Sammanfattade Eurovision-nyheter, januari 2021

Foto & copyright: smarko/Pixabay.com

NYHETSSAMMANFATTNING. Då har ännu en Eurovision-månad passerat och det har blivit dags att sammanfatta nyhetsläget. Så här såg nyhetsläget ut i januari 2021.

Här nedan sammanfattar vi nyheterna i olika sektioner, t.ex. hur det ser ut med Eurovision i helhet, uttagningar som än så länge är planerade att genomföras, aktuella antagningar och övriga nyheter som hänt under månaden.

 

Melodifestivalen 2021


MELODIFESTIVALEN 2021. Det börjar närma sig premiär i årets Melodifestival och därför har mycket hänt i Melodifestival-bubblan den här månaden.

 

Deltävlingsfördelning och startordningen

I samband med att SVT presenterade de 28 artisterna och tävlingsbidragen till Melodifestivalen 2021 den 1:a2:a och 3:e december ifjol offentliggjordes inte fördelningen till de fyra deltävlingarna. Det var först tre veckor före premiärstarten som den tillsammans med startordningen presenterades, vilket skedde i en direktsändning på Melodifestivalens Instagramkonto på morgonen den 13:e januari.

 

Christer Björkman huvudprogramledare

I början av januari offentliggjorde SVT att den numera avgående producenten Christer Björkman kommer att avsluta sin Melodifestivalkarriär med att vara programledare för samtliga sändningar i årets tävling. Men han gör inte jobbet själv, utan i varje program får han med sig en eller flera kollegor från musik- och underhållningsbranschen:

– Lena Philipsson (DF1)

– Oscar Zia & Anis Don Demina (DF2)

– Jason “Timbaktu” Diakité (DF3)

– Per Andersson & Pernilla Wahlgren (DF4)

– Shirley Clamp (AC)

– Shima Niavarani & Måns Zelmerlöw (finalen)

 

Tävlingsupplägget

Melodifestivalen 2021 kommer att avgöras på samma sätt som det varit de senaste åren, något som SVT gick ut med i slutet av januari.

Inledningsvis hålls de fyra deltävlingarna där publiken i varje program röstar vidare två bidrag (per program) till finalen och ytterligare två bidrag (per program) till Andra chansen. Tittarna fördelas in i åtta röstningsgrupper som röstar via Melloappen och telefonröstningen i två rundor. Först är det sju bidrag som sedan blir fem som sedan blir finalister & AC-tävlande.

Andra chansen får även i år fyra dueller där en trea ställs mot en fyra i varje duell. Röstningsgrupperna röstar sedan och varje sådan ger 1 poäng till sin favorit. Vinnaren blir den som fått antingen fem eller mer än fem poäng, eller den som fått flest röster (om det blir oavgjord match). Eftersom det är fyra dueller blir det fyra vinnare från Andra chansen till finalen.

Själva finalen avgörs till lika delar tittar- som juryröstning. Jurygrupperna är även i år åtta till antalet och representerar länder som tävlar i Eurovision 2021. Varje jury- och röstningsgrupp delar ut poängen 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 10 och 12 poäng och vinnaren är låten som fått högst totalpoäng när alla parter har delat ut sina poäng. Det är också den låt som får representera Sverige i Eurovision 2021.

 

Bilder på scenen

På grund av kommer sändningarna denna gång enbart hållas i en och samma arena istället för att vara på turné. Enda värdstaden för året blir Stockholm. Ingen publik kommer att tillåtas att vara på plats i arenan vid sändning. Däremot kommer sändningarna kunna följas i SVT, både i linjär-TV och på webben. Den scen som byggs upp behöver därför bara byggas upp en gång och rivas en gång. Exakt hur scenen utformas i år blev känt den 21:a januari då SVT släppte de första digitala bilderna.

Denna gång utformas scenen på ett annat sätt i och med att det inte kommer att vara någon stående/sittande publik. Ett exempel på detta är att det sitter speglar i scenens tak liksom att ljusriggen har sänkts, vilket inte hade varit optimalt om det hade varit publik i arenan. En annan nyhet är att scenen har gjorts något större bland annat genom en stor catwalk. I övrigt består tekniken av mycket LED-skärmar både i vägg (4×4 meter) och golv (20m x 3,6m). Scenen har även detta år tagits fram av scenograf Viktor Brattström.

 

Så coronasäkrar SVT Melodifestivalen 2021

I en intervju med tidningen Aftonbladet tidigare i januari berättade några av huvudpersonerna i Melodifestivalens produktionsteam om hur programmet ska coronasäkras så att inte ett stort smittoutbrott ska ske inom produktionen. Bland annat har teamet haft in en konsult sedan ett antal månader tillbaka som har säkerställt noggranna planer, som ser ut som följer:

– Endast personer som tillhör produktionen, som artisterna, deras teams och övrig produktionspersonal, välkomnas in i arenan.

– Som policy införs dock obligatorisk febertestning för att ens få ta sig in på arenaområdet och om man har symtom måste man kunna uppvisa ett negativt coronatest för att få vara välkommen tillbaka igen.

– Antalet personer på scenen per nummer minskas från åtta till 6 personer. Alla måste hålla minst 1,5 meters avstånd från varandra med undantag för artister som i sammanhanget räknas som grupper. Dessa kommer istället att ses som hushåll och har därför lite mer friheter att hålla sig nära varandra.

– Även om antalet personer på scenen minskar har SVT i år återinfört huskören för att minska antalet personer som behöver vara inne i arenan. Huskören används till de framträdanden som inte har förinspelad körsång. Det finns också fyra husdansare som alla 28 artister har möjlighet att ha med i sina nummer.

– SVT bandar alla repetitioner vilket innebär att i fall en eller flera artister skulle insjukna i covid19 innan sändning kommer deras bandade inslag att visas. Om en artist skulle insjukna innan en veckas repetitioner börjar får en reservartist hoppa in men då bara som vikarie och inte som ny artist i sammanhanget.

– Varje artist kommer bara att få röra sig med sitt team och för att undvika alla trånga passager inne i arenan skapas vägar för alla att gå.

– Den ackrediterade presskåren får en begränsad möjlighet att bevaka tävlingen i och med att de inte längre tillåts vara inne i arenan utan endast i pressrummet eller vid digitala sammankomster. Dock görs viss undantag för en fotopool med fotografer från A-medierna som vid vissa repetitioner samt under direktsändningarna får vara på plats vid en särskild del av arenan. Även pressträffarna görs på ett annat sätt i år.

 

Nya appen Mello tillsammans

Det här är ett meddelande till dig som äger en surfplatta och som vill kolla på årets Melodifestival tillsammans med andra! Genom en ny app kan du både tippa resultat, hjärtrösta och chatta med andra som också är online. Allt du behöver göra är att ladda ned applikationen Mello Tillsammans som finns där appar finns (exempelvis via Google Play).

OBS! Tills vidare fungerar appen bara på surfplattor och vissa datorer som stödjer surfplatteläge. Således fungerar den inte i mobiltelefoner och smartphones. Du kan fortfarande använda den ordinarie Mello-appen som går att ladda ned från t.ex. App Store och Google Play.

 

Kandidater till Hall of Fame

Inför Melodifestivalen 2020 införde SVT sin egen Hall of Fame för Melodifestivalen och första året valdes inte mindre än 48 upplevelser in. Till 2021 fortsätter nu traditionen och denna gång fick publiken bestämma fem akter/personer/händelser och sedan kompletterar en jury med två akter/personer/händelser. Omröstningarna genomfördes under oktober och november månad och de val som publiken gjorde blev:

 • Epok 1958-69: Ola Håkansson (artist och låtskrivare)
 • Epok 1970-79: Ulf Elfving (programledare och kommentator)
 • Epok 1980-89: Carola (artist)
 • Epok 1990-2001: Jan Johansen (artist)
 • Epok 2002-2011: Magnus Carlsson (artist)

I skrivande stund saknas uppgifter om vilka val som juryn gjort. Förmodligen kommer dessa att meddelas under sändningsveckorna, alternativt till Andra chansen då årets kandidater officiellt väljs in.

 

 

Andra nationella uttagningar


Den här delen är en sammanfattning av den lägesrapport som vi gjorde för januari månad. I den gick vi igenom land för land hur de ligger till i sina artist- och bidragsval till Eurovision 2021. Om du vill läsa hela rapporten så hittar du den här.

Kort sagt kan vi säga att länderna befinner sig i helt olika faser, alltifrån de som är klara med bägge valen till de som inte sagt något alls hur de ska välja 2021. Däremellan hittar vi länder som bara gjort det ena valet eller som är på väg att göra bägge valen, antingen internt och/eller via publika uttagningar. Så här ser det ut.

 

Länder som är klara med artist- och bidragsvalet

 • Albanien har valt ut sångerskan Anxhela Peristiri ned bidraget Karma. Valet gjordes via Festivali i Këngës 59.

 • Cypern har valt ut sångerskan Elena Tsagrinou med bidraget “El Diablo”. Valet gjordes internt och låten släpps den 24:e februari.

 • Frankrike har valt ut sångerskan Barbara Pravi med bidraget Voilà. Valet skedde genom en nationell final.

 • Grekland har valt ut sångerskan Stefania med bidraget ”Last Dance”. Valet gjordes internt och låten släpps senare under säsongen.

 • Israel har valt ut sångerskan Eden Alene med bidraget blev Set Me Free. Artistvalet gjordes internt medan låten utsågs via en onlineröstning i två steg.

 

Pågående publika nationella uttagningar (val för både artist och tävlingsbidrag)

 • Litauen har hittills avgjort två heats och en semifinal i sin uttagning Pabandom iš naujo. Den 6:e februari avgörs finalen där 6 bidrag tävlar om segern. En av dessa är fjolårsvinnarna The Roop som tack vare sin seger ifjol är direktkvalificerade till finalen.

 • Norge har valt att fortsätta med det utökande konceptet för sin Norsk Melodi Grand Prix, och mycket känns igen från fjolåret med fem heats och en avgörande final. Nytt för året är att alla utslagna bidrag får en chans till på finalplats genom en wildcardomröstning och utöver det innehåller finalstartfältet 12 bidrag varav hälften är direktkvalificerade.
 • Under januari avgjorde NRK tre av fem heats där lika många publikvinnare korades. Dessa vinnare är gruppen Blåsemafian ft. Hazel med låten Let Loose, sångerskan Raylee med bidraget Herooch sångerskan Emmy med bidraget Witch Woods. Den 6:e och 13:e februari väljs de två sista vinnarna och den 15:e februari utses wildcardet. Finalen avgörs den 20:e februari.

 

Planerade publika nationella uttagningar (val för både artist och tävlingsbidrag)

 • Danmark planerar att välja artist och bidrag genom Dansk Melodi Grand Prix 2021. Finalen kommer att hållas i studio 5 i DR Byen den 6:e mars. Duon Martin Brygmann och Tina Müller blir de två programledarna och utöver det har DR utlovat att liveorkestern behålls!

 • Estland planerar att hålla Eesti Laul 2021 som även denna gång består av två semifinaler och en final. Tävlingsdatumen är satta till 18:e och 20:e februari samt 6:e mars. Redan nu går det att lyssna på bidragens studioversioner och förutom det har startfältet har fördelats till de två semifinalerna.

 • Finland planerar att hålla UMK 2021 som blir en finalkväll i Tammerfors den 20:e februari. Redan tretton dagar in på det nya året avslöjade Yle vilka sju bidrag som valts ut till finalen och dagar senare släpptes också alla studioversioner.

 • Italien kommer än en gång att använda San Remo-festivalen som uttagning. Inte mindre än 26 artister kommer att delta där vinnaren får bestämma om hen/de vill åka till Rotterdam i maj eller inte. Annars får RAI själva utse en representant. Det har varit osäkert kring huruvida årets upplaga kommer att kunna ta in publik eller ej.

 • Kroatien fortsätter med Dora som denna gång blir en finalkväll om 14 tävlingsbidrag. Det är lite nya regler i leken bl.a. får varje framträdande bestå av fem personer och används körsång så ska den vara förinspelad. Finalen är planerad att hållas den 13:e februari. Röstningsmetoden kommer att anammas kring den som Melodifestivalen har, det vill säga åtta jurygrupper och (den tidigare) procentuella telefonpoängen.

 • Portugals Festival da Canção blir även år 2021 uppdelad i två semifinaler och en final. Men startfältet utökas också från 16 till 20 bidrag. I varje semifinal röstar jury och tittarna vidare fem bidrag till final och samma upplägg används sedan i finalen. Tävlingsdatumen är satta till 20:e och 27:e februari samt 6:e mars. Listan över inbjudna låtskrivare släpptes den 4:e december 2020 medan startfältets tävlingsbidrag släpptes nu i januari och i samma veva släpptes också studioversionerna. Inför att artister och bidrag meddelades hade en lottning avgjort vilka låtskrivare som skulle tävla i respektive semifinal.

 • Slovenien har valt att behålla Ana Soklič som landets representant till Eurovision Song Contest. Under sommaren och tidiga hösten hölls en antagning öppen för tävlingsbidrag, och direkt efter nyår kom beskedet att tävlingsbidraget ska utses via en EMA-final den 27:e februari.

 • Spanien var en av de första länderna för 2021 att bekräfta sitt artistval, som även i år blir sångaren Blas Cantó. Hans tävlingsbidrag kommer att utses i en mindre final i februari där både nationella och internationella tyckare kommer kunna vara med och rösta fram den låt han ska få framföra i Rotterdam.

 

Internval: Länder som skickar sitt 2020-artistval

 • Australien har valt att behålla sångerskan Montaigne ett år till och tävlingsbidraget har även det utsetts internt.

 • Azerbajdzjans Efendi får även hon en ny chans i Rotterdam. Tävlingsbidraget utses förmodligen internt från den antagning som pågått under januari.

 • Belgiens Hooverphonic har sedan i höstas arbetat med att ta fram sitt nya tävlingsbidrag. De har också valt ut en ny frontsångerska.

 • Bulgariens Victoria kommer att meddela sitt tävlingsbidrag i slutet av uttagningssäsongen, förmodligen i mars. Innan dess ska fansen få tycka till om vilken låt hon bör tävla med.

 • Georgiens Tornike Kipiani har ännu inte sagt hur hans tävlingsbidrag ska utses.

 • Irlands Lesley Roy har fått nytt förtroende att tävla för Irland. Det är oklart vad låten heter, däremot har hon fått hjälp av svenska låtskrivare vid Baggpipe Studios att ta fram låten. Det sades initialt att låten skulle släppas direkt efter nyår, men det ser mer ut som det blir presentation i slutet av uttagningssäsongen.

 • Island har valt att slopa Söngvakeppnin 2021 och har istället valt att låta Daði & Gagnamagnið kvarstå som representant ett år till. Även tävlingsbidraget sägs väljas internt.

 • Lettland har för första gången någonsin skrotat sin nationella uttagning. Istället är det fjolårsrepresentanten Samanta Tīna som fått förnyat förtroende och hennes låt är redan vald, men ännu inte officiellt presenterad.

 • Maltas Destiny är också klar att tävla i Rotterdam igen, men hur hennes nya låt ska tas fram är inte känt.

 • Moldaviens Natalia Gordienko har via sina sociala medier låtit meddela att hon är Moldaviens representant i Eurovision 2021. I januari kunde även nationella TV-bolaget TRM bekräfta hennes uppgifter och att den nya låten släpps senare under säsongen.

 • Värdlandet Nederländerna valde tidigt att behålla sitt 2020-val Jeangu Macrooy oavsett om han skulle få tävla på hemmaplan eller ej. Nu får han det och han kommer även att behålla sitt tidigare lottade startnummer 23 av 26. Hans nya tävlingsbidrag kommer att utses av en kommitté där han själv är en av medlemmarna.

 • Nordmakedonien kunde i januari bekräfta att fjolårsartisten Vasil får en ny chans att tävla för Nordmakedonien. Hur bidraget ska utses är oklart, däremot hölls en antagning igång för intresserade låtskrivare.

 • Rumänien kommer en än gång att skicka sångerskan Roxen men hur hennes tävlingsbidrag ska utses är oklart. Inför 2020 hölls en mindre final för ändamålet och det har ryktats, men inte bekräftats, att låten redan kan ha valts ut.

 • San Marinos Senhit är ute på en sociala medier-resa inför Rotterdam men var hennes nya tävlingsbidrag är fortsatt hemligt.

 • Schweiz’ valde att behålla artisten Gjon’s Tears ett år till och gav även sin publikpanel och expertjury förnyat förtroende att utse ett nytt tävlingsbidrag till honom. I november blev låten klar men den hemlighålls fortfarande.

 • Sent på året blev Serbien klara med att en än gång skicka gruppen Hurricane till Eurovision. Det går olika rykten om hur tävlingsbidraget ska utses och så snart vi vet mer hur det blir kommer vi att berätta det!

 • Tjeckiens Benny Cristo har enligt uppgifter varit med och tagit fram potentiella Eurovisionbidrag för sin nästa resa till Rotterdam. Låten väljs sedan internt.

 • Ukrainas 2020-representant, gruppen Go_A, har enligt egen utsago tagit fram ett antal bidrag som de ser som Eurovision-vänliga. Av dessa kommer två låtar att väljas ut som skickas vidare till en intern jury som får rösta fram den vinnande låten. Den 10:e mars planerar juryns val att meddelas/släppas.

 • Österrikes artist Vincent Bueno gick i december 2020 ut med informationen att hans nästa Eurovisionbidrag förmodligen släpps i mars.

 

Internval: Länder som inte väljer 2020-artisten

 • Tyskland kommer att välja en helt ny artist till Eurovision 2021 sedan Ben Dolic inte längre är aktuell att tävla. Valet har gjorts på samma sätt som Schweiz valt, dvs. av expertjurys. När valet ska presenteras är inte känt.

 

Oklara besked

 • Vitryssland hade en pågående antagning under januari månad för tävlingsbidrag, däremot saknas uppgifter om detta leder till någon slags uttagning/final eller om BTRC avser att välja internt. Fortsättning följer kring detta!

 

Länder som inte gett några uttagningsbesked

Till sist ska vi nämna de länder som fram till den 31:a januari ej hade gett några besked om nationell uttagning. Dessa länder är*:

 • Armenien
 • Polen
 • Ryssland
 • Storbritannien

 

* Det kan förekomma spekulationer bland fansidorna kring hur dessa länder ska välja och/eller att “allt är redan klart”-information. Men då officiell information saknas väljer vi att avvakta att skriva ut den infon tills vi fått den helt bekräftad.

 

 

Eurovision 2021


Publik eller inte publik i Ahoy Rotterdam

Svaret på frågan om vilken av de fyra scenarierna som EBU och den nederländska Eurovisionproduktionen tidigare har ställt upp som kommer att bli verklighet verkar dra ut på tiden ännu mer. Enligt tidigare besked ska ett svar kunna ges i mitten av februari men nu kommer nya besked om att det kan dröja till så länge som mitten av april.

Det som har hänt är att produktionen först kommer att behöva säkerställa om alla 41 artister kommer att kunna uppträda i Ahoy Rotterdam eller inte och därefter kunna ta ställning till om publik ska tillåtas eller inte. Inga anledningar till varför publikfrågan dröjer men det skulle kunna bero på att coronapandemin för närvarande är inne i ett väldigt allvarligt skede där många länder, inte minst Nederländerna, har tvingats att gå tillbaka till lockdowns för att minska smittspridningen.

Läs mer »

 

Förbokade hotell i Rotterdam

Trots att det är osäkert huruvida artister och delegationer kommer att kunna vara på plats i Rotterdam under Eurovision i maj har staden säkrat upp ca 3000 hotellrum för ändamålet. Detta gjordes redan i maj för ett år sedan då det stod klart att Rotterdam skulle få behålla tävlingen ett år till. Hotellrummen som reserverats ska inte bara vara tillgängliga för delegationerna utan även för tillresta journalister och fans.

EBU har ännu inte gått ut med något officiellt beslut huruvida de kommer att tillåta publik eller inte på plats i Ahoy Rotterdam i maj. Just nu (januari 2021) befinner sig hela Nederländerna i en ny lockdown-situation men eftersom det är ett par månader kvar inklusive att vaccineringsprogrammen i princip startat så går det inte att säga hur det kommer att bli i maj.

 

Skippade lottningar 2021

I slutet av oktober kom Eurovision.tv med beskedet att 41 länder kommer att delta i Eurovision 2021, och att startfältet kommer att bestå av exakt samma länder som skulle ha tävlat i Eurovision 2020. Med anledning av att inga avhopp eller andra länder har valt att debutera eller göra comeback 2021 beslöt sig EBU för att slopa semifinallottningen och istället behålla det lottningsresultat som skulle ha använts ifjol. Annars är det brukligt att den nya säsongen inleds med en så kallad semifinallottning där länderna som behöver kvala till sig en finalplats fördelas ut, men någon sådan blir alltså inte av 2021.

EBU:s beslut innebär alltså att föregående års lottningsresultat står sig 2021, och för Sveriges del betyder det att vinnaren av Melodifestivalen 2021 kommer att tävla i den första semifinalen i Rotterdam som hålls tisdagen den 18:e maj 2021. Förutom det kommer Sverige att få fortsätta tävla i den första halvan i den semifinalen, vilket gör ett startnummer mellan 1 och 8 (av totalt 17) i den semifinalen. Det exakta startnumret för Sverige och de resterande 34 semifinalländerna sätts dock först någon gång efter att de nationella uttagningarna har avgjorts, förmodligen i slutet av mars eller början av april.

 

Vilka tävlar var?

– I den första semifinalen den 18:e maj 2021 tävlar Australien, Azerbajdzjan, Belgien, Cypern, Irland, Israel, Kroatien, Litauen, Malta, Nordmakedonien, Norge, Rumänien, Ryssland, Slovenien, Sverige, Ukraina och Vitryssland. Startfältet består av totalt 17 länder varav åtta tävlar i den första halvan och nio i den andra halvan.

– I den andra semifinalen den 20:e maj 2021 tävlar Albanien, Armenien, Bulgarien, Danmark, Estland, Finland, Georgien, Grekland, Island, Lettland, Moldavien, Polen, Portugal, San Marino, Schweiz, Serbien, Tjeckien och Österrike. Startfältet består av totalt 18 länder varav nio vardera i respektive starthalva.

– “Big Five”-länderna Frankrike, Italien, Spanien, Storbritannien och Tyskland och värdlandet Nederländerna är redan klara för finaltävlan den 22:a maj. De kommer senare att få sällskap av respektive framröstad topp 10 i de två semifinalerna, vilket innebär att 26 länder gör upp om segern.

 

Nederländernas startnummer lottas inte om

Startordningarna för semifinalerna samt finalen kommer även denna gång att sättas av produktionsteamet bakom tävlingen. De måste utgå ifrån hur semifinaluppdelningarna gjorts respektive halvindelningarna blivit men är därefter fria att sätta länderna i vilken ordning de vill. Inför finalen kommer samma sak att göras med finalisterna, där alla utom värdlandet får lotta sin starthalva innan startordningen sätts. Värdlandets startnummer behöver däremot inte lottas då det redan är gjort, eller snarare har EBU valt att behålla det startnummer Nederländerna fick inför finalen 2020, dvs. nummer 23 av 26.

Det är okänt när semifinalernas startordningar släpps, men det borde ske någon gång i slutet av mars eller i början av april.

 

Pandemisäkrad produktion

För att säkerställa att alla 41 länder som anmält sitt intresse att delta i Eurovision 2021 kan delta i tävlingen i maj har EBU nu ställt som krav att respektive land ska göra varsin förinspelad liveupptagning av sitt tävlingsbidrag som används som ett reservinslag ifall att ett lands artist och/eller delegation inte kan vara på plats i Rotterdam.

Inspelningarna ska vara gjorda senast i slutet av mars och för att alla länder ska få så rättvisa framträdanden som möjligt har EBU ställt kriterier på hur dessa ska göras. Till en början ska inspelningen äga rum i en studio utan publik och det ska vara en treminutersuppspelning utan paus. För de länder som håller någon slags publik uttagning kommer det således ej gå att använda en repris av vinnarframträdandet utan det måste vara en nyinspelning av framträdandet. Dessutom får inte detta framträdande klippas om i efterhand utan det ska vara filmat i en tagning. Dessutom får själva inspelningstillfället ta maximalt 60 minuter och under den tiden får landet endast spela in tre versioner av samma framträdande. Efteråt väljs den bästa versionen ut. Under inspelningstillfället kan också EBU-personer koppla upp sig live mot studion för att säkerställa att allt går enligt plan.

Varje lands TV-bolag får själva ansvara för den studiomiljö som inspelningen görs i, även om EBU helst önskar inspelningar utan effekter som virtuella verkligheter, konfetti, drönare, vatten och så kallade green screens.

 

Sedan tidigare har EBU också meddelat att man har tillsammans med årets värdland Nederländerna tagit fram en plan för att kunna sända Eurovision 2021 oavsett hur pandemiläget ser ut i världen kommande våren. Beroende på vilket av de fyra scenarier som man studerat ut kommer att bli aktuellt återstår det att se om publik tillåts eller inte. Det har sedan i början av hösten också varit känt att det inte blir något programledarbyte i Rotterdam och temat “Open up” kommer att återanvändas.

 

Mer information

På våra samlingssidor för Eurovision 2021 respektive Nationella uttagningar 2021 kan du se sammanställningen över vilka länder som tävlar samt vilka artister och uttagningar som är aktuella för 2021. Sidorna kommer att uppdateras kontinuerligt till så länge säsongen pågår. Nu kan du också följa vår Kalender som fylls på med uttagningsdatum till och med att nationella-säsongen är över i mitten av mars.

 


 

Kommentera