Sammanfattade Eurovision-nyheter, juni 2021

Foto & copyright: Larisa-K/Pixabay.com

NYHETSSAMMANFATTNING. Eurovisionbubblan går in i sommarläge men bara för det betyder det inte att det inte har hänt något, tvärtom. Här är en sammanfattning av allt som har hänt i bubblan den senaste månaden (juni 2021).

 

Eurovision 2022


Det har gått cirka en månad sedan Italiens Måneskin tog hem Eurovision Song Contest med sin låt “Zitti e buoni”. Trots mycket väntan har det egentligen inte hänt jättemycket officiellt kring vad som väntar nästa år, utan allt verkar fortsatt att vara i en uppstartsfas för TV-bolaget RAI.

Däremot hölls nu i slutet av juni ett uppstartsmöte mellan EBU och RAI och efter mötespresentationen gick den italienska delegationschefen Simona Martorelli ut och sade att det första som RAI tittar efter nu är att hitta en värdstad för tävlingen. Och det finns enligt uppgifter många italienska städer som är intresserade av uppdraget. Sedan återstår det att se vilka städer som kommer att ha en möjlighet att få uppdraget eftersom EBU har satt upp en rad kriterier som måste kunna uppfyllas som bland annat rör arenans storlek och möjligheter, att värdstaden kan erbjuda hotellrum och transporter med mera.

Det kan noteras att mötet kunde äga rum på plats i EBU:s högkvarter i Schweiz med alla personer fysiskt på plats i samma lokal, vilket var första gången på över 18 månader som det kunde genomföras!

 

Uppdaterad referensgrupp

Den så kallade referensgruppen som agerar som Eurovisions styrelse (bildad första gången 1998) har fått några nya medlemmar. Referensgruppen består förutom av en ordförande (som representerar ett TV-bolag som ej är medlem i EBU) och Eurovisions Exekutive Supervisor av de två senaste exekutiva producenterna för tävlingen (2019 och 2021) samt den nuvarande exekutiva producenten (2022). Förutom det har medlemsbolagen också fått välja in tre delegationschefer som också får tillhöra gruppen, i det här fallet av handlar det om Armeniens, Frankrikes och Islands delegationschefer.

Gruppen träffas cirka 5-6 gånger per år och fattar avgörande beslut i tävlingen, exempelvis om man ska välkomna in nya länder som inte är medlemmar i unionen (s.k. associerade medlemmar) eller regelförändringar/justeringar.

I samband med träffen mellan EBU och RAI presenterades uppställningen för den nuvarande referensgruppen som arbetar 2021/22.

 

Värdstadsvalet

Även om värdstadsvalet inte har hunnit komma igång är det i alla fall en italiensk stad som är beredd att skicka in sin ansökan – Turin! Med hundraprocentig majoritet i stadens fullmäktige är man redo att ta sig an arrangemanget nästa år. Just nu inväntar staden de krav som EBU och TV-bolaget RAI kommer att ställa innan man ska skicka in sin ansökan. Förutom Turin har en rad städer i Italien visat på intresse att vara värdstad för tävlingen 2022.

De krav som ställs på en värdstad är bland annat att det ska finnas en tillräckligt stor arena som kan ha ett arenaområde med bland annat sponsortält och presscenter. Dessutom måste staden kunna erbjuda ett visst antal hotellrum, ansvara för logistik och säkerhet med mera. Ett annat viktigt krav är att staden måste ligga i närheten av en storflygplats.

 

 

Preliminär deltagarlista


Här listar vi de länder vars TV-bolag fram till 30:e juni hade uppgett till säkra källor* att de vill delta i Eurovision 2022. Notera att länderna listas i bokstavsordning och att listan fylls på kontinuerligt i takt med att länder lämnar besked om sitt eventuella deltagande. Efter varje land anges också hur långt de har kommit i sin produktion:

 • – Namn efter land innebär att ett artistval är gjort
 • – Namn i kursiv stil innebär att landet planerar att välja artist/bidrag genom en uttagning
 • – Om namn efter land saknas innebär det att landet ännu inte har gått ut med information om sitt kommande val.
 • AustralienEurovision: Australia decides
 • IsraelX Factor Israel
 • Italien (värdland)
 • FinlandUMK 2022
 • FrankrikeNationell final
 • NederländernaAntagning till artist/bidragsval
 • NorgeNorsk MGP 2022
 • San Marino – Una voce per San Marino
 • SchweizInternval
 • SerbienBeovizija 2022
 • SverigeMelodifestivalen 2022
 • TysklandInternval
 • Ukraina

 

 

Melodifestivalen 2022


Skriv ned 27:e augusti och 17:e september i kalendern – för det är mellan dessa dagar som antagningen till Melodifestivalen 2022 kommer att pågå! Inför antagningen har SVT nu offentliggjort regelverket för 2022 års Melodifestival!

 

Inga större justeringar – än

Som det ser ut just nu kommer Melodifestivalen fortsätta att innehålla deltävlingsprogram inför den avgörande finalen. I det regelverk som nu har släppts framgår inga direkta större justeringar utan det mesta ser ut att vara sig likt från det vi känner igen från förr – vilket såklart kan komma att justeras senare i år eller i början av nästa år. Den enda förändring vi hittills känner till är att SVT inte längre avser att ge en av riksfinalisterna i årets P4 Nästa-final en plats i nästa års Melodifestival. Det innebär således att ingen artist tillsätts som extern joker, åtminstone inte från P4 Nästa. Däremot utesluts ingen från att tävla i Melodifestivalen även om alla måste gå den vanliga vägen.

 

Tävlingsregler

Enligt det regelverk som SVT släppte i slutet av juni 2021 kan vi bland annat utläsa följande:

– Det kommer att vara deltävlingar inför finalen. Exakt hur många nämns dock inte.

– SVT beräknar att välja ut 28 bidrag till startfältet. En hälft ska väljas via en antagning och den andra hälften av SVT:s Melodifestivalredation.

– Årets antagning öppnar den 27:e augusti kl 09:00 respektive avslutas den 17:e september kl 11:59.

– Någon gång i slutet av 2021 är det sagt att startfältet ska presenteras. Ett exakt datum saknas men i reglerna talas det om november/december månad.

Mer information om startfält, eventuella nya regler, upplägg etc. följer under året.

 

Ny tävlingsledning

Från och med 2022 är det tävlingsproducenten Karin Gunnarsson och hennes team som tar över produktionsansvaret för Melodifestivalen.

Christer Björkman, som jobbade med programmet mellan åren 2002-2021, är numera engagerad i den amerikanska Eurovision-versionen som är planerad att sända sin första upplaga någon gång under nästa år.

 

Turné eller inte turné 2022?

På grund av den fortsatta coronapandemin är det i skrivande stund oklart om Melodifestivalen 2022 kommer att kunna ge sig ut på en turné 2022 eller om det blir fortsatt tävling i en och samma arena i alla program. I början av sommaren kom förvisso vissa lättnader i publikfrågan och från och med juli kommer det att bli fler lättnader.

I och med att det är semestertider har SVT ännu inte bekräftat huruvida det blir publik på plats eller ej, utan ett svar lär nog komma först tidigast i slutet av sommaren eller i höst. En spekulation kan även vara att produktionen om möjligt vill avvakta ett par månader för att se ifall den positiva öppningstrenden håller i sig eller förändras under de kommande månaderna.

 

 

Fler planerade nationella uttagningar


Länderna här nedan har gått ut med information om kommande nationella uttagningar. Så här såg informationsflödet ut fram till 30:e juni.

 

Australien: Eurovision – Australia decides 2022

Efter att Australien för första gången någonsin missade finalplats i Eurovision 2021 tar nu landet nya tag till 2022. Bland annat planeras det för att åter uppväcka uttagningen Eurovision: Australia Decides som SBS har använt sig av två gånger förut (2019 och 2020). I år, 2021, valde SBS att inte hålla någon ny final utan inbjöd 2020 års representant Montaigne att få en ny chans att representera Australien i sammanhanget. Mer detaljerad information om den australiensiska uttagningen för säsongen 2022 följer senare.

 

Finland: UMK 2022

Finska TV-bolaget Yle gick snabbt ut efter Eurovision 2021 och bekräftade Finlands fortsatta deltagande i 2022 års tävling samt att de har valt att fortsätta med UMK som uttagning, Enligt de tävlingsregler som släpptes i slutet av maj har Yle sagt att uttagningen ska komma att hållas preliminärt i februari 2022. Det ser även ut att bli en öppen uttagning, dvs. att flera olika artister tävlar med varsitt bidrag. För att utse startfältet hålls en kortare antagningsperiod mellan den 1:a och 6:e september, och från den väljer sedan en jury ut vilka bidrag som ska tävla. Vi har sammanfattat reglerna för dig som är intresserad av att delta!

Läs mer »

 

Frankrike: Nationell final

I början av maj kunde den franska tidningen L’Eurovision au Quotidien berätta att franska TV-bolaget France Télévisions har valt att fortsätta med formatet om att anordna en nationell final inför Eurovision 2022. Nyheten bekräftas av den franska delegationschefen Alexandra Redde-Amiel som även meddelar att det kan bli justeringar inom själva formatet utan att förändra det allt för mycket. Nu i juni öppnades också den officiella antagningen för intresserade låtskrivare och artister. Den hålls öppen ända fram till den 24:e oktober 2021.

För att skicka in bidrag kan du antingen skicka in det via detta formulär där du fyller i alla uppgifter om låtskrivaren/na och artisten samt bifogar ett fotografi på artisten, ett CV samt bidragets originalkomposition i mp3-, mp4- eller mov-format. Dvs, en låt kan skickas in både som ljud- och videofil.

Det går även bra att mejla in sin låt till följande adress: casting.eurovision-ftv@francetv.fr

Till regelverket »

 

Israel: X Factor Israel

Israeliska KAN har valt att gå tillbaka till att låta ett externt bolag ta hand om hela nationella uttagningen samt täcka en stor del av kostnaderna för att resa med den vinnande artisten till Eurovision 2022. I mars i år lade KAN därför ut ett ansökningsförfarande och den som vann högsta budet blev Reshet Broadcasting och deras anbud om att låta programmet X Factor Israel på kanalen Channel 13 ta hand om uttagningen.

I början av juni kom besked om vilka personer som ska utgöra programmets jury. Det handlar om Eurovision-vinnaren Netta samt Aviv Geffen, Margalit Tsanani, Ran Danker och Miri Mesika. Däremot har det fortfarande inte kommit några uppgifter om när säsongen startar samt om både artist och tävlingsbidrag ska väljas genom denna uttagning.

 

Nederländerna: Antagning till artist/bidragsval

Knappt hade 2021 års Eurovision avgjorts förrän det forna värdlandet Nederländerna hade bekräftat sitt deltagande i nästa års tävling. Dessutom har det nationella TV-bolaget AVROTROS hunnit starta upp sin kommande nationella uttagning. Exakt vad det rör sig om för uttagning är oklart mer än att en kommitté på 6 personer ska delta i arbetet. Det första steget är att få in förslag på låtar och om du är intresserad ska du skicka in din låt senast den 31:a augusti.

Läs mer »

 

Norge: Norsk MGP 2022

Norska TV-bolaget NRK i Norge har nu i maj öppnat antagningen till 2022 års Norsk Melodi Grand Prix. Alla som vill får skicka in bidrag men det uppmuntras att samarbeta med norska låtskrivare och att satsa på kvalité före kvantitet.

Det finns ännu inte mycket information om 2022 års upplaga mer än att det kommer att vara deltävlingsprogram inför själva finalavgörandet. Preliminärt kommer sändningarna att gå av stapeln under januari och februari 2022 men hur många sändningar det blir är oklart. Annars just nu är det antagning som gäller.

 

Saker att tänka på:

– Alla bidrag laddas upp digitalt via detta anmälningsformulär.

– Deadline är satt till den 15:e augusti 2021.

– Det finns en maxgräns på tre (3) inskickade bidrag räknat per kompositör/producent/artist.

– Ni måste ange vilken eller vilka del(ar) av landet som artisten representerar. Valen som finns är Nord-, Midt-, Vest-, Øst- och Sør-Norge.

Hela regelverket »

 

San Marino: Una voce per San Marino

I början av april släppte det sanmarinska TV-bolaget SMRTV en kommuniké med planerade TV-program för 2021. I den framgår att bolaget tänker satsa på ett helt nytt uttagningsformat för att utse artist och bidrag till Eurovision 2022. Det nya formatet har namnet Una voce per San Marino och är planerat att sändas i slutet av året. I juni månad kom ännu en uppdatering då SMRTV vill genomföra programmet över flera månader även om ytterligare detaljer fortfarande saknas.

Med detta format blir det andra gången någonsin som San Marino väljer genom en nationell uttagning, även om 2020 års bidrag utsågs via en digital final.

 

Schweiz: Internval

De fyra schweiziska regionala TV-bolagen SRF, RTR, RSI och RTS beslöt under våren 2021 för att fortsätta med uttagningsmetoden att låta två jurygrupper internt rösta fram artist och tävlingsbidrag till den kommande Eurovisionen. I samband med att nyheten släpptes startade en liknande ansökning som Tyskland hade för att rekrytera sin panel och likt den kommer ett första test att avgöra vilka personer som ska få ingå i juryn.

 

Serbien: Beovizija 2022

I en nyhetssändning i det serbiska TV-bolasget RTS några dagar efter Eurovision 2021s avgörande stod det klart att Serbien kommer att delta i Eurovision 2022. Under sändningen presenterade Olivera Kovačević, som är chefredaktör för RTS’ underhållningsredaktion, att man återgår till att välja artist och bidrag genom uttagningen Beovizija, som därmed återuppstår efter ett års paus. Just nu är preliminärt finaldatum satt till februari 2022 men det kan såklart justeras med tiden. Tävlingsreglerna har inte släppts än.

 

Tyskland: Internval

Två månader före Eurovision 2021s avgörande, startade det tyska TV-bolaget NDR sitt sökande efter Tysklands nästa Eurovisionrepresentant. Enligt uppgifter ska det handla om en liknande intern uttagning som det varit de senaste åren då TV-bolaget nu söker personer till den publikpanel som ska vara med och rösta fram bidraget senare under 2021. Förutom publikpanelen lär också en så kallad expertjury också rekryteras för ändamålet. Urvalskriteriet för de personer som kommer att ingå i publikpanelen kommer att vara att varje person får rangordna olika musikvideos och de 100 personer som utmärkt sig bäst kommer att få ingå i den juryn.

 

 

Övriga nyheter


Succé för flera Eurovisionbidrag

Det är högst ovanligt att Eurovision-bidrag tar sig in på Billboards Global Topp 100-lista. Exempelvis när föregående vinnarlåten “Arcade” (2019) tog sig in där i år var det första gången sedan 1996 som det hände! Nu har det hänt igen och denna gång för inte mindre än tre av 2021 års låtar: Italiens “Zitti e bueno”, Frankrikes “Voilà” och Ukrainas “Shum”.

Italiens framgångssaga fortsätter också på annat håll, bland annat har vinnarlåtens framträdande setts över 40 miljoner gånger via Eurovision.tv:s YouTube-kanal.

 

Färre än 50 personer som satt i publiken i Ahoy i maj fick covid19

Lite drygt en månad efter att Eurovision 2021 hade avgjorts meddelade Fieldlab resultatet av hur många personer som hade smittats av covid19 i publiken.

Av de närmare 30 000 personer som befann sig inne i arenan Ahoy på publikplatserna vid de nio showerna var det endast 48 personer som drabbades av covid19. Det är cirka 1,6 promille av alla besökarna som var på plats eller i snitt fem besökare per tillfälle (av de maximalt 3500 personer som fick vara i arenans publikdelar samtidigt).

Publiksiffran inkluderar inte de personer som jobbade backstage i arenan. När det gäller den delen uttalade sig EBU under tävlingen att över 24 000 provtagningar för covid19 hade gjorts varav 16 var positiva (ca 0,06% av fallen). I samtliga fall hade personerna fått smittan utanför arenaområdet, dvs. det fanns ingen smittspridning inne i Ahoy Rotterdam. Detta var nog mycket tack vare det hårda hälsoprotokollet som rådde med bland annat anvisningar om att hålla social distans, god handhygien och att använda munskydd.

 

Nypremiär för #EurovisionAgain

Den populära serien #EurovisionAgain som blev aktuell ifjol under det inställda Eurovision-året är tillbaka med en andra säsong. Denna gång har arrangörerna bakom eventet lyckats säkerställa att man ska kunna sända ut tidigare avgjorda Eurovisioner var tredje lördag i månaden fram till november. I juni sändes Eurovision 1969 och därefter kommer sändningar att ske den 17:e juli, 21:a augusti, 18:e september, 16:e oktober och 20:e november.

En kvart före sändningsstart meddelas det vilket år som är aktuellt att spelas upp. Sedan sker uppspelet som om det vore en direktsändning via Eurovision.tv:s YouTube-kanal och sedan sker en omröstning i sociala medier där fansen utser sin vinnare.

Läs mer »

 

Årets Eurovision-DVD släppt

Från och med midsommarafton (25:e juni) går det att köpa Eurovision-DVD:n för 2021.

DVD:n från Rotterdam innehåller sammanlagt tre skivor med material från årets tre sändningar. Första skivan handlar om semifinalerna, den andra skivan handlar om finalen och den tredje skivan innehåller bonusmaterial som t.ex. bakom kulisserna-filmer från invigningen och vinnarpresskonferensen.

Läs mer »

 

Andorra tackar just nu nej till Eurovision-comeback

 Senast som ministaten Andorra deltog i Eurovision Song Contest var i Moskva 2009. Efter totalt 6 missade finalplatser på raken tackade landets nationella TV-bolag RTVA nej till att delta i Oslo 2010 och har konsekvent fortsatt i den riktningen år efter år.

Sensommaren 2020 dök dock vissa rykten upp om att artisten Susanne Georgi, som var landets senaste representant, hade fått muntligt godkännande att Andorra skulle göra en Eurovision-comeback 2022, men nu ser det dessvärre ut som att dessa planer grusas helt. Detta sedan ESCToday.com varit i kontakt med RTVA som ytterligare en gång säger nej till att tävla.

Det är förvisso flera månader kvar innan deltagarlistan kommer att offentliggöras så därför ska vi inte ta något beslut för givet. Exempelvis hade Tjeckien samma läge inför 2015 (då TV-bolaget CT först tackade nej på sommaren 2014 men ändrade beslutet till senhösten samma år).

 

Även Slovakien tackar nej

ESCToday.com hade även i juni fått besked från slovakiska RTVS som meddelar att de heller inte avser att göra någon comeback 2022. Anledningarna sägs åter bero på ekonomiska orsaker och dåliga tittarsiffror/lågt intresse. Slovakien deltog senast 2012 då man efter fyra försök på raken misslyckats att ta sig till final. 2022 blir det alltså tio år sedan landet senast deltog.

 

Diskussioner om möjlig comeback för Turkiet

Precis som i fallet med Slovakien har det år 2022 gått tio år sedan Turkiet senast deltog i Eurovision. Och efter år av “nej, vi kommer inte tillbaka” från TV-bolaget TRT ser det ut som att en eventuell comeback inte är helt utesluten. Under midsommarhelgen tog Eurovision.tv upp frågan i sitt flöde efter att EBU kommenterat saken, där de bland annat säger att det finns ett stort intresse för Eurovisionen i Turkiet och att EBU därför är i kontakt med TRT för att försöka få dem att komma tillbaka till tävlingen. Om det sedan lyckas eller ej får vi se när deltagarlistan är på plats senare i år/nästa år.

Turkiet hade fram till sitt avhopp efter Eurovision 2012 deltagit 34 gånger varav en av dessa ledde till seger (2003 med Sertabs “Every Way That I Can”). Landet stod också värd för den första Eurovisionen med det nya semifinalsystemet, ett system som har möjliggjort att över 40 länder kan årligen delta.

 

Eurovision Choir 2021 ställs in (eller flyttas fram)

På grund av fortsatt coronapandemi blir det ingen tredje upplaga av Eurovision Choir, i alla fall inte under 2021.

Tävlingen som senast hölls i augusti 2019 i Partille Arena i Partille utanför Göteborg skulle alltså ha fått en ny upplaga i år, men den ställs nu in eller skjuts på framtiden till dess det finns ett lämpligare tillfälle att hålla tävlingen. För ett år sedan såg det ut som att tävlingen skulle kunna hållas men så blir det alltså inte.

 


 

Kommentera