Serbien öppnar antagningen till sin nationella uttagning 2022

NATIONELLA UTTAGNINGAR. Nu är det äntligen officiellt att Serbien kommer att utse artist och tävlingsbidrag till Eurovision 2022 via en nationell uttagning. Uttagningen är planerad att äga rum i februari nästa år och redan nu kan bidrag skickas in till TV-bolaget RTS.

 

Vad har hänt?

Redan ett par veckor efter att Eurovision 2021 gick Olivera Kovačević, som är chefredaktör för RTS’ underhållningsredaktion, ut med nyheten att RTS planerar att återuppta uttagningen Beovizija för valet av artist och bidrag med ett preliminärt finaldatum satt till februari 2022. Därefter hördes inget nytt från RTS förrän de i mitten av september öppnade en antagning, utan att släppa ett regelverk. Därför var det länge oklart huruvida det skulle bli någon Beovizija eller inte nästa år.

Först i slutet av september bekräftade RTS officiellt att de tänker delta i Eurovision 2022 och öppnat antagningen till sin nationella uttagning (via denna länk). Antagningen hålls sedan igång fram till den 1:a december, och därefter får en kommitté i uppgift att gå igenom allt inskickat material och välja ut de låtar som de tycker är bäst för tävlingen.

 

Kan däremot bli internval, om…

Om den nationella uttagningen av något skäl inte kan genomföras nästa år ger RTS i sina regler kommittén rätten att själva välja en vinnarlåt internt. Exempel på sådana situationer kan vara om kommittén anser att för få bra låtar har skickats in eller om RTS p.g.a. Serbiens coronarestriktioner inte kan/får genomföra uttagningen såsom den är tänkt att genomföras.

Vi vill dock understryka att än så länge är det grönt ljus för uttagningen, men skulle något förändras kommer vi såklart att meddela det.

 

Tävlingsreglerna

Förutom att tävlingsbidrag och artister ska uppfylla alla EBU:s krav för att få delta gällande bland annat låtens originalitet (bara nyskrivna bidrag tillåts tävla), publicering (inte släppts före den 1/9 2021), längd (får max framföras på 3 minuter), artist (ska vara minst 16 år gammal senast 1/5 2022) och scenframträdande (maximalt 6 personer tillåts per nummer) ställer RTS två egna krav: dels att bidragen ska framföras på något/några av de språk som har officiell status i Serbien samt att alla tävlande artister måste inneha serbiskt medborgarskap.

Du kan ta del av hela regelverket för uttagningen här (på serbiska).

 

Fotnot

Den 13:e oktober 2021 skrev den serbiska tidningen Telegraf om en konflikt som har uppstått mellan RTS och ägaren bakom formatet till Beovizija. Bland annat vill formatägaren, enligt Telegraf, byta kanal från RTS till någon annan samtidigt som RTS hävdar att det är bara de som har rätten att anordna en uttagning för Serbiens val till Eurovision. Det är ännu inte känt om det blir någon annan uttagning än Beovizija nästa år, men antagningen är fortsatt öppen och tidigare regelverk gäller.

 

 

Serbien i Eurovision 2021

Inför den inställda Eurovision 2020 var det den serbiska trion Hurricane som fick äran att representera Serbien och till 2021 fick de fortsatt behålla sin plats i tävlingen även om de fick byta låt från Hasta La Vista till ”Loco Loco”. Väl på plats i Rotterdam avancerade gruppen från den andra semifinalen till finalen, där de sedan slutade på 15:e plats, mycket tack vare att de blev tittarnas nia till skillnad från juryerna som satte dem på 21:a plats.

Så här såg finalframträdandet ut i Rotterdam:

 


 

Kommentera