Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 


Denna direktrapportering ger dig senaste nyheterna och uppdateringarna från Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Det rör både aktuella som kommande tävlingar inom Eurovisionbubblan.


Här nedan finns sammanställd information om vad vi för närvarande vet om tävlingarnas projektfaser och längre ner hittar du mer fördjupande uppdateringar.


Här nedan finns sammanställd information om vad vi för närvarande vet om tävlingarnas projektfaser och här till höger ger vi dig mer fördjupande uppdateringar.

All information är med reservation för eventuella framtida justeringar och tillägg!


Frågor & svar


Eurovision 2022

– Tävlingen är planerad att äga rum i Italien någon gång under våren eller försommaren 2022. Tävlingsdatum saknas.

– Någon värdstad är ännu inte vald eller presenterad, utan det kommer att bli en process som inleddes i början av juli. Läs mer »

– EBU har ännu inte bekräftat om upplägget med två semifinaler och en final är fortsatt aktuellt.

– Det är heller inte sagt om tävlingen kommer att behöva coronasäkras likt 2021 års tävling gjordes. Underlagen för detta kommer med all sannolikhet att utvärderas beroende på hur pandemin utvecklar sig under resterande delen av 2021 och början av 2022.

 

Vilka länder tävlar?

Det finns ännu ingen officiell deltagarlista.

– Fram till den släpps sker endast preliminära anmälningar om deltagande.

– Någon gång under slutet av 2021 eller början av 2022 lär det bli helt officiellt vilka länder som ska tävla.

– EBU har inte bekräftat om bara “Big Five”-länderna blir direktkvalificerade till finalen.

 

Mer information om Eurovision 2022 kommer att dyka upp under året. Vi följer detta noggrant och vi uppdaterar denna sida kontinuerligt.

Melodifestivalen 2022

Grundläggande fakta

Enligt det regelverk som SVT släppte i slutet av juni 2021 kan vi utläsa följande:

– Det kommer att vara deltävlingar inför finalen. Exakt hur många nämns dock inte.

– SVT beräknar att välja ut 28 bidrag till startfältet. Ena hälften ska väljas via en antagning och den andra hälften av SVT själva.

Ingen artist från P4 Nästa erbjuds en jokerplats i startfältet.

– Årets antagning öppnar den 27:e augusti kl 09:00 respektive avslutas den 17:e september kl 11:59.

– Någon gång i slutet av 2021 är det sagt att startfältet ska presenteras. Ett exakt datum saknas men i reglerna talas det om november/december månad.

Mer information om startfält, eventuella nya regler, upplägg etc. följer under året.

 

Ny tävlingsledning

Från och med 2022 är det tävlingsproducenten Karin Gunnarsson och hennes team som tar över produktionsansvaret för Melodifestivalen.

Christer Björkman, som jobbade med programmet mellan åren 2002-2021, är numera engagerad i den amerikanska Eurovision-versionen som är planerad att sända sin första upplaga någon gång under nästa år.

Junior ESC

Årets final i Junior Eurovision kommer att gå av stapeln i La Seine Musicale i Paris i Frankrike den 19:e december. Detta besked kom ett halvår före finalen.

Att Frankrike står värd är tack vare tillfrågan efter segern i 2020 års final. Efter en kortare betänketid meddelade France Télévisions att de ämnar att stå värd för tävlingen 2021.

 

Mer information om tävlingen följer under året.

Antagningar till Nationella uttagningar

Pågående

Norge

Norsk MGP 2022

Deadline: 15:e augusti


Nederländerna

Val av kommitté

Deadline: 31:a augusti


Frankrike

Nationell final

Deadline: 24:e oktober


Albanien

Festivali i Këngës 60

Deadline: 30:e oktober

 

 

Kommande

Sverige

Melodifestivalen 2022

Startar: 27:e augusti

Deadline: 17:e september


Finland

UMK 2022

Startar: 1:a september

Deadline: 6:e september


Schweiz

Öppen antagning till internval

Startar: 1:a september

Deadline: uppgift saknas

 

Välkommen till vår Eurovisionrapportering


Senaste nytt


Deltagarlistan i Eurovision 2022

Till och med har följande länder bekräftat* sitt deltagande i den kommande Eurovisionen:

Albanien • Australien • Danmark • Finland • Frankrike • Israel • Italien • Nederländerna • Norge • San Marino • Schweiz • Serbien • Spanien • Sverige • Tyskland • Ukraina


* Eftersom det bara är indikationer om deltagande så ska listan endast ses som preliminär fram till dess att EBU släpper den officiella deltagarlistan. Detta gäller även om det i många fall förekommer bekräftelser gällande förberedelser kring länders nationella uttagningar. Samtliga bekräftelser bygger på information från t.ex. TV-bolagen själva eller andra säkra källor som kan bekräfta samma sak.

Aktuellt


Kolla in Eurovision 2006 i HD-format

31 juli. Eurovision.tv fortsätter att bjuda på roliga överraskningar i sommarvärmen, denna gång handlar det om en HD-variant av Eurovision 2006 som släpps på tävlingens YouTube-kanal den sista juli.

Läs mer »


Albaniens antagning avslutas i oktober

28 juli. Efter en viss ovisshet kring vilket datum som antagningen till Albaniens Festivali i Këngës avslutas har nu TV-bolaget RTSH officiellt gått ut med uppgiften att de avslutar antagningen den 30:e oktober. Fram till dess kan intresserade låtskrivare och artister skicka in låtar. Mer info går att se här.

I år fyller Festivali i Këngës 60 år vilket förmodligen lär uppmärksammas på något sätt. Exakt när uttagningen kommer att äga rum är inte känt, ej heller hur många program som förväntas produceras respektive hur många bidrag som tas ut i tävlan.


Många “nej” – men minst 12 “ja” i Junior Eurovision

27 juli. Under sommaren har det inkommit flera rapporter om länder som inte tänker delta i årets Junior Eurovision. Trots dessa rapporter är startlistan inte tom, utan det har inkommit bekräftelser från några länder. Senast i raden är Serbien, Spanien och Nordmakedonien. Förutom dessa länder och värdnationen Frankrike har Georgien, Irland, Malta, Nederländerna, Polen, Portugal, Ryssland, Tyskland och Ukraina hittills bekräftat deltagande. Det vill säga, än så länge är antalet länder uppe i 12 vilket  dagsläget är lika många som det var ifjol.

SVT i Sverige kommer inte heller i år till start i Junior Eurovision, något som sajten ESC Portugal kunde avslöja redan i början av maj. Senast Sverige deltog var i JESC 2014.


Frankrike har valt programledare och kommentatorer

27 juli. Det kan verka tidigt för säsongen för redan nu i slutet av juli 2021 står det klart vilka som ska vara programledare respektive kommentatorer för Frankrike i Eurovision 2022. Det handlar om duon Stéphane Bern och Laurence Boccolini som har fått förnyat förtroende för uppdraget efter att de samarbetat under 2021 års uttagning och Eurovision. Denna duo kommer således först att vara programledare för den kommande franska uttagningen som hålls någon gång under uttagningssäsongen 21/22 och därefter på plats vid Eurovision 2022 i Italien.


Spanien bekräftar nytt uttagningsformat 2022

22 juli. Spanska TV-bolaget RTVE har tillkännagivit att de tänker delta i Eurovision 2022. Efter att landet har fått flera sämre slutplaceringar i tävlingen, nu senast en 24:e plats i final, är planen att ta tävlingen mer seriöst och för att hitta rätt kandidat för ändamålet kommer RTVE att anordna en ny version av Benidorm International Song Festival, eller i alla fall en variant av den, som sänds någon gång under 2022.

Läs mer »


Kapellmästaren Curt-Eric Holmquist har avlidit

21 juli. Den välkända kapellmästaren och dirigenten Curt-Eric Holmquist har avlidit vid en ålder av 73 år. Han är känd från medverkan i många olika sammanhang, inte minst i Melodifestivalen och Eurovision de år som tävlingen fortfarande hade en levande orkester. Under många år var han också kapellmästare för Lotta på Liseberg.

Under den kommande sändningen av Lotta på Liseberg (26:e juli) kommer programmet att hylla honom.


#EurovisionAgain juli

17 juli. Under lördagskvällen visades den andra delen för säsongen i årets #EurovisionAgain och en kvart före sändning meddelades att året som det blev denna gång är 1980.


Vilka städer ansöker om Eurovision-värdskapet?

13 juli. Måndagen den 12:e juli kl. 23:59 gick anmälningstiden för italienska städer att ansöka om att bli värdstad för Eurovision 2022. Fram till dess hade inte mindre än 17 städer/regioner ansökt om att få uppdraget. Nu går processen vidare där dessa städer/regioner ska fördjupa inslagen i sina bud.

Läs mer »


Ytterligare en stad ansöker om Eurovision-värdskapet

12 juli. Cirka 12 timmar innan RAI:s och EBU:s deadline för städer att lämna sitt intresse att stå värd för Eurovision 2022 inkommer ytterligare en stad med intresseanmälan. Det handlar om staden Bologna i norra Italien som lämnar förslag på Unipol Arena som vid vanliga fall kan ta in upp till 20 000 personer per föreställning. Staden säger sig även kunna uppfylla de krav som ställts rörande bland annat andelen hotellrum och närhet till en stor flygplats.

Sedan tidigare har städerna Turin i norra Italien och Pesaro, som ligger knappt en timmes bilfärd från San Marino, inkommit med intresseanmälningar.


Två städer i Italien har hittills ansökt om att bli värdstad för ESC 2022

9 juli. Efter att RAI och EBU tidigare öppnat möjligheten för italienska städer att ansöka om att bli värdstad för Eurovision 2022 är det hittills två städer som har lämnat in intresseanmälningar. Först ut var Turin i norra Italien och därefter inkom även ett bud från staden Pesaro som ligger knappt en timmes bilfärd från San Marino.

Anmälningsperioden pågår fram till den 12:e juli, därefter kommer städer som kan uppfylla de hårda krav som produktionen ställer att få komma in med fördjupande bud (hur de skulle hålla värdskapet om de får det) innan ett slutgiltigt val görs.


Schweiz håller öppen antagning till Eurovision 2022

8 juli. Sedan i början av april har det varit känt att Schweiz fortsätter med sin interna uttagningsprocess man har haft sedan 2019, det vill säga en rekryterad publikpanel och en expertjury som tillsammans får granska bidragen och rösta fram en låt som får tävla för Schweiz i Eurovision Song Contest.

Nu ett par månader senare har det schweiziska TV-bolaget SRF lagt ut en uppdatering på sin Facebooksida angående att de vill från och med den 1:a september få in förslag på tävlingsbidrag från intresserade låtskrivare och artister. Mer information gällande tävlingsregler och hur länge antagningen pågår kommer att publiceras i mitten av augusti.

Sedan Schweiz införde metoden med interna jurygrupper som får bestämma landets representant istället för att TV-sända en uttagningsfinal har landet fått avsevärt bättre placeringar i Eurovision. I år, 2021, blev det t.ex. en bronsmedalj för Gjon’s Tears’ Tout l’Univers vilket är en placering Schweiz senast uppnådde 1993 med Annie Cottons Moi, tout simplement!


Värdstadsvalet till Eurovision 2022 igång

7 juli. Efter en tids väntan har nu 2022 års värdbolag RAI släppt vissa detaljer kring hur valet av värdstad kommer att gå till. Alla italienska städer som uppfyller en rad ställda krav är välkomna att ansöka även om det blir med kort deadline.

Läs mer »


Albanien deltar i Eurovision 2022

5 juli. Nu i början av juli månad har det albanska TV-bolaget RTSH öppnat sin antagning för den traditionella festivalen Festivali i Këngës som i år fyller 60 år!

För närvarande saknas datum för hur länge antagningen kommer att pågå* och hur många bidrag som tas ut. Däremot har RTSH bekräftat till fansajten ESCToday.com att de även avser att tävla i Eurovision 2022. Albanien kan därför tillfogas listan över bekräftade länder i startfältet!

* Enligt denna tweet från sajten Wiwibloggs.com avslutas antagningen i slutet av september.


Danmark bekräftar deltagande 2022

1 juli. Danska TV-bolaget DR har nu bekräftat att Danmark kommer att delta i Eurovision 2022. Exakt vilken uttagningsform som väntar är inte helt klart än, däremot är nu 14 länder hittills klara för tävlingen i Italien nästa år.

Läs mer »


Belarus’ EBU-medlemskap officiellt avstängt

1 juli. Från och med nu den 1:a juli 2021 har det belarusiska TV-bolaget BTRC inte längre något officiellt medlemskap i den Europeiska radio- och TV-unionen (EBU). I slutet av maj kom EBU med besked om att de skulle stänga av BTRC då de anser att bolaget inte längre lever upp till kraven på oberoende och yttrandefrihet. BTRC fick en två veckors svarsperiod på sig att komma med ett yttrande i saken, men oavsett har EBU fattat beslut om avstängning som nu har verkställts.

Belarus har tidigare tävlat många gånger i Eurovision Song Contest och Junior Eurovision Song Contest, varav den senaste har de stått värd för två gånger. Men nu är det slut med detta – i alla fall till dess EBU häver avstängningen (eller om BTRC eventuellt skulle få externt tillstånd att tävla i ESC/JESC).


Andra halvåret är här – vi startar en ny rapporteringsomgång

1 juli. Det första halvåret av år 2021 är nu avklarad och därför startar vi nu en ny rapportering som åtminstone kommer att sträcka sig fram till årsskiftet 2021/22.

Våra fokusområden under detta halvår blir bland mycket annat att följa förberedelserna till Eurovision 2022 exempelvis länder som anmäler sitt deltagande, vilka uttagningar som är planerade att genomföras och var man kan skicka in tävlingsbidrag. Självklart håller vi ett minst lika stort fokus på Melodifestivalen 2022!

Förutom dessa förberedelser är vi också i nuläge där vi håller koll på alla andra events i Eurovisionbubblan inte minst årets final i Junior Eurovision Song Contest som äger rum i Frankrike i december.


PS: Om du vill gå tillbaka till första halvårets rapportering finns den arkiverad här. Våra tidigare direktrapporteringar som gjordes mellan mars-maj 2020 respektive maj-december 2020 finns också att ta del av i arkivet.

 

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2022

Melodifestivalen 2022

Nationella uttagningar

Om oss

Eurovision 2021


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar.
Vi skribenter i panelen är ett gäng Eurovision-intresserade personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Den gemensamma nämnaren är att vi alla delar en stor förkärlek till Eurovisionen, och att vi tillsammans bevakar tävlingen året om. Vi delar med oss av bland annat nyhetsuppdateringar, projekt, länktips, topplistor och recensioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen