Tusse tog Sverige till final i Eurovision 2021

Arkivbild. Foto & copyright: Eurovision Radio International

EUROVISION 2021 – SEMI 1 (RESULTAT). Trots en mindre nedåtgående trend hos spelbolagen under repetitionsveckan lyckades Sveriges representant Tusse med bidraget ”Voices” motbevisa detta och är nu ett steg längre att ta sig hela vägen till seger i finalen!

 

Resultatet


Nedan är fördelningen om vilka som gick vidare till final respektive som får lämna tävlingen redan nu. Eftersom de exakta slutplaceringarna och poängsummorna ännu inte har offentliggjorts har vi valt att lista länderna i alfabetisk ordning inom respektive kolumn.

 

Till final gick:

 • azerbaijan_smallAzerbajdzjan
 • belgium_smallBelgien
 • cyprus_smallCypern
 • Israel
 • lithuania_smallLitauen
 • malta_smallMalta
 • norway_smallNorge
 • Ryssland
 • sweden_smallSverige
 • Ukraina

Länderna som åkte ut var:

 • australia_smallAustralien
 • ireland_smallIrland
 • Kroatien
 • Nordmakedonien
 • romania_smallRumänien
 • Slovenien

 

Vad hände?


Vi vill först och främst passa på att gratulera Tusse till finalplatsen som är Sveriges första på decenniet 2020-talet, men långt ifrån den första i detta tävlingssammanhang! Än så länge står det klart att han är i lördagens final men vilken slutplacering han fick avslöjas först efter finalens avgörande. Det enda som går att läsa av nu är att Tusse lyckades övertyga jurygrupperna och/eller tv-tittarna runt om i Europa och Australien att hamna tillräckligt högt för att bli placerad inom den adderade topp tian.

 

Vad väntar härnäst?

För Sverige och de resterande nio finalisterna från semifinal 1 väntas nu en presskonferens där bland andra starthalvor ska lottas. Därefter får den svenska delegationen ett antal dagars vila inför de stundande fredagsgenrepen där finalens jurypoäng ska sättas följt av lördagens direktsändning. Innan dess ska ytterligare en semifinal hållas, och den sänds på torsdag (20:e maj). I den får Sverige inte vara med och rösta men däremot sända.

 

Mer fakta om programmet

Den första semifinalen avgjordes tisdagen den 18:e maj där 16 länder, bland andra Sverige, tävlade om tio finalplatser. Resultatet avgjordes å ena sidan av nationell juryröstning och å andra sidan av tittarröstning i semifinalens 16 tävlingsländer samt Italien, Nederländerna och Tyskland (som var med och extraröstade). Efter att juryerna och tittarna hade röstat och fördelat ut sina respektive poäng adderades bägges resultat, och det ledde i sin tur till att de tio länder som då hade fått högst totalpoäng gick vidare till final medan kvarvarande 6 länder åkte ut.

 

Kommentera gärna här nedan vad du tycker om resultatet!

 


 

Kommentera