Eurovision 2021: Minianalys efter den andra semifinalen

EUROVISION 2021 – ANALYS. Igår kväll (läs: torsdag 20:e maj) avgjordes den andra semifinalen i Eurovision 2021 där tio lyckliga vinnare tog plats i lördagens final. Inför väntan på att finalen ska avgöras imorgon lördag kommer här en liten analys om intrycken från gårdagen.

 

Vilka gick vidare?

Till en början ska vi kika på vilka 10 länder som röstades vidare (de listas i bokstavsordning):

 • Albanien
 • Bulgarien
 • finland_smallFinland
 • Grekland
 • iceland_smallIsland
 • Moldavien
 • portugal_smallPortugal
 • San Marino
 • switzerland_smallSchweiz
 • serbia_smallSerbien

 

Kommentarer om resultatet

Som vanligt blir det alltid i Eurovisionsammanhang både några som är säkra finalister och några som man från början inte alls tror kommer klara sig men som gör det i alla fall. Vi tar länderna en och en för att göra det tydligt.

 

Sedan spelbolagen startade bettingen för årets tävling har Albanien i princip legat som bottennoterad. Men i oddsen för semifinal 2 såg det inför sändningen ändå ut att gå lite bättre för Anxhela Peristeri och hennes ”Karma” och mycket riktigt tog också Albanien finalplats. Vi får dock hålla utkik kring om det var i toppen eller botten som Albanien hamnade inom topp 10.

En som däremot har haft det lättare hos spelbolagen är Victoria från Bulgarien som har legat tvåa på oddsen för semi 2 och i alla fall topp 10 för alla årets bidrag. Och mycket riktigt höll sig favoritskapet även om vi såklart inte vet vilken slutplacering hon fick.

Duon Fyr & Flamme som representerar Danmark med en låt på danska (för första gången sedan 1997) har svajat en del på oddsen när det gäller om de skulle gå vidare eller ej. Majoriteten av de veckor som spelet har varit igång har spelbolagen gissat att Danmark ska åka ut – och de fick rätt. Danmark missar därmed finalplats för första gången sedan 2016 och är för övrigt det enda nordiska land som inte tävlar i årets final!

Uku Suviste fick en chans till att representera Estland i Eurovision (efter att fjolårets upplaga ställdes in) och det var en chans han tog. Men det såg länge ut att vara en chansning då oddsen inte talat till Estlands fördel. Mycket riktigt åkte också Estland ut i år efter att ha haft relativt goda placeringar 2018 och 2019.

Rockgruppen Blind Channel från Finland vann överlägset i årets UMK-final. Om det blev en överlägsen seger även i semifinal 2 här i Rotterdam låter vi vara osagt till tidigast natten mot söndag då alla resultat i Eurovision släpps. Oavsett kommer vi att få se två rockbidrag i final och nu får favorittippade Måneskin från Italien en utmanare till rockrösterna. De tävlar dessutom i samma starthalva i finalen.

Ett land som verkligen har haft oddsen emot sig bokstavligt talat var Tornike Kipiani som tävlade med sin ballad ”You” för Georgien. Därför var det inte särskilt konstigt att Georgien inte ropades upp som en av finalisterna. Det var ett bra försök men kanske lite för anonymt för detta sammanhang.

Stefania från Grekland som till vardags bor i Nederländerna hade hemmapubliken med sig och en snygg scenshow som bestod av klättring på osynlig trappa och dansare som försvinner i bild. Bland mycket annat. Oavsett räckte det att ta sig till final vilket även spelbolagen förutspådde.

Islands Daði & Gagnamagnið har haft en del otur sedan de anlände till Rotterdam, inte minst efter att en av medlemmarna i Gagnamagnið smittats av covid19. Dock hann de repetera sin låt vid två tillfällen i arenan och därför kunde produktionen använda ett av dessa klipp som Islands framträdande (annars hade de fått använda sin tidigare live-on-tape som spelats in i en studio). Oavsett har Daði & Gagnamagnið varit favorittippade och självklart räckte det till final!

Lettlands Samanta Tīna har gjort otaliga försök att nå Eurovision och hon fick precis som en hel del andra länder en ny möjlighet att tävla för sitt land efter att Eurovision ställdes in ifjol. Oddsen har dock inte varit helt till hennes fördel utan Lettland hade tippats att åka ut, vilket också blev fallet för hennes ”The Moon Is Rising”!

När spelbolagen öppnade bettingen för årets Eurovision låg Moldavien länge högt upp och det kan bero på den musikvideo som släpptes till låten ”Sugar”. Men på plats i Rotterdam var det mesta bortplockat och det var en ganska enkel men ändå snygg scenshow för Natalia och hennes fyra dansare. Det här ledde till att Moldavien sakta men säkert började sjunka i oddsen och timmarna innan semin drog igång låg Moldavien utanför gissad topp 10. Men eftersom det var precis på gränsen kunde det sluta hur som helst och denna gång var det till Moldaviens fördel eftersom Natalia röstades till final!

Polens RAFAŁ var en av många i denna semifinal som körde 80-talstema på sitt bidrag. Alla odds talade dock emot ett polskt Eurovisionavancemang till final och det var just så det blev.

För första gången någonsin kom Portugal till Eurovision med ett bidrag som sjöngs till 100 procent på engelska. Det var gruppen The Black Mamba som stod för det och som stod för att Portugal tog sig till final där landet inte har varit sedan landets värdskap 2018. Portugal har långsamt men säkert rört sig uppåt på bettinglistorna. Dock inte med samma vinnarvibbar som det såg ut när Salvador Sobral vann 2017 men det har börjat gå ännu bättre nu efter semifinalens avgörande.

Det hör inte till vanligheterna att ministaten San Marino är favorittippad av spelbolagen till att ta hem Eurovisionsegern men just på det sättet är det i år. Mycket riktigt lyckades Senhit, hennes dansare och världskända Flo Rida som flögs in till Rotterdam från USA tidigare i veckan att ta San Marino till sin tredje finalplats i Eurovision genom tiderna! Nu återstår det bara att se om det också blir seger på lördag.

Schweiz är i modern tid inte bortskämda med bra placeringar, kanske främst för att de inte fått någon seger sedan 1988, och framförallt inte någon pallplats sedan 1993! Är det då i år som den förbannelsen ska brytas? I så fall är det Gjon’s Tears med “Tout l’Univers“ som ska lösa den saken och det kommer han att kunna försöka göra tack vare att han nu tog Schweiz till final!

Tjejtrion Hurricane från Serbien körde på sitt mycket energiska dansnummer där ingenting stod stilla under de tre minuter låten pågick. Oddsen har talat till Serbiens fördel och mycket riktigt får Hurricane en ny chans att uppträda i lördagens final!

I sin inledande Eurovisionkarriär gick det trögt för Tjeckien men på senare tid har de faktiskt lyckats att ta sig till final och placerat sig väldigt bra. Men den trenden bryts nu då Benny Cristo och hans ”Omaga” inte blev en av finalisterna.

Sloveniens Ana Soklič åkte ut i den första semifinalen med sin ”Amen”. Samma väg gick det för Österrikes Vincent Bueno vars låt med samma titel som också misslyckades att ta sig till final. Under de senaste veckorna låg Österrike både på topp 10 och utanför topp 10 och nu blev det alltså utanför.

 

 

Slutsatser

Vad kan vi då säga om detta? Vi har delat upp det i två olika kategorier: De säkra finalisterna och skrällarna.

 

De säkra finalisterna

Bulgarien

Finland

Grekland

Island

Portugal

San Marino

Schweiz

Serbien

 

Skrällarna

Albanien

Moldavien

 

Till sist…

Inför sändningen gissade vi vilka bidrag skulle gå till final samt gjorde personliga topplistor. Nedan är sammanställningar över dels hur många rätt var och en fick i sin tippning samt hur många favoriter som är kvar efter programmet.

 

Tippningen

Notera att länderna listas i bokstavsordning. Fetmarkerade länder tog sig till final (i verkliga resultatet).


 

 • Bulgarien
 • finland_smallFinland
 • Grekland
 • iceland_smallIsland
 • latvia_smallLettland
 • Moldavien
 • portugal_smallPortugal
 • San Marino
 • switzerland_smallSchweiz
 • austria_smallÖsterrike
 • Antal rätt: 8 av 10

 

 • Bulgarien
 • finland_smallFinland
 • Grekland
 • iceland_smallIsland
 • Moldavien
 • portugal_smallPortugal
 • San Marino
 • switzerland_smallSchweiz
 • serbia_smallSerbien
 • Tjeckien
 • Antal rätt: 9 av 10

 

 • Albanien
 • Bulgarien
 • denmark_smallDanmark
 • finland_smallFinland
 • Grekland
 • iceland_smallIsland
 • San Marino
 • switzerland_smallSchweiz
 • serbia_smallSerbien
 • austria_smallÖsterrike
 • Antal rätt: 8 av 10

 

 • Albanien
 • Bulgarien
 • denmark_smallDanmark
 • finland_smallFinland
 • Grekland
 • iceland_smallIsland
 • poland_bigPolen
 • San Marino
 • switzerland_smallSchweiz
 • serbia_smallSerbien
 • Antal rätt: 8 av 10


 

 • Bulgarien
 • denmark_smallDanmark
 • finland_smallFinland
 • Grekland
 • iceland_smallIsland
 • Moldavien
 • San Marino
 • switzerland_smallSchweiz
 • serbia_smallSerbien
 • Tjeckien
 • Antal rätt: 9 av 10

 

 • Albanien
 • Bulgarien
 • denmark_smallDanmark
 • finland_smallFinland
 • Grekland
 • iceland_smallIsland
 • portugal_smallPortugal
 • San Marino
 • switzerland_smallSchweiz
 • austria_smallÖsterrike
 • Antal rätt: 8 av 10

 

 • Albanien
 • Bulgarien
 • denmark_smallDanmark
 • finland_smallFinland
 • Grekland
 • iceland_smallIsland
 • San Marino
 • switzerland_smallSchweiz
 • serbia_smallSerbien
 • austria_smallÖsterrike
 • Antal rätt: 8 av 10

 

 • Albanien
 • denmark_smallDanmark
 • estonia_smallEstland
 • finland_smallFinland
 • Grekland
 • iceland_smallIsland
 • San Marino
 • switzerland_smallSchweiz
 • serbia_smallSerbien
 • austria_smallÖsterrike
 • Antal rätt: 7 av 10

 

 

Topplistan

Här listas länderna i favoritordning. Fetmarkerade länder tog sig till final (i verkliga resultatet).


 

 1. Bulgarien
 2. denmark_smallDanmark
 3. San Marino
 4. portugal_smallPortugal
 5. Tjeckien
 6. austria_smallÖsterrike
 7. finland_smallFinland
 8. iceland_smallIsland
 9. Grekland
 10. Moldavien
 • Antal favoriter kvar: 7 av 10

 

 1. serbia_smallSerbien
 2. switzerland_smallSchweiz
 3. finland_smallFinland
 4. poland_bigPolen
 5. Tjeckien
 6. Moldavien
 7. Bulgarien
 8. austria_smallÖsterrike
 9. Grekland
 10. estonia_smallEstland
 • Antal favoriter kvar: 6 av 10

 

 1. finland_smallFinland
 2. Albanien
 3. San Marino
 4. Grekland
 5. estonia_smallEstland
 6. switzerland_smallSchweiz
 7. portugal_smallPortugal
 8. denmark_smallDanmark
 9. austria_smallÖsterrike
 10. Tjeckien
 • Antal favoriter kvar: 6 av 10

 

 1. finland_smallFinland
 2. switzerland_smallSchweiz
 3. San Marino
 4. Grekland
 5. Moldavien
 6. denmark_smallDanmark
 7. serbia_smallSerbien
 8. poland_bigPolen
 9. estonia_smallEstland
 10. latvia_smallLettland
 • Antal favoriter kvar: 6 av 10


 

 1. austria_smallÖsterrike
 2. finland_smallFinland
 3. Grekland
 4. Albanien
 5. latvia_smallLettland
 6. portugal_smallPortugal
 7. switzerland_smallSchweiz
 8. Georgien
 9. denmark_smallDanmark
 10. poland_bigPolen
 • Antal favoriter kvar: 5 av 10

 

 1. poland_bigPolen
 2. Tjeckien
 3. estonia_smallEstland
 4. San Marino
 5. finland_smallFinland
 6. switzerland_smallSchweiz
 7. Georgien
 8. denmark_smallDanmark
 9. Albanien
 10. portugal_smallPortugal
 • Antal favoriter kvar: 5 av 10

 

 1. denmark_smallDanmark
 2. San Marino
 3. Albanien
 4. finland_smallFinland
 5. austria_smallÖsterrike
 6. estonia_smallEstland
 7. Bulgarien
 8. serbia_smallSerbien
 9. portugal_smallPortugal
 10. Moldavien
 • Antal favoriter kvar: 7 av 10

 

 1. switzerland_smallSchweiz
 2. Grekland
 3. poland_bigPolen
 4. finland_smallFinland
 5. Moldavien
 6. estonia_smallEstland
 7. Albanien
 8. San Marino
 9. denmark_smallDanmark
 10. portugal_smallPortugal
 • Antal favoriter kvar: 7 av 10

 


Så här tycker alltså vi, nu är vi nyfikna på vad du tycker. Kommentera gärna!

 


 

Kommentera