Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 


Denna direktrapportering ger dig senaste nyheterna och uppdateringarna från Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Det rör både aktuella som kommande tävlingar inom Eurovisionbubblan.


Här nedan finns sammanställd information om vad vi för närvarande vet om tävlingarnas projektfaser och längre ner hittar du mer fördjupande uppdateringar.


Här nedan finns sammanställd information om vad vi för närvarande vet om tävlingarnas projektfaser och här till höger ger vi dig mer fördjupande uppdateringar.

All information är med reservation för eventuella framtida justeringar och tillägg!


Frågor & svar


Eurovision 2022

– Tävlingen är planerad att äga rum i Italien någon gång under våren eller försommaren 2022.

– EBU har ännu inte bekräftat om upplägget med två semifinaler och en final är fortsatt aktuellt. Det saknas också bekräftelser kring tävlingsdatum.

– Någon värdstad är heller inte vald eller presenterad, utan det kommer att bli en process som inleddes i början av juli. Läs mer »

– Mer information om Eurovision 2022 kommer att dyka upp under året. Vi följer detta noggrant och vi uppdaterar denna sida kontinuerligt.

 

Vilka länder tävlar?

Det finns ännu ingen officiell deltagarlista. Fram till den släpps sker endast preliminära anmälningar om deltagande.

– En del länder som bekräftar deltagande meddelar även vilken slags uttagning de ska genomföra för att utse artist och bidrag, medan andra länder avvaktar med sådan publicering tills vidare.

– Någon gång under slutet av 2021 eller början av 2022 lär det bli helt officiellt vilka länder som ska tävla.

– EBU har inte bekräftat om bara “Big Five”-länderna blir direktkvalificerade till finalen eller om andra länder också får chansen att gå direkt till final.

 

Coronasäkrad produktion?

Det är inte sagt om tävlingen kommer att behöva coronasäkras likt 2021 års tävling gjordes. Underlagen för detta kommer med all sannolikhet att utvärderas beroende på hur pandemin utvecklar sig under resterande delen av 2021 och början av 2022.

Melodifestivalen 2022

Grundläggande fakta

Enligt det regelverk som SVT släppte i slutet av juni kan vi utläsa följande:

– SVT beräknar att välja ut 28 bidrag till startfältet. Ena hälften ska väljas via en antagning och den andra hälften av SVT själva.

– Ingen artist från sommarens upplaga av P4 Nästa erbjöds en jokerplats i startfältet.

– Antagningen pågick mellan 27:e augusti och 17:e september.

– Någon gång i slutet av 2021 är det sagt att startfältet ska presenteras. Ett exakt datum saknas.

 

Programledarval och värdstäder

Den 7:e september gick SVT ut med nyheten att Melodifestivalen 2022 planeras att gå ut på turné, som det varit alla år sedan 2002, med undantag från fjolårets (2021) upplaga.

De städer som kommer att få besök är (i ordning) Malmö, Göteborg, Linköping, Lidköping, Örnsköldsvik och Stockholm.

Så länge pandemiläget tillåter kommer turnén att vara kvar. Den 29:e september tas det tidigare begränsade publiktaket vid alla typer av allmänna sammankomster/offentliga tillställningar bort. Om detta inte återinförs kommer Melodifestivalen kunna ha utsålda arenor i vinter.

Samma dag som värdstäderna blev kända gick SVT också ut med att Oscar Zia blir ensam programledare för hela turnén. Det kan dock förekomma andra programledare vid sidan om, men inga namn är bekräftade.

 

Ny tävlingsledning

Från och med 2022 är det tävlingsproducenten Karin Gunnarsson och hennes team som tar över produktionsansvaret för Melodifestivalen.

Christer Björkman, som jobbade med programmet mellan åren 2002-2021, är numera engagerad i den amerikanska Eurovision-versionen som är planerad att sända sin första upplaga någon gång under nästa år.

Junior ESC

Årets final i Junior Eurovision kommer att gå av stapeln i La Seine Musicale i Paris i Frankrike den 19:e december. Sändningsdatumet är det senaste datumet som en Juniorfinal någonsin har hållits på.

Att Frankrike står värd är tack vare tillfrågan efter segern i 2020 års final. Efter en kortare betänketid meddelade France Télévisions att de ämnar att stå värd för tävlingen 2021.

Den officiella deltagarlistan släpptes i början av september och innehåller 19 länder varav sju av dessa gör comeback!

Mer information om tävlingen följer under året.

Antagningar till Nationella uttagningar

Pågående

Australien

Eurovision – Australia Decides

Deadline: 26 september


Tjeckien

Antagning till artist/bidragsval alt. uttagning

Deadline: 30 september


Island

Söngvakeppnin 2022

Deadline: 6 oktober


Grekland

Oklart uttagningssätt

Deadline: 10 oktober


Estland

Eesti Laul 2022

Deadline: 20 oktober


Portugal

Festival da Canção

Deadline: 21 oktober


Irland

Nationell final

Deadline: 22 oktober


Frankrike

Nationell final

Deadline: 24 oktober


Danmark

Dansk MGP 2022

Deadline: 29 oktober


Albanien

Festivali i Këngës 60

Deadline: 30 oktober


Polen

Oklart uttagningssätt

Deadline: 20 november

 

Kommande

Inga kommande antagningar (vad vi känner till)

 

Välkommen till vår Eurovisionrapportering


Senaste nytt


Deltagarlistan i Eurovision 2022

Till och med har följande 30 länder bekräftat* sitt deltagande i den kommande Eurovisionen:

Albanien • Australien • Azerbajdzjan • Belgien • Danmark • Estland • Finland • Frankrike • Georgien • Grekland • Irland • Island • Israel • Italien • Kroatien • Lettland • Litauen • Nederländerna • Norge • Polen • Portugal • San Marino • Schweiz • Serbien • Slovenien • Spanien • Sverige • Tjeckien • Tyskland • Ukraina


* Eftersom det bara är indikationer om deltagande så ska listan endast ses som preliminär fram till dess att EBU släpper den officiella deltagarlistan. Detta gäller även om det i många fall förekommer bekräftelser gällande förberedelser kring länders nationella uttagningar. Samtliga bekräftelser bygger på information från t.ex. TV-bolagen själva eller andra säkra källor som kan bekräfta samma sak.

Aktuellt


Polen öppnar antagning till Eurovision 2022

20 september. För att välja artist och bidrag till Eurovision 2022 har det polska TV-bolaget TVP öppnat en antagning för intresserade artister och låtskrivare. Vad den senare kommer att leda till är oklart men det går alltså bra att skicka in låtar redan nu.

Läs mer »


Ytterligare två länder på deltagarlistan 2022

20 september. Deltagarlistan till nästa års Eurovision fortsätter att växa och landar nu på 30-sträcket. Detta sedan både Georgien och Azerbajdzjan tackat ja till att fortsätta delta.

Läs mer »


Comeback för nationell final på Irland

18 september. Efter 6 år på raken med internval kommer Irland låta publiken i en nationell final få vara med och besluta vilken artist med tillhörande bidrag som ska få representera Irland i Eurovision 2022. Detta blev känt i programmet The Late Late Show som sändes i irländska RTÉ den 17:e september.

Läs mer »


Melodifestivalens antagning är avslutad

17 september. I tre veckors tid har låtskrivare och artister kunnat skicka in tävlingsbidrag till Melodifestivalen 2022, men sedan kl. 11:59 under fredagen den 17:e september avslutades den. Därefter kunde SVT bekräfta att 2 530 bidrag hade skickats in, vilket i jämförelse med fjolårets antagning är en minskning med 217 bidrag.

Nu när antagningen är avslutad påbörjar Melodifestivalredaktionen sitt arbete med att välja ut startfältet. Hur det går till kan du läsa mer om i denna artikel.


Danmark har valt programledare och värdstad

17 september. Sedan i slutet av augusti i år har det stått klart att DR fortsätter att avgöra Dansk MGP som en final, däremot är det först nu som DR har gått ut med information gällande vilken stad som har fått värdskapet. Beskedet är att nästa års Dansk MGP slipper äga rum i en TV-studio och istället allokeras uttagningen till Jyske Bank Boxen i staden Herning! Staden stod senast värd för Dansk MGP 2019 och har även haft värdskapet åren 2001, 2009, 2013 och 2017.

DR planerar även att ta in publik i arenan, något som senast var aktuellt i 2019 års final. Biljettsläppet kommer att ske den 23:e september.

Själva finalen är sedan tidigare planerad att avgöras lördagen den 5:e mars, och nu står det också klart att duon Martin Brygmann och Tina Müller kommer att vara finalens programledare. Det här är samma duo som var programledare för fjolårets (2021 års) Dansk MGP.


Tjeckien öppnar antagning inför Eurovision 2022

16 september. Det tjeckiska TV-bolaget Česká televize (ČT) bekräftade i slutet av augusti 2021 Tjeckiens deltagande i Eurovision 2022. Nu har även en antagning öppnat dit intresserade låtskrivare och artister har möjlighet att skicka in tävlingsbidrag.

Även om antagningen har öppnat är det dock fortfarande oklart vilken slags uttagning som väntar, men alla som vill skicka in låtar är välkomna att göra det senast den 30:e september kl 23:59.

I de regler som ČT har tagit fram finns en klausul som säger att ifall Tjeckien inte deltar i Eurovision 2022 kommer uttagningen att avbrytas. Det är dock inte sagt att denna klausul innebär att det finns en tveksamhet till deltagande utan det lär bli officiellt inför antagningsstart vilken slags uttagning som är planerad att genomföras.


Slovenien bekräftar deltagande i Eurovision 2022

15 september. Det slovenska TV-bolaget RTVSLO har bekräftat Sloveniens deltagande i Eurovision 2022, vilket skedde sent på kvällen under onsdagen den 15:e september.

Förutom detta står det via en Facebook-uppdatering från RTVSLO att den tidigare uttagningen EMA kommer tillbaka igen som uttagningsmetod. EMA har tidigare använts som Sloveniens uttagning många år, men ifjol blev ett undantag då artist och bidrag utsågs internt (även om det länge var planerat för en mindre bidragsfinal).

Exakt hur omfattande 2022 års EMA kommer att bli är inte bekräftat än, men vi uppdaterar så snart vi har alla fakta på bordet!


Belgien har presenterat sitt artistval

15 september. I en radiosändning i belgiska RTBF under onsdagsmorgonen (15/9) presenterades artisten Jérémie Makiese, som senast i år vann säsong 9 i belgiska The Voice, som Belgiens nästa representant i Eurovision Song Contest.

Läs mer »


Två antagningar avslutades under onsdagen

15 september. För närvarande är det en hel del länder som har antagningar igång för att välja ut startfält till sina uttagningar, eller för att hitta en vinnare internt. Två av dessa, Norges Norsk Melodi Grand Prix respektive Schweiz’ internvalsuttagning, avslutades under onsdagen 15:e september.

Det är ytterligare två antagningar (Australiens och Sveriges) som avslutas nu i september, men ett flertal länder håller öppna antagningar även en bit in i oktober. Vilka det gäller går att se via fliken “Antagningar” här till vänster.


Förändringar i Festival di Sanremo

14 september. Italienska RAI har valt att förändra en del av upplägget för nästa års Festival di Sanremo. Det handlar om att den tidigare kategorin Nuove Proposte tas bort och istället blir det bara Campioni-artister som tävlar under hela festivalveckan den 1-5 februari nästa år.

En ytterligare nyhet är att de två jokerplatserna från Sanremo Giovani kommer tillbaka efter att senast ha använts 2019. Giovani är annars en egen tävling som hålls i december månad för artister som är mellan 16 och 29 år. Enligt uppgifter kommer det att vara 30 artister som väljs ut efter en första antagningsrunda och av dem får 12 artister sedan tävla om de två jokerplatserna. Finalen är planerad att äga rum den 15:e december vid Teatro del Casinò di Sanremo.

De två vinnarna i Giovani-uttagningen kommer sedan att få ingå i Festival di Sanremo-startfältet där artisterna tävlar om att få representera Italien på hemmaplan i Eurovision 2022. Som tidigare nämnt hålls uttagningen mellan den 1:a och 5:e februari, vilket är ca en månad tidigare jämfört med fjolårets (2021) italienska uttagning.


Serbien öppnar antagning

14 september. Natten till tisdagen öppnade serbiska TV-bolaget RTS ett ansökningsformulär till sin kommande uttagning till Eurovision. Redan i slutet av maj i år stod det klart att Beovizija i någon form skulle återkomma 2022 efter att ha pausats under 2021 och fram till nu har ingen mer information än så dykt upp tills ansökningsformuläret, som hittas via denna länk, publicerades. Däremot saknas fortsatt ett regelverk samt sista ansökningsdatum.

OBS! Enligt uppgifter är det inte bekräftat om ansökningsformuläret gäller Beovizija, någon annan uttagning eller internval.


Kroatien bekräftar deltagande i Eurovision 2022

13 september. Nu står det klart att även Kroatien fortsätter att tävla i Eurovision Song Contest. Detta har TV-bolaget HRT bekräftat till ESCToday.com. Förutom det har HRT även gått ut med uppgifter att de förbereder sig inför en ny upplaga av uttagningen Dora. Denna uttagning har HRT använt sig av i stort sett alla gånger de medverkat i Eurovision, med undantag för ett antal internval under 2010-talet, och det blir därför en fortsättning på detta till 2022.

Exakt hur omfattande uttagningen blir denna gång är inte känt då regelverket släpps först vid ett senare tillfälle under säsongen. Så snart vi vet mer återkommer vi med information.


Uppgifter: artistbesked kan vara på gång

10 september. Det har börjat ryktas om att under onsdagen den 15:e september ska det franskspråkiga TV-bolaget RTBF i Belgien, som ansvarar för Belgiens uttagning till Eurovision 2022, presentera vilken artist som kommer att representera landet i nästa års Eurovision. Enligt uppgifter ska beskedet dyka upp i radioshowen 8/9 show som sänds varje vardagsmorgon i radiokanalen Vivacité.

Tidigare under fredagen (10/9) hade radioshowen publicerat ett veckoschema där Eurovision-presentationen stod med under onsdagens program. Därefter har hela stycket om onsdagens sändning (av okänd anledning) tagits bort. I och med detta är det oklart om det blir något besked den dagen, men om det blir det kommer vi såklart att uppdatera om det här på sajten.


Portugal bekräftar deltagande 2022 och uttagning

8 september. Portugisiska TV-bolaget RTP har bekräftat Portugals deltagande i Eurovision samt gått ut med uppgifter om att de fortsätter att välja artist och bidrag genom uttagningen Festival da Canção.

Läs mer »


Melodifestivalstäder och programledare presenterade

7 september. Nu under pandemin verkar det kanske otroligt med att det planeras för konsertdatum, men SVT har valt att slå på stort och planerar att ta tillbaka Melodifestivalen där den hör hemma, dvs. på turné!

Nästa år är det sagt att i ordning Malmö, Göteborg, Linköping, Lidköping, Örnsköldsvik och Stockholm kommer att få besök av Melodifestivalen under 6 veckor med start den 5:e februari. Detta är dock bara under förutsättning att pandemiläget tillåter detta. Ett nuvarande problem kan exempelvis bli att publikmängden vid dessa evenemang bara är maximala 300, men det kommer nog att justeras med tiden.

En ytterligare nyhet som SVT har gått ut med är att Oscar Zia blir ensam programledare för hela turnén. Det kan dock förekomma att han tar in andra kollegor men vilka dessa personer är har SVT inte gått ut med än. Oscar har tidigare tävlat i Melodifestivalen och var även en av programledarna i fjolårets upplaga.


Grekland bekräftar deltagande 2022

7 september. Listan över länder som bekräftar sitt deltagande i Eurovision 2022 fortsätter att växa och är nu uppe i 25 länder. Detta sedan Greklands nationella TV-bolag ERT under tisdagen bekräftade till ESCToday.com landets fortsatta deltagande i tävlingen.

Hur ERT ska välja artist och bidrag är dock inte officiellt än, däremot är nu en antagning via ERT:s hemsida öppen dit intresserade låtskrivare kan skicka in tävlingsbidrag. Deadline är den 10:e oktober.

Läs mer »


Finlands antagning avslutad

7 september. Natten mot tisdagen den 7:e september avslutades antagningen till Finlands UMK 2022. I och med detta tar nu nästa steg vid i processen som handlar om att utse vilka låtar som ska tävla i startfältet. Detta sker med hjälp av en jury som nu under hösten kommer att få lyssna igenom bidragen som skickades in och utifrån detta välja ut de bästa låtarna.

Det är ännu oklart hur omfattande sändningarna blir, alltså om det blir kvalprogram och final eller bara en final. Däremot är det planerat för att både tittarna och jury ska vara med och rösta fram vinnaren.


Irland bekräftar deltagande i Eurovision 2022

6 september. Irländska TV-bolaget RTÉ bekräftar till ESCToday.com att Irland fortsätter att tävla i Eurovision Song Contest. Däremot saknas fortsatt uppgifter om hur de ska utse artist och tävlingsbidrag och om det blir fortsättning på internvalet eller om den traditionen nu bryts. Det återstår att se i ett senare skede under säsongen.

De tidigare Eurovisionmästarna Irland, som har fått flest segrar genom tiderna, har haft det riktigt tufft resultatmässigt de senaste åren, där såväl Sarah McTernan (2019) som senaste representanten Lesley Roy hamnade sist i sina respektive semifinaler. Senast Irland var i final var med Ryan O’Shaughnessy 2018 och senaste topplaceringen är från 2011 med Jedward.


Förinspelad körsång fortsatt aktuellt 2022

5 september. I samband med att Island öppnade sin antagning i fredags (3:e september) råkade Eurovision-reglerna för 2022 läcka ut, även om den filen sedan togs bort efter en stund. Några Eurovision-sajter hann dock gå igenom dokumentet som visar sig innehålla en rad intressanta saker, bland annat att EBU tänker fortsätta tillåta länder att använda sig av så kallad förinspelad körsång. Detta var något som infördes temporärt 2021 p.g.a. coronapandemin och som nu, om inget förändras, blir kvar.

Förinspelad körsång innebär att länder kan välja att ha förinspelad eller inte förinspelad körsång tillsammans med huvudsången. På det sättet kan varje lands delegation minska i antal då man inte behöver ha extra personer på/bakom scenen som bidrar med dessa sånginsatser. Däremot får körsången inte användas på ett sådant sätt att den överröstar huvudsången.

 

Annat på agendan

Andra saker som också berättas i regelverket är att länder som vill delta i 2022 års tävling måste ha inkommit med besked om detta till EBU senast den 16:e september. Därefter övergår det hela i en betänketid som avslutas den 11:e oktober, vilket innebär att om ett land väljer att hoppa av sin medverkan innan den dagen får det aktuella TV-bolaget inga böter av EBU. Reglerna säger också att maximalt 44 länder tillåts delta.


Island återupptar Söngvakeppnin som uttagning

3 september. Efter gruppen Daði og Gagnamagniðs stora framgångar i Eurovisionen blickar nu isländska TV-bolaget RÚV fram till 2022 då det är dags för Island att välja sin nästa representant till tävlingen. Denna gång sker valet via den tidigare uttagningen Söngvakeppnin vars antagning nu har öppnat.

Läs mer »


Förtydligande om Eesti Laul 2022

2 september. I samband med att TV-bolaget ERR öppnade antagningen för Eesti Laul 2022 förtydligades också några av de förändringar som bekräftats dagen innan.

De kvartsfinalsprogram som kommer att inleda säsongen sänds redan under fyra lördagar i år (2021) med start den 20:e november. Det innebär att redan i mitten av december kommer det att vara klart vilka 20 låtar som får tävla i semifinalerna. Dessutom är det i de fyra första programmen som bidragen tävlar med musikvideos, annars är det liveuppträdanden som gäller.

I varje kvarts- och i semifinalprogram kommer tio bidrag att tävla, där tittarna får välja ut tre favoriter och en jury två favoriter. När det är dags för finalen avgörs det hela genom två omgångar; först där tittarna och juryn tillsammans röstar fram några av finalbidragen till superfinalister innan tittarna själva får bestämma sin vinnare.

Sändningarna kommer att ske mellan den 20:e november och 11:e december 2021, samt den 3:e, 5:e och 12:e februari 2022.


19 länder deltar i Junior Eurovision 2021

2 september. EBU har bekräftat att 19 länder kommer att delta i höstens upplaga av Junior Eurovision Song Contest. Det är sju länder fler jämfört med hur många som deltog i fjolårets upplaga.

Läs mer »


SVT:s ambition är att anordna Melodifestivalturné 2022

1 september. I radioprogrammet Vaken med P3 & P4 intervjuades Melodifestivalens tävlingsproducent Karin Gunnarsson om den kommande festivalen. Hon kunde bland annat meddela att efter att antagningen nu har öppnat har en mängd bidrag redan hunnit inkomma men teamet räknar med att fler bidrag kommer in under de dagar som återstår (deadline är den 17:e september).

Karin Gunnarsson fick även frågan om det kommer att bli någon turné eller ej 2022. I skrivande stund (1:a september) fanns inget svar på frågan, däremot är Melodifestivalredaktionens ambition att tävlingen ska ut på turné även om det är något oklart hur mycket publik som kan tas in på de orter som de vill vara på. Något exakt besked mer än detta kunde inte ges vid tillfället utan det kommer förmodligen att meddelas senare huruvida det blir en turné eller ej vintern 2022.

Läs mer »


ERR utökar antalet sändningar i Eesti Laul

1 september. Nästa år, 2022, blir det 14:e upplagan i rad där Eesti Laul används för att välja ut Estlands artist och tävlingsbidrag till Eurovision Song Contest. Det mesta är sig likt men TV-bolaget ERR har ändå meddelat några förändringar – där den största är att uttagningen kommer att pågå i totalt sju program.

Det nya upplägget ser ut som följer att det är fyra inledande heats/kvartsfinaler med tio bidrag per program. I varje program röstas fem bidrag vidare till semifinalerna, dvs. 20 bidrag går vidare till dessa program. Även i semifinalerna genomförs utröstningar där halva startfältet går vidare till finalen innan en vinnare koras.

En ytterligare nyhet är att artisterna kommer att tävla med inspelade musikvideos i kvartsfinalerna medan det blir liveuppträdanden i semifinaler och finalen. Det är också det underlaget som publiken och juryerna kommer att ha till sig vid omröstningarna.

ERR har ännu inte meddelat när sändningarna kommer att pågå.


Ytterligare två antagningar har öppnat

1 september. September inleds inte bara med att den s.k. 1:a september-regeln nu börjar gälla, utan nu öppnar också ytterligare två länder sina antagningar till deras 2022-uttagningar. Det handlar om följande länder:

Finlands UMK 2022 – öppen till den 6:e september. Läs mer »

Schweiz’ internval – öppen till den 15:e september. Läs mer »

 

För mer information om vilka fler länder som just nu har pågående/kommande antagningar, se fliken Antagningar – skicka in bidrag här till vänster.


Viktigt datum har infallit för alla låtskrivare

1 september. Ny månad och nya tag, för från och med nu och fram till senvintern 2022 kan låtar som släpps på offentliga plattformar teoretiskt sett tävla i Eurovision 2022. Däremot – viktigt att veta – rekommenderar vi INGA bidragssläpp förrän respektive uttagningsland meddelar att det är okej att offentliggöra sitt tävlingsbidrag.

Läs mer »


Månadens nyhetssammanfattning

31 augusti. Industrisemestern är över och nu går vi in i höstvardag. Innan dess, här är månadens sammanfattning från nyheterna i Eurovisionbubblan!

Läs mer »


Flera nyheter i korthet

30 augusti. Ett flertal intressanta nyheter dök upp i Eurovision-bubblan under måndagen och här är en sammanfattning av dessa:

 

Lettland återgår till nationell uttagning

Sedan Lettlands debut i Eurovision 2000 har landets nationella TV-bolag LTV alltid utsett artist och tävlingsbidrag via en publik uttagning. Ifjol (2021) gjordes dock undantag då sångerskan Samanta Tīna, som vann 2020 års lettiska uttagningsfinal, blev internt utvald att representera Lettland 2021 och även hennes tävlingsbidrag utsågs internt.

Inför de nationella uttagningarna 2022 meddelar nu LTV att de avser att återgå till att välja genom en nationell uttagning, även om det ännu inte är känt vilken uttagning som kommer att produceras samt hur omfattande den blir. I och med detta besked har Lettland bekräftat deltagande i Eurovision 2022, vilket skedde i korthet på Twitter under måndagen (30:e augusti).

 

Ukraina: UA:PBC avslutar samarbete med STB

Under flera år på 2010-talet ansvarade den privata ukrainska TV-kanalen STB för Ukrainas nationella uttagning samt för kostnader under Eurovisioner. Men från och med 2022 är detta samarbete över, vilket STB meddelade den 30:e augusti. I korthet innebär detta att den statliga TV-kanalen UA:PBC nu tar över hela ansvaret från uttagning till Eurovision-resan.

Exakt vilken form av uttagning som väntar för Ukraina anno 2022 är inte känt.

 

Italien gör comeback i Junior Eurovision

Ifjol valde italienska RAI att inte delta i Junior Eurovision p.g.a. den rådande coronapandemin. Initialt hade RAI, enligt uppgifter från tidigare i somras, bestämt sig för att inte delta det här året heller, men nu har bolaget ändrat sig och tänker delta. Någon gång i november är det planerat för att artist och tävlingsbidrag ska presenteras.

 

Ingen återkomst för Monaco 2022

Som många av de tidigare trotjänarna som tävlat förut men inte längre i Eurovision blir det inte någon comeback för Monaco i Eurovision 2022. Det är ESCToday.com som har varit i kontakt med TV-bolaget TMC där svaret är kort och gott att de inte tänker göra någon comeback nästa år heller.

Monaco deltog 20 år i rad mellan åren 1959 till 1979, och under den tiden hann man med en seger (dock inget arrangemang), ett silver och tre brons. Landet tog sedan en paus på 25 år innan de deltog tre år i rad utan att lyckas kvala vidare från de då införda semifinalerna. Alla år sedan 2007 har Monaco uteblivit från tävlan i Eurovision.


Då avgörs Norsk MGP 2022

29 augusti. Cirka en vecka efter att det framkommit att antagningen till Norges uttagning Norsk MGP 2022 har förlängts kommer nu besked om vilka tävlingsdatum i januari och februari som är aktuella för den kommande upplagan.

Läs mer »


Polen deltar i Eurovision 2022

29 augusti. Det polska TV-bolaget TVP har bekräftat Polens fortsatta deltagande i Eurovision Song Contest. Ännu är det okänt hur artist och tävlingsbidrag ska väljas ut, men enligt bolagets VD finns önskemål om att kunna starta valet tidigare i år om än att att man avslöjar först senare vem man har valt ut. Detta skulle kunna tolkas som en fortsättning på internval, men det återstår att se.


Spanien byter delegationschef

29 augusti. Under sommaren har spanska RTVE bekräftat att en tidigare nedlagd festival kommer att återuppstå igen till 2022 för att bli Spaniens val till Eurovision 2022.

Nu kommer även besked om att en arbetsgrupp inom RTVE har satts ihop för ändamålet som leds av den tidigare spanska delegationschefen Ana María Bordas. Hennes plats som delegationschef för Spanien i Eurovision ersätts nu av journalisten Eva Mora. Hon har bl.a. bevakat Eurovision för RTVE åren 2012-2016 och hon kommenterade även det informella Eurovision-programmet 2020 och även Junior Eurovision 2020.

Spanien är för övrigt inte den enda nation som har valt att byta ut sin delegationschef inför det kommande året. Även Schweiz har gjort det där det från och med nu är Yves Schifferle som har tagit över ansvaret.


Estland hintar om förändringar i Eesti Laul 2022

28 augusti. Efter att Estland bekräftade sitt deltagande för sajten ESCToday.com har nu TV-bolaget ERR själva gått ut med att antagningen till Eesti Laul öppnar den 2:a september. Exakt regelverk och var bidrag skickas in släpps vid det tillfället. Däremot hintar ERR om förändringar i Eesti Laul och hur dessa ser ut får vi reda på när antagningen startar.


Flera nyheter i korthet

27 augusti. Ett flertal intressanta nyheter dök upp i Eurovision-bubblan under fredagen och här är en sammanfattning av dessa:

 

Sveriges antagning igång

Från och med nu och tre veckor framåt, dvs. fram till den 17:e september kl. 11:59, är antagningen till Melodifestivalen 2022 öppen. För dig som vill skicka in bidrag har vi sammanställt reglerna både på svenska och engelska. Mer information om var du skickar in låtar hittas här.

Ett tips är att inte vänta till sista stund med att skicka in då det kan ta en stund att ladda upp bidrag och fylla i all den information som SVT behöver.

 

Danmark öppnar antagning till Dansk MGP 2022

Samma dag som Sverige öppnade sin antagning startade även Danmark sin antagning till Dansk MGP 2022. Enligt det regelverk som har publicerats kommer det även 2022 att bara hållas en nationell final som utser artist och tävlingsbidrag. Startfältet kommer att bestå av åtta bidrag som väljs ut från deras nationella antagning och/eller från specialinbjudningar. Finalen är planerad att hållas den 5:e mars 2022.

Antagningen hålls öppen till den 29:e oktober och om du vill skicka in bidrag är det via denna länk som gäller!

 

Estland bekräftar sitt deltagande i Eurovision 2022

Nästa land i ordningen att bekräfta sitt deltagande är Estland, vars nationella TV-bolag ERR har bekräftat för sajten ESCToday.com att det blir en fortsättning på uttagningen Eesti Laul även till kommande säsong. Det innebär att det blir det 14:e året i rad som den uttagningen används.

Senare i september planerar ERR att släppa tävlingsregler och öppna antagningen för uttagningen.

 

Belarus’ avstängning hävs 2024 – om inte EBU förnyar/häver avstängningen

I slutet av maj i år kom EBU med besked om att de skulle stänga av det belarusiska TV-bolaget BTRC då de anser att bolaget inte längre lever upp till kraven på oberoende och yttrandefrihet. BTRC fick en två veckors svarsperiod på sig att komma med ett yttrande i saken, men oavsett har EBU fattat beslut om avstängning som verkställdes den 1;a juli. Det innebör att BTRC inte längre är en del av unionen då landet saknar officiellt medlemskap i EBU.

Nu kommer däremot besked från BTRC som säger att bolaget inte är permanent avstängda. EBU kan nämligen bara stänga av ett TV-bolag i treårsperioder, vilket innebär att avstängningen kommer att hävas den 1:a juli 2024. Däremot kan EBU både förnya och häva avstängningen innan dess.

Kort och gott innebär detta att om inte BTRC söker/får specialtillstånd att tävla eller att avstängningen hävs tidigare kan Belarus återkomma som deltagarland i Junior Eurovision från och med hösten 2024 respektive våren 2025 för stora Eurovision.


SBS i Australien söker tävlingsbidrag till nationell final

26 augusti. Sedan i början av sommaren har australiska SBS bekräftat Australiens deltagande i Eurovision 2022, och nu har SBS även släppt information om sin uttagning Australia Decides som är tillbaka efter fjolårets internval.

Enligt senaste nytt kommer alltså Australien tillbaka med en ny upplaga av Eurovision – Australia Decides som denna gång kommer att avgöras lördagen den 26:e februari 2022. Ifjol (2021) lät SBS vinnaren Montaigne, som vann den australiensiska finalen 2020, kvarstå som representant till Eurovision 2021 men nu till 2022 ska hennes efterträdare utses genom en final med tio tävlande där publik- och juryröstning kommer att avgöra vem som ska representera Australien i Eurovision 2022.

Redan nu håller SBS på att rekrytera artisterna, men däremot saknas tävlingsbidrag och det vill SBS ha hjälp med att få fram från australiensiska låtskrivare. Därför har SBS öppnat en bidragsantagning via sin hemsida som är igång till och med den 26:e september.


Uppgifter: Fem städer kvar om att bli värdstad för Eurovision 2022

24 augusti. Efter sommarens första del av budgivning har det kommit uppgifter från lokal italiensk media om städer som verkar ha fått fortsatt förtroende i spelet om att få bli värdstad för Eurovision 2022. Enligt dessa uppgifter ska fem av de städer som ansökte om värdskapet (Bologna, Milano, Pesaro, Rimini och Turin) dessa ha fått eller ska få besök av representanter för EBU och italienska RAI som har fått gå igenom varje stads tilltänkta arrangemang.

Exakt när ett stadsval kommer att presenteras är inte känt, men som det ser ut just nu kommer valet att göras i samråd mellan EBU och RAI under de kommande veckorna. Förhoppningsvis dröjer inte allt för länge med ett svar. Vi alla väntar med spänning på vilken stad som får uppdraget samt vilka datum som är att vänta 2022.


Junior Eurovision 2021 har fått en logotyp till sitt officiella tema

24 augusti. Sent i december månad i år kommer finalen i årets Junior Eurovision att gå av stapeln i Paris i Frankrike. Även om det är några månader kvar till det är dags för tävlan har arrangörerna nu presenterat den logotyp som ska användas i tävlingen under temat Imagine. Själva logotypen sägs vara en inspiration av fantasti, jul och Paris och symbolen liknar både en julgran och Eiffeltornet på samma gång. Hela temat går att ta del av här.


Antagningen till Norsk MGP 2022 förlängs

22 augusti. Norska NRK har sedan slutet av maj haft igång antagningen till Norsk MGP 2022, men söndagen den 15:e augusti skulle den initialt ha avslutats. En vecka senare kom dock besked att den inte hade avslutats utan att den förlängs med en månad. Ny deadline är satt till den 15:e september.

Detta besked innebär således att det fortfarande är möjligt att skicka in tävlingsbidrag ett par veckor till. Alla som vill får skicka in bidrag men det uppmuntras att samarbeta med norska låtskrivare och att satsa på kvalité före kvantitet.

Läs mer »


Tjeckien bekräftar sitt deltagande i Eurovision 2022

20 augusti. Det tjeckiska TV-bolaget Česká televize (ČT) har bekräftat Tjeckiens deltagande i Eurovision 2022 och kommer även att öppna upp en antagning för intresserade artister och låtskrivare att skicka in tävlingsbidrag.

Exakt vilken slags uttagning som väntar är inte känt och själva bidragsantagningen öppnar inte förrän tidigast den 17:e september, även om den avslutas redan den 30:e september. Däremot önskar ČT att de som är intresserade att skicka in låtar ska hinna förbereda dessa fram till då antagningen öppnar.

I de regler som ČT har tagit fram finns en klausul som säger att ifall Tjeckien inte deltar i Eurovision 2022 kommer uttagningen att avbrytas. Det är dock inte sagt att denna klausul innebär att det finns en tveksamhet till deltagande utan det lär bli officiellt inför antagningsstart vilken slags uttagning som är planerad att genomföras.


Liechtenstein gör inte Eurovisiondebut 2022

20 augusti. TV-bolaget 1FLTV i ministaten Liechtenstein kommer inte att göra någon debut i Eurovision till 2022. Det står klart efter att ESCToday.com varit i kontakt med bolaget. Anledningen ska bero på höga kostnader för medlemskapet i EBU.

1FLTV har funnits sedan 2008 men är ännu inte medlemar i EBU och därför får de inte tävla i Eurovisionen. Det har funnits planer för landet att göra debut i tävlingen genom att ansöka om medlemskap men dessa planer verkar ha, i alla fall för stunden, inte verkställts. Vi får se om 1FLTV hittar en ekonomisk lösning för att kunna delta i tävlingen i framtida upplagor.


Schweiz släpper sitt regelverk för tävlingsbidrag

19 augusti. Från och med den 1:a september och fram till den 15:e september välkomnar SRG SSR* i Schweiz tävlingsbidrag till Schweiz interna uttagning 2022. De bidrag som skickas in och godkänns för tävlan kommer sedan att överlämnas till en rekryterad publikpanel och en expertjury som tillsammans får rösta fram vilket bidrag som ska få representera Schweiz i Eurovision 2022. Processen är inte ny utan har använts alla år sedan 2019, än så länge med väldigt positiva resultat (en tredje- och en fjärdeplats).

Inför att antagningen till uttagningen öppnar har nu regelverket släppts. Läs mer »

* SRG SSR är samlingsbolaget för de fyra TV-bolagen SRF, RSI, RTR och RTS, vilka representerar Schweiz’ officiella språk.


Belgien bekräftar sitt deltagande i Eurovision 2022

19 augusti. Nu står det klart att även Belgien kommer till start i Eurovision 2022. Efter att flamländska TV-bolaget VRT och det franskspråkiga TV-bolaget RTBF gjort upp om att behålla samma artist som året innan från Eurovision 2020 till 2021 är det till 2022 RTBF:s tur att välja artist och tävlingsbidrag för Belgien.

Exakt vilken uttagning de tänker använda sig av är i skrivande stund okänt, men enligt ESCToday.com, som har varit i kontakt med RTBF, är det mycket som tyder på att ett nytt internval är att vänta. Dock kommer mer information om uttagningsprocessen vid ett senare tillfälle.


Albanien gör comeback i Junior Eurovision

19 augusti. Ytterligare ett land har tillkommit på startlistan till årets Junior Eurovision Song Contest. Det handlar om Albanien som gör comeback efter att senast deltagit 2019. Därmed är nu minst 14 länder med och tävlar och förutom Albanien gör även Azerbajdzjan, Irland, Nordmakedonien och Portugal comeback.

Notera gärna att fler länder kan tillkomma/hoppa av då deltagarlistan ännu inte är officiellt presenterad.


Uppgifter: Bidragsfinal i Israels X Factor

17 augusti. Enligt senast uppgifter från fansajten EuroMix kommer den kommande säsongen av X Factor i Israel att innehålla en bidragsfinal. Det innebär att när finalen hålls och Israels representant koras kommer det även vara bestämt vilken låt som vinnaren får med sig till Eurovision 2022. Detta istället för att göra det valet internt.

X Factor följer en bestämd mall som inleds med auditions och kvalrundor innan det är dags för livesändningar och direkta val. I de semifinaler, som just nu är planerade att hållas i januari 2022, kommer de artister som är kvar i tävlan att framföra olika låtar och sedan utses ett antal av dem till finalister. I den andra semifinalen framför varje finalist två originallåtar där man får med sig varsin låt till finalen där sedan en av de tävlande röstas fram till Israels representant i Eurovision 2022.

Inför semifinalerna kommer låtskrivare (som är medborgare i Israel) ha möjlighet att skicka in originallåtar som är tilltänkta Eurovision 2022. Demoversionerna kan dels vara låtar som är tilltänkta alla tävlande i startfältet men det kan även vara låtar som är specifika för en artist. I slutändan kommer det att vara en kommitté som tillsätter bidragen till de artister som tävlar om segern.


Ingen comeback för Luxemburg i Eurovision 2022

17 augusti. Som vanligt under sommaren kommer besked från länder som inte tävlat på länge att de inte tänker göra comeback. Nästa land i raden att tacka nej till detta är Luxemburg som senast tävlade 1993. Anledningen denna gång sägs vara av ekonomiska skäl samt vissa programproriteringar.

Under sin aktiva tävlingsperiod åren 1956-1993 var Luxemburg en av tävlingens mest framgångsrika med inte mindre än fem segrar (1961, 1965, 1972, 1973 och 1983) och fyra arrangemang (1962, 1966, 1972 och 1984, inget arrangemang 1974 p.g.a. dubbelseger). De sista åren landet deltog gick det dock sämre och 1993 avslutade Modern Times med att bli 20:e med låten Donne-moi une chance. Samtliga år efter det har det luxemburgska TV-bolaget valt att inte återvända till Eurovisionen och så ser det alltså ut att fortsätta även till nästa år.


Litauen är klar för tävlan i Eurovision 2022

16 augusti. Litauiska TV-bolaget LRT har nu i augusti 2021 meddelat att de avser att fortsätta tävla i den kommande upplagan av Eurovision Song Contest.

Läs mer »


Azerbajdzjan gör comeback i Junior Eurovision

16 augusti. Det blir minst 13 länder som deltar i årets upplaga av Junior Eurovision Song Contest. Detta står klart sedan Azerbajdzjans nationella TV-bolag İTV bekräftat att man återvänder till tävlingen efter att senast ha deltagit 2018. Förutom det har man även utsett sin representant som blir Sona Azizova.

Utöver Azerbajdzjan har även Irland, Nordmakedonien och Portugal meddelat att de tänker göra comeback i tävlingen det här året.

Notera gärna att fler länder kan tillkomma/hoppa av då deltagarlistan ännu inte är officiellt presenterad.


Preliminärt startdatum för Israels X Factor

10 augusti. Israeliska TV-bolaget KAN har sedan tidigare i år meddelat att de tänker fortsätta med en längre uttagning för att utse sin representant till Eurovision Song Contest. Senast en liknande uttagning ägde rum hette den HaKokhav HaBa L’Eurovizion men nu blir det alltså X Factor som gäller. Det innebär att deltagarna som väljs ut kommer att få genomgå ett antal olika kvalheats som sedan följer utslagningsmoment för att välja en vinnare som får tävla för Israel i ESC 2022.

Enligt senast uppgifter från fansajten EuroMix kommer Israels X Factor att börja TV-sändas från och med oktober. Ett exakt startdatum saknas men enligt deras uppgifter är det mest troliga att starten sker under den höstmånaden. En av jurymedlemmarna är 2018 års vinnare Netta.


Festival di Sanremo fortsätter som uttagning

6 augusti. Italienska TV-bolaget RAI, som är värdbolag för Eurovision 2022, har bekräftat att värdnationens artist och (förhoppningsvis) tävlingsbidrag via den klassiska Sanremo-festivalen. Denna festival är ingen nykomling utan är nästa år inne på sin 72:a upplaga genom tiderna.

Läs mer »


11 städer kvar i värdstadsvalet

6 augusti. Efter en första granskning har italienska TV-bolaget RAI gjort en sållning bland de städer som inkommit med ansökningar om att bli värdstad för Eurovision 2022. Det ska enligt uppgifter handla om att elva av de 17 städer som från början visade intresse kvarstår i tävlan.

Läs mer »


Programledarvalet klart för Festival di Sanremo 2022

6 augusti. Nu står det klart att den välkända programledaren Amadeus fortsätter att vara värd för Italiens Festival di Sanremo, som förutom att vara en musikalisk fest under en veckas tid även brukar vara landets uttagning till Eurovision Song Contest. Anno 2022 är festivalen planerad att hållas under den första veckan i februari, vilket innebär att TV-bolaget RAI tidigarelägger festivalen en månad jämfört med hur det såg ut ifjol.


RAI ska diskutera inkomna värdstadsbesked

5 augusti. Efter att den fördjupande delen av ansökningsperioden om att bli värdstad för Eurovision 2022 avslutades den 4:e augusti kommer nu TV-bolaget RAI att diskutera de bud som inkommit. Exakt hur beslutet ser ut är inte känt, dvs. om man väljer att utse en värdstad på en gång eller låter ett antal städer gå vidare till en slutgiltig fas innan ett beslut tas. Vi får helt enkelt se hur RAI väljer att göra.


Deadline för italienska städer att inkomma med förslag till RAI

4 augusti. I början av juli öppnades möjligheten för italienska städer att anmäla sitt intresse för att stå värd för Eurovision 2022. Det var ett stort intresse då inte mindre än 17 städer (och i några av dessa fall även regioner) skickade in en förfrågan. Alla städer har fram till nu i början av augusti haft chansen att inkomma med fördjupande bud om hur de tänker sig arrangemanget av tävlingen om de får uppdraget av RAI och EBU.

Exakt hur buden kommer att se ut samt om det kommer att offentliggöras vilka städer/regioner som går vidare till en eventuell slutomröstning är inte känt. Det finns i dagsläget inget datum för när värdstaden till Eurovision 2022 kommer att utses.


Kolla in Eurovision 2006 i HD-format

31 juli. Eurovision.tv fortsätter att bjuda på roliga överraskningar i sommarvärmen. Denna gång handlade det om en testversion i HD-format av finalen i Eurovision 2006 som släpptes på tävlingens YouTube-kanal den sista juli.

Läs mer »

Se sändningen »


Månadens nyhetssammanfattning

31 juli. Även om det är semestertider stannar inte Eurovisionbubblan upp. Vi sammanfattar vad som hände under juli månad.

Läs mer »


Albaniens antagning avslutas i oktober

28 juli. Efter en viss ovisshet kring vilket datum som antagningen till Albaniens Festivali i Këngës avslutas har nu TV-bolaget RTSH officiellt gått ut med uppgiften att de avslutar antagningen den 30:e oktober. Fram till dess kan intresserade låtskrivare och artister skicka in låtar. Mer info går att se här.

I år fyller Festivali i Këngës 60 år vilket förmodligen lär uppmärksammas på något sätt. Exakt när uttagningen kommer att äga rum är inte känt, ej heller hur många program som förväntas produceras respektive hur många bidrag som tas ut i tävlan.


Många “nej” – men minst 12 “ja” i Junior Eurovision

27 juli. Under sommaren har det inkommit flera rapporter om länder som inte tänker delta i årets Junior Eurovision. Trots dessa rapporter är startlistan inte tom, utan det har inkommit bekräftelser från några länder. Senast i raden är Serbien, Spanien och Nordmakedonien. Förutom dessa länder och värdnationen Frankrike har Georgien, Irland, Malta, Nederländerna, Polen, Portugal, Ryssland, Tyskland och Ukraina hittills bekräftat deltagande. Det vill säga, än så länge är antalet länder uppe i 12 vilket  dagsläget är lika många som det var ifjol.

Sajten ESC Portugal  kunde redan i början av maj bekräfta att SVT i Sverige inte heller i år kommer till start i JESC. Senast Sverige deltog var år 2014.


Frankrike har valt programledare och kommentatorer

27 juli. Det kan verka tidigt för säsongen för redan nu i slutet av juli 2021 står det klart vilka som ska vara programledare respektive kommentatorer för Frankrike i Eurovision 2022. Det handlar om duon Stéphane Bern och Laurence Boccolini som har fått förnyat förtroende för uppdraget efter att de samarbetat under 2021 års uttagning och Eurovision. Denna duo kommer således först att vara programledare för den kommande franska uttagningen som hålls någon gång under uttagningssäsongen 21/22 och därefter på plats vid Eurovision 2022 i Italien.


Spanien bekräftar nytt uttagningsformat 2022

22 juli. Spanska TV-bolaget RTVE har tillkännagivit att de tänker delta i Eurovision 2022. Efter att landet har fått flera sämre slutplaceringar i tävlingen, nu senast en 24:e plats i final, är planen att ta tävlingen mer seriöst och för att hitta rätt kandidat för ändamålet kommer RTVE att anordna en ny version av Benidorm International Song Festival, eller i alla fall en variant av den, som sänds någon gång under 2022.

Läs mer »


Kapellmästaren Curt-Eric Holmquist har avlidit

21 juli. Den välkända kapellmästaren och dirigenten Curt-Eric Holmquist har avlidit vid en ålder av 73 år. Han är känd från medverkan i många olika sammanhang, inte minst i Melodifestivalen och Eurovision de år som tävlingen fortfarande hade en levande orkester. Under många år var han också kapellmästare för Lotta på Liseberg.

Under den kommande sändningen av Lotta på Liseberg (26:e juli) kommer programmet att hylla honom.


#EurovisionAgain juli

17 juli. Under lördagskvällen visades den andra delen för säsongen i årets #EurovisionAgain och en kvart före sändning meddelades att året som det blev denna gång är 1980.


Vilka städer ansöker om Eurovision-värdskapet?

13 juli. Måndagen den 12:e juli kl. 23:59 gick anmälningstiden för italienska städer att ansöka om att bli värdstad för Eurovision 2022. Fram till dess hade inte mindre än 17 städer/regioner ansökt om att få uppdraget. Nu går processen vidare där dessa städer/regioner ska fördjupa inslagen i sina bud.

Läs mer »


Ytterligare en stad ansöker om Eurovision-värdskapet

12 juli. Cirka 12 timmar innan RAI:s och EBU:s deadline för städer att lämna sitt intresse att stå värd för Eurovision 2022 inkommer ytterligare en stad med intresseanmälan. Det handlar om staden Bologna i norra Italien som lämnar förslag på Unipol Arena som vid vanliga fall kan ta in upp till 20 000 personer per föreställning. Staden säger sig även kunna uppfylla de krav som ställts rörande bland annat andelen hotellrum och närhet till en stor flygplats.

Sedan tidigare har städerna Turin i norra Italien och Pesaro, som ligger knappt en timmes bilfärd från San Marino, inkommit med intresseanmälningar.


Två städer i Italien har hittills ansökt om att bli värdstad för ESC 2022

9 juli. Efter att RAI och EBU tidigare öppnat möjligheten för italienska städer att ansöka om att bli värdstad för Eurovision 2022 är det hittills två städer som har lämnat in intresseanmälningar. Först ut var Turin i norra Italien och därefter inkom även ett bud från staden Pesaro som ligger knappt en timmes bilfärd från San Marino.

Anmälningsperioden pågår fram till den 12:e juli, därefter kommer städer som kan uppfylla de hårda krav som produktionen ställer att få komma in med fördjupande bud (hur de skulle hålla värdskapet om de får det) innan ett slutgiltigt val görs.


Schweiz håller öppen antagning till Eurovision 2022

8 juli. Sedan i början av april har det varit känt att Schweiz fortsätter med sin interna uttagningsprocess man har haft sedan 2019, det vill säga en rekryterad publikpanel och en expertjury som tillsammans får granska bidragen och rösta fram en låt som får tävla för Schweiz i Eurovision Song Contest.

Nu ett par månader senare har det schweiziska TV-bolaget SRF lagt ut en uppdatering på sin Facebooksida angående att de vill från och med den 1:a september få in förslag på tävlingsbidrag från intresserade låtskrivare och artister. Mer information gällande tävlingsregler och hur länge antagningen pågår kommer att publiceras i mitten av augusti.

Sedan Schweiz införde metoden med interna jurygrupper som får bestämma landets representant istället för att TV-sända en uttagningsfinal har landet fått avsevärt bättre placeringar i Eurovision. I år, 2021, blev det t.ex. en bronsmedalj för Gjon’s Tears’ Tout l’Univers vilket är en placering Schweiz senast uppnådde 1993 med Annie Cottons Moi, tout simplement!


Värdstadsvalet till Eurovision 2022 igång

7 juli. Efter en tids väntan har nu 2022 års värdbolag RAI släppt vissa detaljer kring hur valet av värdstad kommer att gå till. Alla italienska städer som uppfyller en rad ställda krav är välkomna att ansöka även om det blir med kort deadline.

Läs mer »


Albanien deltar i Eurovision 2022

5 juli. Nu i början av juli månad har det albanska TV-bolaget RTSH öppnat sin antagning för den traditionella festivalen Festivali i Këngës som i år fyller 60 år!

För närvarande saknas datum för hur länge antagningen kommer att pågå* och hur många bidrag som tas ut. Däremot har RTSH bekräftat till fansajten ESCToday.com att de även avser att tävla i Eurovision 2022. Albanien kan därför tillfogas listan över bekräftade länder i startfältet!

* Enligt denna tweet från sajten Wiwibloggs.com avslutas antagningen i slutet av september.


Danmark bekräftar deltagande 2022

1 juli. Danska TV-bolaget DR har nu bekräftat att Danmark kommer att delta i Eurovision 2022. Exakt vilken uttagningsform som väntar är inte helt klart än, däremot är nu 14 länder hittills klara för tävlingen i Italien nästa år.

Läs mer »


Belarus’ EBU-medlemskap officiellt avstängt

1 juli. Från och med nu den 1:a juli 2021 har det belarusiska TV-bolaget BTRC inte längre något officiellt medlemskap i den Europeiska radio- och TV-unionen (EBU). I slutet av maj kom EBU med besked om att de skulle stänga av BTRC då de anser att bolaget inte längre lever upp till kraven på oberoende och yttrandefrihet. BTRC fick en två veckors svarsperiod på sig att komma med ett yttrande i saken, men oavsett har EBU fattat beslut om avstängning som nu har verkställts.

Belarus har tidigare tävlat många gånger i Eurovision Song Contest och Junior Eurovision Song Contest, varav den senaste har de stått värd för två gånger. Men nu är det slut med detta – i alla fall till dess EBU häver avstängningen (eller om BTRC eventuellt skulle få externt tillstånd att tävla i ESC/JESC).


Andra halvåret är här – vi startar en ny rapporteringsomgång

1 juli. Det första halvåret av år 2021 är nu avklarad och därför startar vi nu en ny rapportering som åtminstone kommer att sträcka sig fram till årsskiftet 2021/22.

Våra fokusområden under detta halvår blir bland mycket annat att följa förberedelserna till Eurovision 2022 exempelvis länder som anmäler sitt deltagande, vilka uttagningar som är planerade att genomföras och var man kan skicka in tävlingsbidrag. Självklart håller vi ett minst lika stort fokus på Melodifestivalen 2022!

Förutom dessa förberedelser är vi också i nuläge där vi håller koll på alla andra events i Eurovisionbubblan inte minst årets final i Junior Eurovision Song Contest som äger rum i Frankrike i december.


PS: Om du vill gå tillbaka till första halvårets rapportering finns den arkiverad här. Våra tidigare direktrapporteringar som gjordes mellan mars-maj 2020 respektive maj-december 2020 finns också att ta del av i arkivet.

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2022

Melodifestivalen 2022

Nationella uttagningar

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar.
Vi skribenter i panelen är ett gäng Eurovision-intresserade personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Den gemensamma nämnaren är att vi alla delar en stor förkärlek till Eurovisionen, och att vi tillsammans bevakar tävlingen året om. Vi delar med oss av bland annat nyhetsuppdateringar, projekt, länktips, topplistor och recensioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen