Eurovision 2021: Publik kan tillåtas i Ahoy Rotterdam

EUROVISION 2021. Trots den pågående coronapandemin står det nu klart att Eurovision 2021 kommer att tillåta en mindre livepublik inne i Ahoy Rotterdam under genrepen samt direktsändningarna.

 

Vad har hänt?

Det var TV-bolaget NOS, som är ett av de tre värdbolagen för årets tävling, som från början gick ut med nyheten, som sedan har bekräftats av andra källor. Enligt NOS välkomnas maximalt 3500 personer per förställning och på grund av restriktioner verkar det bara vara personer som bor i Nederländerna som är aktuella för att kunna släppas in som publik. Det sägs också att alla i publiken i Ahoy måste kunna uppvisa negativt covidtest för att ens få komma in i byggnaden.

Eurovisions Exekutive Supervisor, Martin Österdahl, säger till Eurovision.tv att EBU välkomnar beslutet och att de nu i samråd med produktionen kommer att överväga tillgängliga alternativ och meddela mer information under de kommande veckorna om hur biljettförsäljningen ska gå till.

 

Kan beskedet justeras?

Det har hintats om att ifall smittspridningen i Nederländerna skulle börja öka igen kan detta beslut komma att omprövas. Det skulle i så fall kunna innebära att även hemmapubliken kan komma att portas från att befinna sig i Ahoy Rotterdam. Men än så länge är det grönt ljus för att kunna ta in publik och vi hoppas såklart att det beslutet ligger fast.

 

Hur ser det ut för övriga personer i produktionen?

För all produktionspersonal liksom artister, låtskrivare och övriga personer i delegationer finns ett strikt protokoll som måste följas under deras tävlingsmedverkan. För artisterna och deras delegationer innebär det bl.a. att de bara får vistas på hotellet under sin vistelse i Rotterdam med undantag för vid de tider då de ska infinna sig i arenan för enskilda repetitioner, genrep och direktsändningar och vid eventuella evenemang i staden som ingår i sammanhanget.

 

Fakta: Så ser tävlingsschemat ut


Eurovision 2021 kommer att avgöras den 18:e, 20:e och 22:a maj. Varje program har förutom direktsändning ett flertal genrep, och så här ser schemat ut:

 

– 17 maj: SEMI 1 – jurygenrep

– 18 maj: SEMI 1 – matinégenrep

– 18 maj: SEMI 1 – direktsändning!

 

– 19 maj: SEMI 2 – jurygenrep

– 20 maj: SEMI 2 – matinégenrep

– 20 maj: SEMI 2 – direktsändning!

 

– 21 maj: FINAL – jurygenrep

– 22 maj: FINAL – matinégenrep

– 22 maj: FINAL – direktsändning!

 

Förklaringar

Jurygenrep

Ett jurygenrep genomförs som en vanlig direktsändning men inget går ut i TV-rutan. Istället testas sändning och teknik och av det skälet är alla resultat som meddelas i juryshowen bara på låtsas. I semifinalerna lottar produktionen fram tio “vinnare” till final och i finalen koras en fejkvinnare. Allt detta testas enbart för att se till så att inget havererar till direktsändningarna.

Även om alla resultat är på låtsas är det ändå vissa moment som genomförs på riktigt. Exempelvis uppträder alla akter som planerat och under juryshowerna sätter också de riktiga jurygrupperna sina poäng. Dessa hålls dock hemliga och det är först till direktsändningen dagen därpå som juryns poäng läggs samman med tittarpoängen. I och med att juryerna röstar redan kvällen före avgörande gäller det att artisterna levererar som om det vore en direktsändning.

 

Matinégenrep

Ett matinégenrep är likvärdigt jurygenrepet vilket även här innebär att inget sänds ut i TV, all teknik testas och bara en/flera fejkvinnare ropas upp som vinnare. Till skillnad från jurygenrepen är det ingen som röstar i matinégenrepen, vilket i sin tur gör att de tävlande artisterna kan ta det relativt lugnt på scenen. De kan använda matinégenrepet som en sista test inför direktsändningen timmarna senare.

 

Direktsändning

Under direktsändningarna går allt som händer i respektive program ut på riktigt i TV-rutan och är därför på riktigt eller “live”. I direktsändningarna sker också riktig tittaromröstning, vilka är poäng som sedan läggs samman med juryernas poäng. När semifinalerna avgörs är det tio länder per program som tar sig till final, medan i finalen röstas en slutgiltig vinnare fram.

 


 

Kommentera