Antagningen till Frankrikes final 2022 är igång

NATIONELLA UTTAGNINGAR. Fram till den 24:e oktober 2021 tar France Télévisions i Frankrike emot tävlingsbidrag till sin nationella uttagning 2022. Vi berättar mer om reglerna som har släppts och vad som ska skickas med i antagningen.

 

Som vi tidigare har kunnat presentera har France Télévisions valt att fortsätta med det finalformat man höll inför Eurovision 2021 (C’est vous qui décidez!), en uttagning som blev väldigt populärt och som i maj gav Frankrike sin högsta placering på 30 år. Anno 2022 är det alltså dags igen och fram till den 24:e oktober kan man skicka in bidrag – självklart under det regelverk som nu har offentliggjorts.

Från den antagning som just nu pågår kommer bolaget sedan att utse ett startfält. Exakt hur många låtar som kommer att tas ut i tävlan är ännu inte känt.

 

Antagningen

För att skicka in bidrag kan du antingen skicka in det via detta formulär där du fyller i alla uppgifter om låtskrivaren/na och artisten samt bifogar ett fotografi på artisten, ett CV samt bidragets originalkomposition i mp3-, mp4- eller mov-format. Dvs, en låt kan skickas in både som ljud- och videofil.

Det går även bra att mejla in sin låt till följande adress: casting.eurovision-ftv@francetv.fr

Som tidigare meddelat är deadline satt till den 24:e oktober 2021.

 

Regelverket

Här nedan sammanfattar vi de viktigaste punkterna i regelverket. Vi rekommenderar dock att du läser igenom alla punkterna i det om du tänker skicka in bidrag.

 

Låtskrivare

– Vi har inte hittat några regler som talar mot att bara franska låtskrivare tillåts skicka in bidrag vilket gör att det är fritt fram för vem som helst att ansöka. Däremot måste man kunna ha tillstånd att vara i Frankrike om ens låt blir utvald liksom att man inte får ha varit föremål för brottsutredning. Självklart får heller inte personer som arbetar inom eller med produktionen delta i tävlingen.

– Låtskrivare som får med tävlingsbidrag måste registrera sig eller vara registrerade hos SACEM och/eller med någon liknande motsvarighet.

– Låtskrivaren/na bakom ett tävlingsbidrag måste kunna garantera att den/de har 100 procent upphovsrätt till bidraget.

 

Bidraget

– Bidraget måste vara ett originalverk som aldrig tidigare har offentliggjorts på någon plattform, och absolut inte före den 1:a september 2021.

– Covers och plagiat godkänns ej.

– Merparten av tävlingsbidraget ska framföras på franska och/eller regionala språk som talas i Frankrike.

– Låtens innehåll får inte bryta mot lagar och förordningar.

– I övrigt måste bidraget uppfylla alla EBU:s krav, exempelvis att låten inte får överstiga 3 minuter etc.

 

Artisten

– För att tävla som artist måste man vara minst 16 år gammal (senast 1:a januari 2022). Det finns ingen övre åldersgräns.

– Alla minderåriga artister behöver ha målsmans tillstånd för att delta i uttagningen.

– Mellan 1-6 personer tillåts delta på scenen (räknat per nummer).

 

Andra villkor som är bra att känna till

France Télévisions ställer som villkor att alla tävlande ska kunna befinna sig på plats i Frankrike under den period då programmet ska avgöras. Dessutom kommer man att behöva kontraktera alla artister i startfältet utifrån olika premisser. Bland annat får artisten se till att inte ha något uppbokat som krockar med eventuell tävlan i Eurovision 2022 (exempelvis skivbolagsengagemang) och att man ger TV-bolaget rätten att använda låten och artisten under tävlingssammanhanget. Den vinnande artisten ska också se till att inför Eurovision 2022 göra sitt bästa för att göra ett så bra framträdande som möjligt i sändningen.

Slutligen äger France Télévisions rättigheterna till regelverket som de kan justera när och hur mycket de vill. Den som bryter mot reglerna kan också diskvalificeras.

 


 

Kommentera