Eurovision 2021: Mer information om biljettförsäljningen

EUROVISION 2021. Sedan snart två veckor har det varit känt att den nederländska produktionen kan komma att tillåta publik under genrepen och direktsändningarna inne i Ahoy Rotterdam i maj, däremot handlar det om betydligt färre personer än vad det annars brukar vara. Mer information i ämnet har nu dykt upp.

 

Vad har hänt?

Det är en av tävlingen exekutiva producenter, Sietse Bakker, som till den nederländska tidningen RTL Niews har uttalat sig om att andelen biljetter som kommer att gå till försäljning är 40 procent mindre jämfört med hur försäljningen såg ut inför fjolåret. Dessutom är det bara personer som köpte biljetter till 2020 års Eurovision som kommer att ha möjlighet att köpa nya biljetter.

Samtidigt är det inte officiellt än om alla i publiken som uppfyller detta krav kommer att ha möjlighet att resa in i Nederländerna. För närvarande finns nämligen en hel del reserestriktioner, främst för medborgare i länder utanför EU, som kan ställa till det. Hur produktionen ska lösa eventuella sådana frågor återstår att se! Det är heller inte sagt när en ny biljettförsäljning kan äga rum.

 

Inga andra fester

Sietse Bakker har i samma intervju uttalat sig om att årets Eurovision inte kommer att bli lika mycket party-på-stan som en Eurovision brukar vara. Det innebär att det inte kommer att bli några officiella partyställen som EuroClub utan det får vara på paus ett år till. Det är också oklart om eller hur årets invigningsfest kommer att kunna genomföras. Vi återkommer med svar så snart vi har fått besked.

 

Fakta: Så ser tävlingsschemat ut


Eurovision 2021 kommer att avgöras den 18:e, 20:e och 22:a maj. Varje program har förutom direktsändning ett flertal genrep, och så här ser schemat ut:

 

– 17 maj: SEMI 1 – jurygenrep

– 18 maj: SEMI 1 – matinégenrep

– 18 maj: SEMI 1 – direktsändning!

Sverige tävlar i denna semifinal och får därför vara med och rösta.

 

– 19 maj: SEMI 2 – jurygenrep

– 20 maj: SEMI 2 – matinégenrep

– 20 maj: SEMI 2 – direktsändning!

Sverige tävlar inte i denna semifinal och därför får Sverige inte vara med och rösta.

 

– 21 maj: FINAL – jurygenrep

– 22 maj: FINAL – matinégenrep

– 22 maj: FINAL – direktsändning!

Sverige får – oavsett kvalificering eller ej – vara med och rösta i finalen.

 

Förklaringar

Jurygenrep

Ett jurygenrep genomförs som en vanlig direktsändning men inget går ut i TV-rutan. Istället testas sändning och teknik och av det skälet är alla resultat som meddelas i juryshowen bara på låtsas. I semifinalerna lottar produktionen fram tio “vinnare” till final och i finalen koras en fejkvinnare. Allt detta testas enbart för att se till så att inget havererar till direktsändningarna.

Även om alla resultat är på låtsas är det ändå vissa moment som genomförs på riktigt. Exempelvis uppträder alla akter som planerat och under juryshowerna sätter också de riktiga jurygrupperna sina poäng. Dessa hålls dock hemliga och det är först till direktsändningen dagen därpå som juryns poäng läggs samman med tittarpoängen. I och med att juryerna röstar redan kvällen före avgörande gäller det att artisterna levererar som om det vore en direktsändning.

 

Matinégenrep

Ett matinégenrep är likvärdigt jurygenrepet vilket även här innebär att inget sänds ut i TV, all teknik testas och bara en/flera fejkvinnare ropas upp som vinnare. Till skillnad från jurygenrepen är det ingen som röstar i matinégenrepen, vilket i sin tur gör att de tävlande artisterna kan ta det relativt lugnt på scenen. De kan använda matinégenrepet som en sista test inför direktsändningen timmarna senare.

 

Direktsändning

Under direktsändningarna går allt som händer i respektive program ut på riktigt i TV-rutan och är därför på riktigt eller “live”. I direktsändningarna sker också riktig tittaromröstning, vilka är poäng som sedan läggs samman med juryernas poäng. När semifinalerna avgörs är det tio länder per program som tar sig till final, medan i finalen röstas en slutgiltig vinnare fram.

 


 

Kommentera