Sammanfattade Eurovision-nyheter, februari 2021

Foto & copyright: _Alicja_/Pixabay.com

NYHETSSAMMANFATTNING. Då har ännu en Eurovision-månad passerat och det har blivit dags att sammanfatta nyhetsläget. Så här såg nyhetsläget ut i ferbuari 2021.

Här nedan sammanfattar vi nyheterna i olika sektioner, t.ex. hur det ser ut med Eurovision i helhet, uttagningar som än så länge är planerade att genomföras, aktuella antagningar och övriga nyheter som hänt under månaden.

 

Melodifestivalen 2021


MELODIFESTIVALEN 2021. Melodifestivalen har nu i februari avgjort sina fyra deltävlingar och i och med det har nu också samtliga bidrag släppts officiellt.

I deltävlingarna har tv-tittarna genom app- och telefonröstning röstat fram åtta bidrag som gått direkt till final och ytterligare åtta bidrag som kvalat in som treor och fyror, som kommer att få en ny chans att ta sig till final genom Andra chansen. I det programmet, som avgörs den 6:e mars, kommer bidragen att mötas i dueller där ett bidrag per duell går vidare till finalen. Även dessa resultat avgörs av tv-tittarna. Därefter möts de 12 finalbidragen den 13:e mars där tv-tittarna tillsammans med internationella jurygrupper röstar fram Sveriges representant till Eurovision 2021.

Under uppsamlingsheatet kommer också årets inval till Hall of Fame att genomföras. Dels kommer publikens inval att väljas in, val som röstades fram i höstas, och därtill två val som gjorts av en jury. Vilka val juryn gjort har ännu inte presenterats.

 

Enskilda resultat

Resultatet för vilka bidrag som kvalat vidare till respektive moment är:

 

Röstats vidare till final från deltävlingarna

Bidragen listas i bokstavsordning efter artistnamn. Länkarna går till uppträdanden i deltävlingarna.


Kvalar via Andra chansen

Bidragen listas i duellordning och startordning. Länkarna går till uppträdanden i deltävlingarna.

 

 

Andra nationella uttagningar


Vi närmar oss slutet av säsongens uttagningar och fram till den sista februari hade 14 av 41 länder offentliggjort artistval och släppt tävlingsbidrag. När det gäller de resterande 27 länderna återstår det olika mycket val. Vissa länder har redan val artist och bidrag, men ännu inte släppt låten, medan andra bara har offentliggjort sitt artistval eller håller på att göra sitt val. Det finns också ett mindre antal länder som inte sagt något alls hur de ska göra sina val.

Kort sagt kan vi säga att länderna befinner sig i helt olika faser och för att bringa klarhet i hur det ser ut gör vi olika sammanställningar såsom läget såg ut fram till den 28:e februari:

 

Länder som är helt klara med sina val till Eurovision 2021

 • Albanien: Anxhela Peristeri – Karma
 • Cypern: Elena Tsagrinou – El Diablo
 • Finland: Blind Channel – Dark Side
 • Frankrike: Barbara Pravi – Voilà
 • Irland: Lesley Roy – Maps
 • Israel: Eden Alene – Set Me Free
 • Kroatien: Albina – Tick-tock

 

Länder som har valt artist och bidrag men där låten ännu inte har publicerats

 • Grekland: Stefania* – “Last Dance”
 • Island: Daði & Gagnamagnið* – “10 years”
 • Moldavien: Natalia Gordienko* – “Sugar”
 • Nordmakedonien: Vasil – “Here I Stand”
 • Serbien: Hurricane – “Loco Loco”
 • Österrike: Vincent Bueno – “Amen”

* Har angett datum för när bidraget släpps

 

Länder som har valt artist men inte meddelat sitt tävlingsbidrag

 • Australien: Montaigne
 • Azerbajdzjan: Efendi
 • Belgien: Hooverphonic
 • Bulgarien: Victoria
 • Georgien: Tornike Kipiani
 • Lettland: Samanta Tīna*
 • Malta: Destiny
 • Nederländerna: Jeangu Macrooy*
 • Rumänien: Roxen
 • San Marino: Senhit*
 • Schweiz: Gjon’s Tears
 • Storbritannien: James Newman

* Har angett datum för när bidraget släpps

 

Länder som ska eller håller på att välja artist och bidrag

 • Danmark – Dansk MGP 2021 (final 6:e mars)
 • Estland – Eesti Laul 2021 (final 6:e mars)
 • Italien – Festival di Sanremo (final 6:e mars)
 • Portugal – Festival da Canção 2021 (final 6:e mars)
 • Sverige – Melodifestivalen 2021 (final 13:e mars)

 

Länder som ännu gett uttagningsbesked

 • Armenien
 • Polen
 • Ryssland
 • Vitryssland

 

Eurovision 2021


Skippade lottningar 2021

I slutet av oktober kom Eurovision.tv med beskedet att 41 länder kommer att delta i Eurovision 2021, och att startfältet kommer att bestå av exakt samma länder som skulle ha tävlat i Eurovision 2020. Med anledning av att inga avhopp eller andra länder har valt att debutera eller göra comeback 2021 beslöt sig EBU för att slopa semifinallottningen och istället behålla det lottningsresultat som skulle ha använts ifjol. Annars är det brukligt att den nya säsongen inleds med en så kallad semifinallottning där länderna som behöver kvala till sig en finalplats fördelas ut, men någon sådan gjordes inte just i år.

EBU:s beslut innebär att föregående års lottningsresultat står sig 2021. För Sveriges del betyder det att vinnaren av Melodifestivalen 2021 kommer att tävla i den första semifinalen i Rotterdam som hålls tisdagen den 18:e maj 2021. Förutom det kommer Sverige att få fortsätta tävla i den första halvan i den semifinalen, vilket gör ett startnummer mellan 1 och 8 (av totalt 17) i den semifinalen. Det exakta startnumret för Sverige och de resterande 34 semifinalländerna sätts dock först någon gång efter att de nationella uttagningarna har avgjorts, förmodligen i slutet av mars eller början av april.

 

Vilka tävlar var?

– I den första semifinalen den 18:e maj 2021 tävlar Australien, Azerbajdzjan, Belgien, Cypern, Irland, Israel, Kroatien, Litauen, Malta, Nordmakedonien, Norge, Rumänien, Ryssland, Slovenien, Sverige, Ukraina och Vitryssland. Startfältet består av totalt 17 länder varav åtta tävlar i den första halvan och nio i den andra halvan.

– I den andra semifinalen den 20:e maj 2021 tävlar Albanien, Armenien, Bulgarien, Danmark, Estland, Finland, Georgien, Grekland, Island, Lettland, Moldavien, Polen, Portugal, San Marino, Schweiz, Serbien, Tjeckien och Österrike. Startfältet består av totalt 18 länder varav nio vardera i respektive starthalva.

– “Big Five”-länderna Frankrike, Italien, Spanien, Storbritannien och Tyskland och värdlandet Nederländerna är redan klara för finaltävlan den 22:a maj. De kommer senare att få sällskap av respektive framröstad topp 10 i de två semifinalerna, vilket innebär att 26 länder gör upp om segern.

 

Nederländernas startnummer lottas inte om

Startordningarna för semifinalerna samt finalen kommer även denna gång att sättas av produktionsteamet bakom tävlingen. De måste utgå ifrån hur semifinaluppdelningarna gjorts respektive halvindelningarna blivit men är därefter fria att sätta länderna i vilken ordning de vill. Inför finalen kommer samma sak att göras med finalisterna, där alla utom värdlandet får lotta sin starthalva innan startordningen sätts. Värdlandets startnummer behöver däremot inte lottas då det redan är gjort, eller snarare har EBU valt att behålla det startnummer Nederländerna fick inför finalen 2020, dvs. nummer 23 av 26.

Det är ännu okänt när semifinalernas startordningar släpps, men det borde ske någon gång i den andra hälften av mars eller i början av april.

 

Pandemisäkrad produktion

För att säkerställa att alla 41 länder som anmält sitt intresse att delta i Eurovision 2021 kan delta i tävlingen i maj har EBU nu ställt som krav att respektive land ska göra varsin förinspelad liveupptagning av sitt tävlingsbidrag som används som ett reservinslag ifall att ett lands artist och/eller delegation inte kan vara på plats i Rotterdam. Inspelningarna ska vara EBU tillhanda senast i slutet av mars.

Alla länder ska ges lika möjligheter för inspelningarna och därför ska inspelning göras i en studio utan publik där bidraget spelas upp under maximalt tre minuter (så långt bidraget är) utan paus. Varje land får 60 minuter på sig att spela in som mest tre olika versioner av bidraget och därefter ska det avgöras vilken version som ska skickas iväg. Under inspelningstillfället kan också EBU-personer koppla upp sig live mot studion för att säkerställa att allt går enligt plan.

TV-bolagen får själva ansvara för den studiomiljö som inspelningen görs i, även om EBU helst önskar inspelningar utan effekter som virtuella verkligheter, konfetti, drönare, vatten och så kallade green screens.

 

Tre scenarier kvar på produktionens lista

Sedan tidigare har EBU också meddelat att man har tillsammans med årets värdland Nederländerna tagit fram en plan för att kunna sända Eurovision 2021 oavsett hur pandemiläget ser ut i världen kommande våren. I början av februari reducerades planen då scenario A togs bort. Detta innebär att EBU och produktionsteamet inte längre tror att det är realistiskt att Eurovision kan äga rum som det brukar göra – men programmen kommer fortfarande att produceras. Den enda skillnaden är att det förmodligen blir ett betydligt färre antal personer som tillåts vistas inne i Ahoy Rotterdam och de som är där kommer att behöva hålla så kallad social distans.

I och med att det beskedet kom meddelades det även att samtliga personer som köpt biljetter till de nio showerna får pengarna tillbaka för sina biljettköp. Om produktionen anser att publik kn släppas in kommer de som tidigare köpt biljetter att få första möjlighet att köpa nya biljetter. Några parkettplatser är det dock inte tal om då produktionen har beslutat att göra parkettgolvet till Green room för artisterna.

 

Mer information

På våra samlingssidor för Eurovision 2021 respektive Nationella uttagningar 2021 kan du se sammanställningen över vilka länder som tävlar samt vilka artister och uttagningar som är aktuella för 2021. Sidorna kommer att uppdateras kontinuerligt till så länge säsongen pågår. Nu kan du också följa vår Kalender som fylls på med uttagningsdatum till och med att nationella-säsongen är över i mitten av mars.

 

 

Övriga nyheter


Eurovision in Concert ställs in även i år

Ett av de årliga så kallade Eurovision Pre Partyn, som också brukar vara det mest populära under säsongen, ställs in även i år. Det handlar om Nederländernas Eurovision in Concert (EiC) som var tänkt att äga rum den 10:e april i år, vilket var det nya datumet som sattes då fjolårets evenemang ställdes in. På grund av nya omständigheter flyttas allt fram ytterligare ett år och nytt datum är den 9:e april 2022.

Om du köpte biljetter till 2020 års tillställning så kommer dessa att hållas giltiga fram till 2022, men om du av något skäl inte kan behålla biljetterna så har du all möjlighet att få pengarna tillbaka. Kolla mejlboxen för information från biljettförsäljningen.

Det är ännu oklart om det blir andra Eurovision Pre Partyn istället för EiC. Ifjol gjorde t.ex. det spanska Eurovision Pre Partyt en digital fest för artister och fans som fick delta via länk. Det är nog inte omöjligt att det blir en repris på det även om vi inte har fått några bekräftade datum.

 


 

Kommentera