Eurovision 2021: Här är startordningarna för semifinalerna

EUROVISION 2021. Det börjar närma sig till Eurovision 2021 och nu när alla bidrag är på plats har också produktionen satt startordningarna för de två semifinalerna. I denna artikel sammanställer vi hur dessa ser ut!

 

Startordningen

Så här blir startordningarna i semifinalerna:

 

Semi 1 (18:e maj)

 1. lithuania_smallLitauen
 2. Slovenien
 3. Ryssland
 4. sweden_smallSverige
 5. australia_smallAustralien
 6. Nordmakedonien
 7. ireland_smallIrland
 8. cyprus_smallCypern
 9. norway_smallNorge
 10. Kroatien
 11. belgium_smallBelgien
 12. Israel
 13. romania_smallRumänien
 14. azerbaijan_smallAzerbajdzjan
 15. Ukraina
 16. malta_smallMalta

 

Semi 2 (20:e maj)

 1. San Marino
 2. estonia_smallEstland
 3. Tjeckien
 4. Grekland
 5. austria_smallÖsterrike
 6. poland_bigPolen
 7. Moldavien
 8. iceland_smallIsland
 9. serbia_smallSerbien
 10. Georgien
 11. Albanien
 12. portugal_smallPortugal
 13. Bulgarien
 14. finland_smallFinland
 15. latvia_smallLettland
 16. switzerland_smallSchweiz
 17. denmark_smallDanmark

 

Tillägg

Utöver länderna här ovanför är ytterligare 6 länder klara för tävlan, de så kallade direktkvalificerade länderna i ”Big Five” (Frankrike, Italien, Spanien, Storbritannien och Tyskland) samt värdnationen Nederländerna. Även om de är direktkvalificerade kommer de ändå att medverka i semifinalerna, dock bara i rollen som extraröstande nationer. Det blir tre länder per semifinal som extraröstar och detta beslutades om via lottningsmetoden. Resultatet av den lottningen (som gjordes 2020 och flyttades över till årets tävling) blev:

Italien, Nederländerna och Tyskland extraröstar i semifinal 1.

Frankrike, Spanien och Storbritannien extraröstar i semifinal 2.

 

Fakta: Så har startordningen gjorts


Inför Eurovision brukar värdnationen och EBU anordna en så kallad semifinallottning för att fördela in bidragen som ska tävla i semifinalerna på ett rättvist sätt. I år ansågs detta inte nödvändigt då EBU och den nederländska produktionen beslöt att flytta över 2020 års semifinalfördelning till 2021. Detta offentliggjordes redan i november 2020 och efter det har produktionen var tvungen att invänta att samtliga 39 tävlingsbidrag skulle bli utvalda innan de fick göra startordningarna för semifinalerna. Det är också därför det har dröjt fram till den 30:e mars innan startordningen släpptes.

 

Hur har semifinalernas startordningar gjorts?

Till och börja med har produktionen relativt fria ramar att sätta bidragen i vilken ordning de vill. Däremot har de varit tvungna att dels utgå ifrån hur länderna fördelades till semifinalerna och dessutom måste länderna hålla sig till den semifinalhalva som de har fått tilldelade. En ytterligare detalj är att startordningarna ska godkännas av två utomstående personer – först av Executive Supervisor Martin Österdahl och sedan av Eurovisions referensgruppsordförande Dr. Frank-Dieter Freiling.

 

Hur blir det till finalen?

Precis som med semifinalerna kommer finalens startordning att först sättas med hjälp av lottningsmetoden. I det här fallet handlar det om att fördela ut ”Big Five”-länderna samt de 20 länder som kvalar vidare från semifinalerna till finalen i finalens två starthalvor. Det enda land som inte genomgår den lottningen är värdnationen eftersom de har fått sitt startnummer bestämt genom en annan lottning. Det startnummer som Nederländerna har fått är nummer 23 (av 26 bidrag).

När alla lottningar är genomförda går arbetet över till produktionsteamet som får sätta startordningen. Likt semifinalernas startordningar är produktionen fria att sätta länderna hur de vill så länge inget land byter starthalva och att värdnationens startnummer inte justeras. Finalens startordning ska även den godkännas i två led, först av Executive Supervisor och sedan av referensgruppens ordförande innan den släpps officiellt. Den brukar bli färdig natten mot fredagens finalgenrep, vilket i år är den 21:a maj.

I vanliga fall sker fördelningslottningen vid presskonferenser i presscentret, men i och med coronapandemin och dess restriktioner är det oklart när och hur dessa kommer att äga rum. Samma sak gäller t.ex. även för artister som eventuellt inte kommer att kunna resa till Rotterdam i maj p.g.a. hälsoskäl och/eller andra reserestriktioner som finns.

 


 

Kommentera