ESC-Panelen fyller 15 år

PANELEN FIRAR. Idag den 31 januari för exakt 15 år sedan grundades ESC-Panelen vilket vi såklart vill uppmärksamma lite extra. Bland annat har vi hört av oss till några tidigare skribenter för att se vad de minns som det roligaste i panelen under deras medverkan.

 

Robban har ordet

Hej alla kära läsare och besökare!

Idag firar vi en milstolpe i vår resa tillsammans. För 15 år sedan startade denna hemsida som en liten blogg, och sedan dess har den vuxit och utvecklats till denna fantastiska webbplatsen vi har idag, med otroligt bra läsarsiffror som växer år för år, vilket gläder mig enormt mycket. Det har varit en otrolig resa fylld av spännande upplevelser och innehåll, inspirerande samtal och värdefulla möten med andra medier och artister. Vi har fått möjligheten att dela våra tankar, idéer och upplevelser med er alla, och vi är så tacksamma för ert stöd och engagemang genom åren.

Det är inte bara ett 15-årsjubileum för oss, det är också en tid att reflektera över allt vi har uppnått och se fram emot vad framtiden har att erbjuda. Vi lovar att fortsätta leverera kvalitetsinnehåll och att vara en plats där ni alltid kan hitta bra information om tävlingen, vare sig det är Melodifestivalen eller andra länders uttagningar men framförallt Eurovision Song Contest.

Jag vill också ta tillfället i akt att tacka er alla, våra fantastiska läsare och besökare, för att ni har varit en del av vår resa. Utan er hade vi inte varit där vi är idag. Ni är verkligen det som gör denna hemsida speciell. Så låt oss fira detta 15-årsjubileum tillsammans och se fram emot många fler år av äventyr. Tack än en gång för att ni är en del av vår historia.

Slutligen ett stort tack till min panelkollega Hollac16, som varit en del av ESC-Panelen sedan 2014 och som numera är ansvarig för sajten. Utan honom hade vi garanterat inte överlevt alla dessa år. Han lägger ner många timmar på sajten och får allt att rulla på ett bra sätt med god planering och struktur.

Med vänliga hälsningar
Robban (Grundare för ESC-Panelen, numera vice ansvarig för sajten)

 

 

Hur startade ESC-Panelen?

Den 31 januari 2009 var dagen då ESC-Panelen såg dagens ljus. Själva projektet startade som en blogg av vår skribent Robban och två av hans närmaste vänner André och Tomas. De skapade panelen för att tillsammans under vinter- och vårsäsongen tycka till om Melodifestivalen och Eurovision 2009 samt de flesta av de övriga nationella uttagningar. Tillsammans skapades namnet “ESC-Panelen”, då namnet kändes helt klockrent, då vi ju trots allt var en liten panel som tycker till.

Premiäråret var verkligen ett speciellt år. För första gången tyckte man till “på riktigt” och fick chansen att förmedla ut sina Eurovision- & Melodifestivalkunskaper till andra likasinnade entusiaster. Robban har följt Eurovision sedan sent 90-tal och blev framförallt frälst ordentligt under 2004, då hans måttliga intresse ökade till att till slut bli ett av sina största intressen fram till idag.

Första året var hemsidan uppbyggd på en blogg. Designen var väldigt enkel, men sidan var lättläst. Bloggen skulle finnas kvar i flera år medan panelen skulle komma att ha flera olika skribenter genom åren. Antalet har varierat från tre till tio medlemmar där Robban är den enda som varit med i alla säsonger.

 

 

Tillbakablick med André

Under den första säsongen deltog André i panelen som sedan sin medverkan har arbetat inom samhällsbyggnad, fastighet och infrastrukturbranschen. Intresset att följa tävlingarna finns kvar och ett roligt minne från den tiden var att göra ESC-topplistan veckorna före Eurovision.

– Jag har kollat varje år men intresset har minskat varje år när det gäller Melodifestivalen, men bestått när det gäller ESC, säger André.

 

Hur mycket har du följt ESC-Panelens reportage och utveckling sedan du lämnade?

– Inte följt så mycket men vet att jag följer via Facebook och får uppdateringar den vägen.

 

Vilken aktivitet gillar du bäst med sajten? Vad kan vi förbättra?

– Alla länders nationella uttagningar är intressanta. Utan er hade man inte haft en aning.

 

Avslutningsvis: Vilken är din favoritlåt just nu genom tiderna från ESC och Melodifestivalen?

”Rise Like A Phoenix” med Conchita Wurst och ”Om och om igen” med Omar.

 

 

Panelen med nya uppställningar under 2010-talet

Efter den första säsongen började nya medlemmar i panelen. 2010 var det Felix och Johan som med ny design på bloggen tog panelen ytterligare ett steg i rätt riktning. Vi fortsatte att bevaka såväl Melodifestivalen som övriga nationella uttagningar under varje års första månader och specialbevakade Eurovision där vi både tyckte till inför och under tävlingsveckan. Ibland var vi på plats själva och ibland fick vi hjälp att bevaka på plats. Ett sådant exempel var 2010 under Eurovision i Oslo där Melodifestivalklubbens Fidde & Staffan tog hand om rapporteringen.

År 2011 skulle bli ett riktigt succéår för oss. Vi gjorde ytterligare en förstärkning som skulle visa sig vara oerhört lyckosam. Göteborgaren Haris, med rötter från Bosnien-Hercegovina, anslöt i början av februari 2011 till oss och förutom med bred kunskap om tävlingen bidrog han med snygga headers och design som kryddade till sajten rejält. Inför och resultat-rapporterna var både snyggare och maffigare och framförallt presentationerna av ESC-bidragen hade fått sig ett ordentligt lyft, mycket tack vare Haris. I slutet av det året fick vi även förstärkning av Erik, en glad och driven kille från södra Lappland.

Under uttagningarna bevakade vi Melodifestivalen extra mycket då vi detta år hade möjlighet att ha en reporter på plats vid samtliga deltävlingar, Andra chansen och finalen, vilket var något som Felix stod bakom. Vi bevakade såklart även Eurovision.

 

Tillbakablick med Felix

Under flera säsonger i början av 2010-talet var Felix en del av panelen och vi fick prata lite med honom om tiden som var då och vad som har hänt sedan dess. För oss berättar han att han har avslutat sina studier och jobbar idag med stadsbyggnad. Vid sidan av arbetet reser han jorden runt, som är en sann passion. Han brinner fortfarande för att följa tävlingen både på nationell och internationell nivå.

– Håller fortsatt koll på en rad länders uttagningar om än inte i samma utsträckning som under min tid i panelen, säger han.

 

Hur mycket har du följt våra reportage och utveckling sedan du lämnade?

– Jag följer panelen vis sociala-medier och tycker det är särkilt kul med intervjuer av artisterna.

Ett minne från förr som han delar med sig av var poängsättningen av bidragen inför Eurovision.

 

Vilken aktivitet gillar du bäst med sajten? Vad kan vi förbättra?

– Jag har svårt att komma på vad som skulle kunna bli bättre, ni får omvärldsbevaka övriga sajter i jakt på inspiration.

 

Avslutningsvis: Vilken är din favoritlåt just nu genom tiderna från ESC och Melodifestivalen?

”Euphoria” könns kanske klyschigt men det är verkligen den överlägset bästa låten i båda tävlingarna enligt mig.

 

Halvfart under några år

Vi ska ärligt säga att vi hade några säsonger där vi förvisso följde tävlingen, både uttagningar och Eurovision, men där motivationen inte var helt på topp. När Eurovision var på besök i Malmö 2013 var Robban där och bevakade allt, något som var ett mycket roligt minne.

– Ett av mina absolut bästa händelser i mitt liv faktiskt. Hade en underbar vecka i Malmö, men hann dessvärre inte liveblogga så mycket som jag hade hoppats på. En liverapportering som jag är nöjd med är från invigningsfesten med red carpet-show. Där lyckades jag få till några bra bilder åtminstone.

Efter Eurovision i Malmö var slut tog vi nämligen en paus, som varade under resterande månader av år 2013. I januari året därpå startade vi upp igen då Hollac16 från Stockholm och Jim från Gävle anslöt. Första säsongen efter vi var tillbaka fokuserade enbart på Melodifestivalen och Eurovision. En rolig sak under den här tiden var att vi under Andra chansen i Lidköping blev inbjudna till en bloggresa till staden som Felix följde med på och rapporterade senaste nytt hela veckan.

Efter Eurovision fortsatte vi att skriva nyheter och hitta på nya panelprojekt. Ett sådant var våra egna Second Chance-projekt som har återkommit år efter år sedan dess men även ett duellprojekt där vi jämför bidragen i den senaste avgjorda Eurovisionen mot den föregående upplagan. Andra projekt som gjorts vid bara enskilda tillfällen är när vi hyllade utröstade semifinalister, valde ut en favoritlåt per slutplacering i Melodifestivalen och EM-spelet. Andra återkommande projekt är vår julkalender som presenterar nästa års värdland, Retrovision och serien De tillbakadragna ESC-bidragen.

 

Från blogg till hemsida

Säsong 2015 kan beskrivas som ett riktigt intressant år för oss, för under året som gick gjorde vi en stor förändring i att sluta blogga och bygga upp en ny hemsida för projektet. Dessutom rekryterade vi tre nya skribenter och gick därmed från att vara en kvartett till en septett (sju panelmedlemmar). I början av det året fick vi förstärkning av finlandssvenske Alexander (som då hade sin blogg Älska Eurovision) följt av Schlagermagistern, eller Adrian som han heter på riktigt, som flyttade över till oss under våren, och i oktober tillkom panelens första kvinnliga skribent Linn (som även har den privata bloggen Linns blogg). Alexander och Linn var med hos oss fram till sommaren 2017 medan Adrian är kvar och som återkommande skriver krönikor och gör analyser med noggrann utvald statistik inför såväl Melodifestivalen som Eurovision. Han har även gjort intervjuer med artisten som ska tävla och varit ackrediterad press på några deltävlingar i Melodifestivalen.

Under sommaren 2015 byggde vi upp hemsidan och den lanserades i augusti månad. Därefter har den till och från byggts om för att anpassas till ny tteknik. Vi har valt att flytta en del av vårt äldsta material (mellan 2009 och 2015) till en arkivsida men allt annat finns bevarat här på huvudsajten.

 

Tillbakablick med Alexander

Mellan 2015 och 2017 var Alexander  som bor i Finland, en del av panelen. När han skrev (och även poddade för oss) gick han i gymnasiet och hade då en egen blogg kring Eurovisionen och nationella uttagningar, och senare utvecklat den bloggen till en egen podcast.

– Efter ett par år av poddande hörde Robban av sig till mig, och undrade om jag ville ansluta mig till panelen, vilket jag gladeligen gjorde!, berättar han.

När gymnasiet var över gjorde Alexander lumpen och blev då tvungen att sluta hos oss. Han har sedan dess tagit upp studier i journalistik och kommunikation vid Helsingfors universitet, och är strax färdig politices magister i journalistik.

– I och med studierna fick jag in foten på Yle, Finlands public serivce-bolag, alltså den finska motsvarigheten till SVT och SR. I dag jobbar jag som nyhetsredaktör på Svenska Yle, och gör inslag och läser nyheter i radio och tv. Dessutom gör jag en hel del bevakning av Eurovisionen, Tävlingen för ny musik UMK och Melodifestivalen i och med mitt jobb, fortsätter han.

 

Har du fortsatt följa ESC och Melodifestivalen sen du lämnade och i så fall hur omfattande?

– Jodå, ESC och allt som därtill hör har alltid varit, och kommer säkert vara en stor del av mitt liv. Som tidigare konstaterat så får jag nu för tiden dessutom betalt för att göra det, jag får lön för att vara en eurovisionsnörd, med andra ord! Tävlingen för ny musik UMK har jag bevakat på plats redan fler år, och ser otroligt mycket fram emot att åka till Tammerfors om ett par veckor (i skrivande stund) och se hur tävlingen ser ut då den blir en show som fyller en hel arena i eurovisionsstorlek. Eurovisionen och Melodifestivalen har jag likaså fått bevaka, om än från Finland, men i stor utsträckning, och är otroligt glad över att på arbetstid få sitta och följa med såväl repetitioner som sändningar och rapportera om det för radio, tv och webb. Så, det korta svaret på frågan är: JA, och mycket omfattande!

 

Hur mycket har du följt ESC-Panelens reportage och utveckling sedan du lämnade?

– Jag brukar titta in på ESC-Panelens sida med jämna mellanrum, och blir alltid lika glad över att se hur bra panelen ser ut att må fortfarande. Dessutom är det alltid roligt att se hur andra plattformar rapporterar om tävlingen och uttagningar, det är hälsosamt att inom media också lyfta blicken från sin egen rapportering, och bekanta sig med hur andra gör sitt jobb. Det är det enda sättet man kan bli ännu vassare i sin egen rapportering och bevakning.

 

Vilken aktivitet gillar du bäst med sajten? Vad kan vi förbättra?

– Jag tycker det är roligt att se hur aktiv panelen är, och hur mycket tid ni sätter ner på att upprätthålla sajten, för det är något man inte ska ta för givet. Fint att se att ni varje år rapporterar omfattande om alla nationella uttagningar, och håller fansen på kartan! Vad kan ni förbättra? Hmmm… Det är en svår fråga att svara på som en utomstående. Men, ett tips jag kunde ge är att satsa på den publik ni ännu inte når. Ut på sociala medier i större utsträckning, på det sättet kan ni lyckas fånga in folk som från tidigare inte hört om er! Den publik ni redan har är nöjd med ert utbud, men tror absolut att det finns folk som inte hört om er, och som ni kan hitta på andra ställen är er egna sajt.

 

Vilket moment gillade du bäst att göra på sajten?

– På den här frågan måste jag svara hela panelarbetet. Jag tyckte om konceptet! Att jag hade ett skäl och en orsak att verkligen grundligt bekanta mig med alla låtar på förhand, och att följa med nationella uttagningar i en större utsträckning än jag säkert annars skulle ha gjort. ESC-panelen gav mig ramar, som säkert har styrt mig och lett mig in på det intresse jag har i dag, som i sin tur kan ses som något slag av grund för det jobb jag gör nu.

 

Avslutningsvis: Vilken är din favoritlåt just nu genom tiderna från ESC och Melodifestivalen?

– Det här är alltid en lika svår fråga att svara på, trots att man får den gång på gång. Men JUST nu, då vår finska uttagning närmar sig, så måste jag säkert dra hemåt och svara Käärijäs ”Cha Cha Cha” från ifjol (trots att det svaret kanske inte väcker alltför varma reaktioner för er svenskar, sorry not sorry!). Med förklaringen att den låten gjorde hela förra våren så magisk i Finland. Aldrig tidigare har jag varit med om att hela huvudstaden Helsingfors kläddes i grönt (eller vilken färg som helst), och inte bara befolkningen. Var och varannan staty fick mitt i allt gröna ärmar, och finländarna fick tillbaka sitt ESC-hopp! Låten lyckades på sätt och vis föra samman hela det folket, under en tid som ju är ganska tung och mörk, med krig i världen och allt starkare tudelning i samhället. Eurovisionsveckan på Yle i Helsingfors var otrolig, vi satt alla klädda i grönt på jobbet, följde med hur Käärijä bara växte och växte, och aldrig någonsin har nervositeten varit så påtaglig (och besvikelsen likaså…) som under poängutdelningen i maj. Cha Cha Cha, och grattis, ESC-panelen!

 

Förändringar i arbetet

Förutom att bygga upp hemsidan och bli mer synliga i sociala medier har vi också förändrat vårt arbetssätt. Exempel på det är när vi 2016 utökade vår betygsskala från 0, 1, 2  3, 4 och 5 till att lägga till halvpoäng mellan 1 och 4 poäng. Vi har även förändrat oss i hur vi gör topplistor inför Eurovision. Tidigare körde vi varje eller varannan vecka från det att låtarna var uttagna fram till Eurovision. Sedan några säsonger gör vi istället två topplistor var – en när alla låtar har valts ut och en precis före Eurovision.

Sedan 2016 har vi också bevakat Melodifestivalen på plats. De första tre åren var vi bara med på presskonferensen där artisterna presenterades och sedan 2019 har vi de år som det har varit möjligt också ansökt om att vara på plats på deltävlingar och finaler. Det här var också något vi gjorde 2010 och 2011.

Vi vill även nämna att vi har ett bra samarbete med Eurovision Radio International som rapporterat åt oss i olika sammanhang. Exempel på det var 2020 när vi körde vår gemensamma Inofficiella Eurovision då den riktiga tävlingen blev inställd till följd av coronaviruspandemin.

 

Fler medlemmar har tillkommit

Panelen har också fått fler medlemmar genom åren likväl att andra har valt att sluta efter en tid. Efter att tre medlemmar slutade under 2017 skulle vi hyfsat snart efter få förstärkning av Lukas och Markus och några säsonger senare av systrarna Katja och Tanja. I januari 2022 gick även Gabriel med och i december förra året fick vi förstärkning av Jessica som blir vår tionde medlem.

En tidigare panelmedlem som var med (mellan slutet av 2011 och början av 2018) är Erik som idag arbetar som komiker och på bank. Men intresset för tävlingen är fortsatt stort.

– Ja!! Kan inte slita mig från detta fantastiska spektakel.

 

Hur mycket har du följt våra reportage och utveckling sedan du lämnade?

– Jag är inne och kikar regelbundet. Bästa sidan om man vill bli uppdaterad på vad som händer i ESC-världen.

 

Vilken aktivitet gillar du bäst med sajten? Vad kan vi förbättra?

– Gillar tydligheten på sajten och har svårt att hitta saker som ska förbättras.

 

Vilket moment gillade du bäst att göra på sajten?

– Tyckte mycket om projektet 32:an (eller vad nu hette) då vi bedömde alla låtar i Melodifestivalens historia och började med alla som kommit på 32:a plats.

 

Avslutningsvis: Vilken är din favoritlåt just nu genom tiderna från ESC och Melodifestivalen?

– Oj svårt att välja en men just nu lyssnar jag mycket på ”Kom och dela din hemlighet” med Tina Röklander från Melodifestivalen 1994.

 

ESC-Panelens framtid

Idag fyller panelen 15 år och som du kan förstå har det varit 15 givande år. Det här är dock bara början. Tro inte att vi slutar nu! Det här är ett mycket stort intresse som vi alla delar, även om vi allt som oftast har skilda musiksmak. Men det är också det som gör det här så roligt.

Med det sagt vill vi slutligen passa på att tacka er läsare för att ni väljer att följa oss och kommentera och tycka till. Vi märker av att fler följer oss vilket är roligt och självklart vill vi nå ut till än fler. Dela gärna vårt innehåll till andra som ni tror kan vara intresserade. Ju fler som vill roa sig i Eurovision-bubblan desto bättre är det. Här finns det inga rätt eller fel i musiksmak.

 

Skål och tack!

/ESC-Panelens skribenter

 


 

Kommentera