Sammanfattade Eurovision-nyheter, mars 2021

Foto & copyright: steinchen/Pixabay.com

NYHETSSAMMANFATTNING. Då har ännu en Eurovision-månad passerat och det har blivit dags att sammanfatta nyhetsläget i Eurovisionbubblan. Den här gången hur det såg ut i mars 2021.

 

Nationella uttagningarna är avklarade


Under mars månad blev alla årets 39 deltagarländer klara med sina artist- och bidragsval till Eurovision 2021. Så här ser uppställningen ut i de två semifinalerna respektive finalen.

OBS! Semifinalländerna listas enligt startordningen, övriga står i alfabetisk ordning.

 

Direktkvalificerade till finalen


Semifinal 1

 1. Litauen: The Roop – Discoteque
 2. Slovenien: Ana Soklič – Amen
 3. Ryssland: Manizha – Russian Woman
 4. Sverige: Tusse – Voices
 5. Australien: Montaigne – Technicolor
 6. Nordmakedonien: Vasil – Here I Stand
 7. Irland: Lesley Roy – Maps
 8. Cypern: Elena Tsagrinou – El Diablo
 9. Norge: TIX – Fallen Angel
 10. Kroatien: Albina – Tick-tock
 11. Belgien: Hooverphonic – The Wrong Place
 12. Israel: Eden Alene – Set Me Free
 13. Rumänien: Roxen – Amensia
 14. Azerbajdzjan: Efendi – Mata Hari
 15. Ukraina: Go_A –Shum
 16. Malta: Destiny – Je Me Casse

 


Semifinal 2

 1. San Marino: Senhit – Adrenalina
 2. Estland: Uku Suviste – The Lucky One
 3. Tjeckien: Benny Cristo – Omaga
 4. Grekland: Stefania – Last Dance
 5. Österrike: Vincent Bueno – Amen
 6. Polen: RAFAŁ – The Ride
 7. Moldavien: Natalia Gordienko – Sugar
 8. Island: Daði & Gagnamagnið – 10 years
 9. Serbien: Hurricane – Loco Loco
 10. Georgien: Tornike Kipiani – You
 11. Albanien: Anxhela Peristeri – Karma
 12. Portugal: The Black Mamba – “Love is On My Side
 13. Bulgarien: Victoria – Growing Up Is Getting Old
 14. Finland: Blind Channel – Dark Side
 15. Lettland: Samanta Tīna – ”The Moon Is Rising
 16. Schweiz: Gjon’s Tears – Tout l’Univers
 17. Danmark: Fyr & Flamme – Øve Os På Hinanden

 

 

Nyhetsläget i Eurovisionbubblan


Eurovision 2021 äger rum under scenario B

Nu i mars stod det klart att efter mycket noggrant planerade är det säkrat att Eurovision 2021 kommer att bli av med scenario B, vilket innebär att tävlingen anpassas till social distansering. Det har bland annat tagits fram ett dokument som innehåller all information som alla som vill vara på plats ska följa. Det är ungefär på samma sätt som många av de nationella uttagningarna har haft, exempelvis för Sveriges Televisions produktion av Melodifestivalen, men detta är ett standarddokument som var och en ska följa.

Redan i början av hösten 2020 togs fyra scenarier fram som baserades på hur tävlingen kan sändas och avgöras oavsett vilket aktuellt pandemiläge det är i maj månad. Scenarierna gick alltifrån att ”allt är okej” till ”Eurovision i lockdown” och det scenario som nu anses vara det mest realistiska är det som tidigare nämndes här ovanför.

Ännu har det inte sagts något om huruvida Ahoy Rotterdam kommer att kunna ta in en livepublik under Eurovisions genrep och direktsändningar i maj, men enligt senaste uppgifter är det inte uteslutet än. Det som måste till för att en publik ska kunna vara på plats är en säker plan för att inte smittspridning ska ta fart. Om det trots allt inte skulle gå att ha en publik på plats kommer frågan nog att lösas på annat sätt exempelvis som Melodifestivalen och flera andra uttagningar gjorde i år med förinspelade sorl och applåder.

 

Artister som ej kan vara på plats

På grund av att länder kan ha reserestriktioner är det inte helt uteslutet att en del artister ej kommer att kunna närvara i person på scenen i Ahoy Rotterdam i maj. I dessa fall kommer de reservinspelningar som görs att användas. Dessa inspelningar görs så kallat live-on-tape, vilket innebär att de spelas in i ett svep utan paus och inga ändringar får göras i efterhand. Inspelningarna skulle spelas in senast i slutet av mars och gäller samtliga 39 länders medverkan. Senare i vår kommer EBU att släppa ett specialprogram där alla live-on-tape-inspelningar visas oavsett om de har använts tidigare eller ej.

 

Armenien och Belarus deltar inte i årets Eurovision

Med kort varsel meddelade det armeniska TV-bolaget ARMTV tidigare under denna månad att de inte längre avser att delta i Eurovision 2021. Anledningen ska vara den senaste tidens oroligheter i landet efter höstens händelser med grannlandet Azerbajdzjan i kombination med att det är kort om tid att ta fram en representant. Det är andra gången som Armenien hoppar av, senast var i mars 2012 då de inte kunde delta då Azerbajdzjan stod värd.

Några veckor senare kom även besked att EBU har diskvalificerat Belarus’ medverkan i Eurovision 2021 eftersom belarusiska TV-bolaget BTRC lämnat in två bidrag som bryter mot tävlingsreglerna och därmed godkänns inte deras ansökan. Bakgrunden är att BTRC först ville tävla med gruppen Galasy ZMesta och låten “Ya Nauchu Tebya (I’ll Teach You)”, men efter en kraftig kritikstorm i sociala medier granskades låten och EBU ansåg att den inte uppfyllde tävlingsreglerna. EBU gav då BTRC chansen att skicka in ett nytt bidrag, vilket de gjorde. Men då även den nya låten bröt mot tävlingsreglerna och att deadline hade passerat får nu inte Belarus tävla i årets Eurovision.

Dessa två besked innebär att 39 länder kommer till start i Rotterdam i maj, vilket för övrigt är den lägsta deltagarsiffran sedan Eurovision 2014 i Köpenhamn (då 37 länder deltog). Dessutom kommer den första semifinalen, dit Belarus var allokerad att tävla, innehålla 16 länder istället för tidigare 17 länder. Det är också den dittills lägsta siffran för en Eurovision-semifinal sedan Eurovision 2015! Den andra semifinalen, dit Armenien var allokerad att tävla, får 17 tävlande istället för tidigare 18 tävlande.

 

Omklippt version av Nordmakedoniens tävlingsbidrag

Den 11:e mars släppte Nordmakedoniens representant Vasil sitt tävlingsbidrag “Here I Stand”. Bara dagar senare togs originalvideon ned och en ny laddats upp och detta till följd av ett konstverk som syntes i bild som nu har klippts bort. Denna redigering gjordes för att inte skapa kontroverser. I övrigt är videon intakt och den går från och med nu att se här.

Det blev också vissa kontroverser kring detta och detta följde att TV-bolaget MRT granskade låten på nytt. De kom dock fram till att inga fel hade begåtts varför Nordmakedonien kvarstår i tävlan och Vasil blir deras representant.

 

Digitalt delegationsmöte i Rotterdam

Förberedelserna inför Eurovision 2021 går nu in i nästa fas sedan alla nationella uttagningar är över. Det var därmed dags för delegationerna att samlas för en första visning av värdstaden även om den p.g.a. pågående coronapandemi genomfördes digitalt. Den 15-16 mars hölls informationsmötet och vi har samlat lite om vad som diskuterades. Läs mer »

 

Eurovisionalbumet släpps den 23:e april

Det blir ett skivsläpp inför Eurovision 2021 och det kommer enligt uppgifter att ske den 23:e april. Om du vill ha CD:n i fysisk form går den redan nu att boka från exempelvis Cdon.se för 199 kronor (oklart om frakt är inräknat eller ej). Det är oklart om det blir någon Eurovision-DVD i år, men om det blir ett sådant släpp blir det troligen senare i sommar. Datum saknas för ändamålet.

 

Planerade öppnings- och mellanakter

I början av mars bekräftade produktionen att i den andra semifinalen kommer att ballettdansaren Ahmad Joudeh och BMXer Dez Maarsen uppträda som mellanakter. Öppningsnumret kommer att vara breakdansaren Redouan Ait Chitt (Redo) och artisten Eefje de Visser. Det har också sagts att finalen ska öppnas med en storslagen flaggparad med musik av 16-åriga DJ Pieter Gabriel. Även den senaste Eurovisionvinnaren Duncan Laurence kommer att synas till en hel del i programmen, inte minst i den första semifinalen och i finalen där han kommer att uppträda med både sin ”Arcade” och nytt material. Duncan har blivit riktigt populär efter sin seger och nu senast har han uppträtt inför miljonpublik i amerikanska TV-program! Hans musik streamas också otroligt mycket.

Förutom det kommer även finalen att bjuda på ett stjärnspäckat framträdande av inte mindre än 6 tidigare Eurovisionvinnare. Mellanakten går under namnet Rock the Roof och går ut på att de tidigare Eurovisionvinnarna uppträder på tre olika hustak i Rotterdam. Platserna som har valts ut är arenan Maassilo, Hotel New York och Boijmans Van Beuningen Depot-museet. De akter som har valts ut är:

 • Lenny Kuhr – “De Troubadour” (Nederländerna, 1969)
 • Teach-In med Getty Kaspers – “Ding-a-dong” (Nederländerna, 1975)
 • Sandra Kim – “J’aime La Vie” (Belgien, 1986)
 • Helena Paparizou – “My Number One” (Grekland, 2005)
 • Lordi – “Hard Rock Hallelujah” (Finland, 2006)
 • Måns Zelmerlöw – “Heroes” (Sverige, 2015).

 

Eurovision.tv har även låtit meddela att den finska artisten Krista Siegfrids, som tidigare representerat Finland i Eurovision, tävlat i svenska Melodifestivalen två gånger och programlett den finska UMK-uttagningen ett flertal gånger, vara på plats i Rotterdam för att bevaka tävlingen på YouTube. Det blir bland annat bevakning från Röda mattan och allt som sker bakom kulisserna. Exakt när serien är tänkt att starta är inte sagt men förmodligen lär det bli av när repetitionerna börjar.

 

Ett digitalt Pre Party i år

På grund av coronapandemin och alla dess restriktioner har såväl Amsterdam som London varit tvungna att ställa in sina Pre Partyn även i år. Men den spanska festen blir av, i alla fall digitalt!

PrePartyES, som eventet heter, kommer att anordnas lördagen den 24:e april med start klockan 22:00 CEST. Sändningen sker via Eurovision Spains hemsida och deras YouTube-kanal och ett stort antal gäster kommer att medverka under sändningen. Vilka dessa är avslöjas under de kommande veckorna. Något annat som har utlovats är att det blir fokus på Spanien då de firar 60-årsjubileum i årets Eurovision.

I vanliga fall då dessa fester anordnas analogt säljs biljetter men några sådana behövs inte nu. Däremot kommer det för den som vill finnas möjlighet att donera valfritt belopp för att festen ska kunna hållas även kommande år.

 

Sammanfattning: Melodifestivalen 2021

Lördagen den 13:e mars avgjordes Melodifestivalen där förhandstippade Tusse med bidraget Voicesfick högst totalpoäng och blir därmed den artist som kommer att få representera Sverige i Eurovision Song Contest 2021 i Rotterdam i maj. Han vann i princip överlägset alla andra finalister, åtminstone i tittarröstningen där han fick samtliga röstningsgruppers 12-poängare. Jurygrupperna hade förvisso Tusse som etta men bara tio poäng mer än deras tvåa.

Tusse får nu alltså resa till Rotterdam i maj och tävla för Sverige. Äventyret inleds tisdagen den 18:e maj med den första semifinalen och om Sverige blir en av de tio länderna som får juryerna och/eller tittarnas förtroende att kvala vidare väntar även ett finalframträdande lördagen den 22:a maj. Inför vi får se hans framträdande i Rotterdam kommer här hur det såg ut på scenen i Annexet i finalen:

 

Låtskrivarna bakom vinnarlåten

Vi ska också nämna om låtskrivarna bakom “Voices”, där Joy och Linnea Deb nu har vunnit Melodifestivalen för tredje gången som låtskrivare. Tidigare gångerna var 2013 och 2015. Anders Wrethov har också fått en andra seger i bagaget, senast var 2019 med “Too Late For Love”. Jimmy “Joker” Thörnfeldt har nu fått en första Melodifestivalseger med den här låten, däremot har han med ytterligare två bidrag i Eurovision, för Cypern och San Marino. Den senare är även Joy och Linnea Deb två av låtskrivarna till.

 

Alla röstningssiffror

Så snart som Melodifestivalen hade avgjort släppte SVT hur juryerna respektive tittarna röstat i finalen och ett par dagar senare släpptes också all statistik från de enskilda programmen inför finalen. All sammanställning finns här.

Allt vi gjorde under Melodifestivalen i finns samlat via länkar på denna sida.

 

 

Uppladdning inför Rotterdam


I och med att uttagingarna är över går nu vårt fokus över från dessa till vad som händer i Rotterdam. På väg dit kommer du att få ta del av följande saker:

 

Oddscheck

Inför tävlingen följer vi hur spelbolagen gissar utgången av semifinalerna och finalen. Så här med nio veckor kvar kan det vara svårt att tolka exakt hur det kommer att gå och med erfarenhet från de senaste årens Eurovisioner är det först vid repetitionsstarten som det börjar märkas hur det kan komma att sluta. Men vi är ivriga och en gång i veckan fram till det är dags för Eurovision att avgöras kommer vi att följa oddsen. När vi sedan är i repetitionstider kommer vi att intensifiera denna bevakning i och med att vi då närmar oss ett avgörande.

Oddscheck dyker upp varje måndag här på sajten! Den första och andra delen har redan offentliggjorts.

 

Panelens topplista

I februari smygstartade vi med den första och andra topplistan och vi kommer att fortsätta göra fler Panelens topplistor innan Rotterdam. Den senaste topplistan släpptes under vecka 12 och vi planerar för minst tre listor till.

Vad går då projektet ut på? Jo, varje panelmedlem välja ut tio just-nu-favoriter från årets startfält. Sedan lägger vi samman allas val och får ut en totallista över vilka bidrag vi har som favoriter just nu. Nytt för det här året är att vi inte räknar totalpoäng utan placeringar. Vi testar lite nytt efter att ha gjort på samma sätt de 12 tidigare säsongerna.

Det kommer att bli ytterligare två topplistor i april, och den slutgiltiga topplistan kommer i början av maj då var och en av oss gör en personlig topp 39, som vi sedan lägger samman och får ut ett slutresultat av, dvs. då koras säsongens vinnare!

 

Inför-guiden: betyg, kommentarer och tippningar

Med start den 12:e april och tre veckor framåt kommer vi att presentera årets Eurovisionstartfält i vår Inför Eurovision-guide. Förutom att du får lära dig mer om vilka artister och bidrag som tävlar i år kommer du även att få ta del av våra betygsättningar, kommentarer och gissningar av hur resultatet kommer att bli. Vi kommer att publicera två delar per dag och vi återkommer om vilka tidpunkter som gäller i samband med starten.

PS: både Norge och Tyskland planerar för att köra egna Inför-program som de brukar göra. Norge kommer att köra en “Adresse Rotterdam” med trolig sändningsstart i mitten av april. Marte Stokstad kommer att vara programledare och för närvarande går det att ansöka om att sitta med i publiken. Tyskland spelar just nu in sin Songcheck-serie, men vem/vilka som ska programleda och när sändningarna kommer att genomföras är inte känt.

 

Eurovisionveckorna i maj

Det här är såklart det vi alla ser fram emot mest för den här säsongen – för i år ska vi äntligen få en Eurovision på riktigt även om det förmodligen inte blir helt som vanligt ändå. Men trots att det inte blir en fullsmockad arena och evenemang på stan kommer vi att ha fullständig bevakning av evenemanget. Vi börjar med repetitionsbloggning i början av maj, där vi även har koll på oddsen, och vi bevakar även om det blir kringevenemang som t.ex. den händelse som med all sannolikhet ersätter den klassiska Röda mattan (dvs. invigningsfesten).

När det sedan är dags för sändningsveckan (vecka 20) kommer vi att tippa och tycka till inför varje semifinal och finalen. Exakt hur det ser ut vill vi inte spoila om än utan vi tar det då. Men det kommer att bli bra!

 

Second Chance-projekten

Så snart som Eurovision 2021 är över och en vinnare är korad släpper vi inte tävlingen helt och hållet, utan då går fokuset över till våra Second Chance-projekt där vi korar våra egna vinnare bland låtarna som aldrig fick tävla i Rotterdam. Till att börja med handlar det om bidragen som kom på andra plats i de länder som hade någon slags uttagning (ej internval). I vanlig ordning har sedan några av våra skribenter i panelen fått välja ut sina favoriter från samma uttagningar, men då inte vinnaren eller tvåan. Sedan lyssnar vi igenom dessa låtar och utser en vinnare bland alla dessa val.

Projektet är tänkt att äga rum i andra halvan av maj och början av juni. Vi återkommer med exakt startdatum.

Vi vill även hinta om ett ytterligare projekt som följer i sommar som vi kommer att presentera mer vid ett senare tillfälle!

 

 

Övriga nyheter


Antagningen till P4 Nästa 2021 är avslutad

Fram till den sista mars 2021 fanns möjlighet att skicka in bidrag till Sveriges radios musiktävling P4 Nästa. Nu när antagningen är avslutad ska distrikten går igenom de inskickade låtarna och välja ut sina startfält. Senare i vår och sommar kommer 25 lokala finaler att hållas och från dessa utser en riksjury ett finalstartfält som får göra upp om segern. Det är i skrivande stund inte känt om SVT kommer att erbjuda någon jokerplats i Melodifestivalen 2022.

 

Tyskland startar sin Eurovisionuttagning 2022

Även om det är 1,5 månad kvar tills Eurovision 2021 ska avgöras har det tyska TV-bolaget NDR redan nu börjat jakten på Tysklands Eurovisionrepresentant till 2022. Enligt uppgifter ska det handla om en liknande intern uttagning som det varit de senaste åren då TV-bolaget nu söker personer till den publikpanel som ska vara med och rösta fram bidraget senare under 2021. Förutom publikpanelen lär också en så kallad expertjury också rekryteras för ändamålet.

Den som är intresserad att ansöka om en plats i publikpanelen kan göra det här. Däremot finns det vissa regler och det är bl.a. att endast personer som är bosatta i Tyskland välkomnas att delta. Senast den 7:e april ska ansökan vara inskickad.

Urvalskriteriet för de personer som kommer att ingå i publikpanelen kommer att vara att varje person får rangordna olika musikvideos och de 100 personer som utmärkt sig bäst kommer att få ingå i den juryn.

 

Uppgifter: Israel förbereder Eurovisionuttagning 2022

Efter att Tyskland gått ut med info om sin uttagning till Eurovision 2022 kom Israel med information om uppstarten kring sin uttagning nästa år. TV-bolaget KAN har beslutat att lägga över ansvaret för uttagningen på ett externt bolag och det är alltså dessa bolag som nu har fått chansen att ansöka om att få ta hand om allting 2022. Än så länge vet vi alltså bara att Israel tänker delta 2022 men inte på vilket sätt som artist och bidrag ska väljas ut, utan det lär bli klart vid ett senare tillfälle.

 


 

Kommentera