KROATIENS UTTAGNING. TV-bolaget HRT valde att än en gång utse artist och bidrag via den nationella uttagningen Dora. Detta istället för att ge fjolårsrepresentanten Damir en ny chans att tävla för Kroatien i Eurovision 2021.

 

Mer fakta om uttagningen

Uttagningsdatum


Dora 2021 bestod av en enda finalkväll med 14 tävlingsbidrag. Finalen hölls lördagen den 13:e februari i staden Opatija, och nytt för denna gång var att resultatet avgjordes på ett helt nytt sätt nämligen att jurygrupperna och tittarna delade ut lika många poäng.

På grund av coronapandemin hölls finalen i en studio utan publik och dessutom fick varje tävlingsbidrag ha max fem personer på scenen. All eventuell körsång skulle också vara förinspelad. Den tidigare språkbarriären (att sjunga på bara vissa språk) togs bort.

 

Nytt röstningssystem

Finalen avgjordes av kombinerad jury- och tittarröstning som denna gång fått ett annorlunda upplägg. HRT valde att använda sig av Melodifestivalens poängmodell, vilket innebar att det jurygrupper fick tillsammans dela ut 464 poäng till bidragen, där varje jury bidrog med poängen 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 10 och 12. Tittarnas poäng delades ut procentuellt utifrån antalet röster som varje bidrag fått, vilket dividerades med totala röstantalet och multipliceras med 464.

 

Återkommande artister

Två artister i detta startfält kände vi igen från förr då de har fått representerat Kroatien i Eurovision. Det handlar om Tony Cetinski som tävlade för landet i Eurovision 1994 med låten Nek’ ti bude ljubav sva (som blev 16:e i finalen) och Nina Kraljic som tävlade 2016 med låten Lighthouse som tog sig till final där det blev 23:e plats.

 

Eurovision-resultat 2021

I finalen den 13:e februari utsågs sångerskan Albina Grčić med låten ”Tick-tock” till att få representera Kroatien i Eurovision 2021.

 

Finalen

I finalen i Kroatiens Dora 2021 avgjordes det vilket bidrag med tillhörande artist som ska få representera Kroatien i Eurovision 2021. Det var 14 bidrag som tävlade om segern och själva resultatet avgjordes av såväl jury- som tittarröstning. På grund av coronapandemin fick finalen ingen publik i studion, utan publikplatserna var istället omgjorda till ett större Green room för artisterna och deras team. Finalstartfältet bestod för övrigt av två tidigare Eurovision-representanter: Nina Kraljić (2016) och Tony Cetinski (1994).

Inför och efter sändningen redovisar vi fakta om de tävlande och hur resultatet blev. Däremot valde vi att tycka till om låtarna först när resultatet var klart, vilket berodde på att HRT inte släppte några studioversioner inför sändningen.

 

Fakta


 • Datum:
 • 2021-02-13

 • Tid:
 • 20:00 – ~22:15 CET

 • Programledare:
 • Daniela Trbović, Barbara Kolar, Jelena Lešić och Doris Pinčić

 • Plats:
 • Opatija

 • Röstningsprocess:
 • Delad jury- och tittarröstning

 • TV-bolag/Stream:
 • HRT

 • Mer info:
 • Resultat »
 • Kommentarer efter sändningen »

 

Startfält

Bidragen presenteras nedan i startordning. Länkarna går till smygklipp som är cirka en minut per bidrag.

 1. Nina Kraljić – ”Rijeka
 2. Eric – ”Reci Mi
 3. Ella Orešković – “Come this way
 4. Bernarda – ”Colors
 5. Sandi Cenov – ”Kriv
 6. ToMa – “Ocean of love
 7. Filip Rudan – ”Blind
 8. Beta Sudar – ”Ma Zamisli
 9. Cambi – “Zaljubljen
 10. Ashley Colburn & Bojan Jambrošić – “Share the love
 11. Brigita Vuco – “Noci Pijane
 12. Mia Negovetić – “She’s like a dream
 13. Albina – “Tick-tock
 14. Tony Cetinski & Kiki Rahimovski – “Zapjevaj, Sloboda Je!

 

Resultat


Foto & copyright: HRT/Renato Brađolica
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

NATIONELLA UTTAGNINGAR – RESULTAT. Det blir sångerskan Albina med bidraget “Tick-tock” som kommer att få representera Kroatien i Eurovision 2021. Det stod klart i finalen i den nationella uttagningen Dora 2021 som avgjordes den 13:e februari 2021.

Så här såg det ut när vinnaren framförde vinnarlåten i sändningen:

 

Så var finalen

Finalen hölls i en TV-studio i staden Opatija där de 14 bidragen som valdes ut till tävlan ställdes mot varandra och sedan fick publiken och juryn rösta fram en vinnare. Inför finalen hade vissa regler justerats, exempelvis förbjöds levande körsång och varje bidrags scenframträdande fick bestå av maximalt fem personer. HRT hade också lyft sin språkbarriär och tillät nu att bidragen kunde framföras på alla europeiska språk.

En annan regel som hade justerats var hur poängen skulle delas ut, då HRT nu anammade Melodifestivalens finalkostym. Det innebar att det fanns åtta jurygrupper som vardera delade ut poängen 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 10 och 12, som totalt blev 464 poäng. Även tittarna fick dela ut samma summa men då fördelat procentuellt utifrån hur många röster varje bidrag fått.

 

Skillnad i jury- och tittarpoängen

Efter att juryn hade delat ut sina poäng ledde Albnias ”Tick-Tock” på 78 poäng, tätt följd av Bernarda Brunovićs ”Colors”  som hade 77 poäng, dvs. det skilde bara en ynka poäng mellan dessa bidrag. Juryns trea var Nina Kraljićs ”Rijeka” som låg nio poäng efter Bernada. Tittarna däremot gillade inte alls ”Colors” utan hade den först på 10:e plats. Istället hade de Albina som etta, Nina som tvåa och Cambi med ”Zaljubljen” som trea.

Totalt sett gjorde detta att Albina vann på 198 poäng, Nina blev tvåa på 145 poäng och Mia Negovetić med “She’s like a dream” blev trea (Mia blev fyra och femma i jury/tittarrankingen).

Inget bidrag slutade på noll poäng i varken jury- eller tittarröstningen.

 

Hela resultatet

Till sist, så här placerade sig bidragen i finalen:

 1. Albina – “Tick-tock (198p)
 2. Nina Kraljić – ”Rijeka (145p)
 3. Mia Negovetić – “She’s like a dream (119p)
 4. Cambi – “Zaljubljen (118p)
 5. Filip Rudan – ”Blind (118p)
 6. ToMa – “Ocean of love (103p)
 7. Bernarda – ”Colors (99p)
 8. Tony Cetinski & Kiki Rahimovski – “Zapjevaj, Sloboda Je! (77p)
 9. Ella Orešković – “Come this way (52p)
 10. Eric – ”Reci Mi (45p)
 11. Ashley Colburn & Bojan Jambrošić – “Share the love (43p)
 12. Beta Sudar – ”Ma Zamisli (16p)
 13. Brigita Vuco – “Noci Pijane (15p)
 14. Sandi Cenov – ”Kriv (12p)

 

Tycker du att Kroatien valde rätt eller fel vinnare? Skriv gärna din åsikt i kommentarsfältet här nedanför!

 


 

Panelens slutkommentarer

Eftersom HRT inte släppte låtarnas studioversioner inför sändningen kommer vi istället nu i efterhand att göra personliga topplistor och kommentera låtarna som tävlade i finalen.


 1. Nina Kraljić – ”Rijeka”
 2. Albina – “Tick-tock”
 3. Cambi – “Zaljubljen”
 4. Tony Cetinski & Kiki Rahimovski – “Zapjevaj, Sloboda Je!”
 5. Filip Rudan – ”Blind”
 6. Sandi Cenov – ”Kriv”
 7. Eric – ”Reci Mi”

Kommentar: Väldigt bra final i Kroatien med i princip bara bra låtar. Eller i alla fall tycker jag att de som hamnade på min topp 7 inte var dåliga, därefter följer några som var mer bara okej och några låtar jag personligen inte tyckte levererade alls. De två jag har i topp är Nina och Albina som jag tycker båda förtjänade att vinna. Ninas låt är mycket mäktig och intressant, jag gillar att de använder instrumenten som man känner igen från tidigare Balkanbidrag i Eurovision, det är något med soundet som gör mig glad. Albinas låt är ju mer modern och kommer förmodligen gå hem hos alla och spelas flitigt på radio och så. Därför tycker jag det var ett bra val att Kroatien skickar Albina för med henne tror jag att Kroatien har störst chans att nå ett bra resultat. En del fans har jag sett klagar över vinnarlåten men jag tycker att den är härligt. Nästan fem poäng från mig idag (av fem möjliga).


 

 1. Sandi Cenov – ”Kriv”
 2. Filip Rudan – ”Blind”
 3. ToMa – “Ocean of love”
 4. Eric – ”Reci Mi”
 5. Nina Kraljić – ”Rijeka”
 6. Albina – “Tick-tock”
 7. Tony Cetinski & Kiki Rahimovski – “Zapjevaj, Sloboda Je!”

Kommentar: Jag kan inte riktigt säga att jag var särskilt imponerad över urvalet i 2021 års upplaga av Dora. Mellanmjölken genomsyrade detta startfält ganska tydligt, där den låt jag sätter högst inte skulle ha fått ett betyg högre än 3,5. Likadant kan jag känna om låten som vann, en standard poplåt som kan kännas lite gammaldags emellanåt. Typ tidigt 2010-tal. Har inte så mycket mer att säga, Kroatien har varit ganska intetsägande i år.


 1. Mia Negovetić – “She’s like a dream”
 2. Beta Sudar – ”Ma Zamisli”
 3. Eric – ”Reci Mi”
 4. Tony Cetinski & Kiki Rahimovski – “Zapjevaj, Sloboda Je!”
 5. Nina Kraljić – ”Rijeka”
 6. Cambi – “Zaljubljen”
 7. ToMa – “Ocean of love”

Kommentar: Jag är djupt besviken på Kroatien i år. Från att valt ut en ganska så bra balkanballad förra året, så har det nu nedgraderat sig till en meningslös poplåt. Tick-Tock går in genom ena örat och ut genom det andra. Hur den kunde vinna förstår jag inte. Det fanns ju trots allt ett antal starka kandidater i uttagningen. Min personliga favorit She’s like a dream slutade bara trea, men jag tror den hade fungerat betydligt bättre i Eurovision även om det är samma genre som vinnarlåten. Mina andra två favoriter Ma Zamisli & Reci Mi hade också varit kul att få se i Rotterdam.

Kort sagt, trots flera bra alternativ valde Kroatien ett av de sämsta, spontant får de noll och inga poäng alls av mig.


 1. Nina Kraljić – ”Rijeka”
 2. Albina – “Tick-tock”
 3. Cambi – “Zaljubljen”
 4. Bernarda – ”Colors”
 5. Ella Orešković – “Come this way”
 6. Tony Cetinski & Kiki Rahimovski – “Zapjevaj, Sloboda Je!”
 7. Beta Sudar – ”Ma Zamisli”

Kommentar: Trots att jag placerar Nina Kraljić som min etta, så tycker jag att Kroatien gjorde ett smart drag med att utse Albina som deras ESC-representant i Rotterdam. ”Tick-tock” med Albina har större potential att fånga röster från den breda massan. Den är modern i sitt sound och har ett skönt club-vibe. Dessutom är det något annorlunda än vad vi är vana att höra från Kroatien.

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »


 

Kommentera