#EurovisionAgain – ESC 1969

EUROVISION AGAIN. I väntan på att nästa Eurovision-säsong drar igång är evenemanget #EurovisionAgain tillbaka där man tack vare TV-bolags arkiv ger fansen möjligheten att återuppleva tidigare avgjorda upplagor av Eurovision Song Contest. Lördagen den 19:e juni sändes den första delen som handlade om Eurovision 1969.

 

Fakta: Eurovision 1969


Decenniet 1960-talets sista Eurovision var den 14:e i ordningen och den avgjordes i Madrid i Spanien den 29:e mars 1969. Totalt var det 16 länder som deltog varav samtliga dessa hade tävlat året innan. Det enda land som inte kom till start från året innan var Österrike. Något som är mycket känt från denna omröstning var att det blev väldigt jämnt i totaltabellen, för till skillnad mot det nuvarande poängsystemet delade varje lands jury bara ut endast ett fåtal poäng till bidragen, vilket i sin tur resulterade i att poängsummorna blev låga.

Efter att sista landet ut hade röstat klart var det så pass jämnt att inte mindre än fyra bidrag hade fått dela på segern! Något sådant hade inte hänt förut och det fanns heller inga regler som sade hur man nu ska kora en vinnare. Därför fick alla fyra vinna, vilket sedermera ledde till en bojkott från vissa länder året därpå och införandet av en så kallad tie-breakregel.

Sverige representerades den här gången av Tommy Körberg med låten “Judy, min vän”, som hamnade på nionde plats av 16 tävlande. Förutom honom tävlade också Siw Malmkvist, men inte för Sverige utan för Västtyskland. Siw och Tommy hamnade på samma slutplacering.

Mer fakta om 1969 års final går att ta del i Schlagermagisterns krönika från våren 2019.

 

Startfältet

Följande länder deltog i Eurovision 1969 (med tillhörande artister och bidrag). De presenteras i startordning:

 • 01. Jugoslavien: Ivan & 4M – “Pozdrav svijetu”
 • 02. Luxemburg: Romuald – “Catherine”
 • 03. Spanien: Salomé – “Vivo cantando”
 • 04. Monaco: Jean Jacques – “Maman, Maman”
 • 05. Irland: Muriel Day & The Lindsays – “The Wages of Love”
 • 06. Italien: Iva Zanicchi – “Due grosse lacrime bianche”
 • 07. Storbritannien: Lulu – “Boom Bang-a-Bang”
 • 08. Nederländerna: Lenny Kuhr – “De troubadour”
 • 09. Sverige: Tommy Körberg – “Judy, min vän”
 • 10. Belgien: Louis Neefs – “Jennifer Jennings”
 • 11.Schweiz: Paola Del Medico – “Bonjour, Bonjour”
 • 12. Norge: Kirsti Sparboe –“Oj, oj, oj, så glad jeg skal bli”
 • 13. Västtyskland: Siw Malmkvist –“Primaballerina”
 • 14. Frankrike: Frida Boccara – “Un jour, un enfant”
 • 15. Portugal: Simone de Oliveira – “Desfolhada portuguesa”
 • 16. Finland: Jarkko & Laura –“Kuin silloin ennen”

 

PS: Sändningen fanns initialt tillgänglig på YouTube, men av rättighetsskäl finns den inte längre publicerad på Eurovision.tv:s kanal.

 

Resultat


Så här blev resultaten i #EurovisionAgain vs. riktiga finalen. Inom parentes anges röster/poäng bidragen fått.

 

#EurovisionAgain (19/6 2021)

 • 1. Spanien (8 510)

 • 2. Storbritannien (7 645)

 • 3. Nederländerna (7 480)


 • 4. Frankrike (6 674)
 • 5. Portugal (4 701)
 • 6. Italien (4 193)
 • 7.Schweiz (3 977)
 • 8. Irland (3 693)
 • 9. Sverige (3 430)
 • 10. Västtyskland (3 031)
 • 11. Monaco (3 024)
 • 12. Norge (2 676)
 • 13. Finland (2 287)
 • 14. Belgien (2 166)
 • 15. Jugoslavien (1 402)
 • 16. Luxemburg (1 089)

 

Riktiga finalen (29/3 1969)

 • 1. Frankrike (18p)

 • 1. Nederländerna (18p)

 • 1. Spanien (18p)

 • 1. Storbritannien (18p)


 • 5.Schweiz (13p)
 • 6. Monaco (11p)
 • 7. Belgien (10p)
 • 7. Irland (10p)
 • 9. Sverige (8p)
 • 9. Västtyskland (8p)
 • 11. Luxemburg (7p)
 • 12. Finland (6p)
 • 13. Italien (5p)
 • 13. Jugoslavien (5p)
 • 15. Portugal (4p)
 • 16. Norge (1p)

 

Kommentar: Det blev alltså värdnationen Spanien som vann #EurovisionAgain-omröstningen, vilket de alltså även gjorde på riktigt dock att segern den gången fick delas med tre länder. Intressant är dock att topp 4 som vann 1969 också blev topp 4 när fansen fick rösta 52 år senare. Sverige fick också samma slutplacering då som nu medan Norge slapp jumboplatsen. Den gick istället till Luxemburg.

 

Vad går #EurovisionAgain ut på?


Syftet med arrangemanget är att låta fansen få återuppleva tidigare avgjorda Eurovisioner och dela sina tankar om uppträdandena och showen i sociala medier. Efteråt genomförs en inofficiell omröstning där alla har möjlighet att rösta på sina favoritbidrag innan omröstningen avslutas och en inofficiell vinnare koras.

EBU äger inga rättigheter till de Eurovisioner som sändes före år 2004. Därför har arrangörerna fått tillfråga de TV-bolag som hade hand om respektive upplaga om att få spela upp programmen igen. Streamingen sker via Eurovision.tv:s YouTube-kanal och därefter får programmen ligga kvar men endast under en begränsad tid – med undantag för vissa upplagor.

Enligt tidigare uppgifter kommer årets säsong av #EurovisionAgain att sändas den tredje lördagen i månaden fram till november. Därefter tar projektet en paus för att inte krocka med de nationella uttagningarna och Junior Eurovision-finalen.

 


 

Kommentera