Eurovision 2021: Minianalys efter den första semifinalen

EUROVISION 2021 – ANALYS. Igår kväll (läs: tisdag 18:e maj) avgjordes den första semifinalen i Eurovision 2021 där tio lyckliga vinnare, däribland Sveriges Tusse, tog plats i lördagens final. Inför väntan på att den andra semifinalen ska avgöras kommer här en liten analys om intrycken från gårdagen.

 

Vilka gick vidare?

Till en början ska vi kika på vilka 10 länder som röstades vidare (de listas i bokstavsordning):

 • azerbaijan_smallAzerbajdzjan
 • belgium_smallBelgien
 • cyprus_smallCypern
 • Israel
 • lithuania_smallLitauen
 • malta_smallMalta
 • norway_smallNorge
 • Ryssland
 • sweden_smallSverige
 • Ukraina

 

Kommentarer om resultatet

Som vanligt blir det alltid i Eurovisionsammanhang både några som ses som de säkra finalisterna och några bidrag som man från början inte alls tror kommer klara sig men som gör det i alla fall. För att göra det tydligare tar vi länderna en och en i en analys.

 

Så gick det för Sverige

Vi börjar med Sverige där Tusse tog en självklar finalplats i årets Eurovision. Sånginsatsen och hela numret var mer än perfekt och nu kommer han och Sveriges delegation att få ett par dagars ledighet för att finslipa numret ytterligare. Exakt hur långt det sedan tar sig i finalen kan vi inte veta nu, men vi hoppas såklart på det bästa för Tusse. Heja Sverige!

PS: Vid lottningen som hölls efter semifinalen fick Sverige den andra starthalvan. Exakt vilket startnummer det blir (mellan 14 och 26, dock ej 23) avgör produktionen natten mot fredag (21:a maj). I samma halva hamnade flera andra förhandsfavoriter från semifinal 1 men tack och lov blev det ändå en bra fördelning av akterna.

Övriga länder som tävlade i den första semifinalen

Australien har under sin hittills ganska korta Eurovisionresa haft stora framgångar och fått finalplatser varenda gång. Men i år har landet under stort sett hela våren haft oddsen emot sig och det visade sig nu också stämma när jurygrupperna och tittarna sagt sitt. Därmed är det den första Eurovisionfinalen sedan 2015 som inte kommer att ha något australiensiskt deltagande på scenen.

Efendi från Azerbajdzjan har svajat mycket på oddsen, ena dagen upp och andra dagen ner. Men nu när det var avgörande visade hon vart skåpet ska stå med sin ”Mata Hari” och är klar för final. Det sparades heller inget på scenen när det kommer till pyroteknik i numret.

Belgien har precis som Azerbajdzjan svajat sig på oddsen, men timmarna före direktsändningen åkte de upp på tionde plats på spelbolagens gissade finalister. En bedömning som visade sig korrekt då Hooverphonic nu är i final! Både låten och numret är tidlöst och det var kanske därför det funkade så bra? Hos oss var det dock bara en som trodde på ett belgiskt finalavancemang så tji fick vi andra som inte hade med Hooverphonic på våra listor!

Cyperns Elena Tsagrinou har varit en av oddsens storfavoriter och särskilt när repetitionerna startade har Cypern rangordnats högre och högre upp på listorna. Självklart tog sig Elena och hela numret vidare till lördagens final där det nog inte är omöjligt att hon tävlar om segern.

Lesley Roy som tävlade för Irland i år valde att inte använda LED-väggen utan byggde upp sitt eget drömlandskap på scenen. Men nu tar drömmen slut då Irland än en gång röstades ut från sin semifinal. Det har talats om det scenariot på oddsen och nu blev det alltså verklighet.

Israel representeras av Eden Alene som i sitt framträdande har försökt att slå världsrekord i höga sluttoner. I vilket fall som helst har det räckt till en finalplats för Israel och därmed får Eden möjlighet att göra om samma sak på lördag. Däremot såg det enligt oddsen ut som att Israel skulle missa finalplatsen men det blev inte fallet.

Kroatiens Albina gjorde ett snyggt och felfritt klubbframträdande på scenen, men kanske tittade för många på Cyperns ”El Diablo” och glömde att rösta? För nu är Kroatien utslagna från tävlingen och därmed får de vänta ytterligare ett år på att försöka nå finalen – som de inte har varit i sedan 2017!

The Roop från Litauen var stora förhandsfavoriter ifjol och de har lyckats behålla det favoritskapet även i år, även om de under repetitionerna har tappat viss mark i oddsen. Men det räckte klart och tydligt till en av de tio finalplatserna från semi 1. Det är inte alla år som Litauen har varit i snacket om att kunna ta hem Eurovision och är det i år det ska hända?

På tal om förhandsfavorit har vi också Destiny från Malta som med sitt girlpowerframträdande i ”Je Me Casse” nu har tagit Malta ett steg närmare den så länge eftertraktade segern i årets Eurovision. Nu återstår bara finalen för att se om det håller hela vägen och om Eurovision 2022 ska få hållas under Eurovision Weekend i Valetta eller ej. Låten var faktiskt inskickad till svenska Melodifestivalen med Dinah Nah som demosångerska men nu kan låten vara på väg att vinna hela tävlingen för Malta!

Nordmakedoniens Vasil har sedan länge legat på jumboplatsen i oddsen för semifinal 1. Om det sedan blev jumboplatsen eller ej återstår att se, först natten mot söndag lär vi få sanningen. Hursomhelst fick spelbolagen rätt i att han inte skulle gå vidare till final.

Den norska stjärnan TIX som representerar Norge med sin låt ”Fallen Angel” var en av de förhandstippade låtarna att ta sig till final och så blev även fallet. TIX visade även på stort mod när han för ett ögonblick tog av sig sina solglasögon som han alltid bär på scenen och i intervjusammanhang. TIX har Tourettes syndrom med ofrivilliga ryckningar och därför bär han alltid solglasögon och nu fick vi se en glimt av honom på riktigt inklusive änglar och demoner, rök och kedjor.

Rumäniens Roxen har haft svårigheter på scenen under repetitionerna och under måndagens viktiga jurygenrep fick hon ta om låten en ytterligare gång p.g.a. tekniska problem. Röstmässigt svajade det en del även under tisdagens direktsändning och nu är Rumänien utröstad igen från Eurovision. Därmed kan vi konstatera att det nu är tredje Eurovisionåret i följd (om vi räknar bort inställda Eurovision 2020) som Rumänien missar finalplatsen i Eurovision!

Rysslands artist Manizha har fått bättre odds ju längre tävlingen har pågått och det visar sig att stödet också finns där ute på riktigt. Annars brukar ju Ryssland ta sig till final och så blev även fallet i år. Nu får vi får se hur långt det räcker för Manizha i finalen. Ifjol var Ryssland storfavorit och många tippade seger. Kan det bli Moskva 2022?

Slovenien skickade i år Ana Soklič med balladen ”Amen” som dessvärre inte har haft det bästa stödet i oddsen. Och mycket riktigt blev det inget halleluja för Slovenien som i år får följa finalen från läktaren. På torsdag får vi se om årets andra ”Amen”, som framförs av Vincent Bueno för Österrike, får bättre lycka att kvala sig till final.

Avslutningsvis har vi Go_A från Ukraina som bjöd på ett väldigt spektakulärt framträdande med ett slags vinterlandskap mitt i Rotterdam. Och den visionen hjälpte absolut, för nu är Ukraina ännu en gång i final. Ukraina kan nu stoltsera sig i att vara det enda land som aldrig har missat att kvalificera sig till Eurovisionfinaler!

 

Slutsatser

Vad kan vi då säga om detta? Vi har delat upp det i två olika kategorier: De säkra finalisterna och skrällarna.

 

De säkra finalisterna

Azerbajdzjan

Cypern

Litauen

Malta

Norge

Ryssland

Sverige

Ukraina

Skrällarna

Belgien

Israel

 

Till sist…

Inför sändningen gissade vi vilka bidrag skulle gå till final samt gjorde personliga topplistor. Nedan är sammanställningar över dels hur många rätt var och en fick i sin tippning samt hur många favoriter som är kvar efter programmet.

 

Tippningen

Notera att länderna listas i bokstavsordning. Fetmarkerade länder tog sig till final (i verkliga resultatet).


 

 • azerbaijan_smallAzerbajdzjan
 • cyprus_smallCypern
 • ireland_smallIrland
 • Kroatien
 • lithuania_smallLitauen
 • malta_smallMalta
 • romania_smallRumänien
 • Ryssland
 • sweden_smallSverige
 • Ukraina
 • Antal rätt: 7 av 10

 

 • azerbaijan_smallAzerbajdzjan
 • cyprus_smallCypern
 • Kroatien
 • lithuania_smallLitauen
 • malta_smallMalta
 • norway_smallNorge
 • romania_smallRumänien
 • Ryssland
 • sweden_smallSverige
 • Ukraina
 • Antal rätt: 8 av 10

 

 • azerbaijan_smallAzerbajdzjan
 • cyprus_smallCypern
 • Kroatien
 • lithuania_smallLitauen
 • malta_smallMalta
 • Nordmakedonien
 • norway_smallNorge
 • Ryssland
 • sweden_smallSverige
 • Ukraina
 • Antal rätt: 8 av 10

 

 • azerbaijan_smallAzerbajdzjan
 • cyprus_smallCypern
 • Kroatien
 • lithuania_smallLitauen
 • malta_smallMalta
 • norway_smallNorge
 • romania_smallRumänien
 • Ryssland
 • sweden_smallSverige
 • Ukraina
 • Antal rätt: 8 av 10


 

 • azerbaijan_smallAzerbajdzjan
 • cyprus_smallCypern
 • Kroatien
 • lithuania_smallLitauen
 • malta_smallMalta
 • norway_smallNorge
 • romania_smallRumänien
 • Ryssland
 • sweden_smallSverige
 • Ukraina
 • Antal rätt: 8 av 10

 

 • azerbaijan_smallAzerbajdzjan
 • belgium_smallBelgien
 • cyprus_smallCypern
 • Israel
 • lithuania_smallLitauen
 • malta_smallMalta
 • norway_smallNorge
 • Ryssland
 • sweden_smallSverige
 • Ukraina
 • Antal rätt: 10 av 10

 

 • azerbaijan_smallAzerbajdzjan
 • cyprus_smallCypern
 • Israel
 • Kroatien
 • lithuania_smallLitauen
 • malta_smallMalta
 • norway_smallNorge
 • Ryssland
 • sweden_smallSverige
 • Ukraina
 • Antal rätt: 9 av 10

 

 • azerbaijan_smallAzerbajdzjan
 • cyprus_smallCypern
 • Israel
 • Kroatien
 • lithuania_smallLitauen
 • malta_smallMalta
 • norway_smallNorge
 • romania_smallRumänien
 • sweden_smallSverige
 • Ukraina
 • Antal rätt: 8 av 10

 

Kommentar: Överlag var vi väldigt bra på att gissa finalisterna i denna semifinal, inte minst Markus som fick alla rätt! Markus var också den ende av oss som gissade att Belgien skulle ta finalplats medan många av oss andra hade tippat exempelvis Kroatien, Rumänien, Nordmakedonien och Irland till final.

 

 

Topplistan

Här listas länderna i favoritordning. Fetmarkerade länder tog sig till final (i verkliga resultatet).


 

 1. cyprus_smallCypern
 2. malta_smallMalta
 3. lithuania_smallLitauen
 4. sweden_smallSverige
 5. azerbaijan_smallAzerbajdzjan
 6. Ukraina
 7. Kroatien
 8. Israel
 9. belgium_smallBelgien
 10. ireland_smallIrland
 • Antal favoriter kvar: 8 av 10

 

 1. norway_smallNorge
 2. Ukraina
 3. Kroatien
 4. sweden_smallSverige
 5. azerbaijan_smallAzerbajdzjan
 6. australia_smallAustralien
 7. Ryssland
 8. cyprus_smallCypern
 9. lithuania_smallLitauen
 10. romania_smallRumänien
 • Antal favoriter kvar: 7 av 10

 

 1. Slovenien
 2. sweden_smallSverige
 3. Kroatien
 4. azerbaijan_smallAzerbajdzjan
 5. ireland_smallIrland
 6. Ukraina
 7. lithuania_smallLitauen
 8. Nordmakedonien
 9. Israel
 10. romania_smallRumänien
 • Antal favoriter kvar: 5 av 10

 

 1. lithuania_smallLitauen
 2. cyprus_smallCypern
 3. Israel
 4. sweden_smallSverige
 5. malta_smallMalta
 6. Kroatien
 7. Ukraina
 8. australia_smallAustralien
 9. norway_smallNorge
 10. azerbaijan_smallAzerbajdzjan
 • Antal favoriter kvar: 8 av 10


 

 1. belgium_smallBelgien
 2. Ukraina
 3. ireland_smallIrland
 4. Slovenien
 5. Nordmakedonien
 6. Kroatien
 7. romania_smallRumänien
 8. sweden_smallSverige
 9. lithuania_smallLitauen
 10. norway_smallNorge
 • Antal favoriter kvar: 5 av 10

 

 1. sweden_smallSverige
 2. Ukraina
 3. australia_smallAustralien
 4. ireland_smallIrland
 5. malta_smallMalta
 6. romania_smallRumänien
 7. belgium_smallBelgien
 8. azerbaijan_smallAzerbajdzjan
 9. Israel
 10. Ryssland
 • Antal favoriter kvar: 7 av 10

 

 1. cyprus_smallCypern
 2. azerbaijan_smallAzerbajdzjan
 3. norway_smallNorge
 4. lithuania_smallLitauen
 5. sweden_smallSverige
 6. Kroatien
 7. ireland_smallIrland
 8. Slovenien
 9. malta_smallMalta
 10. Ryssland
 • Antal favoriter kvar: 7 av 10

 

 1. lithuania_smallLitauen
 2. sweden_smallSverige
 3. Ukraina
 4. malta_smallMalta
 5. Slovenien
 6. Israel
 7. cyprus_smallCypern
 8. azerbaijan_smallAzerbajdzjan
 9. romania_smallRumänien
 10. ireland_smallIrland
 • Antal favoriter kvar: 7 av 10

 


Så här tycker alltså vi, nu är vi nyfikna på vad du tycker. Kommentera gärna!

 


 

Kommentera