Sammanfattade Eurovision-nyheter, maj 2021

Foto & copyright: JillWellington/Pixabay.com

NYHETSSAMMANFATTNING. Då har ännu en Eurovision-månad passerat och det har blivit dags att sammanfatta nyhetsläget såsom det såg ut i maj 2021.

Eurovision 2021 har avgjorts och det blev till sist gruppen Måneskin som representerade Italien med bidraget ”Zitti e buoni” som tog hem segern! I och med det har tävlingen fått ett nytt värdland som står värd 2022. I denna nyhetssammanfattning börjar vi först med en avstamp i hur årets tävling gick och sedan kollar vi nyhetsläget för den kommande.

 

Eurovision 2021


Sammanfattning av hela tävlingen

Efter närmare två års väntan kunde äntligen den 65:e upplagan i ordningen av Eurovision Song Contest äga rum i Rotterdam i Nederländerna. Och vilken tävling det blev när man ser på resultatet. Några exempel är Italien som tog hem sin första seger på 32 år, Frankrike som fick sin högsta placering sedan andraplatsen 1991, Schweiz tog sin första pallplats sedan 1993. Lägg sedan till att Island fick sin dittills näst högsta placering (fyra), Ukraina tog sin bästa placering sedan segern 2016 och Finland fick sin näst bästa placering någonsin efter segern för 15 år sedan och det var även landets 13:e inom topp 10. Även om förhandstippade Malta inte vann fick landet sin högsta placering på nio år, Litauen fick sin näst bästa placering någonsin och Grekland kunde äntligen placera sig inom topp 10!

För några andra länder gick det desto sämre däribland Sverige (14:e), Cypern (16:e), Norge (18:e), Azerbajdzjan (20:e) och San Marino (22:a). Det mest anmärkningsvärda i finalen var dock att tittarna nollade hela fyra länder – samtliga var direktkvalificerade – samtidigt som två av de direktkvalificerade totalt sett hamnade etta och tvåa. Att så många länder har nollats av en enskild part har inte hänt sedan Eurovision 1965. Storbritannien drabbades mest då de inte fick poäng från någon part alls, vilket var landets femte sistaplats varav den andra utan poäng. Det kan vara värt att notera att Storbritanniens samtliga sistaplatser har varit sedan 2003.

När det gäller semifinalerna var det bland annat första gången någonsin som Australien misslyckades att kvala vidare till finalen och tredje Eurovision-året i rad (ej räknat 2020) som Rumänien misslyckades att gå till final. Även Danmark, som varit i alla finaler sedan 2017, misslyckades att gå till final och även Estland och Tjeckien som också de har varit i flera finaler åren innan fick den sviten nu bruten. Irland fick sin andra semijumboplacering i rad och Lettland fick sin femte sistaplats – vilket nu är flest av alla länder i semifinalerna!

 

Vad vi producerade inför, under och efter tävlingen

Nedan kan du ta del av alla artiklar vi gjorde denna gång. De är samlade med inför-material, semifinal-material och finalmaterial. Avslutningsvis finns även våra avslutande analyser med!

 

Inför Eurovision

Allt inför årets Eurovision

Panelens införguide och topplista Schlagermagisterns krönikeserie Repetitionsblogg Oddscheck Invigningsfesten

Läs mer »


Vår bevakning av sändningarna

Allt om finalen

Vi analyserade och tyckte till inför Livekommenteringar Sammanställda resultat

Läs mer »


Allt om den första semifinalen

Vi analyserade och tyckte till inför Livekommenteringar Sammanställda resultat

Läs mer »


Allt om den andra semifinalen

Vi analyserade och tyckte till inför Livekommenteringar Sammanställda resultat

Läs mer »


Analys efter Rotterdam

Schlagermagistern sammanfattar årets Eurovision

Krönika om årets tävling från start till mål

Läs mer »


Finalens splittrade resultat

Så röstade juryerna och tv-tittarna Skillnaderna och likheterna i omröstningen

Läs mer »

Alla resultat från finalen »


Semifinalernas splittrade resultat

Så röstade juryerna och tv-tittarna Skillnaderna och likheterna i omröstningen

Läs mer »


 

Eurovision Song Celebration

Som en avslutning på 2021 års Eurovision Song Contest spelade Eurovision.tv upp de live-on-tape-framträdanden som varje land spelade in som reservinslag ifall att en artist inte kunde vara på plats i Rotterdam under tävlingen. Sändningarna skedde i två omgångar den 28:e och 29:e maj under ledning av Krista Siegfrids.

 

Del 1: Bidragen som inte gick till final

Det första programmet släpptes den 28:e maj kl. 21:00 CEST och innehöll de låtar som inte röstades vidare från semifinalerna till finalen. Dock spelades inte Irlands live-on-tape upp då Lesley Roy hellre vill att det riktiga framträdandet i Rotterdam ska vara det alla ska minnas.

Se del 1 »

 

Del 2: De 26 finalbidragen

Det andra programmet släpptes den 29:e maj och innehöll de bidrag som tävlade i finalen, dock utan Storbritanniens framträdande och det av samma skäl som varför Irland inte deltog i den första delen.

Se del 2 »

 

 

Framåtblick 2022


Från skrivande stund (31:a maj) har det bara gått nio dagar sedan Italiens Måneskin med låten “Zitti e buoni” tog hem Eurovision Song Contest, för övrigt Italiens tredje seger genom tiderna. Däremot är planeringen för tävlingen i full gång och flera länder börjar lämna besked om de vill delta eller ej. Mer om det lite senare, först tar vi upp det vi just nu vet om nästa års tävling.

 

Värdland, värdstad och värdarena

Vi vet att italienska TV-bolaget RAI har tackat ja till att ta hand om värdskapet, för det gjorde en talesperson för den italienska delegationen redan under vinnarpresskonferensen den 23:e maj. Utöver det hade ingen officiell budgivning eller liknande process för att hitta nästa värdstad påbörjats, i alla fall inte vad som har släppts officiellt. Däremot är det flera italienska städer som säger sig vara beredda på att kunna ta hand om värdskapet. Om alla dessa städer som nämns i listorna också har kapacitet att ta hand om tävlingen återstår att se. Detta då det finns ett flertal krav på värdstaden som brukar röra arenans storlek, närhet till en internationell storflygplats, att det ska finnas tillräckligt med hotellplatser och möjlighet att ackrediterad presskår ska kunna vara på plats etcetera.

 

Tävlingsform och datum

EBU har ännu inte bekräftat om Eurovision fortsätter att vara i samma tävlingsform som den varit i sedan 2008 – alltså med upplägget två semifinaler och en final. Det är utöver det inte sagt om bara ”Big Five”-länderna blir direktkvalificerade eftersom ett ”Big Five”-land nu är värdnation. Det finns heller inga officiella tävlingsdatum satta.

Om vi däremot spekulerar och gissar kring att tävlingsformen behålls och datumen (att tävlingen går av stapeln i maj som den vanligtvis brukar göra) är det följande datum som är aktuella:

 • 3:e, 5:e och 7:e maj
 • 10:e, 12:e och 14:e maj
 • 17:e, 19:e och 21:a maj
 • 24:e, 26:e och 28:e maj

 

Enligt sajten Eurovisionworld.com är de mest troliga datumen (i skrivande stund) den 10:e, 12:e och 14:e maj 2022. Detta då det inte krockar med andra större evenemang som UEFA Champions Leages semifinaler och final samt UEFA Europa Leagues semifinaler. Däremot är det som vi tidigare har sagt att inga datum är ännu officiella, utan de lär bli officiella så snart en värdstad är på plats. Och när det sker är oklart.

 

Annat kring produktionen

Fram till den sista maj har väldigt lite sagts om årets tävling rörande själva produktionen. Vi återkommer därför med fler uppdateringar under sommaren då det förmodligen lär bli mer som blir klart då.

 

 

Preliminär deltagarlista


Här listar vi de länder vars TV-bolag fram till 31:a maj hade uppgett till säkra källor* att de vill delta i Eurovision 2022. Notera att länderna listas i bokstavsordning och att listan fylls på kontinuerligt i takt med att länder lämnar besked om sitt eventuella deltagande. Efter varje land anges också hur långt de har kommit i sin produktion:

 • – Namn efter land innebär att ett artistval är gjort
 • – Namn i kursiv stil innebär att landet planerar att välja artist/bidrag genom en uttagning
 • – Om namn efter land saknas innebär det att landet ännu inte har gått ut med information om sitt kommande val.

 

Länderna som hittills har tackat ja

 • IsraelX Factor Israel
 • Italien (värdland)
 • FinlandUMK 2022
 • FrankrikeNationell final
 • NederländernaAntagning till artist/bidragsval
 • NorgeNorsk MGP 2022
 • San Marino – Una voce per San Marino
 • SchweizInternval
 • SerbienBeovizija 2022
 • Sverige***Melodifestivalen 2022
 • TysklandInternval

 

Noteringar

* Eftersom det bara är indikationer om deltagande så ska listan endast ses som preliminär. Detta även om det i många fall förekommer bekräftelser på förberedelser kring nationella uttagningar. Med största sannolikhet lär EBU presentera den fullständiga deltagarlistan någon gång i slutet av 2021 eller början av 2022 och först vid det tillfället vet vi exakt hur många länder som kommer att delta i Eurovision Song Contest 2022.

** Tills den officiella deltagarlistan dykt upp gör vi ingen skillnad på om om ett land är en eventuell semifinalist eller direktkvalificerad till finalen.

*** SVT har informellt via mejl bekräftat till oss att de är intresserade av att delta i Eurovision Song Contest 2022. Det finns utöver det mycket som talar för att Melodifestivalen fortsätter att vara uttagningsmetod för att utse artist och tävlingsbidrag.

 

 

Planerade nationella uttagningar


En del av de länder som än så länge har tackat ja till att medverka i Eurovision 2022 har också börjat planera inför sina nationella uttagningar. Så här såg informationsflödet ut fram till 31:a maj:

 

Israel: X Factor Israel

I början av april berättade israeliska KAN att de har valt att gå tillbaka till att låta ett externt bolag ta hand om hela nationella uttagningen samt täcka en stor del av kostnaderna för att resa med den vinnande artisten till Eurovision 2022. I mars i år lade KAN därför ut ett ansökningsförfarande och den som vann högsta budet blev Reshet Broadcasting och deras anbud om att låta programmet X Factor Israel på kanalen Channel 13 ta hand om uttagningen.

Det är fortfarande en del uppgifter som inte är bekräftade, däribland hur artist- respektive bidragsvalet ska göras i programmet. Enligt uppgifter ska dock delar av juryn vara klar och en av jurymedlemmarna ser ut att bli Eurovisionvinnaren Netta, som själv en gång i tiden utsågs till Eurovisionrepresentant via ett talangprogram (The Next Star). Det är heller inte specificerat än när säsongen kommer att börja.

 

Finland: UMK 2022

Ganska direkt efter Eurovision 2021 var avgjord gick finska TV-bolaget Yle ut och bekräftade Finlands fortsatta deltagande i 2022 års tävling. Nu är även regelverket för den nationella uttagningen UMK 2022 släppt.

Yle har valt att fortsätta med sin uttagning UMK (Uuden Musiikin Kilpailu – Tävlingen för ny musik). Enligt de tävlingsregler som har släppts (se nedan) kommer uttagningen att hållas preliminärt i februari 2022. Det ser även ut att bli en öppen uttagning, dvs. att flera olika artister tävlar med varsitt bidrag. För att utse startfältet hålls en kortare antagningsperiod mellan den 1:a och 6:e september, och från den väljer sedan en jury ut vilka bidrag som ska tävla. Vi har sammanfattat reglerna för dig som är intresserad av att delta! Läs mer »

 

Frankrike: Nationell final

Enligt uppgifter från den franska tidningen L’Eurovision au Quotidien kommer det franska TV-bolaget France Télévisions att fortsätta med formatet om att anordna en nationell final inför Eurovision 2022. Nyheten bekräftas av den franska delegationschefen Alexandra Redde-Amiel som även meddelar att det kan bli justeringar inom själva formatet utan att förändra det allt för mycket. Nyheten släpptes i början av maj.

 

Nederländerna: Antagning till artist/bidragsval

Knappt hade 2021 års Eurovision avgjorts förrän det forna värdlandet Nederländerna hade bekräftat sitt deltagande i nästa års tävling. Dessutom har det nationella TV-bolaget AVROTROS hunnit starta upp sin kommande nationella uttagning. Exakt vad det rör sig om för uttagning är oklart mer än att en kommitté på 6 personer ska delta i arbetet. Det första steget är att få in förslag på låtar och om du är intresserad ska du skicka in din låt senast den 31:a augusti. Läs mer »

 

Norge: Norsk MGP 2022

Norska TV-bolaget NRK i Norge öppnade i slutet av maj sin antagning till 2022 års Norsk Melodi Grand Prix som hålls öppen via detta anmälningsformulär till och med den 15:e augusti. Alla som vill får skicka in bidrag men det uppmuntras att samarbeta med norska låtskrivare och att satsa på kvalité före kvantitet. Det finns en maxgräns på tre (3) inskickade bidrag räknat per kompositör/producent/artist. Vid antagningen måste du/ni även ange vilken eller vilka regioner demoartisten företräder av Nord-, Midt-, Vest-, Øst- och Sør-Norge.

Det finns ännu inte mycket information om 2022 års upplaga mer än att det kommer att vara deltävlingsprogram inför själva finalavgörandet. Preliminärt kommer sändningarna att gå av stapeln under januari och februari 2022 men hur många sändningar det blir är oklart. Annars just nu är det antagning som gäller. Läs mer »

 

San Marino: Una voce per San Marino

I början av april släppte det sanmarinska TV-bolaget SMRTV en kommuniké med planerade TV-program för 2021. I den framgår att bolaget tänker satsa på ett helt nytt uttagningsformat för att utse artist och bidrag till Eurovision 2022. Det nya formatet har namnet Una voce per San Marino och är planerat att sändas i november i år.

Exakta detaljer kring programmet saknas än men det verkar alltså finnas en grund. Senast San Marino använde sig av en publik uttagning för att utse artist och bidrag var år 2018. Alla år innan och efter har valet gjorts internt, med undantag för år 2020 då bidraget utsågs via en onlinefinal.

 

Schweiz: Internval

De fyra schweiziska regionala TV-bolagen SRF, RTR, RSI och RTS beslöt under våren 2021 för att fortsätta med uttagningsmetoden att låta två jurygrupper internt rösta fram artist och tävlingsbidrag till den kommande Eurovisionen. I samband med att nyheten släpptes startade en liknande ansökning som Tyskland hade för att rekrytera sin panel och likt den kommer ett första test att avgöra vilka personer som ska få ingå i juryn.

 

Serbien: Beovizija 2022

I en nyhetssändning i det serbiska TV-bolasget RTS några dagar efter Eurovision 2021s avgörande stod det klart att Serbien kommer att delta i Eurovision 2022. Under sändningen presenterade Olivera Kovačević, som är chefredaktör för RTS’ underhållningsredaktion, att man återgår till att välja artist och bidrag genom uttagningen Beovizija, som därmed återuppstår efter ett års paus.

Någon gång i juni planeras reglerna för tävlingen att släppas och en antagning är sedan planerad att vara öppen till och med november. Just nu är preliminärt finaldatum satt till februari 2022 men det kan såklart justeras med tiden.

 

Sverige: Melodifestivalen 2022

Redan inför Eurovision 2021 var avgjord var det några länder som gick ut och bekräftade sitt fortsatta deltagande i 2022 års Eurovision. Därför tog vi efter påskledigheten kontakt med SVT Kommunikation som kort och gott svarar att det finns inga planer på att inte delta i Eurovision Song Contest 2022. Helt enkelt, Sverige kommer till start även i Eurovision 2022! Senare i sommar lär det bli klart om hur Melodifestivalen 2022 kommer att se ut. Det har tidigare hintats om förändringar men vilka och hur stora är ännu inte kända.

 

Tyskland: Internval

Två månader före Eurovision 2021s avgörande, startade det tyska TV-bolaget NDR sitt sökande efter Tysklands nästa Eurovisionrepresentant. Enligt uppgifter ska det handla om en liknande intern uttagning som det varit de senaste åren då TV-bolaget nu söker personer till den publikpanel som ska vara med och rösta fram bidraget senare under 2021. Förutom publikpanelen lär också en så kallad expertjury också rekryteras för ändamålet.

 

 

Övriga nyheter


Två vinnare i Marcel Bezençon Awards

Varje Eurovisionfinal sedan 2002 har priset Marcel Bezençon Awards delats ut till artisterna och låtskrivare som tävlar. Priset är fördelat i tre kategorier som röstas fram av olika personer. Den första kategorin är Press Award som går till den låt som den ackrediterade presskåren har gett flest röster till. Därefter kommer Artistic Award som går till den artist som kommentatorerna gett flest röster till. Avslutningsvis finns även Composer Award där låtskrivare röstar fram sin vinnarlåt och det går till landets artist samt låtskrivaren/na bakom bidraget.

Vinnarna i årets Marcel Bezençon Awards blev Barbara Pravi från Frankrike som vann Press och Artistic Award samt Gjon’s Tears från Schweiz som vann Composer Award (tillsammans med låtskrivarna Xavier Michel, Wouter Hardy och Nina Sampermans).

 

Värdstad och datum för Junior-finalen 2021

Med cirka ett halvår kvar till avgörande i årets Junior Eurovision kunde värdbolaget, franska France Télévisions, lämna besked om var i Frankrike samt när finalen ska äga rum. Svaret blev att tävlingen ska hållas i La Seine Musicale i Paris den 19:e december, vilket för övrigt är det senaste datumet som en Junior Eurovision någonsin har hållits på! Det har också sagts att sloganen ska bli “Imagine” vilket bland annat fjolårets vinnarlåt hette.

Ifjol var det Frankrike som tog hem segern i tävlingen och efter tillfrågan accepterade France Télévisions att stå värd 2021. Det är för övrigt första gången på 43 år som Frankrike står värd för ett Eurovision-events.

 

Grönt ljus för amerikansk version av Eurovision

Efter månader av förhandlingar stod det i mitten av maj klart att den amerikanska TV-kanalen NBC har säkrat rättigheterna att sända den första amerikanska versionen av Eurovision Song Contest. Tävlingen kommer att heta The American Song Contest och är planerad att äga rum någon gång under 2022. Senare samma månad öppnade en antagning för intresserade artister och låtskrivare att skicka in bidrag. Enligt uppgifter ska tävlingen bestå av deltagare från alla 50 delstater samt American Samoa, Guam, Northern Mariana Islands, Puerto Rico, U.S. Virgin Islands och huvudstaden Washington, D.C.

 

Indraget EBU-medlemskap för belarusiska BTRC

I slutet av maj beslöt EBU att dra in medlemskapet för belarusisiska TV-bolaget BTRC. Detta för att EBU anser att bolaget inte längre lever upp till kraven på oberoende och yttrandefrihet. Bland mycket annat innebär det att BTRC inte längre kommer att kunna delta i Eurovision-tävlingar.

 

TIX vann Barbara Dex Award 2021

Efter en veckas omröstning i slutet av maj stod det klart att sångaren TIX, som var Norges representant i Eurovision 2021, har röstats fram som vinnare av Barbara Dex Awards 2021. Det är den akt som fansen ansåg hade den mest utmärkande scenklädseln.

På andra plats kom Rumäniens Roxen och bara en röst efter henne kom Kroatiens Albina. På fjärde plats hamnade Storbritanniens James Newman och på femte plats hittade sig Israels Eden Alene in. Hur resterande länder placerade sig är inte känt, däremot avgjordes det hela av mer än 4870 röster vilket är ett nytt röstningsrekord!

Det var hemsidan Songfestival.be som anordnade omröstningen som pågick under vecka 21.

 

Uttagningsdatumen i P4 Nästa

Även om årets P4 Nästa inte kommer att leverera någon artist till Melodifestivalen 2022 kan vi tipsa om att årets lokala finaler kommer att avgöras fram till 11:e juni. På grund av pandemin är det fortsatt publikfria tillställningar för dessa uttagningar vilket innebär att istället för livekonserter vid publika platser blir alla finaler bara radiosändningar från inspelningsstudios. Fortfarande kan publiken vara med och rösta vilka som ska vinna!

Den avgörande riksfinalen kommer att hållas i Västerås den 3:e september. I och med att det är ett tag kvar till dess är det ännu inte officiellt sagt om finalen kan ta in publik på plats eller om den också hålls utan publik.

 


 

Kommentera