Nyheter från Eurovision-bubblan »

                 
 
 

« Kroatien NF 2020

Kroatien NF 2022 »


KROATIENS UTTAGNING. TV-bolaget HRT har bekräftat Kroatiens deltagande i Eurovision 2021 samt att artist och bidrag ska utses via den nationella uttagningen Dora.

För att göra finalen så coronasäker som möjligt arbetar produktionen med olika scenarier för att anpassa tävlingen till rådande pandemiläge. I dagsläget är det svårt att säga exakt vilken väg de tänker ta men planen är att Dora ska kunna avgöras på något sätt i vinter.

 

Fakta


  • Uttagningsprocess:
  • Dora 2021 (artist och bidrag)
  • Uttagningsdatum:
  • 13 februari: Final
  • Artist:
  • Inte valt
  • Låt:
  • Inte valt
  • Låtskrivare:
  • Inte valt

Upplägget för Dora 2021 blir lite annorlunda jämfört med de senaste åren. I grunden blir det fortsatt en finalkväll som är planerad att hållas i Opatija den 13:e februari, däremot blir det med två färre bidrag jämfört med ifjol. Det vill säga 14 bidrag istället för 16.

Andra nyheter i upplägget är att varje scenframträdande får ha max fem personer på scenen och dessutom blir levande körsång inte tillåten. Det är däremot inte förbjudet att ha körsång, den måste bara vara förinspelad. En ytterligare nyhet är att den tidigare språkbarriären har tagits bort. Denna gällde tidigare att bidragen bara fick framföras på engelska, kroatiska, italienska, tyska eller franska, men nu utökas den till att omfatta alla europeiska språk. Så det finns lite att välja på om man säger så.

 

Antagning pågår

Alla intresserade låtskrivare världen över har möjlighet att skicka in bidrag till uttagningen. Den enda geografiska spärr som finns är att samtliga artister måste inneha kroatiskt medborgarskap. Sedan ska såklart alla bidrag uppfylla EBU:s krav gällande bland annat låtens längd (max 3 minuter), att det ska vara nyskrivet material, att artisten måste vara minst 16 år gammal osv.

Antagningen pågår till och med den 10:e december och om du är intresserad är det via denna länk som du ska skicka in ditt material.

När antagningen är över kommer en expertjury att lyssna igenom allt inskickat material och sedan välja ut 14 bidrag till startfältet. Juryn utser också fyra reservbidrag som tillsätts ifall att någon av de ordinarie bidragen ej kan delta. De kriterier som juryn ska utgå ifrån är konstnärligt värde med utgångspunkt i musiken, texten och att det finns en helhet som hänger ihop.

 

Regelverk

Innan du skickar in material till Dora 2021 är det klokt att läsa igenom hela regelverket. För enkelhetens skull har vi sammanfattat de viktigaste punkterna nedan (en inofficiell Google Translate-översättning av regelverket finns här):

 

– Endast nyskrivna originalverk som aldrig tidigare har offentliggjorts för allmänheten har rätt att tävla i Dora 2021.

– Låtskrivaren/låtskrivarna till varje bidrag måste kunna bevisa att ni äger rättigheterna till ert originalverk. I de fall som textförfattare och kompositör inte är samma person måste det finnas ett skriftligt avtal mellan parterna och HRT att låttexten får användas i sammanhanget. Ni måste även tillåta att HRT får rätten att använda tävlingsbidraget och att det inte får spelas någon annanstans så länge som tävlingen pågår.

– Ett tävlingsbidrag får inte överstiga 3 minuter.

– Som tävlande artist måste du dels inneha kroatiskt medborgarskap och inte vara yngre än 16 år. Minderåriga artister behöver ha målsmans tillstånd för att få delta.

– Alla sånginsatser ska göras live. Däremot måste all körsång vara förinspelad.

– Tävlingsbidrag liksom artister måste även uppfylla EBU:s krav.

– Vinnaren i Dora 2021 kommer att representera Kroatien vid Eurovision 2021. Denna artist har skyldighet att framträda dels i den angivna semifinalen i Rotterdam och även i finalen om bidraget tar sig hela vägen dit.

– Om ert/era tävlingsbidrag väljs ut till startfältet är ni skyldiga att följa HRT:s uppmaningar och delta vid alla de tillfällen som HRT kräver, exempelvis vid repetitioner, presskonferenser, direktsändningar etcetera.

– Kom även ihåg att HRT äger rätten till uttagningen och regelverket, vilket gör att de kan diskvalificera såväl artister, låtskrivare och bidrag när och hur mycket de vill.

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2021

Melodifestivalen 2021

Retrovision

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar.
Vi skribenter i panelen är ett gäng Eurovision-intresserade personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Den gemensamma nämnaren är att vi alla delar en stor förkärlek till Eurovisionen, och att vi tillsammans bevakar tävlingen året om. Vi delar med oss av bland annat nyhetsuppdateringar, projekt, länktips, topplistor och recensioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen