX – “Fallen Angel“
 4. Ukraina: Go_A –“Shum”
 5. Cypern: Elena Tsagrinou – “El Diablo“
 6. Azerbajdzjan: Efendi – “Mata Hari“
 7. Finland: Blind Channel – “Dark Side“
 8. Schweiz: Gjon’s Tears – “Tout l’Univers“
 9. Ryssland: Manizha – “Russian Woman“
 10. Israel: Eden Alene – “Set Me Free“

Jag tror att Frankrike vinner finalen

Motivering: Det finns mycket som talar emot en fransk seger, dels att det är ett liknande nummer som vunnit de senaste åren (2016, 2017 och 2019) och att jag tror att majoriteten vill se en partylåt vinna när vi är i dessa tider då man inte får gå ut och partaja på klubbar och andra ställen. Att man vill ha något glatt att kunna dansa till själv. Dance alone som Litauen sjunger. Men, Frankrike känns lite som årets Frans som när han tävlade i Melodifestivalen 2016 fick med alla trots att han hade den lugnaste låten i startfältet. Och det är precis det som Frankrike har: en unik artist som inte använder sig av pyroteknik och andra effekter (mer än ljus och LED-fåglar), hon sjunger fantastiskt bra – och så fort låten går igång kan man känna fötterna av att gå på Paris gator en sommarnatt. Underbart!

 

Om Sverige inte vinner, vilken slutplacering tror du Tusse får?

Jag tror Tusse inte kommer att bli topp 10, utan jag tror han hamnar som högst någonstans i mitten av resultatet, kanske mellan plats 15 och 20. Själv hade jag satt honom högre än så men det är ett tufft år och det finns många som vill komma högt. Sverige kommer trots en bra startposition, en riktigt duktig artist och bra låt inte riktigt hela vägen fram.

 

Personlig topp 10 bland finalisterna

 1. Frankrike: Barbara Pravi – “Voilà”
 2. Finland: Blind Channel – “Dark Side“
 3. Sverige: Tusse – “Voices“
 4. Albanien: Anxhela Peristeri – “Karma“
 5. Spanien: Blas Cantó – “Voy a quedarme“
 6. Litauen: The Roop – “Discotecque“
 7. Azerbajdzjan: Efendi – “Mata Hari“
 8. Ukraina: Go_A –“Shum”
 9. Schweiz: Gjon’s Tears – “Tout l’Univers“
 10. Grekland: Stefania – “Last Dance“

Jag tror att Schweiz vinner finalen

Motivering: Jag är nog inte den enda som blev påverkad av Gjon’s framträdande. Det var perfekt på alla sätt och vis. Jag trodde inte att de skulle kunna göra nåt speciellt med låten på scen men ack så fel jag hade. Hans konstnärliga uttryck på scen var imponerande.

 

Om Sverige inte vinner, vilken slutplacering tror du Tusse får?

Vi är bortskämda med bra placeringar de senaste åren men tror inte vi kommer hamna i topp-10 i år. Det är väldigt många bra bidrag i år och Sverige känns inte lika starka som vanligt. Skulle tro att vi hamnar runt plats 17.

 

Personlig topp 10 bland finalisterna

 1. Litauen: The Roop – “Discotecque“
 2. Schweiz: Gjon’s Tears – “Tout l’Univers“
 3. Finland: Blind Channel – “Dark Side“
 4. Cypern: Elena Tsagrinou – “El Diablo“
 5. San Marino: Senhit – “Adrenalina“
 6. Moldavien: Natalia Gordienko – “Sugar“
 7. Spanien: Blas Cantó – “Voy a quedarme“
 8. Serbien: Hurricane – “Loco Loco“
 9. Malta: Destiny – “Je Me Casse“
 10. Grekland: Stefania – “Last Dance“

Jag tror att Italien vinner finalen

Motivering: Jag tror Italien vinner, då de på senaste tiden fått oddsmakarna på sin sida. Många av de andra kandidaterna (exempelvis Malta, Schweiz och Frankrike) har nackdelen att de låter ganska snarlika de förra tre vinnarna. Italien skulle kunna också bli en nyttig vinnare till tävlingen, eftersom de representerar en udda genre, och att en kommande tävling skulle få mer genremässig spridning.

 

Om Sverige inte vinner, vilken slutplacering tror du Tusse får?

Tusse kommer sluta på 14:e plats, ungefär sådär i mitten. Även om det snackades om att han klarade final med nödrop kommer han från den starkare semin på pappret. Eventuellt kan många låtar därifrån komma högt.

 

Personlig topp 10 bland finalisterna

 1. Belgien: Hooverphonic – “The Wrong Place“
 2. Ukraina: Go_A –“Shum”
 3. Spanien: Blas Cantó – “Voy a quedarme“
 4. Finland: Blind Channel – “Dark Side“
 5. Grekland: Stefania – “Last Dance“
 6. Albanien: Anxhela Peristeri – “Karma“
 7. Portugal: The Black Mamba – “Love is On My Side“
 8. Italien: Måneskin – “Zitti e buoni“
 9. Schweiz: Gjon’s Tears – “Tout l’Univers“
 10. Frankrike: Barbara Pravi – “Voilà”

Jag tror att San Marino vinner finalen

Motivering: Jag sa det redan innan semifinalen att Senhit & Flo-Rida skulle äga sönder hela scenen. Vilket de också gjorde, med råge. Det finns flera favoriter i årets startfältet och jag tror att de kan ta ut varandra. San Marino skulle då kunna smita förbi de andra länderna och därmed knipa förstaplatsen. Att de dessutom startar sist i finalen kommer vara till stor fördel i sammanhanget. Det är dags att Eurovisions bästa land vinner tävlingen!

 

Om Sverige inte vinner, vilken slutplacering tror du Tusse får?

De senaste åren har Sverige tenderat på att sluta på ojämna placeringar, 1:a, 3:a, 5:a, 7:a… Tusse ligger i underläge och kan komma på att förlora på att starta mellan San Marino och Italien. Juryn brukar dock rädda upp Sverige och jag tror ändå på en topp 10 placering. Jag gissar på att Tusse slutar på 9:e plats.

 

Personlig topp 10 bland finalisterna

 1. Sverige: Tusse – “Voices“
 2. San Marino: Senhit – “Adrenalina“
 3. Schweiz: Gjon’s Tears – “Tout l’Univers“
 4. Finland: Blind Channel – “Dark Side“
 5. Tyskland: Jendrik Sigwart – “I Don’t Feel Hate“
 6. Ukraina: Go_A –“Shum”
 7. Albanien: Anxhela Peristeri – “Karma“
 8. Island: Daði & Gagnamagnið – “10 years“
 9. Portugal: The Black Mamba – “Love is On My Side“
 10. Italien: Måneskin – “Zitti e buoni“

Jag tror att Frankrike vinner finalen

Motivering: Barbara Pravi med sin dramatiska ballad Voila har varit en uppsnackad förhandsfavorit ett bra tag och även om jag inte själv är någon större beundrare av låten så förstår jag ändå varför den är så pass omtyckt och favorittippad. Det är en väldigt vacker och känslosam fransk ballad, med en sångerska som verkligen lyfter låten och som för tankarna till en ung Edith Piaf. Frankrike har inte vunnit tävlingen sedan 1977 och kanske får de sin efterlängtade vinst i år? Det känns verkligen som att Frankrike tar hem detta. Jag har svårt att se att varken Malta eller Italien har vad som krävs för att de ska ta hem det, men om jag hade fått välja någon önskefavorit av dessa tre storfavoriter så hade jag helt klart velat att Malta tog hem det.

Det kommer att bli en riktigt spännande, underhållande och intressant ESC-final. Årets tävling har varit riktigt lyckad med både showen som helhet, låtarna och produktionen. Som man har saknat tävlingen och vad förvånad man blev att det var möjligt att kunna ta in en live-publik på sättet som man har gjort under de två genomförda semifinalernas. Det har varit så befriande att se arenapublik igen och höra publikens jubel.

 

Om Sverige inte vinner, vilken slutplacering tror du Tusse får?

Till en början hade jag förhoppningar om att Sverige skulle vara en av vinnarkandidaterna i år eller åtminstone kunde placera sig inom topp 5 eller topp 10, men enligt oddsen ser det ut som att vi kommer hamna utanför topp 10 för första gången sedan år 2013 när Robin Sterjnberg kom på 14:e plats i ESC-finalen. Tusse är en fantastisk, talangfull ung artist och har en riktigt bra låt, men dessvärre är det bara att inse att det finns alldeles för många andra förhandsfavoriter som har dragit åt sig uppmärksamheten. Jag tippar därför att vi hamnar strax utanför på en 13:e plats. Det känns rimligt, men jag hoppas givetvis att vi kommer högre än så.

 

Personlig topp 10 bland finalisterna

 1. San Marino: Senhit – “Adrenalina“
 2. Cypern: Elena Tsagrinou – “El Diablo“
 3. Azerbajdzjan: Efendi – “Mata Hari“
 4. Litauen: The Roop – “Discotecque“
 5. Norge: TIX – “Fallen Angel“
 6. Albanien: Anxhela Peristeri – “Karma“
 7. Sverige: Tusse – “Voices“
 8. Malta: Destiny – “Je Me Casse“
 9. Finland: Blind Channel – “Dark Side“
 10. Tyskland: Jendrik Sigwart – “I Don’t Feel Hate“

Jag tror att Schweiz vinner finalen

Motivering: Schweiz vinner för att det är något fascinerande och förtrollande i det framträdande Gjon genomför. Sen har han en sångteknik jag anser är fantastisk, med kristallklar falsett och perfekt glottis. Franska språket blir också ”icing on the cake” och även om Frankrike har ett vasst och unikt bidrag i år med sitt vackra språk spekulerar jag i att Gjon tilltalar en bredare massa med ett modernt bidrag. Men, i år känns det som att det är svårt att fastställa EN vinnare, då vi har ett flertal bidrag som lika väl kan ta hem det. Det är de 3 minuter man har på sig som är avgörande i slutändan och minsta miss kan dra mattan under fötterna.

 

Om Sverige inte vinner, vilken slutplacering tror du Tusse får?

Tusse förtjänar att vara med i finalen, men semifinalen var aningen svajig, vilket jag tror tv-publiken har med sig i minnet. Låten i sig är en bra låt, men saknar lite av en edge som behövs i dessa sammanhang, något som sticker ut. Förpackningen av bidraget i sin helhet är snyggt kompilerad, men jag gissar att Tusse hamnar med en placering någonstans 10-15 (även om jag innerligt hoppas han hamnar mycket högre)

 

Personlig topp 10 bland finalisterna

 1. Schweiz: Gjon’s Tears – “Tout l’Univers“
 2. Litauen: The Roop – “Discotecque“
 3. Italien: Måneskin – “Zitti e buoni“
 4. Finland: Blind Channel – “Dark Side“
 5. Ukraina: Go_A –“Shum”
 6. Sverige: Tusse – “Voices“
 7. Norge: TIX – “Fallen Angel“
 8. Frankrike: Barbara Pravi – “Voilà”
 9. Albanien: Anxhela Peristeri – “Karma“
 10. Spanien: Blas Cantó – “Voy a quedarme“

 


 

Kommentera