Arkiverad sida

Från och med 1 januari 2022 har vi bytt rapporteringssida till första halvåret 2022. Klicka här för att komma dit.

OBS! Alla tidigare uppdateringar finns kvar via månadsflikarna längst nere på sidan.

/ESC-Panelen

 

Nyhetshändelser i december


Månadens nyhetssammanfattning

31 december. Dags för nytt månadsskifte och därför kommer här en sammanfattning av allt som har hänt i Eurovision-bubblan på sistone.

Läs mer »


Bidragsantagning öppnad i Azerbajdzjan

30 december. Den näst sista dagen av år 2021 öppnade det azeriska TV-bolaget İTV (İctimai Tv) en antagning för intresserade låtskrivare att skicka in tävlingsbidrag. Exakt hur själva valet sedan kommer att göras är däremot inte känt. Kraven på tävlingsbidragen är att de uppfyller EBU:s regelverk, dvs. är ett nyskrivet originalverk som inte har offentliggjorts före den 1:a september 2021, kan framföras på maximalt tre minuter och framförs av en artist som är minst 16 år gammal.

Bidragen (samt en kortare information om låtskrivarna själva) mejlas in till följande adress: song@eurovision.az

Deadline är 31:a januari 2022.


Albanien har valt artist och tävlingsbidrag

29 december. Albanien blev inför den här säsongen det tredje landet efter Bulgarien och Tjeckien att bli klar med sitt artistval och tävlingsbidrag. I finalen i Festivali i Këngës stod det mellan 17 bidrag där det slutligen blev ”Sekret” som framfördes Ronela Hajati som tog hem segern.

Läs mer »


Maltas semifinalbidrag har valts ut

29 december. Strax innan 2021 blir 2022 har Maltas nationella TV-bolag TVM bekräftat vilka 22 bidrag som kommer att tävla i landets kommande Eurovision-uttagning.

Bidragen som har valts ut kommer först att genomgå en semifinal där 16 av dem kommer att nå själva finalen. Sändningarna är planerade att avgöras i februari och alla resultat avgörs i en kombination av expertjury och tittarröstning.

Läs mer om startfältet »


Överklagningsbeslut i Rumäniens uttagning

28 december. I februari och mars kommer Rumänien att genomföra sin Selecţia Naţională-uttagning och dagen före julafton presenterade rumänska TVR vilka 45 bidrag som har valts ut till uttagningen. Men nu efter jul kommer nya besked då ytterligare ett bidrag läggs till samtidigt som en tidigare låt dras tillbaka och ersätts av ett nytt bidrag.

Det nya bidraget som har tillkommit är ”Malere”, som framförs av E-an-na, som var en av fyra som överklagade TVR:s tidigare beslut och som har fått rätt. Utöver det har låten “Best of me”, som skulle ha framförts av Alex Parker & Erik Frank & Bastien, dragits tillbaka då Erik Frank inte har möjlighet att resa till Rumänien. Istället kommer Alex Parker och Bastien att tävla med bidraget ”All This Love”.


Dags för Albaniens uttagning

27 december. Som traditionen kommer Albanien att utse sin artist med tillhörande tävlingsbidrag till Eurovision Song Contest nu i mellandagarna. I år firar dessutom uttagningen Festivali i Këngës 60 år vilket kommer att uppmärksammas. Förutom det är det sammanlagt 20 bidrag som tävlar om segern.

Läs mer »

Resultat från programmet »


Slovenien har röstat fram kvalfinalisterna i EMA Freš

24 december. Sedan slutet av november har TV-bolaget RTVSLO anordnat dagliga dueller och veckofinaler för att låta publiken vara med och rösta fram kvalfinalisterna i EMA Freš. Under julaftonskvällen avgjordes den sista duellen och därmed är nu startfältet komplett!

Läs mer »


Portugals tävlingsdatum har presenterats

24 december. TV-bolaget RTP har bekräftat att Portugals uttagning Festival da Canção 2022 kommer att äga rum den 5:e och 7:e mars samt 12:e mars. Det innebär att Portugal kommer att välja sin artist och sitt tävlingsbidrag samma kväll som Sverige.

Det har även genomförts en lottning för att fördela in startfältet i de två semifinalerna. Lottningen har dock bara gjorts med låtskrivarna och inte med artisterna.


45 bidrag presenterade i Rumäniens uttagning

23 december. Dagen före julafton presenterade rumänska TVR en lista med de 45 bidrag som urvalsjuryn valt ut att gå vidare med till nästa omgång. Då handlar det om onlineröstning där både publiken och en jury kommer att få rösta fram 20 av dessa låtar som får tävla vidare i programmet. Omröstningen genomförs först i februari men redan nu vet vi vilka artister som tävlar.

Läs mer »


Montenegros urvalsjury presenterad

22 december. När Montenegro nu kommer tillbaka till Eurovision Song Contest efter två års frånvaro är det med internval som gäller för artist- och bidragsvalet. Uppdraget har gått till en expertjury på tio personer som individuellt kommer att poängsätta 24 av de 30 bidrag som skickades in till den nationella antagningen, där den låt som får högst totalpoäng blir Montenegros tävlingsbidrag i Turin.

Inför omröstningen har jurymedlemmarna presenterats och samtliga arbetar antingen med musik och/eller inom radio- och TV-världen i Montenegro. En av personerna i juryn är sångerskan Nina Žižić som representerade Montenegro 2013 tillsammans med gruppen Who See.


Armenien blir värdnation för JESC 2022

21 december. Bara dagar efter Armeniens seger i den 19:e upplagan av Junior Eurovision Song Contest står det klart att landets nationella TV-bolag AMPTV blir värd för den 20:e upplagan som är planerad att äga rum någon gång under 2022.

Läs mer »


Lyssna på Benidorm Fest-bidragen

21 december. För första gången sedan 2019 kommer Spanien att välja artist och tävlingsbidrag till Eurovision via en publik uttagning. I år heter den Benidorm Fest där 14 bidrag gör upp om segern och nu finns alla tävlingsbidrag att lyssna på.

Till bidragen »


94 artister ansökte till Rumäniens uttagning

20 december. Under söndagen avslutades antagningen till Rumäniens Selecţia Naţională 2022 och en dag senare presenterade TV-bolaget TVR att sammanlagt 94 artister ansökte om att delta. Cirka 40 procent av dessa kommer från andra länder än Rumänien exempelvis Bulgarien, Storbritannien och Sverige.

Nästa steg i urvalsprocessen är att en femmannajury kommer att få lyssna och bedöma bidragen och sedan utse en topp 45 som går vidare till en onlineomröstning i februari. I den omröstningen får publiken och en jury välja ut 20 bidrag som går vidare till en semifinal där endast en jury får avgöra vilka bidrag som ska få tävla i finalen. Semifinalen är planerad till den 12:e februari medan finalen hålls den 5:e mars, vilket för övrigt är samma datum som grannlandet Moldavien kommer att göra sitt val till Turin!


Programledartrio i Norsk MGP 2022

20 december. Precis som ifjol blir det en programledartrio i nästa års Norsk Melodi Grand Prix och för en av dessa är det nu åttonde gången han programleder tävlingen. Det handlar om Magnus Kåre Bergh som alltså är med ännu en säsong! Den här gången får han med sig Annika Momrak, som för övrigt är den yngsta Norsk MGP-programledaren genom tiderna, och Mikkel Niva.


Moldavien återgår till nationell final

20 december. Efter förra årets internval är Moldavien tillbaka igen med ett koncept om nationell uttagningsfinal till Eurovision Song Contest. Den här gången kommer man att hålla en antagning som sedan följer ett urval och en liveaudition innan en jury slutligen bestämmer vilka bidrag som ska få tävla i finalen som hålls den 5:e mars.

Läs mer »


Uppsamlingsheat i Sloveniens EMA Freš

20 december. Tre veckors duellerande har hittills avgjort nio av 14 kvalfinalister i Sloveniens EMA Freš. För de resterande 15 bidrag som ej lyckades ta sig vidare då kommer nu att få en ny chans genom ytterligare fem dagliga dueller där tre bidrag tävlar per dag och en av dessa får en plats i kvalfinalerna.

Omröstningarna pågår dagligen via programmets hemsida och därefter meddelas resultatet.

Läs mer »


RTVSLO har presenterat Sloveniens EMA-startfält

19 december. Under söndagen den 19:e december presenterade RTVSLO i Slovenien de 16 ordinarie artisterna som redan är klara för tävlan i EMA 2022. Utöver dem tillkommer sedan fyra jokrar från den pågående EMA Freš-uttagningen.

Läs mer »


Serbien meddelar tävlingsbidragen i början av 2022

19 december. Serbien har sedan tidigare meddelat att de ämnar att anordna en nationell uttagning för valet av artist och tävlingsbidrag till Eurovision 2022. Efter den antagning som har hållits under hösten har 150 bidrag godkänts vilka nu överlämnas till en urvalsjury. Exakt hur många låtar som juryn ska välja ut till startfältet är inte känt, däremot är det planerat för att de ska redovisa sin val till startfältet i början av 2022.

Det har sedan tidigare flaggats för att om arrangörerna anser att det på grund av coronapandemin inte går att hålla någon uttagning har juryn rätt att ta till internval som metod.


Armenien vann JESC 2021

19 december. Under söndagseftermiddagen den 19:e december avgjordes den 19:e upplagan av Junior Eurovision Song Contest. Efter att de nationella jurygrupperna och onlineröstningen hade sagt sitt blev det Armeniens Maléna med bidraget ”Qami Qami” som hade vunnit!

Omröstningen blev väldigt jämn, både hos jurygrupperna och onlineröstningen, och bägge parter hade också ganska skilda åsikter om vilka låtar som var bäst. Exempelvis fick Portugal tredje flest poäng från onlineröstningen medan jurygrupperna satte den låten tredje sist. Men i slutändan blev det Armenien som vann följt av Polen som tvåa och Frankrike som trea.

Läs mer »


Första auditionfasen avslutad i San Marino

18 december. Under måndag till fredag vecka 50 genomfördes den första auditionfasen i San Marinos uttagning Una voce per San Marino som i februari ska kora landets nästa representant till Eurovision Song Contest. Över 400 personer från hela världen har rest till San Marino för att genomföra en första audition för en jury som i sin tur ska välja ut vilka som får komma tillbaka till tävlingens avgörande kvalprogram.

Det kommer även att bli en andra omgång med auditions som är planerade att starta den 3:e januari och sedan avslutas den 11:e januari.


Startfältet i Dansk MGP 2022 presenteras i februari

18 december. Den 10:e februari 2022 kommer TV-bolaget DR i Danmark att presentera vilka åtta bidrag som har valts ut till startfältet i Dansk Melodi Grand Prix 2022. Själva finalen hålls sedan den 5:e mars med duon Tina Müller och Martin Brygmann som programledare i Jyske Bank Boxen i Herning.

DR har även presenterat att fjolårets vinnarduo Fyr & Flamme kommer att gästa finalen som inledningsakt. De kommer således inte att tävla utan öppna festen!

I skrivande stund verkar DR stå fast vid beslutet att tillåta publik att vara på plats i arenan under finalsändningen, vilket i så fall blir den första Dansk MGP-upplagan sedan 2019 som tillåter det. Både 2020 och 2021 stängdes arenapubliken ute p.g.a. coronapandemin.


Schweiz’ expertjury har presenterats

18 december. Som tidigare meddelat kommer Schweiz att välja artist och bidrag internt till Eurovision 2022, och uttagningsmodellen som används är även denna gång att en expertjury tillsammans med en rekryterad publikpanel har internt fått rösta fram en vinnarlåt.

Nu verkar själva omröstningen vara klar då TV-bolaget SRF har meddelat vilka 23 personer som satt med i expertjuryn. Det handlar om personer som representerar alla delar av Europa varav några är tidigare Eurovision-deltagare. Från Sverige har Henrik Johnsson och Maria Marcus deltagit. Ingen av jurymedlemmarna kommer dock från Schweiz.

Vi ska tillägga att Schweiz har ännu inte meddelat vilken artist och tävlingsbidrag som kommer att representera landet i Turin i maj nästa år. Enligt denna artikel (från SRF själva) kommer dock valet att presenteras tidigt under 2022, men något mer exakt datum saknas.


Ingen diskvalificering i Spaniens startfält

18 december. Efter att spanska RTVE presenterat de 14 artisterna till Benidorm Fest kom oroväckande uppgifter om att en av låtarna riskerade att bli diskvalificerad p.g.a. regelbrott. Det handlade om artisten Luna Kis ”Voy a morir” som enligt uppgift hade framförts vid en konsert i september 2020, dvs. långt innan EBU:s deadline om tidigast publiceringsdatum för 2022.

Men nu kommer lugnande besked då arrangörerna har gått ut med information att låten inte kommer att diskvalificeras. Man har haft samtal med EBU som har kommit fram till att det framträdande som gjordes 2020 bara var en kort snutt av låten liksom att det bara var en ej slutförd version som även hade ett annat namn. Det som Luna Ki kommer att tävla med 2022 är således en helt ny version av låten.

Med det sagt kommer Luna Ki således kvarstå på startlistan när Benidorm Fest ska avgöras i januari 2022.


Kroatiens finalstartfält presenterat

17 december. Den 19:e februari 2022 kommer kroatiska HRT att sända finalen i Dora 2022 där 14 bidrag tävlar om att få representera Kroatien i Eurovision Song Contest 2022. Redan nu har startfältets 14 bidrag presenterats inklusive de fyra reservbidrag som har tagits fram om någon i det ordinarie startfältet hoppar av eller tas ur tävlan.

Se hela uppställningen »


Sammanfattade nyheter under torsdagen

16 december. Mycket har hänt på kort tid och här kommer en sammanfattning

 

30 bidrag skickade till Montenegros uttagning

I början av oktober blev det officiellt att Montenegro återvänder till Eurovision och samma månad presenterade TV-bolaget RTCG att artist och bidrag kommer att väljas genom en öppen tävling. I första skedet anordnades en antagning igång fram till den 10:e december, och därefter ska en jury få lyssna och poängsätta de sammanlagt 30 inskickade låtarna. Vad som händer därefter är inte känt, men mycket tyder på att det slutar med ett internval.

 

Resultat i Tjeckiens onlinefinal

Under torsdagskvällen kom TV-bolaget Česká televize med resultatet i onlinefinalen. Vinnare blev We Are Domi med bidraget ”Lights Off”.

Läs mer »

 

Ingen publik i H3 Arena under Norsk MGP 2022

På grund av den fortsatta smittspridningen i coronapandemin som tagit fart på nytt med bland annat den nya varianten omikron har NRK beslutat att inte tillåta publik på plats inne i H3 Arena under de första fem sändningarna av Norsk Melodi Grand Prix 2022.

Läs mer »

 

Tre jokrar kvalade vidare till Festival di Sanremo

Den 15:e december avgjordes den så kallade Giovani-finalen i Italien där man också beslöt vilka artister som kommer att få tävla på nytt i vinterns upplaga av Festival di Sanremo. Inför finalen var det sagt att två jokrar skulle tillkomma men vid finalkvällen valde produktionen att låta artisterna som hamnat topp 3 gå vidare till Festival di Sanremo. Samma kväll presenterades också samtliga tävlingsbidrags låttitlar vilket även innefattar de tre jokrarna.

Läs mer »

 

Spaniens tävlingsdatum presenterade

Uppgifter har kommit angående tävlingsdatumen för Spaniens Benidorm Fest 2022. Enligt dessa ska de två semifinalerna äga rum den 26:e och 27:e januari medan finalen hålls den 29:e januari, dvs. alla tre sändningar genomförs samma vecka.

Sedan tidigare är 14 bidrag presenterade varav sju bidrag kommer att tävla i varje semifinal. Genom jury- och tittarröstning kommer fyra bidrag per semifinal att kvala vidare till finalen där sedan vinnaren koras. Fördelningen mellan de olika parterna blir på jurysidan å ena sidan 30% spansk jury och 20% internationell jury och på publiksidan 25% tittarröstning och 25% demoskopjury.


Tjeckiens omröstning avslutad

15 december. Under onsdagskvällen avslutades publikomröstningen i Tjeckiens uttagning till Eurovision 2022 och redan en dag senare är det planerat att resultatet ska offentliggöras.


Islands startfält presenteras i slutet av januari

15 december. Isländska TV-bolaget RÚV har bekräftat att de tio bidrag som ska tävla i 2022 års Söngvakeppnin kommer att presenteras officiellt den 29:e januari nästa år. Enligt uppgifter fick RÚV in 158 bidrag som en jury har fått välja från.

En ytterligare nyhet som har presenterats är att tävlingen flyttar från tidigare arenorna Háskólabíói och Laugardalshöll till RVK Studios i Reykjavik där således bägge semifinalerna den 19:e och 26:e februari samt finalen den 5:e mars kommer att sändas ifrån. Publik kommer att tillåtas vara på plats i studion under sändningarna.

Utöver de tio tävlingsbidragen har det även utlovas mer underhållning i form av inbjudna gästartister såsom några Eurovision-stjärnor men framförallt fjolårsrepresentanten Daði Freyr. Det är i skrivande stund oklart om han uppträder själv eller om han får med sig Gagnamagnið, men det blir den här gången utom tävlan.


Grekland har valt sin artist till Eurovision 2022

15 december. Under onsdagseftermiddagen höll TV-bolaget ERT i en specialsändning där fjolårsrepresentanten Stefania presenterade vem som kommer att efterträda henne som Greklands nästa Eurovision-representant.

Läs mer »


Ukraina öppnar en låtskrivarantagning till Vidbir

14 december. Ukraina kommer att välja artist och tävlingsbidrag till Eurovision 2022 genom uttagningen Vidbir och för att hitta startfältet öppnas nu en antagning för artister och låtskrivare att ansöka om att delta.

Läs mer »


Deltävlingsfördelningen och startordningarna presenterade

14 december. Den 26:e respektive 30:e november 2021 presenterade SVT vilka 28 artister med tillhörande tävlingsbidrag som kommer att tävla i Melodifestivalen 2022. Vid dessa två presentationstillfällen meddelades alla tävlande utan inbördes ordning i väntan på en deltävlingsfördelning och startordningar. I vanliga fall brukar dessa släppas efter årsskiftet, men i år har Melodifestivalredaktionen valt att presentera ordningarna redan nu i december.

Så, varsågoda – här är 2022 års startfält fördelat på fyra deltävlingar enligt startordningarna!


Oklarheter kring en av Spaniens utvalda tävlingsbidrag

13 december. Efter att spanska TV-bolaget RTVE presenterade de 14 tävlingsbidragen till Benidorm Fest har det framkommit att en av dessa låtar kan ha brutit mot 1 september-regeln, dvs. att bidraget har framförts före den 1:a september 2021 som i sin tur skulle kunna leda till att bidraget ej kommer att kunna tävla i Eurovision 2022*.

Det bidrag som det handlar om är ”Voy a morir” som framförs av artisten Luna Ki, och enligt uppgifter ska låten ha framförts vid en publik konsert i september 2020. Vi ska understyrka att RTVE har ännu inte kommit fram till någon eventuell åtgärd om låten kommer att kvarstå i startfältet, byts ut eller diskvalificeras.

* Även om EBU har den så kallade 1:a september-regeln (som tidigare har varit 1:a oktober- eller 1:a januari-regeln) för rättvisans skull för alla tävlingsbidrag så har några låtar som brutit mot regeln ändå kunnat tävla. I dessa fall har EBU fått ge dispens, exempelvis i fall om låten inte fått tillräcklig stor spridning för allmänheten. Tidigare fall har bl.a. gällt 2016 års vinnarlåt ”1944” med Jamala och ”Requiem” som var Frankrikes tävlingsbidrag i Eurovision 2017.


Australiens sista tävlande har presenterats

13 december. Sedan i oktober har TV-bolaget SBS i Australien en gång i månaden presenterat finalstartfältet i Australia Decides 2022, och nu har de sista artisterna offentliggjorts även om det kan tillkomma en 11:e finalist….

Läs mer »


Startordningen klar för JESC-finalen

13 december. Under invigningsfesten på Luciaeftermiddagen under ledning av Carla, som även är en av programledarna i finalen, genomfördes en lottning för några av tävlingsbidragen innan startordningen presenterades i sin helhet.

Den inledande lottningen genomfördes i tre omgångar där man började med att lotta vilket land som ska få inleda (Tyskland) respektive avsluta (Portugal) finalen och sedan vilken startposition som värdlandet Frankrike kommer att ha (nr 13 av 19). Därefter fick tävlingsproducenterna för årets tävling bestämma den resterande startordningen för de 16 länder som inte blivit lottade. Här kan du se en sammanställning av hela ordningen.


Stort intresse för Serbiens antagning

13 december. Den 1:a december avslutade TV-bolaget RTS antagningen till Serbiens kommande Eurovision-uttagning och när antagningen väl var stängd hade hela 150 låtar skickats in. Detta är ungefär 60 fler låtar jämfört med senaste serbiska publikuttagningen 2020.

Enligt uppgifter kommer en jury att få lyssna igenom alla låtar som skickats in och sedan utse ett startfält. Det är ännu oklart hur många låtar som kommer att väljas ut, för mängden är dels beroende på låtkvalitén samt hur coronapandemin utvecklar sig. I värsta fall kan det bli internval för Serbien men det är bara om det av logistiska/pandemiska skäl ej går att anordna någon uttagning.


Uppgifter: Armenien verkar köra internt 2022

12 december. Enligt en väldigt kort uppdatering från programmet Depi Evratesil (den tidigare armeniska Eurovision-uttagningen reds.anm.) kommer Armenien att välja artist och tävlingsbidrag till Eurovision 2022 internt.

Senast Armenien skulle ha deltagit i Eurovision användes tidigare nämnda Depi Evratesil som uttagning då sångerskan Athena Manoukian vann med Chains On You. På grund av coronapandemin ställdes ju den tävlingen in vilket innebar att Athena aldrig fick tävla med låten. Året därpå hoppade Armenien av sin medverkan men de kunde i år bekräfta att de är tillbaka till 2022.


Estland har valt sina 20 semifinalbidrag

11 december. Lördagarna den 20:e och 27:e november samt 4:e och 11:e december har Estland smygstartat sin Eesti Laul-uttagning med fyra stycken heats. I varje heat har tio bidrag tävlat i musikvideoform och sedan har tv-tittarna och en studiojury fått möjlighet att rösta fram sina favoritbidrag. Räknat per sändning har tv-tittarna fått välja tre bidrag och juryn två bidrag, vilket totalt blir 12 respektive åtta bidrag, sammanlagt 20 låtar.

Den 3:e och 5:e februari 2022 kommer semifinalerna att avgöras, men vill du redan nu lyssna in dig på startfältet har vi sammanställt alla låtar för dig!

Lyssna på semifinalbidragen »


Förberedelser inför Una voce per San Marino

11 december. Mellan den 13:e och 19:e december genomförs auditions i San Marino inför landets nya större uttagningsformat till Eurovision Song Contest. Enligt det schema som har lagts ut på programmets hemsida kommer sammanlagt 86 personer att medverka, av dessa har 17 personer lagts till och 15 tagits bort sedan föregående beskedet släpptes i början av december.

Utifrån schemat kan man se att auditions pågår dagligen mellan klockan 11:00 och 19:00 (exklusive lunchavbrott) där varje artist (solo, duos, trios, grupper etc.) får 12 minuter vardera på scenen. Artisterna kan komma från vilka länder som helst, den gemensamma nämnaren är att alla kommer att uppträda på Teatro Tiano i San Marino.

Det är ännu oklart huruvida auditionen kommer att filmas och/eller publiceras redan nu eller om det eventuellt sker vid ett senare tillfälle.


Monaco startar ett nytt TV-bolag

10 december. Under nästkommande år kommer furstendömet Monaco starta ett nytt statligt TV-bolag som får namnet Monte-Carlo Riviera. Detta bolag är tänkt att ersätta det tidigare bolaget TMC som idag ägs till 100% av det franska TV-bolaget TF1.

I och med att det nya bolaget saknar EBU-medlemsskap är det något som måste införskaffas för att bolaget i framtiden ska få kunna delta i Eurovision Song Contest. Detta måste i så fall senast ordnas inom ett år för att säkra att Monaco ska kunna delta redan i Eurovision 2023.

Sedan tidigare i höstas har det förekommit spekulationer om att regeringen i Monaco har avsatt 100 000 euro i sin stadsbuget för att kunna delta i Eurovision 2023. Om det sedan blir verklighet eller ej återstår att se.


Nordmakedonsk uttagningsfinal 2022

10 december. I likhet med både Irland och Tyskland har det nordmakedonska TV-bolaget MRT beslutat att skrota internvalet till Eurovision 2022 och helt enkelt låta publiken vara med och rösta fram sin artist till Turin. Någon gång under uttagningssäsongen är det planerat för en mindre final med 6 tävlande där både tv-tittarna och jury är med och väljer.

Läs mer »


14 bidrag presenterade till Spaniens uttagning

10 december. I januari är det sagt att Spaniens nya uttagning Benidorm Fest ska avgöras och redan nu står det klart vilka 14 bidrag som kommer att medverka! Initialt var det sagt att det skulle bli 12 bidrag men man utökade med ytterligare två tack vare sagt bra kvalité.

Läs mer »


Israels finalbidrag har valts ut

9 december. Som en avslutning på den pågående X Factor-tävlingen i Israel kommer man att anordna ett finalprogram där finalisterna kommer att framföra tävlingsbidrag tilltänkta Eurovision 2022. I den omröstning som sedan hålls kommer en vinnare att koras och denne får också med det tävlingsbidrag som framförs i sändningen.

Även om det är några månader kvar innan det är dags för final har israeliska IPBC bekräftat att den kommitté som tillsattes för att utse tävlingsbidragen nu har valt ut åtta bidrag som kommer att tävla. Exakt hur upplägget blir är ännu oklart, men det är i alla fall sagt att finalen ska äga rum någon gång i månadsskiftet januari/februari.

I övrigt fortsätter X Factor att sändas i Channel 13 med veckovisa sändningar. För närvarande är det auditions och kvalprogram som gäller.


JESC 2021: Invigningsfest utan delegationer

8 december. På grund av det förvärrade smittoläget i coronapandemin har den franska produktionen bakom Junior Eurovision i samråd med EBU beslutat att den invigningsfest som är planerad att äga rum på måndag kväll (13:e december) blir av men utan fysisk närvaro av de 19 ländernas delegationer. Anledningen är att undvika att personer ska råka bli smittade innan repetitioner, genrep och direktsändningen äger rum.

Istället kommer ceremonin att hållas i en begränsad tillställning där man bland annat kommer att genomföra en lottning för att bestämma vilken låt som ska inleda respektive avsluta finalen samt vilket startnummer som värdnationen kommer att få.

Det har också bekräftats att ett flertal delegationer redan befinner sig i Paris och att resterande delegationer förväntas ankomma Paris under söndagen.


Alla tävlingsbidragens titlar är presenterade

8 december. Under tisdagen den 7:e december presenterade TV-bolaget LRT i Litauen vilka 36 artister som kommer att delta i Litauens Eurovision-uttagning Pabandom iš naujo 2022. En dag senare har även låttitlarna presenterats och därför har vi uppdaterat artikeln med dessa.

Läs mer »


130 bidrag skickades till Lettlands Supernova

8 december. TV-bolaget LTV i Lettland har bekräftat att de fick in 130 bidrag via antagningen till Supernova. Nu kommer ett juryarbete ta vid som slutligen ska utmynna i vilka bidrag som ska få tävla i uttagningen. LTV har ännu inte bekräftat vilket tävlingsupplägg som Supernova 2022 kommer att ha, men det beräknas att släppas mer info i januari.


Tävlingsupplägget för FiK 60 har bekräftats

7 december. TV-bolaget RTSH har nu bekräftat hur Festivali i Këngës 60 kommer att avgöras. Schemat ser ut som följer:

– 27 december: Semifinal med alla 20 tävlande. Oklart om det blir någon resultatshow.

– 28 december: Hyllningsshow som uppmärksammar programmets 60-årsjubileum.

– 29 december: Finalkväll då vinnaren koras.


Spaniens tävlingsbidrag meddelas på nobeldagen

7 december. Enligt TV-bolaget RTVE:s Twitterkonto kommer de 12 bidrag som har valts ut i tävlan till Benidorm Fest att presenteras på förmiddagen den 10:e december.

Ännu är det oklart vilka tävlingsdatum som den spanska uttagningen ska hållas mer än att det blir två semifinaler om 12 bidrag där hälften tar sig vidare till final. Desstuom är det känt att omröstningarna kommer att vara delad mellan å ena sidan jury och å andra sidan tv-tittarna.


Nederländerna sjunger på nederländska 2022

7 december. Det nederländska TV-bolaget AVROTROS har bekräftat att de internt har valt ut sångerskan S10 som representant för Nederländerna i Eurovision 2022.

Lite kort fakta om S10 (artistnamn för Stien den Hollander) som har presenterats är att hon släppte sitt första album Snowsniper år 2019 som blev en av det årets stora snackisar och som även prisades. 2020 följdes albumet upp med Vlinders som också blev en stor succé. Idag har hon miljontals streams för sina låtar, och enligt AVROTROS har hon sin egen unika stil som förmedlas genom sång, rap och spokenword.

 

Tävlingsbidraget på nederländska

Än så länge har tävlingsbidraget varken släppts officiellt eller dess titel meddelats. Det som däremot är sagt är att S10 kommer att framföra sitt tävlingsbidrag på nederländska, vilket är första gången sedan 2010 som Nederländerna inte framför sitt tävlingsbidrag till 100 procent på engelska i Eurovision, i det här fallet faktiskt noll procent på engelska.


36 artister klara för tävlan i Litauen

7 december. TV-bolaget LRT i Litauen har bekräftat vilka artister som kommer att tävla i uttagningen Pabandom iš naujo 2022. Den här gången handlar det om 36 tävlande som kommer att göra upp som segern genom sammanlagt tre heats, två semifinaler och en final. Premiärprogrammet är planerat till den 8:e januari 2022.

OBS! Än så länge är det bara artisterna som har offentliggjorts medan låttitlarna presenteras vid ett senare tillfälle.

Läs mer »


Tjeckiens startfält har presenterats

7 december. Inför Tjeckiens uttagning presenterades alla sju tävlingsbidrag och en dag senare, den 7:e december, startade omröstningen.

Läs mer »

Rösta på din favorit »


JESC 2021: Scenarbetet har startat

5 december. Med två veckor kvar till sändningsstart har nu den franska produktionen av Junior Eurovision officiellt flyttat in i La Seine Musicale i Paris där finalen ska hållas. Starten börjar med att scenen, ljus, ljud och all övrig teknik med mera riggas i arenan inför stundande tekniska och enskilda repetitioner.


Bulgarien har släppt sitt tävlingsbidrag

5 december. I slutet av november bekräftade det bulgariska TV-bolaget BNT att de internt har valt ut rockgruppen Intelligent Music Project med bidraget ”Intention” att representera Bulgarien i Eurovision 2022. Nu har även tävlingsbidraget släppts officiellt och det finns även en musikvideo presenterad.


Campioni-artisterna presenterade inför Sanremofestivalen

4 december. Det italienska TV-bolaget Rai har låtit meddela vilka artister som ska medverka i nästa års Festival di Sanremo, som blir Italiens uttagning till Eurovision Song Contest 2022.

Artisterna offentliggjordes i en TV-sändning under lördagskvällen (4:e december) under ledning av programvärden Amadeus. De totalt 22 artisterna som presenterades ingår i kategorin Campioni, dvs. kända artister, och utöver dessa tillkommer även två jokrar som väljs genom finalen i San Remo Giovani den 15:e december.

Läs mer »


Junior Eurovision-albumet släppt

3 december. Med 16 dagar kvar inför finalen i årets Junior Eurovision har årets musikalbum med de 19 tävlingsbidragen släppts. Albumet finns både att köpa och lyssna på direkt via olika musikplattformar.


Albaniens startfält är komplett

3 december. Mellan den 27:e och 29:e december avgör Albanien sitt artist- och bidragsval till Eurovision 2022. Sedan i november har det varit känt vilka artister som ska tävla och nu med bara veckor kvar till sändningsstart har RTSH meddelat samtliga tävlingsbidrag samt officiellt publicerat respektive studioversion.

I denna artikel hittar du länkar till att kunna lyssna på respektive tävlingsbidrag.


Regeljustering i Festival di Sanremo

2 december. Initialt har det varit sagt att startfältet till nästa års Sanremo-festival i Italien, som väljer ut landets artist och tävlingsbidrag till Eurovision 2022, kommer att presenteras i samband med den så kallade Giovani-finalen där två jokrar väljs ut. Men nu har en regeländring gjorts som möjliggör för Rai att släppa startfältet när de själva önskar. Vilket datum släppet görs är dock inte känt.

Via uttagningens Twitterkonto har det också sagts att det är möjligt att Sanremo-startfältet får ytterligare två tävlande, vilket skulle innebära 24 ordinarie artister samt två jokrar. Tidigare har det varit tal om 22 ordinarie + två jokrar. Hur det än blir återstår att se.


JESC-finalen utan arenapublik under genrepet

2 december. EBU och France Télévisions har beslutat att endast släppa in publik i arenan vid direktsändningen den 19:e december.

I korthet innebär det att genrepet som äger rum dagen före direktsändningen kommer att genomföras utan publik i arenan. Anledning till denna justering är det rådande coronapandemiläget i Europa och för att säkerställa att alla tävlande ska kunna vara på plats.

Själva direktsändningen kommer dock att få ha publik på plats, däremot saknas uppgifter om det kan bli justeringar även där utöver det uppsatta hälsoprotokoll som publiken på plats måste följa.


Tyskland tillbaka med ESC-Songchecks

2 december. Under fyra dagar i april 2022 kommer Eurovision.de att sända en ny säsong med tyska Inför-programmet ESC-Songchecks, där Alina Stiegler och Stefan Spiegel lyssnar igenom alla tävlingsbidrag inför Eurovision och sedan bedömer dessa. På grund av olika orsaker ställdes fjolårets serie in men anno 2022 ska de alltså vara tillbaka igen.

Sändningarna är planerade att äga rum mellan den 20:e och 23:e april 2022.


NRK bekräftar ytterligare förändringar Norsk MGP

1 december. Norsk MGP:s chef Stig Karlsen och tävlingens koreograf Mattias Carlsson har i en intervju med sajten ESC Norge bekräftat att det kommer att bli en nummerförändring i Norsk MGP då man bara får vara max 6 personer på scenen, räknat per tävlingsbidrag. Tidigare har varje bidrag kunnat ha upp till 25 personer på scenen och nummer, men från och med 2022 justeras detta om för att anpassa alla nummer till Eurovisionens regler. Det kan också bli tal om förändringar med att införa jury på något sätt, men det är just nu för tidigt att spekulera om den saken.

 

Andra kända förändringar

Sedan tidigare i november har det varit känt att NRK återinför Siste sjansen igen (som ersätter Heat 5) och att 21 bidrag kommer att tävla i Norsk MGP 2022. Det är även bekräftat att alla bidragens studioversioner släpps vid ett och samma tillfälle istället för att vara uppdelade på flera tillfällen. Däremot saknas uppgifter om eventuella direktkvalificerade bidrag samt hur många bidrag som kommer att tävla i varje program.


Vad kan vi förvänta oss i december?

1 december. Sista månaden för år 2021 har anlänt och det blir en månad som verkligen sätter igång 2022 års uttagningssäsong, om än inte fullt ut i och med att många länder de facto väljer artist och bidrag någon gång mellan januari och mars. Några av de händelser som vi vet kommer att äga rum i december (om inget annat ändras) är:

 

Albanien utser sin representant till Turin genom den 60:e upplagan av Festivali i Këngës. Uttagningen sker mellan den 27:e och 29:e december.

Det är även troligt att Bulgarien kommer att släppa sitt tävlingsbidrag nu i början av december. I alla fall har det hintats om det i sociala medier.

Estlands Eesti Laul fortsätter med två heats till vilka sänds den 4:e och 11:e december. Därefter vet vi vilka 20 låtar som kommer att tävla i vinterns två semifinaler. Hittills har det första och det andra heatet avgjorts.

Israel fortsätter med X Factor som just nu genomgår auditions och andra kvalprogram. Först senare under säsongen kommer det bli livemoment och en avgörande final där det är tänkt att finalisterna ska framföra tilltänkta Eurovisionbidrag och att vinnare slutligen får med sig sitt bidrag till Turin.

Den kommande värdnationen Italien kommer att välja ut sina två jokrar till Festival di Sanremo den 15:e december. Det sker i finalen av nykomlingstävlingen San Remo Giovani.

I San Marino inleds också de första auditionrundorna mellan den 13:e och 19:e december. Det är dock oklart om dessa kommer att filmas och läggas ut direkt eller om det bara blir internt till en början. En ytterligare auditionrunda kommer att genomföras i januari.

Fram till julafton kommer Sloveniens EMA Freš att pågå med dagliga dueller måndagar till torsdagar och veckofinaler på lördagar. Senare i januari hålls två kvalfinaler där vinnarna koras (de som sedan får tävla i EMA).

Tjeckien håller en onlinefinal med en publikröstning som pågår mellan den 7:e och 15:e december. Därefter läggs rösterna samman med en jurys röster och en vinnare koras. Omkring den 16:e december beräknas allt vara klart.

 

Det här är några saker som är inplanerade i kalendern, mer saker lär kanske hända beroende på i vilka faser respektive land befinner sig i. Kanske släpps studioversioner av kommande tävlingsbidrag, kanske blir det ett och annat internval som presenteras eller en final som läggs till. Vad som helst kan hända nu när uttagningssäsongen är igång!

 

Nyhetshändelser i november


Månadens nyhetssammanfattning

30 november. Dags för nytt månadsskifte och därför kommer här en sammanfattning av allt som har hänt i Eurovision-bubblan på sistone.

Läs mer »


Melodifestivalen: Alla 28 bidrag har presenterats

30 november. Nu har SVT:s Melodifestivalredaktion gått ut med uppgifter om samtliga artister och tävlingsbidrag som kommer att tävla i Melodifestivalen 2022.

Egentligen skulle de resterande 14 bidragstitlarna med tillhörande artister ha publicerats den den 1:a december, men då namnen av misstag läckte ut i Melodifestivalens app valde SVT att istället publicera namnen sent på kvällen den 30:e november.

Se hela sammanställningen »


21 bidrag i 2022 års Norsk MGP

28 november. Norsk MGP:s chef Stig Karlsen bekräftar en del av de nyheter som sajten ESC Norge gick ut med häromdagen. Bland annat kommer momentet Siste sjansen tillbaka igen (som ersätter Heat 5) och 21 bidrag kommer att tävla. Det är även bekräftat att alla bidragens studioversioner släpps vid ett och samma tillfälle istället för att vara uppdelade på flera tillfällen.

Däremot saknas uppgifter om eventuella direktkvalificerade bidrag samt hur många bidrag som kommer att tävla i varje program.


Rumänien utökar Selecţia Naţională

26 november. Ytterligare ett land i ordningen har öppnat en antagning för att hitta sitt nästa tävlingsbidrag till Eurovision 2022. I det här fallet handlar det om Rumänien vars nationella TV-bolag TVR har valt att återinföra den tidigare uttagningen Selecţia Naţională.

Nästa år storsatsar TVR på uttagningen med att både omfatta jury- och onlineröstning, semifinal och final.

Läs mer »


Melodifestivalen: 14 av 28 bidrag har presenterats

26 november. Nu har SVT:s Melodifestivalredaktion gått ut med uppgifter om 14 av 28 bidrag som kommer att tävla i Melodifestivalen 2022.

Även i år sker presentationerna digitalt istället för att anordna fysiska presskonferenser i SVT-huset i Stockholm, men till skillnad från fjolårets upplägg där SVT meddelade en artist i timmen under tre dagar presenteras årets startfält endast genom två pressutskick, varav det första om 14 bidrag publicerades denna fredag (26:e november).

Se dagens sammanställning »


Ytterligare tre akter klara för tävlan i Australien

26 november. I Australien har TV-bolaget SBS meddelat ytterligare tre artister till 2022 års upplaga av Australia Decides. Det innebär att 6 av 10 finalakter nu är presenterade om än att låttitlarna inte har gjorts officiella.

Läs mer »


EMA Freš startar 29:e november

25 november. Häromdagen avslutades Sloveniens antagning till EMA och EMA Freš och när TV-bolaget RTVSLO räknade antalet inskickade låtar stannade siffran på 127 låtar. Bara dagar senare, måndagen den 29:e november, är tanken att EMA Freš ska inledas med den första duellen eller de första duellerna, vilket EMA bekräftade via sitt Instagramkonto på torsdagskvällen.

 

Vad är EMA Freš?

EMA Freš är en uttagning för debutarande artister i Slovenien. Reglerna säger att man måste vara mellan 16 och 29 år och att man inte får ha släppt mer än tre bidrag kommersiellt. De totalt 24 bidragen som väljs ut kommer att mötas i dueller där publiken får vara med och rösta fram vilka låtar som ska gå vidare. I slutändan hålls två finalomgångar där två bidrag per sändning röstas vidare till den stora EMA-uttagningen.


Uppgifter: Siste Sjansen tillbaka i Norsk MGP

25 november. Enligt uppgifter från sajten ESC Norge har NRK valt att ta tillbaka momentet Siste Sjansen i nästa års Norsk Melodi Grand Prix, ett moment som senast användes i 2011 års upplaga. Samma sajt uppger även att 21 bidrag kommer att tävla varav fem av dessa blir direktkvalificerade till finalen och att resterande 16 bidrag kommer att delas upp om fyra bidrag per program.

Det skulle i så fall innebära att ett av de fem heats som tidigare har använts stryks helt och att det blir fyra heats, ett uppsamlingsprogram och sedan final. Exakt hur många bidrag som kommer att kvalificera sig till final är för närvarande okänt.

Vi ska tillägga att NRK har ännu inte kommenterat uppgifterna.


Rockgrupp för Bulgarien i Turin

25 november. Bulgariska BNT har bekräftat att de internt har valt ut rockgruppen Intelligent Music Project med bidraget ”Intention” att representera Bulgarien i Eurovision 2022. När deras tävlingsbidrag kommer att släppas är dock inte känt.

Läs mer »


127 bidrag inkom till Sloveniens EMA-uttagningar

24 november. Häromdagen avslutades Sloveniens antagning till EMA och EMA Freš och när TV-bolaget RTVSLO räknade antalet inskickade låtar stannade siffran på 127 låtar. Nu väntar ett juryval som ska utse vilka låtar som ska få tävla, och någon gång om en månad beräknas startfälten offentliggöras.

Upplägget för uttagningen är som vi tidigare har kunnat berätta om att ungdomsuttagningen EMA Freš, som senast användes 2020, återuppstår i år, där ett okänt antal unga artister som inte släppt fler än 3 låtar får tävla om fyra platser i EMA. Utöver de från EMA Freš kommer ytterligare 16 akter att tävla i EMA, totalt 20 bidrag. Dessa delas upp i två semifinaler som sedan avgör finalstartfältet.


Pressutskick avslöjar Melodifestivalstartfältet

24 november. Journalisten Torbjörn Ek på Aftonbladet har via sin Schlagerblogg bekräftat hur SVT:s artistpresentationer kommer att gå till i år. Kort och gott blir det inga presskonferenser i SVT-huset i Stockholm, istället blir det pressutskick som görs denna fredag (26:e november) och följande fredag (3:e december) där 14 bidrag i taget presenteras.

Om det sedan blir presentationer med deltävling för deltävling eller om det bara är 14 bidrag spritt över fyra deltävlingar som presenteras återstår att se. Men vi kommer oavsett att bevaka detta!


Tre akter kvar i Österrikes internuttagning

24 november. I mitten av november gick musikproducenten Eberhard Forcher, som är med och väljer ut artist och bidrag för Österrike i Eurovision 2022, ut med nyheten att fyra akter tävlar internt om att bli Österrikes nästa Eurovision-representant. Eberhard Forscher har sedan dess även intervjuats av Wiwibloggs där han bland annat berättar om spännande historier från de senaste årens österrikiska uttagningar, men framförallt att en av de fyra akterna inte längre är aktuell för tävlan.

Enligt senaste nytt är målsättningen att presentera Eurovision-representanten i januari 2022. Tidigare var det sagt att det eventuellt skulle kunna ske redan i december i år men så verkar inte bli fallet.


Rumänien återinför Selecţia Naţională

23 november. Efter två år med internval (eller delvis internval 2020) har det rumänska TV-bolaget TVR beslutat sig för att återinföra uttagningen Selecţia Naţională på heltid inför 2022.

En bidragsantagning kommer att vara aktuell med start den 26:e november och hålls öppen till och med 10:e december, och det är först mellan dessa datum som regelverket blir presenterat.


Melodifestivalstartfältet presenteras i två omgångar

23 november. Efter en lång och spännande väntan under hösten har det så blivit dags för SVT att lämna besked om vilka 28 artister med tillhörande bidrag som kommer att delta i nästa års Melodifestival. Denna gång sker avslöjandena i två omgångar med den första presentationen den 26:e november.

Läs mer »


San Remo Giovani-startfältet har presenterats

22 november. Som tidigare meddelat återtar italienska TV-bolaget RAI möjligheten för nykomlingar att delta i vinterns upplaga av Festival di Sanremo. I december kommer den så kallade Giovani-finalen att äga rum där 12 artister tävlar om två platser i Sanremo-startfältet. Med några veckor kvar tills det är dags för finalavgörandet är det känt vilka artister som tävlar om jokerplatserna.

Senast Giovani användes som en jokertävling var 2019 då Mahmood blev en av de utvalda att tävla i Festival di Sanremo. Det slutade sedan med seger för hans ”Soldi” och en andraplats i Eurovision.


Eesti Laul 2022 – heat 2

22 november. Efter det första heatet i lördags är det nu på lördag (27:e november) dags för heat 2 i Eesti Laul i Estland där tio bidrag tävlar om fem semifinalplatser. Vi kommer självklart att följa dessa program och tycka till om startfältet. Våra åsikter dyker upp efter varje program.

Fakta om lördagens startfält »

Läs mer om heat 2 »


Monaco planerar Eurovision-comeback 2023

22 november. Tidningen L’Observateur de Monaco skriver att furstendömet Monaco har avsatt 100 000 euro i sin statsbudget för att kunna tävla i Eurovision Song Contest 2023. I det här fallet skulle ett deltagande ske i samarbete mellan staten och TV-bolaget TMC.

Monaco har tidigare tävlat i Eurovision mellan 1959 och 1979, varpå landet drog sig ur tävlan och återkom igen 35 år senare för att tävla tre år (2004, 2005 och 2006). Därefter har furstendömet tackat nej att återvända år efter år. Det är lång tid kvar tills det är dags för 2023 års tävling så vi får se om det kan bli eller blir en comeback då eller ej.


Stort intresse att tävla i Benidorm Fest

22 november. Den 10:e november stängde antagningen till Spaniens nya uttagning Benidorm Fest och när antalet inskickade bidrag hade räknats samman blev det inte mindre än 886 som hade skickats till RTVE. Av dessa kom 692 från den allmänna antagningen. Nu tar ett arbete vid för att börja välja ut de 12 bidrag som ska tävla i uttagningen som planeras att äga rum i januari.


Två Eurovision-events på schemat

20 november. Under lördagskvällen sändes två Eurovision-events. Dels var det dags för det första heatet i Estlands Eesti Laul 2022 samt den sista delen i årets upplaga av #EurovisionAgain som den här gången blev Eurovision 2004 från Istanbul.

Eesti Laul, heat 1: Se resultatet »

#EurovisionAgain: Se sändningen »


Kroatien förlänger antagningen till Dora

20 november. TV-bolaget HRT har låtit meddela att antagningen till nästa års Dora-uttagning förlängs från den 25:e november till 12:e december. Varför förlängningen görs är oklart, men det innebär att det kommer att vara möjligt att skicka in låtar dit ett tag till.


Preliminärt finaldatum för Irland

18 november. I ett kommande avsnitt av podden The Euro Trip intervjuades Irlands delegationschef Michael Kealy om landets planer inför Eurovision 2022. Han berättade bland annat att det finns önskemål om att kunna göra en större uttagning men att det finansiella sätter stopp för det. Däremot blir det en uttagning igen där både tittarna och jurygrupper kommer att få vara med och avgöra resultatet.

Michael Kealy kunde även presentera att det mest troliga finaldatumet blir fredagen den 21:a januari nästa år, även om det ännu inte är helt spikat.


Liveuppträdanden i Junior Eurovision 2021

18 november. I samband med att France Télévisions presenterade programledarna till årets Junior Eurovision-final bekräftades det att ingen av de 19 deltagarländerna kommer att behöva göra så kallade förinspelade live-on-tape-versioner av respektive bidrag. Ifjol infördes detta p.g.a. coronapandemin, men från och med i år är tanken att alla artister ska få uppträda live på plats i La Seine Musicale.

Om en eller flera av de tävlade artisterna skulle bli sjuk i covid19 alternativt behöver sättas i karantän av annat skäl (exempelvis om någon i ens delegation blir sjuk i covid19) kommer landets officiella musikvideo att visas istället. Om sjukdomsförloppet inträffar efter att artisten gjort sina scenrepetitioner i arenan kommer en av dessa repetitioner att visas istället. Samma metod användes i våras i stora Eurovision.

EBU har för övrigt lagt ut på Twitter att alla 19 länder nu har gjort klart med sina artist- och bidragsval.

 

Strikt hälsoprotokoll tillämpas i arenaområdet

Något som produktionen också underströk är att de kommer att använda sig av ett strikt coronapandemiprotokoll, som för delegationerna innebär att de hålls åtskilda delegation för delegation. Var 48:e timme kommer varje ackrediterad person vid La Seine Musicale behöva genomgå ett obligatoriskt coronatest för att få fortsatt komma in i arenaområdet. Om testet visar positivt ska vederbörande omgående sättas i karantän, men om det visar negativt är man välkommen in.

För den publik som ska vara på plats vid genrepet den 18:e december respektive vid direktsändningen den 19:e december gäller också särskilda regler. Till en början måste samtliga personer bära munskydd, vilket gäller både vid in- och utpassering samt under hela föreställningen. Man måste även följa vissa hygienregler som att tvätta händerna, hålla social distansering och undvika kontakt med andra personer.

Om man är 12 år eller äldre krävs även man antingen är dubbelvaccinerad (och kan verifiera detta med ett “Passe Sanitaire”) eller att man kan visa upp ett negativt covid19-testresultat som inte är äldre än 72 timmar. Om man har haft covid19 kan man även använda ett intyg som styrker att man tillfrisknat inom en period av minst 11 dagar till maximala 6 månader.

Notera att det kan krävas ytterligare dokumentation gällande vaccinering/covid19-test för att ens få komma in i Frankrike!


Fem artister tävlar internt att representera Grekland

17 november. Grekiska TV-bolaget ERT har gått ut med en lista med fem artister som sägs kvarstå gällande valet till nästa års Eurovision Song Contest. På listan återfinns Amanda Tenfjord, Good Job Nicky (artistnamn för Nikolas Varthakouris), Elias Kozas (tävlade för Grekland 2013), Lou is (artistnamn för Louisa Sofianopoulou) och Joanna Drigo.

Enligt uppgifter ska ERT nu sätta igång med slutvalet till tävlingen genom att hålla möten med respektive artist där man går igenom vad för slags låt och framträdande man tänker sig. När själva slutvalet kommer att göras respektive presenteras är dock inte sagt.


Jurykvartetten i San Marinos uttagning presenterad

17 november. Inför San Marinos nya stora uttagning Una voce per San Marino, som ska ta fram landets artist- och bidragsval till Eurovision 2022, har TV-bolaget SMRTV presenterat den jury som kommer att utse finalisterna från den så kallade nykomlingskategorin.

Juryn som fått ansvaret är den italienska artisten Roberta Faccani, den italienska artisten och musikproducenten Emilio Munda, den italienska musikproducenten och basisten Roberto Costa och den brittiska musikproducenten Steve Lyon.

Under december 2021 och januari 2022 kommer de personer som ansökt om att tävla (och som har godkänts) att få uppträda och de som sedan godkänns på nytt kommer att få uppträda igen i ett antal heats och en kvalfinal där sedan nio av dem väljs ut till den stora avgörande finalen där de möter nio etablerade artister.

Alla 18 deltagare (nio etablerade och nio nykomlingar) tävlar sedan om att få representera San Marino i Eurovision 2022.


Programledartrio i Junior Eurovision 2021

17 november. Med cirka en månad kvar inför den avgörande finalen har France Télévisions meddelat vilka som kommer att vara programledare för Junior Eurovision 2021.

Likt fjolårets upplaga handlar det om en trio, i det här fallet Olivier Minne, Élodie Gossuin och Carla. Alla tre är välkända i Frankrike och har kopplingar till Eurovisionbubblan på olika sätt, inte minst Carla som tävlade för Frankrike i JESC 2019.

Läs mer »


UMK 2022 har fått sitt finaldatum

16 november. Sedan tidigare är det känt att Finland fortsätter med UMK som uttagning och nu har Yle har via Twitter släppt mer information om när och var 2022 års final kommer att äga rum.

Den här gången sker finalen i Logomo i Åbo den 26:e februari och nu kommer publik att tillåtas vara på plats inne i arenan (vilket inte var möjligt ifjol). Biljettsläppet är redan igång – så om du vill vara på plats gå in och boka nu!


Tjeckiens onlineuttagning i december

16 november. Urvalet till den tjeckiska finalen kommer som tidigare sagt ske genom en onlineröstning. Upplägget inför uttagningen har nu blivit presenterat.

Den 6:e december kommer ČT att presentera vilka låtar juryn har valt ut till onlineuttagningen. En dag senare, den 7:e december, kommer en onlineröstning att påbörjas som hålls öppen fram till den 15:e december, och redan dagen därpå (16:e december) är det sagt att vinnaren kommer att presenteras. Det är sagt att lika delar jury- och publikröstning kommer att avgöra resultatet som bygger på liveframträdanden och inte musikvideos.


Stort intresse för Irlands antagning

16 november. Irlands delegationschef Michael Kealy har bekräftat att de fick in 320 bidrag till den antagning som genomfördes under hösten till den irländska Eurovision-uttagningen. En anledning till att så pass många bidrag skickades in kan bero på att RTÉ har valt att återta den tidigare nedlagda nationella finalen i TV-programmet The Late Late Show istället för att fortsätta med det klassiska internvalet.

Hur många låtar som sedan väljs ut är inte känt, ej heller när finalen kommer att sändas. Sedan tidigare har dock RTÉ hintat om att man vill sända finalen runt årsskiftet 2021/22.


Eesti Laul 2022 – redan i november & december

15 november. Som tidigare presenterat kommer Estlands uttagning Eesti Laul att avgöras delvis redan nu under slutet av 2021, i det här fallet handlar det om fyra heats som hålls i november och december. Totalt är det 40 bidrag som en jury har valt ut (bland de 202 som skickades in via antagningen) och i varje heat tävlar 10 bidrag om fem semifinalplatser. Vi kommer självklart att följa dessa program och tycka till om startfältet. Våra åsikter dyker upp efter varje program.

Fakta om lördagens startfält »

Läs mer om heat 1 »


Georgien har valt sin artist

14 november. Georgiens nationella TV-bolag GPB har nyligen presenterat att deras artist till Eurovision 2022 blir gruppen Circus Mircus. Exakt när deras tävlingsbidrag kommer att meddelas är dock inte känt.

Läs mer »


American Song Contest 2022 har fått sitt startdatum

12 november. TV-bolaget NBC i USA, som producerar den amerikanska versionen av Eurovision Song Contest, har gått ut med uppgifter om att premiärsändningen av den första upplagan av American Song Contest kommer att äga rum den 21:a februari 2022. Exakt vilka datum som sedan följer är något oklart, däremot har Eurovision.tv sagt att upplägget blir tre kvalificeringsomgångar följt av två semifinaler och sedan en avgörande final.

I sändningarna är det tänkt att var och en av de 50 delstaterna i USA samt fem amerikanska territorier och huvudstaden Washington, D.C. kommer att tävla med varsin originallåt. Ett antal bidrag röstas sedan vidare genom de olika kvalificeringsomgångarna tills bara vinnaren återstår. Hur många bidrag som tävlar i varje omgång är inte känt.

Det är ännu inte bekräftat var i USA som sändningarna kommer att ske, ej heller om vinnarstaten får arrangera kommande upplaga eller om den delen spelar mindre roll.


Förmodat internval för Österrike 2022

12 november. I den senaste episoden i den österrikiska Eurovision-podden Merci, Chérie – Der Eurovision Podcast har producenten Eberhard Forcher, som är med och väljer ut landets artist och tävlingsbidrag till Eurovision 2022, berättat mer om planerna för Österrikes kommande val. Enligt Eberhard ska det även denna gång handla om ett internval, vilket TV-bolaget ORF gjort varje år sedan 2017, där ett stort antal artister har skickat in demolåtar varav fyra ska vara riktigt intressanta.

Vilka fyra artister det handlar om sades dock inte mer än att dessa artister just nu arbetar på slutversioner av sina tilltänka tävlingsbidrag. Senare i november är planen att ORF ska bestämma sig för vilken artist man ska skicka till Turin och preliminärt i december kan det bli aktuellt att avslöja i alla fall vem artisten är.


Festivali i Këngës-startfältet har presenterats

9 november. Mellan den 27:e och 29:e december avgör Albanien sitt artist- och bidragsval till Eurovision 2022, och nu har TV-bolaget RTSH även avslöjat vilka 20 artister som kommer att tävla om segern.

I år, 2021, firar albanska RTSH sin 60:e upplaga av Festivali i Këngës och till den upplagan slår man gissningsvis på stort. Själva startfältet har valts ut från en nationell antagning som pågick under hösten 2021 och nu är man alltså redo att presentera vilka som ska tävla. Se hela uppställningen (dock endast artisterna, ej tävlingsbidragen) i denna artikel.

Upplägget för uttagningen blir fortsatt två program inför den avgörande finalsändningen som kommer att sändas den 27:e, 28:e och 29:e december. Däremot är det inte sagt hur själva upplägget inom varje program kommer att bli.


Nu är biljetterna till Melodifestivalen släppta

8 november. Från och med idag måndag 8/11 klockan 10:00 släpps biljetterna till Melodifestivalen 2022.

Tack vare att de tidigare införda publikrestriktionerna kring allmänna sammankomster och offentliga tillställningar sedan i slutet av september har tagits bort kommer Melodifestivalen att kunna ta in publik i de arenor som tävlingen kommer att besöka i vinter. Därmed kan allmänheten åter ta del av Melodifestivalen både på plats i städerna och hemma.

Varje stopp som Melodifestivalen gör kommer att innefatta tre sändningar varav två av dessa är genrep. Skulle det därmed bli utsålt till en direktsändning kan du lika gärna gå på genrepet kvällen före alternativt på eftermiddagen.

Mer information om biljettsläppet går att hitta här.


Nu kan du rösta i ESC Topp 250-omröstningen

8 november. Från och med idag fram tiill söndagen den 5:e december kl 23:59 kommer omröstningen för årets Topp 250-lista att vara öppen via Songfestival.be:s hemsida (du röstar via denna länk). Tiderna anges enligt CET – centraleuropeisk tid.

Själva omröstningen är en inofficiell fansomröstning som går ut på att alla som vill sammanställer sin favoritlista på tio bidrag som tävlat i Eurovision mellan åren 1956 och 2021. Ens placeringar omvandlas sedan till poäng enligt klassisk Eurovision-skala (12, 10, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2 och 1 poäng) och när omröstningen är över slås alla resultat samman. Bara de 250 bidrag som har fått högst totalpoäng hamnar på årets lista. Slutresultatet kommer att presenteras i ESC Radio på nyårsafton.

Alla år sedan 2012 har Loreens Euphoria varit ohotad etta på topplistan och i år kan det bli ett tionde år om fansen inte har fått någon annan favorit.


RTVE har beställt fyra säsonger med Benidorm Fest

6 november. I samband med en Eurovision-konferens har RTVE bekräftat att de har kommit överens med Generalitat Valenciana att genomföra sammanlagt fyra säsonger av Benidorm Fest. Det innebär att festivalen kommer inte bara att hållas under 2022 utan att den sedan återkommer 2023, 2024, 2025 och 2026. Däremot får vi se om festivalen blir RTVE:s uttagning till Eurovisionerna dessa år eller ej.


Tre artister/låtskrivare ingår i Benidorm Fests urvalskommitté

5 november. Spanska RTVE har bekräftat att de har tagit in tre mycket välkända personligheter i den arbetsgrupp som ska välja ut startfältet till den nya uttagningen Benidorm Fest som avgörs nästa år. De tre som har kontrakterats arbetar till vardags inom musikbranschen som artister och/eller låtskrivare och har därmed god kännedom om vilken slags musik som fungerar här och nu. Dessa personer är J Cruz (låtskrivare och artist med en rad samarbeten med olika artister), Tony Sánchez-Ohlsson (låtskrivare som har tävlat i den spanska uttagningen förut och fått med två låtar för Spanien i Eurovision) och Zahara (känd indiemusiker som även är författare).


Albaniens uttagning sent i december

4 november. Albanska RTSH har släppt en bild som visar vilka datum som årets upplaga av Festivali i Këngës kommer att hållas. I vanlig ordning blir det december månad och just i år hålls uttagningen veckan efter jul, närmare bestämt den 27:e, 28:e och 29:e december.

Ännu vet vi inte exakt hur programupplägget blir mer än att det i vanlig ordning blir tre sändningar och att vinnaren korar Albaniens representant till Eurovision 2022. Dessutom vet vi att det är upplagans 60-årsjubileum och det är högst troligt att detta kommer att uppmärksammas på något sätt.


Låtskrivarna i Portugals Festival da Canção har presenterats

4 november. I februari och mars nästa år väljer Portugal sin nästa representant till Eurovision Song Contest och nu står det klart vilka som ska tävla. Eller i alla fall vilka personer som kommer att stå bakom tävlingsbidragen på upphovssidan.

Totalt är det 20 låtskrivare som har valts ut varav 16 har bjudits in av TV-bolaget RTP och resterande fyra har valts ut av en jury vid en allmän antagning. Juryn valde bland över 600 inskickade låtar.

Exakt när tävlingsbidragen och artisterna kommer att presenteras är inte känt.


Tyskland ersätter internval med final

4 november. Ryktet om att Tyskland skulle byta uttagningsform till Eurovision 2022 stämde, i vart fall har TV-bolagen ARD/NDR bekräftat att det blir en nationell final med preliminärt sändningsdatum i mars nästa år som avgör vilken artist med tillhörande bidrag som får representera Tyskland i Turin.

Läs mer »


Biljettsläpp till Junior Eurovision-finalen

3 november. På onsdagsförmiddagen den 3:e november släpptes biljetterna till genrepet och direktsändningen i årets Junior Eurovision Song Contest som äger rum i La Seine Musicale i Paris i Frankrike i december.

Till skillnad mot fjolårets tävling, som avgjordes i en TV-studio, hålls årets final i en betydligt större arena som kan ta in en större mängd publik och därav att det blir ett officiellt biljettsläpp. Man kan från och med nu köpa biljetter till genrepet lördagen den 18:e december respektive direktsändningen på söndagen den 19:e december. Biljettpriserna varierar beroende på genrep och direktsändning med priser mellan 29 till 83 euro (ca 287 och 821 kronor) beroende på om man vill stå eller sitta. Det finns också familjepaket för upp till fyra personer.

För att bli insläppt i arenan krävs förutom en giltig biljett att du kan visa upp ett hälsopass* som bevisar att du antingen är fullvaccinerad mot covid19 (med vaccin som är godkänt av European Medicines Agency) eller att du kan visa upp ett negativt covid19-test som inte är äldre än 72 timmar alternativt ett intyg som visar att du har tillfrisknat från covid19 som är minst 11 dagar men maximalt 6 månader gammalt. Dessutom behöver alla besökare vara på plats senast 90 minuter innan showen börjar och alla måste bära munskydd.

* Hälsopasset gäller alla som är äldre än 12 år och 2 månader.


Årets Topp 250-omröstning öppnar i november

3 november. Sajterna Songfestival.be och ESC Radio har meddelat via Twitter att från och med måndagen den 8:e november klockan 12:00 fram till söndagen den 5:e december kl 23:59 kommer omröstningen för årets Topp 250-lista att vara öppen. Tiderna anges enligt centraleuropeisk tid (CET).

Själva omröstningen är en inofficiell fansomröstning som går ut på att alla som vill sammanställer sin favoritlista på tio bidrag som tävlat i Eurovision mellan åren 1956 och 2021. Ens placeringar omvandlas sedan till poäng enligt klassisk Eurovision-skala (12, 10, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2 och 1 poäng) och när omröstningen är över slås alla resultat samman. Bara de 250 bidrag som har fått högst totalpoäng hamnar på årets lista. Slutresultatet förväntas presenteras i ESC Radio på nyårsafton.

Alla år sedan 2012 har Loreens Euphoria varit ohotad etta på topplistan och i år kan det bli ett tionde år om fansen inte har fått någon annan favorit.


Tyskland kan förändra sin uttagning 2022

1 november. I mars gick ARD/NDR i Tyskland ut och beskrev att man skulle fortsätta med internvalet som metod till Eurovision 2022 på ett liknande sätt som grannlandet Schweiz gör. Men nu ett halvår senare kommer nya besked då det verkar som att bolaget har tänkt om. Till tyska DWDL.de säger NDR:s programdirektör Frank Beckmann att vill se över processen för att göra den enklare. Hur det däremot ska gå till sades inte i intervjun så det är fortsatt oklart hur valet ska göras.


Australien vann OGAE Song Contest 2021

1 november. Omröstningen i årets OGAE Song Contest är över och vinnaren blev Australiens Tones and I med låten ”Fly Away”. På andra plats hamnade Finlands Erika Vikman med “Syntisten pöytä” och trea blev Storbritanniens Joel Corry feat. MNEK med “Head and Heart”.

OAGE Song Contest är en fansomröstning där de anslutna OGAE-klubbarna väljer ut varsin låt från respektive land som inte får vara äldre än 12 månader. Låtarna ska dessutom framföras på ländernas officiella språk. OAGE-klubbarna har sedan genom traditonell omröstning bestämt vilken låt som ska vinna.

Hela resultatet finns sammanställt här.


Biljettsläpp till Melodifestivalen i november

1 november. Den 8:e november kommer Live Nation att släppa biljetter till Melodifestivalen 2022 till de 6 städer där tävlingen ska hållas i februari och mars. Publik är välkommen in i arenorna vid såväl genrep som direktsändningar, däremot är det inte sagt i vilka volymer. Att publik kan tas in är tack vare att de tidigare publikrestriktioner som har funnits i samband med coronapandemin har tagits bort.

Mer information om biljettsläppet går att hitta här.


Nu börjar nationella-säsongen 2022

1 november. Redan i mitten av september presenterade Belgien artisten Jérémie som sitt artistval och den 30:e oktober startade Israel upp sin X Factor-uttagning som efter inledande auditions och kvalprogram så småningom ska utmynna i att landet röstar fram sin nästa Eurovisionrepresentant. Nästa uttagning som står på schemat, om ingen annan så att säga hinner före, är Estlands Eesti Laul som kommer att avgöra fyra heats under perioden 20:e november till 11:e december. Totalt handlar det om 40 bidrag, tio per sändning, där såväl jury- som tittarröstning avgör 20 bidrag som tar sig vidare till vinterns två semifinaler.

Förutom dessa uttagningar har det hintats, men inte bekräftats, att Tjeckien kan komma att hålla sin onlinefinal i december. Det är heller inte omöjligt att Albaniens Festivali i Këngës, som firar 60-årsjubileum, avgörs innan året är slut. Detta är dock med reservation för eventuella framtida justeringar. Det som däremot är bekräftat för december är att Italien väljer ut sina två jokerbidrag till nästa års Festival di Sanremo.

Allt detta och mer därtill är planerat att inträffa under uttagningssäsongen som sträcker sig ända fram till mitten av mars 2022. Ta gärna en titt i vår uttagningskalender där du hittar mer information om varje lands uttagningsdatum. Kalendern är med reservation för ev. framtida tillägg och justeringar!

 

Nyhetshändelser i oktober


Månadens nyhetssammanfattning

31 oktober. Dags för nytt månadsskifte och därför kommer här en sammanfattning av allt som har hänt i Eurovision-bubblan på sistone.

Läs mer »


Norge har valt ut sina tävlingsbidrag

31 oktober. Norsk MGP:s musikchef Stig Karlsen har meddelat via sitt Instagramkonto att nu har Norsk MGP-redaktionen valt ut alla tävlingsbidrag till 2022 års upplaga. Exakt hur många bidrag det handlar om nämns inte, ej heller vilka artister som är tilltänkta att framföra låtarna. Däremot har Stig Karlsen hintat om att de har gått igenom över tusen bidrag som både kommer från antagningen, låtskrivarcamps, möten med olika låtskrivare och skivbolag etc. och sedan värderat vilka som blir de bästa låtarna till startfältet.

I samma stund som detta meddelas får de låtskrivare som fått tävlingsbidrag antagna bekräftelser på att deras låtar har valts ut och därmed kan tävlingen gå in i en andra fas. När allmänheten kommer att få reda på startfältet är i skrivande stund inte känt.

Norsk MGP 2022 kommer att sändas på lördagar mellan den 15:e januari och 19:e februari från H3 Arena i Fornebu.


Montenegro håller i en öppen tävling

28 oktober. Montenegros nationella TV-bolag RTCG har startat en så kallad öppen tävling för att hitta landets nästa representant till Eurovision Song Contest.

Upplägget går ut på att låtskrivare från hela världen kan ansöka med tävlingsbidrag men man ansöker anonymt. När ansökningsperioden sedan är över får en jury lyssna igenom och bedöma bidragen med hjälp av poängsättning i olika kategorier (sång, text och verkets produktionspotential). Vad som händer därefter är inte känt, dock har RTCG tidigare sagt att de av både ekonomiska skäl och på grund av coronapandemin inte kommer att anordna någon form av publik uttagning som exempelvis Montevizija. Det skulle kunna innebära att valet görs internt men det återstår att se längre fram under säsongen.

Fram till den 10:e december pågår en antagning och är du intresserad att skicka in ska du läsa vidare i denna artikel.


Australiens startfält börjar presenteras

27 oktober. I Australien har TV-bolaget SBS meddelat de första tre artisterna av de totalt tio som ska tävla i 2022 års upplaga av Australia Decides. Två av dessa har synts till i sammanhanget förut.

Läs mer »


Antagningen till Kroatiens Dora har öppnat

27 oktober. Kroatiska TV-bolaget HRT har börjat förbereda inför nästa års Dora-uttagning som ska välja ut Kroatiens representant till Eurovision 2022. Första steget är en nationell antagning som är öppen fram till slutet av november.

Läs mer »


Spanien förlänger sin antagning till november

27 oktober. Initialt skulle spanska RTVE ha avslutat antagningen till Benidorm Fest den 29:e oktober, men nu väljer TV-bolaget att förlänga antagningen till den 10:e november. Anledningen är att de får in bidragsförslag från en mängd relevanta artister och då de inte vill påskynda själva skapandeprocessen har de tagit beslutet att förlänga antagningen med ytterligare två veckor.

Förutom de inskickade låtarna kommer RTVE även att höra av sig till den spanska musikbranschen för att bjuda in artister och låtskrivare den vägen. I slutändan kommer 12 bidrag att tävla.


Junior Eurovision: Biljettsläpp inom kort

27 oktober. Sajten ESCPlus.com har gått ut med information om att det kommer att släppas biljetter till finalen i Junior Eurovision som avgörs i Paris den 19:e december. Exakt hur många biljetter som släpps är däremot inte sagt mer än att produktionen vill kunna få en så pass fullsatt arena som möjligt. Man kommer dock ta hänsyn till coronapandemin vilket såklart avgör kapaciteten. Senast JESC-finalen kunde ha en större arenapublik var 2019 eftersom fjolårets final sändes från en TV-studio med en betydligt begränsad publikskara.

En kort stund efter att ESCPlus hade gått ut med sin artikel bekräftade Junior Eurovision:s officiella Twitterkonto nyheten. De lade även till att pressackrediteringen kommer att öppna inom kort.


RAI släpper tävlingsreglerna för Festival di Sanremo

26 oktober. Värdlandet för Eurovision 2022 förbereder sin nationella uttagning Festival di Sanremo 2022 och nu i slutet av oktober har regelverket presenterats. Mycket känns igen men det blir några förändringar i omröstningarna.

Läs mer »


Junior Eurovision: Ännu inga krav på backup-inspelningar

26 oktober. Ännu har varken France Télévisions eller EBU begärt att de 19 länder som ska delta i årets Junior Eurovision ska spela in så kallade backup-inspelningar. Ifjol infördes detta då omständigheterna kring coronapandemin medförde att inga artister fick framträda live på JESC-scenen utan fick sjunga i förinspelade framträdanden i TV-studios.

Till årets upplaga har inga backup-inspelningar begärts vilket skulle kunna tyda på att alla artister kommer att kunna vara på plats i Paris i december då finalen hålls. Ifjol genomfördes de flesta inspelningarna runt 6 till 9 veckor före sändningarna.


Justeringar i Norsk MGP:s upplägg nästa år

25 oktober. I samband med norska Grand Prix-klubbens höstmöte, där Norsk MGP:s chef Stig Karlsen medverkade, presenterades några justeringar i programmets upplägg. Bland annat planeras det för att förändra röstningssystemet och att återinföra juryröstning igen, och utöver det planeras de startfältspresentationer som gjorts inför tidigare säsonger att ses över.

Sedan tidigare har NRK meddelat uttagningens tävlingsdatum och nu kunde Stig Karlsen även meddela att uttagningen kommer åter att befinna sig i en och samma lokal genom hela uttagningen, då som nu i H3 Arena i Fornebu. Men till skillnad från ifjol kommer NRK att kunna släppa in publik i arenan.


Snart premiär för X Factor i Israel

24 oktober. Nu är det officiellt bekräftat att Israels uttagning X Factor kommer att sända sin första episod den 30:e oktober. Säsongen inleds med auditions i olika steg som senare utmynnar i liveframträdanden. Slutligen kommer ett finalstartfält vara på plats som tävlar om att få representera Israel i Eurovision 2022 men dessa sändningar sker förmodligen först om ett par månader.


Kroatien förbereder antagning inför Dora 2022

23 oktober. Kroatiens delegationschef Uršula Tolj medverkade nyligen i en TV-sändning där mer information om nästa års Dora-uttagning presenterades. Bland annat blev det känt att produktionen har varit igång i cirka en månad och att nästa steg i projektet är att öppna antagningen för intresserade låtskrivare och artister. Vilket datum den kommer att öppna är däremot inte känt, mer än att det är i närtid, men deadlinen är i alla fall satt till den 25:e november, dvs. om knappt en månad.


Över 600 bidrag skickades in till Portugals allmänna antagning

23 oktober. Portugisiska TV-bolaget RTP har en dag efter att antagningen till den allmänna uttagningen i Festival da Canção 2022 avslutades bekräftat att mer än 600 bidrag skickades in. Från den kommer sedan en jury att välja ut fyra bidrag till nästa års startfält. Resterande 16 platser i startfältet tillsätts internt via RTP:s inbjudningar till olika låtskrivare, vilka själva får ta fram varsitt tävlingsbidrag och en artist (om de inte vill framföra sitt eget tävlingsbidrag).


Storbritannien presenterar sin strategi till ESC 2022

21 oktober. Nu i slutet av oktober 2021 kom BBC med uppgifter om att de tillsammans med BBC Studios har inlett ett samarbete med ett nytt skivbolag som kommer att hjälpa till att ta fram en artist och ett tävlingsbidrag för Storbritannien. Den här gången handlar det om TaP Music som finns över hela världen och har tagit fram stora stjärnor, kanske kan en av dessa bli den som tar Storbritannien till en mycket efterlängtad succé, inte minst efter att landet kommit på sistaplats de två senaste Eurovisionerna.

Vi ska tillägga att det besked som lämnats framgår det inte huruvida samarbetet med TaP Music gäller ett internval eller om det blir någon slags större eller mindre uttagning av det hela.


Armenien tillbaka i Eurovision

20 oktober. Ifjol hoppade Armenien av sin medverkan i Eurovision Song Contest och nu är man tillbaka igen, vilket blev offentliggjort under EBU:s presentation av de 41 deltagarländerna. Exakt vilken uttagning som väntar är inte känt.

Inför presentationen blev det också officiellt att alla länder som deltog i Eurovision 2021 kommer till start, något som inte varit helt självklart då åtta av dessa länder (Bulgarien, Cypern, Moldavien, Nordmakedonien, Rumänien, Ryssland, Storbritannien och Österrike) har väntat in i det sista med att bekräfta sin medverkan 2022.


Montenegro planerar en nationell uttagning

20 oktober. I samband med att EBU gick ut och offentliggjorde deltagarlistan till Eurovision 2022 gick montenegrinska TV-bolaget RTCG ut med information om att de under den kommande veckan ska släppa information rörande sin kommande uttagning. Ännu saknas uppgifter om vilken slags uttagning som väntar, men snart kommer alltså ett besked.


202 bidrag skickades till Eesti Laul

20 oktober. Under onsdagsförmiddagen avslutade estniska TV-bolaget ERR antagningen till nästa års Eesti Laul. Timmarna senare kom beskedet att sammanlagt 202 bidrag hade skickats in under antagningsperioden varav 84 är på estniska och 118 på andra språk inklusive på låtsasspråk. ERR har även via sitt Instagram-konto bekräftat att sju tidigare estniska Eurovision-representanter har skickat in material men vilka dessa är har inte offentliggjorts.

Nu väntar ett intensivt arbete för den jury som ska granska alla låtar, enligt det schema som släpptes tidigare i höstas ska juryn ha gjort klart sina val om 40 låtar senast den 27:e oktober. Det är dock oklart om det även blir den dagen som även ERR offentliggör startfältets bidragstitlar och/eller låtskrivarnas namn.

Nytt för 2022 års estniska Eurovision-uttagning är bland annat att den startar redan i november-december med fyra heats/kvartsfinaler där en jury tillsammans med tittarröstning avgör vilka bidrag som kommer att tävla i vinterns två semifinaler. Helt enkelt kan man säga att årets nationellasäsong startar den 20:e november då Estlands första heat sänds. Och det är – i skrivande stund – bara en månad kvar!


Skissbilder på årets JESC-scen har släppts

19 oktober. Den officiella tävlingssajten Junioreurovision.tv har släppt skissbilder på hur scenen i La Seine Musicale i Paris kommer att se ut i december. Scenen kommer att stå längst bak i arenan och sammanlänkas med två broar som går ut åt två håll. Framför detta visas också ett stort publikhav och det skulle kunna innebära att publik kommer att kunna släppas in i arenan (om inget annat meddelas).

Årets Junior Eurovision-final kommer att äga rum den 19:e december, vilket för övrigt är det hittills senaste finaldatumet i tävlingens historia. 19 länder kommer att delta och även om en del av dessa har valt artist och bidrag är det fortsatt många länder som ännu inte är klara med sina val.


Strax över 130 låtar skickades till Israels uttagning

18 oktober. Sajten EuroMix har gått ut med uppgifter om att bidragsantagningen till Israels X Factor (landets uttagning till Eurovision 2022) fick in strax över 130 låtar. Detta verkar dock vara betydligt färre jämfört med ifjol då TV-bolaget KAN valde artist internt medan låten utsågs i en mindre onlineuttagning. Enligt EuroMix kan den minskade mängden låtar bero på att många låtskrivare har haft svårt att ta fram låtar till artister de aldrig har sett framträda förut. KAN hade förvisso bjudit in en mängd låtskrivare till X Factor-inspelningarna för att de skulle få chansen att se artisterna uppträda live.

Sedan tidigare har det varit känt att KAN tänker utse både artist och bidrag till Eurovision 2022 via X Factor Israel där de artister som tar sig till finalprogrammet även kommer att få uppträda i ett inför-program där deras bidragsval bestäms.


Andra chansen ersätts med en semifinal

17 oktober. Från och med 2022 blir det inga fler dueller i Andra chansen. Istället kommer bidragen på tredje och fjärde plats att mötas i ett gruppsystem som avgör fyra vinnare. Dessutom byter Andra chansen namn till Semifinal.

Vinnarna kommer att utses i två gruppomröstningar där fyra bidrag tävlar per grupp. Två vinnare i varje grupp röstas vidare till finalen medan övriga bidrag åker ut. Det innebär att det blir totalt 12 bidrag i finalen varav åtta är deltävlingsvinnare och deltävlingstvåor samt de fyra semifinalvinnarna.


Malta återinför tidigare nedlagd uttagning

15 oktober. Maltas nationella TV-bolag TVM/PBS har bekräftat Maltas deltagande i Eurovision 2022 samt att de kommer att återinföra den tidigare nedlagda MESC-uttagningen som urval till tävlingen.

Läs mer »


Live Nation bekräftar publik i Melodifestivalens arenor

14 oktober. Från och med nästa år är Melodifestivalen tillbaka på turné och denna gång med publik i de arenor som tävlingen besöker! Måndagen den 8:e november 2021 kl 10:00 startar biljettförsäljningen.

Läs mer »


Eventuellt annan uttagning än Beovizija för Serbien

14 oktober. Enligt den serbiska tidningen Telegraf har det uppstått en konflikt mellan serbiska RTS (det nationella TV-bolaget) och ägaren bakom formatet till uttagningen Beovizija. Bland annat vill formatägaren, enligt Telegraf, byta kanal från RTS till någon annan samtidigt som RTS hävdar att det är bara de som har rätten att anordna en uttagning för Serbiens val till Eurovision.

Det är ännu inte känt om det blir förändringar eller ej, men om Beovizija byter kanal kan det innebära att RTS får anordna en annan uttagning för att göra artist- och bidragsvalet. Den antagning som tidigare öppnades är fortsatt igång fram till den 1:a december och därefter kommer en kommitté att bedöma alla låtar och göra ett urval. Som det verkar just nu är planerna på någon slags publik uttagning fortsatt aktuell dock under förutsättning att coronarestriktioner tillåter detta samt att bidragskvalitén är tillräckligt hög.


Grekland kan bli klara med sitt val till årsskiftet

14 oktober. Efter att grekiska ERT stängde antagningen till sin uttagning till Eurovision 2022 har det rapporterats om att 25 artister ansökte om att medverka. Detta rapporterar bland andra Eurovoix.com. Nu tar ett större arbete vid för att välja ut artist och bidrag med planen att bli klara till årsskiftet – men om det blir så eller inte återstår att se!

Upplägget sägs vara upplagt i två omgångar, där en jury får lyssna igenom de låtar som artisterna och deras skivbolag har skickat in varpå man röstar fram ett antal av dessa låtar till toppkandidater. Därefter kommer möten att ske mellan ERT och artisterna för att slutligen utse den artist och låt som ska få tävla för Grekland i Eurovision 2022.


Island meddelar tävlingsdatum

13 oktober. Lördagen den 5:e mars 2022 kommer Island att välja artist och bidrag till Turin. Detta har Rúnar Freyr, som är projektledare för uttagningen Söngvakeppnin bekräftat i isländsk media. Han har också sagt att den första semifinalen kommer att sändas två veckor tidigare, det vill säga lördagen den 19:e februari. Den andra semifinalen kommer att sändas den 26:e februari (uppdaterat enligt ESCToday.com den 25/10).

För närvarande pågår arbetet med att ta fram de tio tävlingsbidrag som ska medverka i Söngvakeppnin 2022. Antagningen avslutades för en vecka sedan (läs 6:e oktober) och den inbringade omkring 160 bidrag. Det är en tillsatt kommitté som kommer att gå igenom låtarna och välja ut startfältet.


Tjeckien planerar en onlinefinal inför nästa års Eurovision

12 oktober. I augusti bekräftade det tjeckiska TV-bolaget Česká televize (ČT) att de kommer till start i Eurovision 2022. Vid den tidpunkten var det dock oklart hur artist och bidrag kommer att väljas ut men ett första steg var att intresserade artister och låtskrivare fick möjligheten att skicka in tävlingsbidrag. Detta avslutades den 30:e september.

Nu ett par veckor efter att antagningen har avslutats kom beskedet att mer än 150 bidrag hade skickats in via antagningen. Bland dessa låtar kommer en jury att få lyssna igenom och sedan utse ett mindre antal låtar som får tävla i en onlinefinal. Det kommer att gå till som så att varje utvald artist får göra ett förinspelat liveframträdande med sitt bidrag och sedan blir det en omröstning där lika delar internationell juryröstning och nationell samt internationell publikröstning kommer att avgöra en vinnarlåt.

Det saknas uppgifter om hur många bidrag som kommer att delta samt vilket eller vilka datum som omröstningen kommer att äga rum.


Montenegro gör comeback i Eurovision 2022

12 oktober. Efter två års frånvaro kommer glädjande besked att Montenegro är tillbaka i Eurovision igen!

Beskedet kommer från ESCToday.com som har varit i kontakt med det montenegrinska TV-bolaget RTCG som bekräftar att Montenegro åter tänker delta i Eurovision Song Contest. Om combacken bara är tillfällig eller permanent återstår att se. ESCToday.com har heller inte fått bekräftat vilken slags uttagning som väntar för RTCG nästa år.


…men någon ungersk ESC-comeback verkar inte bli av

11 oktober. Än så länge saknas den officiella deltagarlistan för Eurovision 2022, men just nu ser det ut som att det inte blir någon comeback för Ungern nästa år. Landet har deltagit till och från sedan 1990-talet men efter 2019 har TV-bolaget MTVA inte velat vara med. Däremot har de fortsatt med tävlingen A Dal, som användes som ESC-uttagning 2012-2019, och den fortsätter även nästa år. I de tävlingsregler som har släppts nämns dock inget om Eurovision utan istället finns en rad klausuler som bryter mot EBU-regelverket däribland tidigast publiceringsdatum och hur många personer som får medverka i varje framträdande.

Det ska dock påpekas igen att vi inväntar besked om den fullständiga deltagarlistan för att få klarhet kring vilka länder som tänker tävla eller ej. Över 30 länder har hittills gett preliminärt ”ja” till att medverka.


RTVE flyttar ESC-semifinalsändningarna till huvudkanal

10 oktober. I vanliga fall brukar spanska RTVE bara visa Eurovisions två semifinaler i kanalen La 2 medan finalen sänds i huvudkanalen La 1. Vissa år sedan EBU införde två semifinaler i tävlingen har det även förekommit att endast den semifinal där Spanien ska sända och rösta i har visats. Men till nästa år flyttar RTVE in alla tre sändningar från Turin till La 1, möjligen för att få upp intresset hos publiken under tävlingsveckan i maj nästa år.


Stort intresse att tävla i Serbiens uttagning 2022

10 oktober. Sedan slutet av september har antagningen till Serbiens kommande nationella uttagning varit öppen och ännu är det inte försent att skicka in material (deadline är 1 december). Redan nu meddelar serbiska TV-bolaget RTS, som arrangerar uttagningen, att mer än hundra bidrag hittills har skickats in – och de hoppas såklart på att fler ska skickas in.

När antagningen sedan har stängts kommer en kommitté att tillsättas som får lyssna igenom alla låtar och bedöma vilka de anser är bäst. Om det finns tillräckligt mycket bra material är det idag beräknat att det kan bli mellan 20 och 35 bidrag som väljs ut. Men, antalet är inte statiskt utan det är helt och hållet utifrån kvalitén.

Någon gång i februari 2022 är det planerat att uttagningen ska äga rum och med all sannolikhet blir det i en TV-studio som tävlingen kommer att hållas. På grund av coronapandemin och/eller kvalitén på bidrag finns fortfarande en liten risk att uttagningen ställs in, men än så länge verkar produktionen vara igång med att det ska bli en publik uttagning anno 2022!


EBU på besök i Paris inför Junior Eurovision

9 oktober. Med 2,5 månad kvar till finalen i årets Junior Eurovision Song Contest har EBU med Executive Supervisor Martin Österdahl i spetsen besökt värdstaden Paris för genomgång med det franska produktionsteamet. Under två dagar fick teamet bland annat besöka arenan La Seine Musicale och fick även en guidning genom staden.

Den här gången genomfördes besöket på plats i staden och inte som ett digitalt möte. Detta till trots höll teamet social distansering och använde även munskydd när de var inne i arenan.


Ukraina fortsätter med Vidbir

9 oktober. Sedan tidigare under hösten har det ukrainska TV-bolaget UA:PBC bekräftat Ukrainas deltagande i Eurovision 2022. Nu kommer även besked om att de fortsätter att välja artist och bidrag genom uttagningen Vidbir.

Läs mer »


Turin värdstad för Eurovision 2022

8 oktober. Efter flera månaders väntan med budgivning och diskussioner blev det till sist officiellt att Turin tillsammans med arenan Pala Alpitour kommer att bli värdstad respektive värdarena för Eurovision 2022!

Förutom att värdstaden och värdarenan är bekräftad har Eurovision.tv också gått ut med att uppgiften att programmets två semifinaler samt den avgörande finalen är planerade att äga rum den 10:e, 12:e och 14:e maj 2022.

Biljettsläppet är planerat att äga rum senare i vinter. Exakt hur många biljetter som släpps är inte känt, ej heller om det blir några coronarestriktioner i nästa års tävling.


Slovenien bekräftar förlängd uttagningssäsong

8 oktober. Efter förra årets internval då sångerskan Ana Soklič fick chansen att representera Slovenien efter den inställda upplagan 2020 är RTVSLO på banan igen med att både lansera huvudtävlingen EMA samt ungdomsuttagningen EMA Freš. Nästa år väntar således en större uttagning för Slovenien.

Läs mer »


Lettland återupptar Supernova som uttagningsmetod

7 oktober. Lettiska TV-bolaget LTV har bekräftat att den tidigare Eurovision-uttagningen Supernova kommer tillbaka som Lettlands uttagning till 2022. Fram till början av december kan man skicka in tävlingsbidrag.

Efter att Lettland för femte gången blivit semifinaljumbo i Eurovision tar LTV nya tag. I slutet av augusti i år meddelade de via sitt Twitter-konto att de kommer att återgå till att hålla en nationell uttagning för att ta fram den artist med tillhörande bidrag som ska få representera Lettland i Eurovision 2022, men först nu i oktober står det klart att uttagningen i fråga blir den sjunde säsongen av Supernova, som LTV alltså återintroducerar efter att den pausades 2021.

Det är ännu inte sagt hur upplägget för Supernova 2022 kommer att bli mer än att en final är planerad att hållas i februari 2022. Fram till dess är det antagning som gäller – och den kan du läsa mer om i denna artikel.


Farah Abadi följer artisternas väg i Melodifestivalen 2022

5 oktober. SVT har i ett pressutskick gått ut med nyheten att den välkända radio- och TV-profilen Farah Abadi blir backstagereporter under Melodifestivalen 2022. Hon kommer bland annat att bevaka artisternas resa i tävlingen, från det att de får besked om att de ska tävla och hela vägen in i mål.

Läs mer »


Ny starttid för Junior Eurovision

4 oktober. I december då årets final i Junior Eurovision ska avgöras kommer sändningen att starta kl 16.00, vilket är en timme tidigare jämfört med fjolårets final. Egentligen har starttiden varit 16.00 de senaste åren men förra året fick dåvarande värdlandet Polen tillstånd av EBU att starta kl 17.00.

Anledningen till att Junior Eurovision sänds på en eftermiddag och dessutom på en söndag är för att anpassa till målgruppen. Fram till 2015 sändes finalerna alltid på en lördagskväll som stora Eurovision alltid gör.


Litauen öppnar sin antagning

1 oktober. TV-bolaget LRT i Litauen har bekräftat att de fortsätter att välja artist och bidrag till Eurovision via uttagningen Pabandom iš Naujo. Från och med nu (1/10) och fram till 25:e november går det att skicka in tävlingsbidrag.

Läs mer »

 

Nyhetshändelser i september


Månadens nyhetssammanfattning

30 september. Dags för nytt månadsskifte och därför kommer här en sammanfattning av allt som har hänt i Eurovision-bubblan på sistone.

Läs mer »


Spanien öppnar antagning till Benidorm Fest

29 september. Nu finns möjligheten för låtskrivare att skicka in bidrag till Spaniens nya nationella uttagning Benidorm Fest 2022 som ska utse landets artist och tävlingsbidrag till nästa års Eurovision Song Contest.

Upplägget för uttagningen blir två semifinaler och en final. Från början väljs 12 bidrag ut som fördelas på 6 per semifinal. I dessa program kommer sedan lika delar jury- och tittarröstning att avgöra tre finalister. I finalen tävlar sedan de 6 kvalificerade låtarna om segern.

För dig som vill skicka in låtar finns mer info om det i denna artikel.


Sångaren Hayko har avlidit

29 september. Vi har nåtts av beskedet att artisten och låtskrivaren Hayko (Hayk Hakobyan), som representerade Armenien i Eurovision 2007 med låtenAnytime You Need, har avlidit efter att tidigare i september ha insjuknat i covid19. Han blev 48 år.

Vila i frid.

Serbien bekräftar val genom en nationell uttagning 2022

28 september. Natten till den 14:e september öppnade serbiska TV-bolaget RTS ett ansökningsformulär till sin kommande uttagning till Eurovision. Redan i slutet av maj i år stod det klart att det är tal om att en uttagning i någon form skulle återkomma 2022 efter att ha pausats under 2021 och fram till då hade ingen mer information än så dykt upp tills ansökningsformuläret, som hittas via denna länk, publicerades.

Först nu två veckor senare står det klart att det handlar om en nationell uttagning, dock inte vilken*, och att antagningen kommer att vara öppen fram till den 1:a december. Mer info finns sammanställd i denna artikel.

* Sedan den 13:e oktober är det oklart om det är Beovizija eller en annan uttagning som kommer att användas.


Albanien förlänger sin antagning

27 september. Initialt skulle albanska RTSH ha avslutat antagningen till årets Festivali i Këngës, även Albaniens Eurovision-uttagning, den 30:e september, men nu väljer de att förlänga den ytterligare två veckor. Nytt slutdatum är därmed den 15:e oktober.

Alla regler med mera går att hitta här.


Flera ansökningar till San Marinos uttagning

27 september. Det har gått mindre än en vecka sedan San Marino presenterade upplägget för sin nya uttagning Una voce per San Marino som kommer att utse artist och tävlingsbidrag för ministaten till Eurovision 2022. Ansökningsperioden är öppen många månader till och hittills har SMRTV fått in lite drygt 45 ansökningar varav en majoritet sägs komma från Sverige. Om du också vill ansöka kan du göra det via denna länk.

I denna artikel har vi sammanställt allt vi vet om upplägget för San Marinos uttagning.


Resultat: OGAE Second Chance Contest

26 september. 2021 års upplaga av OGAE Second Chance Contest är nu avgjord efter att fanklubbarna som är anslutna till OGAE-nätverket har presenterat sina röster. Värdnation för årets upplaga var Sverige som nu överlämnar stafettpinnen till nästa värdnation.

Läs mer »


Mer information om värdlandets uttagning

25 september. Den kända italienska programledaren Amadeus, som bland annat är programledare för Festival di Sanremo, har meddelat ytterligare information angående den kommande italienska Eurovision-uttagningen som denna gång kommer att utse hemmanationens representant.

Upplägget för festivalveckan är fem sändningar mellan den 1:a och 5:e februari där 24 akter kommer att väljas ut (varav två är jokrar från Giovani-uttagningen i december i år). Enligt schemat som släppts kommer startfältet först att vara uppdelat i två grupper om 12 tävlande per program, därefter under den tredje kvällen uppträder alla 24 igen. Den fjärde kvällen ägnas åt annan musik, nämligen covers på låtar från 1960-, -70 och -80-talet (som både kan vara på italienska eller engelska). Avslutningsvis hålls en finalkväll där vinnaren koras. Förhoppningsvis är det vinnaren som väljer att representera Italien på hemmaplan i Eurovision 2022.


Cypern planerar för en nationell final – 2023

25 september. Det börjar att planeras för fullt inför uttagningssäsongen 2022, men redan nu verkar cypriotiska CyBC vara i full gång inför planeringen för 2023 års nationella uttagning. Enligt olika rykten planerar CyBC att anordna någon slags uttagning inför Eurovision 2023, något som landet senast hade år 2015. Detta ska vara under förutsättning att ett specifik skivbolag går in och tar hand om själva uttagningen.

Om Cypern bjuder på en nationell uttagning 2023 låter vi än så länge vara osagt. Detta är framförallt att det är lång tid kvar innan den uttagningssäsongen är aktuell och att mycket kan hända inför det.


San Marino släpper regelverket för nya uttagningen

22 september. Redan i våras gick San Marinos nationella TV-bolag SMRTV ut med information om att man skulle byta till ett nytt uttagningsformat inför Eurovision 2022. Först nu fem månader senare kom besked om hur uttagningen ska gå till.

Läs mer »


Polen öppnar antagning till Eurovision 2022

20 september. För att välja artist och bidrag till Eurovision 2022 har det polska TV-bolaget TVP öppnat en antagning för intresserade artister och låtskrivare. Vad den senare kommer att leda till är oklart men det går alltså bra att skicka in låtar redan nu.

Läs mer »


Ytterligare två länder på deltagarlistan 2022

20 september. Deltagarlistan till nästa års Eurovision fortsätter att växa och landar nu på 30-sträcket. Detta sedan både Georgien och Azerbajdzjan tackat ja till att fortsätta delta.

Läs mer »


Comeback för nationell final på Irland

18 september. Efter 6 år på raken med internval kommer Irland låta publiken i en nationell final få vara med och besluta vilken artist med tillhörande bidrag som ska få representera Irland i Eurovision 2022. Detta blev känt i programmet The Late Late Show som sändes i irländska RTÉ den 17:e september.

Läs mer »


Melodifestivalens antagning är avslutad

17 september. I tre veckors tid har låtskrivare och artister kunnat skicka in tävlingsbidrag till Melodifestivalen 2022, men sedan kl. 11:59 under fredagen den 17:e september avslutades den. Därefter kunde SVT bekräfta att 2 530 bidrag hade skickats in, vilket i jämförelse med fjolårets antagning är en minskning med 217 bidrag.

Nu när antagningen är avslutad påbörjar Melodifestivalredaktionen sitt arbete med att välja ut startfältet. Hur det går till kan du läsa mer om i denna artikel.


Danmark har valt programledare och värdstad

17 september. Sedan i slutet av augusti i år har det stått klart att DR fortsätter att avgöra Dansk MGP som en final, däremot är det först nu som DR har gått ut med information gällande vilken stad som har fått värdskapet. Beskedet är att nästa års Dansk MGP slipper äga rum i en TV-studio och istället allokeras uttagningen till Jyske Bank Boxen i staden Herning! Staden stod senast värd för Dansk MGP 2019 och har även haft värdskapet åren 2001, 2009, 2013 och 2017.

DR planerar även att ta in publik i arenan, något som senast var aktuellt i 2019 års final. Biljettsläppet kommer att ske den 23:e september.

Själva finalen är sedan tidigare planerad att avgöras lördagen den 5:e mars, och nu står det också klart att duon Martin Brygmann och Tina Müller kommer att vara finalens programledare. Det här är samma duo som var programledare för fjolårets (2021 års) Dansk MGP.


Tjeckien öppnar antagning inför Eurovision 2022

16 september. Det tjeckiska TV-bolaget Česká televize (ČT) bekräftade i slutet av augusti 2021 Tjeckiens deltagande i Eurovision 2022. Nu har även en antagning öppnat dit intresserade låtskrivare och artister har möjlighet att skicka in tävlingsbidrag.

Även om antagningen har öppnat är det dock fortfarande oklart vilken slags uttagning som väntar, men alla som vill skicka in låtar är välkomna att göra det senast den 30:e september kl 23:59.

I de regler som ČT har tagit fram finns en klausul som säger att ifall Tjeckien inte deltar i Eurovision 2022 kommer uttagningen att avbrytas. Det är dock inte sagt att denna klausul innebär att det finns en tveksamhet till deltagande utan det lär bli officiellt inför antagningsstart vilken slags uttagning som är planerad att genomföras.


Slovenien bekräftar deltagande i Eurovision 2022

15 september. Det slovenska TV-bolaget RTVSLO har bekräftat Sloveniens deltagande i Eurovision 2022, vilket skedde sent på kvällen under onsdagen den 15:e september.

Förutom detta står det via en Facebook-uppdatering från RTVSLO att den tidigare uttagningen EMA kommer tillbaka igen som uttagningsmetod. EMA har tidigare använts som Sloveniens uttagning många år, men ifjol blev ett undantag då artist och bidrag utsågs internt (även om det länge var planerat för en mindre bidragsfinal).

Exakt hur omfattande 2022 års EMA kommer att bli är inte bekräftat än, men vi uppdaterar så snart vi har alla fakta på bordet!


Belgien har presenterat sitt artistval

15 september. I en radiosändning i belgiska RTBF under onsdagsmorgonen (15/9) presenterades artisten Jérémie Makiese, som senast i år vann säsong 9 i belgiska The Voice, som Belgiens nästa representant i Eurovision Song Contest.

Läs mer »


Två antagningar avslutades under onsdagen

15 september. För närvarande är det en hel del länder som har antagningar igång för att välja ut startfält till sina uttagningar, eller för att hitta en vinnare internt. Två av dessa, Norges Norsk Melodi Grand Prix respektive Schweiz’ internvalsuttagning, avslutades under onsdagen 15:e september.

Det är ytterligare två antagningar (Australiens och Sveriges) som avslutas nu i september, men ett flertal länder håller öppna antagningar även en bit in i oktober. Vilka det gäller går att se via fliken ”Antagningar” här till vänster.


Förändringar i Festival di Sanremo

14 september. Italienska RAI har valt att förändra en del av upplägget för nästa års Festival di Sanremo. Det handlar om att den tidigare kategorin Nuove Proposte tas bort och istället blir det bara Campioni-artister som tävlar under hela festivalveckan den 1-5 februari nästa år.

En ytterligare nyhet är att de två jokerplatserna från Sanremo Giovani kommer tillbaka efter att senast ha använts 2019. Giovani är annars en egen tävling som hålls i december månad för artister som är mellan 16 och 29 år. Enligt uppgifter kommer det att vara 30 artister som väljs ut efter en första antagningsrunda och av dem får 12 artister sedan tävla om de två jokerplatserna. Finalen är planerad att äga rum den 15:e december vid Teatro del Casinò di Sanremo.

De två vinnarna i Giovani-uttagningen kommer sedan att få ingå i Festival di Sanremo-startfältet där artisterna tävlar om att få representera Italien på hemmaplan i Eurovision 2022. Som tidigare nämnt hålls uttagningen mellan den 1:a och 5:e februari, vilket är ca en månad tidigare jämfört med fjolårets (2021) italienska uttagning.


Serbien öppnar antagning

14 september. Natten till tisdagen öppnade serbiska TV-bolaget RTS ett ansökningsformulär till sin kommande uttagning till Eurovision. Redan i slutet av maj i år stod det klart att en nationell uttagning i någon form skulle återkomma 2022 efter att ha pausats under 2021 och fram till nu har ingen mer information än så dykt upp tills ansökningsformuläret, som hittas via denna länk, publicerades. Däremot saknas fortsatt ett regelverk samt sista ansökningsdatum.


Kroatien bekräftar deltagande i Eurovision 2022

13 september. Nu står det klart att även Kroatien fortsätter att tävla i Eurovision Song Contest. Detta har TV-bolaget HRT bekräftat till ESCToday.com. Förutom det har HRT även gått ut med uppgifter att de förbereder sig inför en ny upplaga av uttagningen Dora. Denna uttagning har HRT använt sig av i stort sett alla gånger de medverkat i Eurovision, med undantag för ett antal internval under 2010-talet, och det blir därför en fortsättning på detta till 2022.

Exakt hur omfattande uttagningen blir denna gång är inte känt då regelverket släpps först vid ett senare tillfälle under säsongen. Så snart vi vet mer återkommer vi med information.


Uppgifter: artistbesked kan vara på gång

10 september. Det har börjat ryktas om att under onsdagen den 15:e september ska det franskspråkiga TV-bolaget RTBF i Belgien, som ansvarar för Belgiens uttagning till Eurovision 2022, presentera vilken artist som kommer att representera landet i nästa års Eurovision. Enligt uppgifter ska beskedet dyka upp i radioshowen 8/9 show som sänds varje vardagsmorgon i radiokanalen Vivacité.

Tidigare under fredagen (10/9) hade radioshowen publicerat ett veckoschema där Eurovision-presentationen stod med under onsdagens program. Därefter har hela stycket om onsdagens sändning (av okänd anledning) tagits bort. I och med detta är det oklart om det blir något besked den dagen, men om det blir det kommer vi såklart att uppdatera om det här på sajten.


Portugal bekräftar deltagande 2022 och uttagning

8 september. Portugisiska TV-bolaget RTP har bekräftat Portugals deltagande i Eurovision samt gått ut med uppgifter om att de fortsätter att välja artist och bidrag genom uttagningen Festival da Canção.

Läs mer »


Melodifestivalstäder och programledare presenterade

7 september. Nu under pandemin verkar det kanske otroligt med att det planeras för konsertdatum, men SVT har valt att slå på stort och planerar att ta tillbaka Melodifestivalen där den hör hemma, dvs. på turné!

Nästa år är det sagt att i ordning Malmö, Göteborg, Linköping, Lidköping, Örnsköldsvik och Stockholm kommer att få besök av Melodifestivalen under 6 veckor med start den 5:e februari. Detta är dock bara under förutsättning att pandemiläget tillåter detta. Ett nuvarande problem kan exempelvis bli att publikmängden vid dessa evenemang bara är maximala 300, men det kommer nog att justeras med tiden.

En ytterligare nyhet som SVT har gått ut med är att Oscar Zia blir ensam programledare för hela turnén. Det kan dock förekomma att han tar in andra kollegor men vilka dessa personer är har SVT inte gått ut med än. Oscar har tidigare tävlat i Melodifestivalen och var även en av programledarna i fjolårets upplaga.


Grekland bekräftar deltagande 2022

7 september. Listan över länder som bekräftar sitt deltagande i Eurovision 2022 fortsätter att växa och är nu uppe i 25 länder. Detta sedan Greklands nationella TV-bolag ERT under tisdagen bekräftade till ESCToday.com landets fortsatta deltagande i tävlingen.

Hur ERT ska välja artist och bidrag är dock inte officiellt än, däremot är nu en antagning via ERT:s hemsida öppen dit intresserade låtskrivare kan skicka in tävlingsbidrag. Deadline är den 10:e oktober.

Läs mer »


Finlands antagning avslutad

7 september. Natten mot tisdagen den 7:e september avslutades antagningen till Finlands UMK 2022. I och med detta tar nu nästa steg vid i processen som handlar om att utse vilka låtar som ska tävla i startfältet. Detta sker med hjälp av en jury som nu under hösten kommer att få lyssna igenom bidragen som skickades in och utifrån detta välja ut de bästa låtarna.

Det är ännu oklart hur omfattande sändningarna blir, alltså om det blir kvalprogram och final eller bara en final. Däremot är det planerat för att både tittarna och jury ska vara med och rösta fram vinnaren.


Irland bekräftar deltagande i Eurovision 2022

6 september. Irländska TV-bolaget RTÉ bekräftar till ESCToday.com att Irland fortsätter att tävla i Eurovision Song Contest. Däremot saknas fortsatt uppgifter om hur de ska utse artist och tävlingsbidrag och om det blir fortsättning på internvalet eller om den traditionen nu bryts. Det återstår att se i ett senare skede under säsongen.

De tidigare Eurovisionmästarna Irland, som har fått flest segrar genom tiderna, har haft det riktigt tufft resultatmässigt de senaste åren, där såväl Sarah McTernan (2019) som senaste representanten Lesley Roy hamnade sist i sina respektive semifinaler. Senast Irland var i final var med Ryan O’Shaughnessy 2018 och senaste topplaceringen är från 2011 med Jedward.


Förinspelad körsång fortsatt aktuellt 2022

5 september. I samband med att Island öppnade sin antagning i fredags (3:e september) råkade Eurovision-reglerna för 2022 läcka ut, även om den filen sedan togs bort efter en stund. Några Eurovision-sajter hann dock gå igenom dokumentet som visar sig innehålla en rad intressanta saker, bland annat att EBU tänker fortsätta tillåta länder att använda sig av så kallad förinspelad körsång. Detta var något som infördes temporärt 2021 p.g.a. coronapandemin och som nu, om inget förändras, blir kvar.

Förinspelad körsång innebär att länder kan välja att ha förinspelad eller inte förinspelad körsång tillsammans med huvudsången. På det sättet kan varje lands delegation minska i antal då man inte behöver ha extra personer på/bakom scenen som bidrar med dessa sånginsatser. Däremot får körsången inte användas på ett sådant sätt att den överröstar huvudsången.

 

Annat på agendan

Andra saker som också berättas i regelverket är att länder som vill delta i 2022 års tävling måste ha inkommit med besked om detta till EBU senast den 16:e september. Därefter övergår det hela i en betänketid som avslutas den 11:e oktober, vilket innebär att om ett land väljer att hoppa av sin medverkan innan den dagen får det aktuella TV-bolaget inga böter av EBU. Reglerna säger också att maximalt 44 länder tillåts delta.


Island återupptar Söngvakeppnin som uttagning

3 september. Efter gruppen Daði og Gagnamagniðs stora framgångar i Eurovisionen blickar nu isländska TV-bolaget RÚV fram till 2022 då det är dags för Island att välja sin nästa representant till tävlingen. Denna gång sker valet via den tidigare uttagningen Söngvakeppnin vars antagning nu har öppnat.

Läs mer »


Förtydligande om Eesti Laul 2022

2 september. I samband med att TV-bolaget ERR öppnade antagningen för Eesti Laul 2022 förtydligades också några av de förändringar som bekräftats dagen innan.

De kvartsfinalsprogram som kommer att inleda säsongen sänds redan under fyra lördagar i år (2021) med start den 20:e november. Det innebär att redan i mitten av december kommer det att vara klart vilka 20 låtar som får tävla i semifinalerna. Dessutom är det i de fyra första programmen som bidragen tävlar med musikvideos, annars är det liveuppträdanden som gäller.

I varje kvarts- och i semifinalprogram kommer tio bidrag att tävla, där tittarna får välja ut tre favoriter och en jury två favoriter. När det är dags för finalen avgörs det hela genom två omgångar; först där tittarna och juryn tillsammans röstar fram några av finalbidragen till superfinalister innan tittarna själva får bestämma sin vinnare.

Sändningarna kommer att ske mellan den 20:e november och 11:e december 2021, samt den 3:e, 5:e och 12:e februari 2022.


19 länder deltar i Junior Eurovision 2021

2 september. EBU har bekräftat att 19 länder kommer att delta i höstens upplaga av Junior Eurovision Song Contest. Det är sju länder fler jämfört med hur många som deltog i fjolårets upplaga.

Läs mer »


SVT:s ambition är att anordna Melodifestivalturné 2022

1 september. I radioprogrammet Vaken med P3 & P4 intervjuades Melodifestivalens tävlingsproducent Karin Gunnarsson om den kommande festivalen. Hon kunde bland annat meddela att efter att antagningen nu har öppnat har en mängd bidrag redan hunnit inkomma men teamet räknar med att fler bidrag kommer in under de dagar som återstår (deadline är den 17:e september).

Karin Gunnarsson fick även frågan om det kommer att bli någon turné eller ej 2022. I skrivande stund (1:a september) fanns inget svar på frågan, däremot är Melodifestivalredaktionens ambition att tävlingen ska ut på turné även om det är något oklart hur mycket publik som kan tas in på de orter som de vill vara på. Något exakt besked mer än detta kunde inte ges vid tillfället utan det kommer förmodligen att meddelas senare huruvida det blir en turné eller ej vintern 2022.

Läs mer »


ERR utökar antalet sändningar i Eesti Laul

1 september. Nästa år, 2022, blir det 14:e upplagan i rad där Eesti Laul används för att välja ut Estlands artist och tävlingsbidrag till Eurovision Song Contest. Det mesta är sig likt men TV-bolaget ERR har ändå meddelat några förändringar – där den största är att uttagningen kommer att pågå i totalt sju program.

Det nya upplägget ser ut som följer att det är fyra inledande heats/kvartsfinaler med tio bidrag per program. I varje program röstas fem bidrag vidare till semifinalerna, dvs. 20 bidrag går vidare till dessa program. Även i semifinalerna genomförs utröstningar där halva startfältet går vidare till finalen innan en vinnare koras.

En ytterligare nyhet är att artisterna kommer att tävla med inspelade musikvideos i kvartsfinalerna medan det blir liveuppträdanden i semifinaler och finalen. Det är också det underlaget som publiken och juryerna kommer att ha till sig vid omröstningarna.

ERR har ännu inte meddelat när sändningarna kommer att pågå.


Ytterligare två antagningar har öppnat

1 september. September inleds inte bara med att den s.k. 1:a september-regeln nu börjar gälla, utan nu öppnar också ytterligare två länder sina antagningar till deras 2022-uttagningar. Det handlar om följande länder:

Finlands UMK 2022 – öppen till den 6:e september. Läs mer »

Schweiz’ internval – öppen till den 15:e september. Läs mer »

 

För mer information om vilka fler länder som just nu har pågående/kommande antagningar, se fliken Antagningar – skicka in bidrag här till vänster.


Viktigt datum har infallit för alla låtskrivare

1 september. Ny månad och nya tag, för från och med nu och fram till senvintern 2022 kan låtar som släpps på offentliga plattformar teoretiskt sett tävla i Eurovision 2022. Däremot – viktigt att veta – rekommenderar vi INGA bidragssläpp förrän respektive uttagningsland meddelar att det är okej att offentliggöra sitt tävlingsbidrag.

Läs mer »

 

Nyhetshändelser i augusti


Månadens nyhetssammanfattning

31 augusti. Industrisemestern är över och nu går vi in i höstvardag. Innan dess, här är månadens sammanfattning från nyheterna i Eurovisionbubblan!

Läs mer »


Flera nyheter i korthet

30 augusti. Ett flertal intressanta nyheter dök upp i Eurovision-bubblan under måndagen och här är en sammanfattning av dessa:

 

Lettland återgår till nationell uttagning

Sedan Lettlands debut i Eurovision 2000 har landets nationella TV-bolag LTV alltid utsett artist och tävlingsbidrag via en publik uttagning. Ifjol (2021) gjordes dock undantag då sångerskan Samanta Tīna, som vann 2020 års lettiska uttagningsfinal, blev internt utvald att representera Lettland 2021 och även hennes tävlingsbidrag utsågs internt.

Inför de nationella uttagningarna 2022 meddelar nu LTV att de avser att återgå till att välja genom en nationell uttagning, även om det ännu inte är känt vilken uttagning som kommer att produceras samt hur omfattande den blir. I och med detta besked har Lettland bekräftat deltagande i Eurovision 2022, vilket skedde i korthet på Twitter under måndagen (30:e augusti).

 

Ukraina: UA:PBC avslutar samarbete med STB

Under flera år på 2010-talet ansvarade den privata ukrainska TV-kanalen STB för Ukrainas nationella uttagning samt för kostnader under Eurovisioner. Men från och med 2022 är detta samarbete över, vilket STB meddelade den 30:e augusti. I korthet innebär detta att den statliga TV-kanalen UA:PBC nu tar över hela ansvaret från uttagning till Eurovision-resan.

Exakt vilken form av uttagning som väntar för Ukraina anno 2022 är inte känt.

 

Italien gör comeback i Junior Eurovision

Ifjol valde italienska RAI att inte delta i Junior Eurovision p.g.a. den rådande coronapandemin. Initialt hade RAI, enligt uppgifter från tidigare i somras, bestämt sig för att inte delta det här året heller, men nu har bolaget ändrat sig och tänker delta. Någon gång i november är det planerat för att artist och tävlingsbidrag ska presenteras.

 

Ingen återkomst för Monaco 2022

Som många av de tidigare trotjänarna som tävlat förut men inte längre i Eurovision blir det inte någon comeback för Monaco i Eurovision 2022. Det är ESCToday.com som har varit i kontakt med TV-bolaget TMC där svaret är kort och gott att de inte tänker göra någon comeback nästa år heller.

Monaco deltog 20 år i rad mellan åren 1959 till 1979, och under den tiden hann man med en seger (dock inget arrangemang), ett silver och tre brons. Landet tog sedan en paus på 25 år innan de deltog tre år i rad utan att lyckas kvala vidare från de då införda semifinalerna. Alla år sedan 2007 har Monaco uteblivit från tävlan i Eurovision.


Då avgörs Norsk MGP 2022

29 augusti. Cirka en vecka efter att det framkommit att antagningen till Norges uttagning Norsk MGP 2022 har förlängts kommer nu besked om vilka tävlingsdatum i januari och februari som är aktuella för den kommande upplagan.

Läs mer »


Polen deltar i Eurovision 2022

29 augusti. Det polska TV-bolaget TVP har bekräftat Polens fortsatta deltagande i Eurovision Song Contest. Ännu är det okänt hur artist och tävlingsbidrag ska väljas ut, men enligt bolagets VD finns önskemål om att kunna starta valet tidigare i år om än att att man avslöjar först senare vem man har valt ut. Detta skulle kunna tolkas som en fortsättning på internval, men det återstår att se.


Spanien byter delegationschef

29 augusti. Under sommaren har spanska RTVE bekräftat att en tidigare nedlagd festival kommer att återuppstå igen till 2022 för att bli Spaniens val till Eurovision 2022.

Nu kommer även besked om att en arbetsgrupp inom RTVE har satts ihop för ändamålet som leds av den tidigare spanska delegationschefen Ana María Bordas. Hennes plats som delegationschef för Spanien i Eurovision ersätts nu av journalisten Eva Mora. Hon har bl.a. bevakat Eurovision för RTVE åren 2012-2016 och hon kommenterade även det informella Eurovision-programmet 2020 och även Junior Eurovision 2020.

Spanien är för övrigt inte den enda nation som har valt att byta ut sin delegationschef inför det kommande året. Även Schweiz har gjort det där det från och med nu är Yves Schifferle som har tagit över ansvaret.


Estland hintar om förändringar i Eesti Laul 2022

28 augusti. Efter att Estland bekräftade sitt deltagande för sajten ESCToday.com har nu TV-bolaget ERR själva gått ut med att antagningen till Eesti Laul öppnar den 2:a september. Exakt regelverk och var bidrag skickas in släpps vid det tillfället. Däremot hintar ERR om förändringar i Eesti Laul och hur dessa ser ut får vi reda på när antagningen startar.


Flera nyheter i korthet

27 augusti. Ett flertal intressanta nyheter dök upp i Eurovision-bubblan under fredagen och här är en sammanfattning av dessa:

 

Sveriges antagning igång

Från och med nu och tre veckor framåt, dvs. fram till den 17:e september kl. 11:59, är antagningen till Melodifestivalen 2022 öppen. För dig som vill skicka in bidrag har vi sammanställt reglerna både på svenska och engelska. Mer information om var du skickar in låtar hittas här.

Ett tips är att inte vänta till sista stund med att skicka in då det kan ta en stund att ladda upp bidrag och fylla i all den information som SVT behöver.

 

Danmark öppnar antagning till Dansk MGP 2022

Samma dag som Sverige öppnade sin antagning startade även Danmark sin antagning till Dansk MGP 2022. Enligt det regelverk som har publicerats kommer det även 2022 att bara hållas en nationell final som utser artist och tävlingsbidrag. Startfältet kommer att bestå av åtta bidrag som väljs ut från deras nationella antagning och/eller från specialinbjudningar. Finalen är planerad att hållas den 5:e mars 2022.

Antagningen hålls öppen till den 29:e oktober och om du vill skicka in bidrag är det via denna länk som gäller!

 

Estland bekräftar sitt deltagande i Eurovision 2022

Nästa land i ordningen att bekräfta sitt deltagande är Estland, vars nationella TV-bolag ERR har bekräftat för sajten ESCToday.com att det blir en fortsättning på uttagningen Eesti Laul även till kommande säsong. Det innebär att det blir det 14:e året i rad som den uttagningen används.

Senare i september planerar ERR att släppa tävlingsregler och öppna antagningen för uttagningen.

 

Belarus’ avstängning hävs 2024 – om inte EBU förnyar/häver avstängningen

I slutet av maj i år kom EBU med besked om att de skulle stänga av det belarusiska TV-bolaget BTRC då de anser att bolaget inte längre lever upp till kraven på oberoende och yttrandefrihet. BTRC fick en två veckors svarsperiod på sig att komma med ett yttrande i saken, men oavsett har EBU fattat beslut om avstängning som verkställdes den 1;a juli. Det innebör att BTRC inte längre är en del av unionen då landet saknar officiellt medlemskap i EBU.

Nu kommer däremot besked från BTRC som säger att bolaget inte är permanent avstängda. EBU kan nämligen bara stänga av ett TV-bolag i treårsperioder, vilket innebär att avstängningen kommer att hävas den 1:a juli 2024. Däremot kan EBU både förnya och häva avstängningen innan dess.

Kort och gott innebär detta att om inte BTRC söker/får specialtillstånd att tävla eller att avstängningen hävs tidigare kan Belarus återkomma som deltagarland i Junior Eurovision från och med hösten 2024 respektive våren 2025 för stora Eurovision.


SBS i Australien söker tävlingsbidrag till nationell final

26 augusti. Sedan i början av sommaren har australiska SBS bekräftat Australiens deltagande i Eurovision 2022, och nu har SBS även släppt information om sin uttagning Australia Decides som är tillbaka efter fjolårets internval.

Enligt senaste nytt kommer alltså Australien tillbaka med en ny upplaga av Eurovision – Australia Decides som denna gång kommer att avgöras lördagen den 26:e februari 2022. Ifjol (2021) lät SBS vinnaren Montaigne, som vann den australiensiska finalen 2020, kvarstå som representant till Eurovision 2021 men nu till 2022 ska hennes efterträdare utses genom en final med tio tävlande där publik- och juryröstning kommer att avgöra vem som ska representera Australien i Eurovision 2022.

Redan nu håller SBS på att rekrytera artisterna, men däremot saknas tävlingsbidrag och det vill SBS ha hjälp med att få fram från australiensiska låtskrivare. Därför har SBS öppnat en bidragsantagning via sin hemsida som är igång till och med den 26:e september.


Uppgifter: Fem städer kvar om att bli värdstad för Eurovision 2022

24 augusti. Efter sommarens första del av budgivning har det kommit uppgifter från lokal italiensk media om städer som verkar ha fått fortsatt förtroende i spelet om att få bli värdstad för Eurovision 2022. Enligt dessa uppgifter ska fem av de städer som ansökte om värdskapet (Bologna, Milano, Pesaro, Rimini och Turin) dessa ha fått eller ska få besök av representanter för EBU och italienska RAI som har fått gå igenom varje stads tilltänkta arrangemang.

Exakt när ett stadsval kommer att presenteras är inte känt, men som det ser ut just nu kommer valet att göras i samråd mellan EBU och RAI under de kommande veckorna. Förhoppningsvis dröjer inte allt för länge med ett svar. Vi alla väntar med spänning på vilken stad som får uppdraget samt vilka datum som är att vänta 2022.


Junior Eurovision 2021 har fått en logotyp till sitt officiella tema

24 augusti. Sent i december månad i år kommer finalen i årets Junior Eurovision att gå av stapeln i Paris i Frankrike. Även om det är några månader kvar till det är dags för tävlan har arrangörerna nu presenterat den logotyp som ska användas i tävlingen under temat Imagine. Själva logotypen sägs vara en inspiration av fantasti, jul och Paris och symbolen liknar både en julgran och Eiffeltornet på samma gång. Hela temat går att ta del av här.


Antagningen till Norsk MGP 2022 förlängs

22 augusti. Norska NRK har sedan slutet av maj haft igång antagningen till Norsk MGP 2022, men söndagen den 15:e augusti skulle den initialt ha avslutats. En vecka senare kom dock besked att den inte hade avslutats utan att den förlängs med en månad. Ny deadline är satt till den 15:e september.

Detta besked innebär således att det fortfarande är möjligt att skicka in tävlingsbidrag ett par veckor till. Alla som vill får skicka in bidrag men det uppmuntras att samarbeta med norska låtskrivare och att satsa på kvalité före kvantitet.

Läs mer »


Tjeckien bekräftar sitt deltagande i Eurovision 2022

20 augusti. Det tjeckiska TV-bolaget Česká televize (ČT) har bekräftat Tjeckiens deltagande i Eurovision 2022 och kommer även att öppna upp en antagning för intresserade artister och låtskrivare att skicka in tävlingsbidrag.

Exakt vilken slags uttagning som väntar är inte känt och själva bidragsantagningen öppnar inte förrän tidigast den 17:e september, även om den avslutas redan den 30:e september. Däremot önskar ČT att de som är intresserade att skicka in låtar ska hinna förbereda dessa fram till då antagningen öppnar.

I de regler som ČT har tagit fram finns en klausul som säger att ifall Tjeckien inte deltar i Eurovision 2022 kommer uttagningen att avbrytas. Det är dock inte sagt att denna klausul innebär att det finns en tveksamhet till deltagande utan det lär bli officiellt inför antagningsstart vilken slags uttagning som är planerad att genomföras.


Liechtenstein gör inte Eurovisiondebut 2022

20 augusti. TV-bolaget 1FLTV i ministaten Liechtenstein kommer inte att göra någon debut i Eurovision till 2022. Det står klart efter att ESCToday.com varit i kontakt med bolaget. Anledningen ska bero på höga kostnader för medlemskapet i EBU.

1FLTV har funnits sedan 2008 men är ännu inte medlemar i EBU och därför får de inte tävla i Eurovisionen. Det har funnits planer för landet att göra debut i tävlingen genom att ansöka om medlemskap men dessa planer verkar ha, i alla fall för stunden, inte verkställts. Vi får se om 1FLTV hittar en ekonomisk lösning för att kunna delta i tävlingen i framtida upplagor.


Schweiz släpper sitt regelverk för tävlingsbidrag

19 augusti. Från och med den 1:a september och fram till den 15:e september välkomnar SRG SSR* i Schweiz tävlingsbidrag till Schweiz interna uttagning 2022. De bidrag som skickas in och godkänns för tävlan kommer sedan att överlämnas till en rekryterad publikpanel och en expertjury som tillsammans får rösta fram vilket bidrag som ska få representera Schweiz i Eurovision 2022. Processen är inte ny utan har använts alla år sedan 2019, än så länge med väldigt positiva resultat (en tredje- och en fjärdeplats).

Inför att antagningen till uttagningen öppnar har nu regelverket släppts. Läs mer »

* SRG SSR är samlingsbolaget för de fyra TV-bolagen SRF, RSI, RTR och RTS, vilka representerar Schweiz’ officiella språk.


Belgien bekräftar sitt deltagande i Eurovision 2022

19 augusti. Nu står det klart att även Belgien kommer till start i Eurovision 2022. Efter att flamländska TV-bolaget VRT och det franskspråkiga TV-bolaget RTBF gjort upp om att behålla samma artist som året innan från Eurovision 2020 till 2021 är det till 2022 RTBF:s tur att välja artist och tävlingsbidrag för Belgien.

Exakt vilken uttagning de tänker använda sig av är i skrivande stund okänt, men enligt ESCToday.com, som har varit i kontakt med RTBF, är det mycket som tyder på att ett nytt internval är att vänta. Dock kommer mer information om uttagningsprocessen vid ett senare tillfälle.


Albanien gör comeback i Junior Eurovision

19 augusti. Ytterligare ett land har tillkommit på startlistan till årets Junior Eurovision Song Contest. Det handlar om Albanien som gör comeback efter att senast deltagit 2019. Därmed är nu minst 14 länder med och tävlar och förutom Albanien gör även Azerbajdzjan, Irland, Nordmakedonien och Portugal comeback.

Notera gärna att fler länder kan tillkomma/hoppa av då deltagarlistan ännu inte är officiellt presenterad.


Uppgifter: Bidragsfinal i Israels X Factor

17 augusti. Enligt senast uppgifter från fansajten EuroMix kommer den kommande säsongen av X Factor i Israel att innehålla en bidragsfinal. Det innebär att när finalen hålls och Israels representant koras kommer det även vara bestämt vilken låt som vinnaren får med sig till Eurovision 2022. Detta istället för att göra det valet internt.

X Factor följer en bestämd mall som inleds med auditions och kvalrundor innan det är dags för livesändningar och direkta val. I de semifinaler, som just nu är planerade att hållas i januari 2022, kommer de artister som är kvar i tävlan att framföra olika låtar och sedan utses ett antal av dem till finalister. I den andra semifinalen framför varje finalist två originallåtar där man får med sig varsin låt till finalen där sedan en av de tävlande röstas fram till Israels representant i Eurovision 2022.

Inför semifinalerna kommer låtskrivare (som är medborgare i Israel) ha möjlighet att skicka in originallåtar som är tilltänkta Eurovision 2022. Demoversionerna kan dels vara låtar som är tilltänkta alla tävlande i startfältet men det kan även vara låtar som är specifika för en artist. I slutändan kommer det att vara en kommitté som tillsätter bidragen till de artister som tävlar om segern.


Ingen comeback för Luxemburg i Eurovision 2022

17 augusti. Som vanligt under sommaren kommer besked från länder som inte tävlat på länge att de inte tänker göra comeback. Nästa land i raden att tacka nej till detta är Luxemburg som senast tävlade 1993. Anledningen denna gång sägs vara av ekonomiska skäl samt vissa programproriteringar.

Under sin aktiva tävlingsperiod åren 1956-1993 var Luxemburg en av tävlingens mest framgångsrika med inte mindre än fem segrar (1961, 1965, 1972, 1973 och 1983) och fyra arrangemang (1962, 1966, 1972 och 1984, inget arrangemang 1974 p.g.a. dubbelseger). De sista åren landet deltog gick det dock sämre och 1993 avslutade Modern Times med att bli 20:e med låten Donne-moi une chance. Samtliga år efter det har det luxemburgska TV-bolaget valt att inte återvända till Eurovisionen och så ser det alltså ut att fortsätta även till nästa år.


Litauen är klar för tävlan i Eurovision 2022

16 augusti. Litauiska TV-bolaget LRT har nu i augusti 2021 meddelat att de avser att fortsätta tävla i den kommande upplagan av Eurovision Song Contest.

Läs mer »


Azerbajdzjan gör comeback i Junior Eurovision

16 augusti. Det blir minst 13 länder som deltar i årets upplaga av Junior Eurovision Song Contest. Detta står klart sedan Azerbajdzjans nationella TV-bolag İTV bekräftat att man återvänder till tävlingen efter att senast ha deltagit 2018. Förutom det har man även utsett sin representant som blir Sona Azizova.

Utöver Azerbajdzjan har även Irland, Nordmakedonien och Portugal meddelat att de tänker göra comeback i tävlingen det här året.

Notera gärna att fler länder kan tillkomma/hoppa av då deltagarlistan ännu inte är officiellt presenterad.


Preliminärt startdatum för Israels X Factor

10 augusti. Israeliska TV-bolaget KAN har sedan tidigare i år meddelat att de tänker fortsätta med en längre uttagning för att utse sin representant till Eurovision Song Contest. Senast en liknande uttagning ägde rum hette den HaKokhav HaBa L’Eurovizion men nu blir det alltså X Factor som gäller. Det innebär att deltagarna som väljs ut kommer att få genomgå ett antal olika kvalheats som sedan följer utslagningsmoment för att välja en vinnare som får tävla för Israel i ESC 2022.

Enligt senast uppgifter från fansajten EuroMix kommer Israels X Factor att börja TV-sändas från och med oktober. Ett exakt startdatum saknas men enligt deras uppgifter är det mest troliga att starten sker under den höstmånaden. En av jurymedlemmarna är 2018 års vinnare Netta.


Festival di Sanremo fortsätter som uttagning

6 augusti. Italienska TV-bolaget RAI, som är värdbolag för Eurovision 2022, har bekräftat att värdnationens artist och (förhoppningsvis) tävlingsbidrag via den klassiska Sanremo-festivalen. Denna festival är ingen nykomling utan är nästa år inne på sin 72:a upplaga genom tiderna.

Läs mer »


11 städer kvar i värdstadsvalet

6 augusti. Efter en första granskning har italienska TV-bolaget RAI gjort en sållning bland de städer som inkommit med ansökningar om att bli värdstad för Eurovision 2022. Det ska enligt uppgifter handla om att elva av de 17 städer som från början visade intresse kvarstår i tävlan.

Läs mer »


Programledarvalet klart för Festival di Sanremo 2022

6 augusti. Nu står det klart att den välkända programledaren Amadeus fortsätter att vara värd för Italiens Festival di Sanremo, som förutom att vara en musikalisk fest under en veckas tid även brukar vara landets uttagning till Eurovision Song Contest. Anno 2022 är festivalen planerad att hållas under den första veckan i februari, vilket innebär att TV-bolaget RAI tidigarelägger festivalen en månad jämfört med hur det såg ut ifjol.


RAI ska diskutera inkomna värdstadsbesked

5 augusti. Efter att den fördjupande delen av ansökningsperioden om att bli värdstad för Eurovision 2022 avslutades den 4:e augusti kommer nu TV-bolaget RAI att diskutera de bud som inkommit. Exakt hur beslutet ser ut är inte känt, dvs. om man väljer att utse en värdstad på en gång eller låter ett antal städer gå vidare till en slutgiltig fas innan ett beslut tas. Vi får helt enkelt se hur RAI väljer att göra.


Deadline för italienska städer att inkomma med förslag till RAI

4 augusti. I början av juli öppnades möjligheten för italienska städer att anmäla sitt intresse för att stå värd för Eurovision 2022. Det var ett stort intresse då inte mindre än 17 städer (och i några av dessa fall även regioner) skickade in en förfrågan. Alla städer har fram till nu i början av augusti haft chansen att inkomma med fördjupande bud om hur de tänker sig arrangemanget av tävlingen om de får uppdraget av RAI och EBU.

Exakt hur buden kommer att se ut samt om det kommer att offentliggöras vilka städer/regioner som går vidare till en eventuell slutomröstning är inte känt. Det finns i dagsläget inget datum för när värdstaden till Eurovision 2022 kommer att utses.

 

Nyhetshändelser i juli


Kolla in Eurovision 2006 i HD-format

31 juli. Eurovision.tv fortsätter att bjuda på roliga överraskningar i sommarvärmen. Denna gång handlade det om en testversion i HD-format av finalen i Eurovision 2006 som släpptes på tävlingens YouTube-kanal den sista juli.

Läs mer »

Se sändningen »


Månadens nyhetssammanfattning

31 juli. Även om det är semestertider stannar inte Eurovisionbubblan upp. Vi sammanfattar vad som hände under juli månad.

Läs mer »


Albaniens antagning avslutas i oktober

28 juli. Efter en viss ovisshet kring vilket datum som antagningen till Albaniens Festivali i Këngës avslutas har nu TV-bolaget RTSH officiellt gått ut med uppgiften att de avslutar antagningen den 30:e oktober. Fram till dess kan intresserade låtskrivare och artister skicka in låtar. Mer info går att se här.

I år fyller Festivali i Këngës 60 år vilket förmodligen lär uppmärksammas på något sätt. Exakt när uttagningen kommer att äga rum är inte känt, ej heller hur många program som förväntas produceras respektive hur många bidrag som tas ut i tävlan.


Många ”nej” – men minst 12 ”ja” i Junior Eurovision

27 juli. Under sommaren har det inkommit flera rapporter om länder som inte tänker delta i årets Junior Eurovision. Trots dessa rapporter är startlistan inte tom, utan det har inkommit bekräftelser från några länder. Senast i raden är Serbien, Spanien och Nordmakedonien. Förutom dessa länder och värdnationen Frankrike har Georgien, Irland, Malta, Nederländerna, Polen, Portugal, Ryssland, Tyskland och Ukraina hittills bekräftat deltagande. Det vill säga, än så länge är antalet länder uppe i 12 vilket dagsläget är lika många som det var ifjol.

Sajten ESC Portugal kunde redan i början av maj bekräfta att SVT i Sverige inte heller i år kommer till start i JESC. Senast Sverige deltog var år 2014.


Frankrike har valt programledare och kommentatorer

27 juli. Det kan verka tidigt för säsongen för redan nu i slutet av juli 2021 står det klart vilka som ska vara programledare respektive kommentatorer för Frankrike i Eurovision 2022. Det handlar om duon Stéphane Bern och Laurence Boccolini som har fått förnyat förtroende för uppdraget efter att de samarbetat under 2021 års uttagning och Eurovision. Denna duo kommer således först att vara programledare för den kommande franska uttagningen som hålls någon gång under uttagningssäsongen 21/22 och därefter på plats vid Eurovision 2022 i Italien.


Spanien bekräftar nytt uttagningsformat 2022

22 juli. Spanska TV-bolaget RTVE har tillkännagivit att de tänker delta i Eurovision 2022. Efter att landet har fått flera sämre slutplaceringar i tävlingen, nu senast en 24:e plats i final, är planen att ta tävlingen mer seriöst och för att hitta rätt kandidat för ändamålet kommer RTVE att anordna en ny version av Benidorm International Song Festival, eller i alla fall en variant av den, som sänds någon gång under 2022.

Läs mer »


Kapellmästaren Curt-Eric Holmquist har avlidit

21 juli. Den välkända kapellmästaren och dirigenten Curt-Eric Holmquist har avlidit vid en ålder av 73 år. Han är känd från medverkan i många olika sammanhang, inte minst i Melodifestivalen och Eurovision de år som tävlingen fortfarande hade en levande orkester. Under många år var han också kapellmästare för Lotta på Liseberg.

Under den kommande sändningen av Lotta på Liseberg (26:e juli) kommer programmet att hylla honom.


#EurovisionAgain juli

17 juli. Under lördagskvällen visades den andra delen för säsongen i årets #EurovisionAgain och en kvart före sändning meddelades att året som det blev denna gång är 1980.


Vilka städer ansöker om Eurovision-värdskapet?

13 juli. Måndagen den 12:e juli kl. 23:59 gick anmälningstiden för italienska städer att ansöka om att bli värdstad för Eurovision 2022. Fram till dess hade inte mindre än 17 städer/regioner ansökt om att få uppdraget. Nu går processen vidare där dessa städer/regioner ska fördjupa inslagen i sina bud.

Läs mer »


Ytterligare en stad ansöker om Eurovision-värdskapet

12 juli. Cirka 12 timmar innan RAI:s och EBU:s deadline för städer att lämna sitt intresse att stå värd för Eurovision 2022 inkommer ytterligare en stad med intresseanmälan. Det handlar om staden Bologna i norra Italien som lämnar förslag på Unipol Arena som vid vanliga fall kan ta in upp till 20 000 personer per föreställning. Staden säger sig även kunna uppfylla de krav som ställts rörande bland annat andelen hotellrum och närhet till en stor flygplats.

Sedan tidigare har städerna Turin i norra Italien och Pesaro, som ligger knappt en timmes bilfärd från San Marino, inkommit med intresseanmälningar.


Två städer i Italien har hittills ansökt om att bli värdstad för ESC 2022

9 juli. Efter att RAI och EBU tidigare öppnat möjligheten för italienska städer att ansöka om att bli värdstad för Eurovision 2022 är det hittills två städer som har lämnat in intresseanmälningar. Först ut var Turin i norra Italien och därefter inkom även ett bud från staden Pesaro som ligger knappt en timmes bilfärd från San Marino.

Anmälningsperioden pågår fram till den 12:e juli, därefter kommer städer som kan uppfylla de hårda krav som produktionen ställer att få komma in med fördjupande bud (hur de skulle hålla värdskapet om de får det) innan ett slutgiltigt val görs.


Schweiz håller öppen antagning till Eurovision 2022

8 juli. Sedan i början av april har det varit känt att Schweiz fortsätter med sin interna uttagningsprocess man har haft sedan 2019, det vill säga en rekryterad publikpanel och en expertjury som tillsammans får granska bidragen och rösta fram en låt som får tävla för Schweiz i Eurovision Song Contest.

Nu ett par månader senare har det schweiziska TV-bolaget SRF lagt ut en uppdatering på sin Facebooksida angående att de vill från och med den 1:a september få in förslag på tävlingsbidrag från intresserade låtskrivare och artister. Mer information gällande tävlingsregler och hur länge antagningen pågår kommer att publiceras i mitten av augusti.

Sedan Schweiz införde metoden med interna jurygrupper som får bestämma landets representant istället för att TV-sända en uttagningsfinal har landet fått avsevärt bättre placeringar i Eurovision. I år, 2021, blev det t.ex. en bronsmedalj för Gjon’s Tears’ Tout l’Univers vilket är en placering Schweiz senast uppnådde 1993 med Annie Cottons Moi, tout simplement!


Värdstadsvalet till Eurovision 2022 igång

7 juli. Efter en tids väntan har nu 2022 års värdbolag RAI släppt vissa detaljer kring hur valet av värdstad kommer att gå till. Alla italienska städer som uppfyller en rad ställda krav är välkomna att ansöka även om det blir med kort deadline.

Läs mer »


Albanien deltar i Eurovision 2022

5 juli. Nu i början av juli månad har det albanska TV-bolaget RTSH öppnat sin antagning för den traditionella festivalen Festivali i Këngës som i år fyller 60 år!

För närvarande saknas datum för hur länge antagningen kommer att pågå* och hur många bidrag som tas ut. Däremot har RTSH bekräftat till fansajten ESCToday.com att de även avser att tävla i Eurovision 2022. Albanien kan därför tillfogas listan över bekräftade länder i startfältet!

* Enligt denna tweet från sajten Wiwibloggs.com avslutas antagningen i slutet av september.


Danmark bekräftar deltagande 2022

1 juli. Danska TV-bolaget DR har nu bekräftat att Danmark kommer att delta i Eurovision 2022. Exakt vilken uttagningsform som väntar är inte helt klart än, däremot är nu 14 länder hittills klara för tävlingen i Italien nästa år.

Läs mer »


Belarus’ EBU-medlemskap officiellt avstängt

1 juli. Från och med nu den 1:a juli 2021 har det belarusiska TV-bolaget BTRC inte längre något officiellt medlemskap i den Europeiska radio- och TV-unionen (EBU). I slutet av maj kom EBU med besked om att de skulle stänga av BTRC då de anser att bolaget inte längre lever upp till kraven på oberoende och yttrandefrihet. BTRC fick en två veckors svarsperiod på sig att komma med ett yttrande i saken, men oavsett har EBU fattat beslut om avstängning som nu har verkställts.

Belarus har tidigare tävlat många gånger i Eurovision Song Contest och Junior Eurovision Song Contest, varav den senaste har de stått värd för två gånger. Men nu är det slut med detta – i alla fall till dess EBU häver avstängningen (eller om BTRC eventuellt skulle få externt tillstånd att tävla i ESC/JESC).


Andra halvåret är här – vi startar en ny rapporteringsomgång

1 juli. Det första halvåret av år 2021 är nu avklarad och därför startar vi nu en ny rapportering som åtminstone kommer att sträcka sig fram till årsskiftet 2021/22.

Våra fokusområden under detta halvår blir bland mycket annat att följa förberedelserna till Eurovision 2022 exempelvis länder som anmäler sitt deltagande, vilka uttagningar som är planerade att genomföras och var man kan skicka in tävlingsbidrag. Självklart håller vi ett minst lika stort fokus på Melodifestivalen 2022!

Förutom dessa förberedelser är vi också i nuläge där vi håller koll på alla andra events i Eurovisionbubblan inte minst årets final i Junior Eurovision Song Contest som äger rum i Frankrike i december.


PS: Om du vill gå tillbaka till första halvårets rapportering finns den arkiverad här. Våra tidigare direktrapporteringar som gjordes mellan mars-maj 2020 respektive maj-december 2020 finns också att ta del av i arkivet.

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »