Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

 

Eurovision 2021: Den andra semifinalen är avgjord

Publicerad: | Skribent: ESC-Panelen

Publicerad


EUROVISION 2021 – SEMI 2 (RESULTAT). Nu har den andra semifinalen i 2021 års Eurovision fått sitt avgörande och därmed är finalstartfältet komplett. Här presenterar vi vilka som gick vidare respektive åkte ut.

 

Resultatet


Eftersom de exakta slutplaceringarna och poängsummorna ännu inte har offentliggjorts har vi valt att lista länderna i alfabetisk ordning.

 

Till final gick:

 • Albanien
 • Bulgarien
 • finland_smallFinland
 • Grekland
 • iceland_smallIsland
 • Moldavien
 • portugal_smallPortugal
 • San Marino
 • switzerland_smallSchweiz
 • serbia_smallSerbien

Länderna som åkte ut var:

 • denmark_smallDanmark
 • estonia_smallEstland
 • Georgien
 • latvia_smallLettland
 • poland_bigPolen
 • Tjeckien
 • austria_smallÖsterrike

 

Kommentera gärna här nedan vad du tycker om resultatet!

 

Mer fakta om programmet

Vad hände i semifinal 2?

Den andra semifinalen avgjordes torsdagen den 20:e maj där 17 länder tävlade om tio finalplatser. Resultatet avgjordes å ena sidan av nationell juryröstning och å andra sidan av tittarröstning i de 17 tävlingsländerna samt i direktkvalificerade Frankrike, Spanien och Storbritannien (som var med och extraröstade). Efter att juryernas och tittarnas poäng hade adderats var det de tio länderna som fick högst totalpoäng som gick vidare till finalen medan resterande sju länder åkte ut.

Exakt hur poäng- och placeringsfördelningen blev avslöjas först efter finalens avgörande och detta för att inte påverka den omröstningen. Därför ropades alla tio finalisterna upp utan inbördes ordning.

 

Vad väntar härnäst?

Nu väntar en presskonferens med den andra semifinalens tio vinnare där artisterna ska få lotta sina starthalvor till lördagens final. Därefter tar producenterna vid och sätter startordningen, vilken väntas bli officiell under natten mot fredagen (21:a maj).

Till skillnad från artisterna som gick vidare i tisdagens semifinal blir det inte så lång vila. Detta då samtliga 26 finalister ska repetera öppningsnumret under fredagsförmiddagen och samma eftermiddag sker ett första finalgenrep. Till fredagskvällen blir det sedan dags för det viktiga jurygenrepet där de 39 länderna är med och rangordnar sina favoritbidrag och därmed fördelar ut sina poäng. Ett dygn senare TV-sänds hela finalen som då får sitt avgörande med hjälp av juryernas och tittarnas hjälp.

 


Kommentera

 
 

 
 
 

  Tillbaka till toppen
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2023

Melodifestivalen 2023

Nationella uttagningar

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum med nio personer som tycker till om allt som rör Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Vi är en fristående grupp från Melodifestivalens respektive Eurovisions redaktioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen