Eurovision 2021: Plan B har fått grönt ljus

Foto & copyright: derooijfotografie/Pixabay.com

EUROVISION 2021. Efter mycket noggrant planerade har EBU och den nederländska produktionen nu säkrat att Eurovision 2021 kommer att bli av under scenario B, vilket innebär att tävlingen kan bli av dock att allt säkras med hjälp av bl.a. social distansering.

Det har bland annat tagits fram ett dokument som innehåller all information som alla som vill vara på plats ska följa. Det är ungefär på samma sätt som många av de nationella uttagningarna har haft, exempelvis för Sveriges Televisions produktion av Melodifestivalen, men detta är ett standarddokument som var och en ska följa.

 

Vad innebär detta i korthet?

Först och främst innebär detta att Eurovision 2021 kan produceras om än att det blir med så kallad social distansering mellan alla som är på plats. Något som kommer att märkas av är att färre antal personer tillåts vara på plats inne i arenan. Endast de personer som absolut måste vara där få vara där. Det kommer precis som det är i Melodifestivalen att tillåtas att presskåren är på plats, däremot blir det maximalt 500 journalister/fans. Om läget förbättras kan det bli upp till tusen journalister/fans som får bevaka på plats.

Det kommer också att ske testning med jämna mellanrum och personer som uppvisar symtom på corona släpps inte in utan sätts i karantän. I övrigt gäller vanliga hygienregler som handtvätt, krav på att bära munskydd, hålla social distans och undvika att stanna i trånga utrymmen under en allt för lång tid. Utöver det självklart en rad andra krav (se det bifogade dokumentet)

EBU och den nederländska produktionen har ännu inte tagit ställning till om publik kan släppas in i arenan eller inte. Det blir klart först i ett senare skede av tävlingen. Tidigare har EBU sagt att parkettplatserna görs om till Green room och bara de personer som köpte biljetter till 2020 års tävling kommer att kunna köpa biljetter till årets tävling. Detta sker bara OM publik tillåts.

 

Några saker som kommer att sticka ut från andra Eurovisioner

– Samtliga personer (som ej bor/är i Nederländerna) ska försätta sig själva i fem dagars karantän före avresan till Nederländerna.

– För att få resa in till Nederländerna måste du kunna visa upp en negativt covid19-test som inte är äldre än 72 timmar.

– Utöver de repetitioner och medverkande i genrep, sändningar med mera ska alla delegationer bara vistas på det hotell de ska bo på. Det blir alltså inga kringevents med dessa personer, i alla fall inget där de fysiskt är på plats i Rotterdams stad.

– Testning kommer att ske med regelbundenhet bland alla som vistas i arenaområdet.

– Skulle någon bli sjuk ska denna omedelbart försättas i karantän.

 

Artister som ej kan vara på plats

På grund av att länder kan ha reserestriktioner är det inte helt uteslutet att en del artister ej kommer att kunna närvara i person på scenen i Ahoy Rotterdam i maj. I dessa fall kommer de reservinspelningar som görs att användas. Dessa inspelningar görs så kallat live-on-tape, vilket innebär att de spelas in i ett svep utan paus och inga ändringar får göras i efterhand. Inspelningarna sker nu i mars och gäller samtliga 41 länders medverkan.

 


 

Kommentera