Antagningen till P4 Nästa 2021 igång

P4 NÄSTA 2021. Fram till den 31:a mars 2021 pågår antagningen till årets P4 Nästa. Om du är intresserad att delta är det således nu som du/ni ska skicka in bidrag!

Sedan slutet av 2020 har det stått klart att Sveriges radio kommer att producera en ny upplaga av musiktävlingen P4 Nästa och nu under mars månad är antagningen öppen för alla som är intresserade att skicka in bidrag. Vi berättar mer om hur du går tillväga och hur processen ser ut framåt.

 

Var skickas bidragen in?


Om du vill skicka in tävlingsbidrag är det via denna länk som gäller och den är öppen till och med den 31:a mars kl 12:00. Bidrag som anländer därefter kommer ej komma med.

Innan du skickar in ett bidrag bör du läsa igenom tävlingsreglerna samt SR:s egen guide om hur du skickar in din låt. Nedan följer en sammanfattad version av de viktigaste punkterna i reglerna.

 

Vem som får delta

– Tävlingen är öppen för alla. Däremot får de personer som mellan januari och september 2021 är direkt eller indirekt anställda av/vid Sveriges Radio inte medverka.

– En artist kan bara delta med ett bidrag, medan textförfattare/kompositörer kan medverka på flera låtar men bara en låt per P4-distrikt.

– För att få delta i tävlingen måste du vara folkbokförd i Sverige. Detta gäller oavsett om du medverkar som artist, textförfattare eller kompositör.

– Låtskrivaren/na bakom varje bidrag måste intyga att bidraget får användas i tävlingen och att inga s.k. tredjepartsavtal har ingåtts.

 

Tävlingsbidraget

– En inskickad låt ska vara en originalkomposition i slutversion som är inspelad i studio och ej live. Covers tillåts ej.

– Helt instrumentala bidrag godkänns inte, dvs. tal- och/eller sånginsatser ska förekomma i varje låt.

– Tävlingsbidraget får inte överstiga fyra (4) minuter.

– Tävlingsbidrag som skickas in får ej ha varit offentligt publicerade före den 1:a januari 2021.

– Bidrag får förekomma i vissa kommersiell/icke-kommersiella sammahang ex som ljudfil, CD, publicering i sociala medier under tävlingens skede. Däremot får bidrag inte förekomma på exempelvis P3- och P4-spellistor, reklamsammanhang och bidraget får heller inte användas i andra tävlingssammanhang. Detta gäller så länge bidraget kvarstår i P4 Nästa 2021.

– Språkvalet är fritt.

 

Artisten/gruppen

– Om du/ni blir uttagna måste bidraget kunna framföras live med den artist/grupp som sjunger på inskickad inspelning.

– Maximalt 6 personer får medverka i varje bidrags framträdande.

– Lägsta deltagarålder för artist är 16 år fyllda senast under 2021, dvs. alla födda 2005 eller tidigare kan medverka.

 

Ges ett artisterbjudande till Melodifestivalen 2022?

Varje år sedan 2012 års P4 Nästa har Sveriges Radio haft ett samarbete med SVT om att erbjuda en av riksfinalisterna en plats i den kommande Melodifestivalen. Sveriges Radio har den här gången ännu inte kommunicerat om detta är aktuellt för årets upplaga, det vill säga om någon av finalisterna 2021 kommer att få en artistplats i Melodifestivalen 2022. Förmodligen kommer ett besked i frågan senare under det här året.

 

Fakta: Hur ser upplägget ut?


Lokala finaler

Efter att antagningen stängt den 31:a mars kommer var och ett av de 25 P4-disrikten att utse sina finalister som får tävla i de lokala finalerna. Varje distrikt får själva välja uttagningsmetod men oftast brukar det vara ett mindre antal låtar per distrikt som utses. Resultatet avgörs sedan genom lyssnarna och lokala jurygrupp/er.

Uttagningarna brukar pågå under perioden maj till juli och resulterar i att varje distrikt får en vinnarartist med en vinnarlåt. Exakt schema dyker upp senare i vår.

OBS! På grund av den fortsatta coronapandemin kommer även årets lokala finaler att äga rum digitalt istället för på allmänna platser som stadens stora torg eller parker osv. Detta för att undvika folksamlingar. Varje final kommer att mixas ihop i P4-sändningar under våren och sommaren, men det kommer fortfarande gå att vara med och rösta fram vilka låtar som ska vinna.

 

Riksfinalen

När alla 25 uttagningar är avgjorda, vilket brukar vara runt slutet av juli, tar en riksjury över arbetet. Riksjuryn lyssnar igenom de 25 bidragen och väljer sedan ut åtta av dem som de gillat mest. Dessa låtar går vidare till riksfinalen där en jury tillsammans med radiolyssnarna röstar fram årets P4 Nästa-vinnare.

Bidraget som vinner riksfinalen kommer att bli regelbundet spelad i SR P4 och testas senare på hösten in på Svensktoppen.

Det är inte sagt när riksfinalen ska avgöras men förmodligen lär den äga rum någon gång i sensommar, exempelvis augusti eller september. Det är heller inte sagt var riksfinalen ska hållas utan det blir klart först senare. Mellan 2008-2015 hölls finalen alltid på Liseberg i Göteborg och 2016-2019 var finalen i Linköping. Ifjol flyttades den istället till Västerås konserthus. Så snart vi har fått detta bekräftat kommer vi att informera om det.

 


 

Kommentera