Sammanfattade Eurovision-nyheter, juli 2021

Foto & copyright: danigeza/Pixabay.com

NYHETSSAMMANFATTNING. Eurovisionbubblan är i industrisemester men bara för det betyder det inte att det inte har hänt något, tvärtom. Här är en sammanfattning av allt som har hänt i bubblan den senaste månaden (juli 2021).

 

Eurovision 2022


Det har gått cirka två månader sedan Italiens Måneskin tog hem Eurovision Song Contest med sin låt “Zitti e buoni”. Trots mycket väntan har det fortsatt egentligen inte hänt jättemycket officiellt kring vad som väntar nästa år, mer än att värdstadsvalet nu har påbörjats.

Under juli månad fick nämligen italienska städer som kan uppfylla en rad krav som både RAI och EBU ställer ansöka om att bli värdstad. Grundkraven som RAI och EBU ställer är att värdstaden måste kunna erbjuda en inomhusarena som kan ta in mellan 8000-10000 personer per föreställning. Antalet personer ska vara 70 procent av arenans totala kapacitet och detta ifall att coronapandemin inte är över när det är dags för tävlingen. Det måste även finnas möjlighet till pressrum. Produktionen måste kunna få tillgång till arenan 6 veckor före sändning och en vecka efter sändning. Det går således ej att ha andra evenemang i arenan samtidigt som Eurovisions scen, ljus, ljud etc. byggs upp.

Förutom det måste värdstaden ligga i närheten av en internationell flygplats (som får vara max 90 minuter från staden) och staden måste även kunna erbjuda som minimum 2000 hotellrum.

 

Vilka städer ansökte?

Efter att ansökningsprocessen hade stängts den 12:e juli hade inte mindre än 17 städer/regioner ansökt om att få uppdraget. Vi listar dessa (utan inbördes ordning):

 • Acireale (Catania)
 • Alessandria
 • Bertinoro di Romagna (Forlì – Cesena)
 • Bologna
 • Florens
 • Genoa
 • Jesolo (Venedig)
 • Matera
 • Milano
 • Palazzolo Acreide (Siracusa)
 • Pesaro
 • Rimini
 • Rom
 • Sanremo (Imperia)
 • Turin
 • Trieste
 • Viterbo

 

När kommer nästa deadline?

Nästa deadline infaller onsdagen den 4:e augusti då städerna ska ha skickat in sina förslag till RAI. Det är något oklart vad som händer därefter men det mest sannolika är att det är efter det datumet som antingen en vinnare utses och/eller ett antal kandidater går vidare innan ett slutgiltigt val görs. Detta gör att det idag är osäkert att säga ett datum för när värdstaden utses.

Vi vill fortsatt påminna om att det även saknas datum för när Eurovision 2022 kommer att hållas.

 

 

Preliminär deltagarlista


Här listar vi de länder vars TV-bolag fram till 31:a juli hade uppgett till säkra källor* att de vill delta i Eurovision 2022. Notera att länderna listas i bokstavsordning** och att listan fylls på kontinuerligt i takt med att länder lämnar besked om sitt eventuella deltagande. Efter varje land anges också hur långt de har kommit i sin produktion:

 • – Namn efter land innebär att ett artistval är gjort
 • – Namn i kursiv stil innebär att landet planerar att välja artist/bidrag genom en uttagning
 • – Om namn efter land saknas innebär det att landet ännu inte har gått ut med information om sitt kommande val.
 • AlbanienFestivali i Këngës 60
 • AustralienEurovision: Australia decides
 • Danmark
 • FinlandUMK 2022
 • FrankrikeNationell final
 • IsraelX Factor Israel
 • Italien (värdland)
 • NederländernaAntagning till artist/bidragsval
 • NorgeNorsk MGP 2022
 • San Marino – Una voce per San Marino
 • SchweizInternval
 • SerbienBeovizija 2022
 • SpanienBenidorm International Song Festival
 • SverigeMelodifestivalen 2022
 • TysklandInternval
 • Ukraina

 

Noteringar

* Eftersom det bara är indikationer om deltagande så ska listan endast ses som preliminär. Detta även om det i många fall förekommer bekräftelser på förberedelser kring nationella uttagningar. Med största sannolikhet lär EBU presentera den fullständiga deltagarlistan någon gång i slutet av 2021 eller början av 2022 och först vid det tillfället vet vi exakt hur många länder som kommer att delta i Eurovision Song Contest 2022.

** Tills den officiella deltagarlistan dykt upp gör vi ingen skillnad på om om ett land är en eventuell semifinalist eller direktkvalificerad till finalen.

 

 

Melodifestivalen 2022


Det har varit sommarledigheter i Melodifestivalvärlden då inga nya nyheter om 2022 års tävling har dykt upp under juli. Därför sammanfattar vi istället vad vi just nu vet om nästa års upplaga.

Till att börja med är det – i skrivande stund (31 juli) – mindre än en månad kvar till dess antagningen till tävlingen öppnar. Det korrekta öppningsdatumet är den 27:e augusti kl. 09:00 och fram till dess är det klokt att börja jobba fram låtar om du vill skicka in material till tävlingen. Därefter hålls antagningen öppen fram till den 17:e september kl. 11:59.

 

Inga större justeringar – än

Som det ser ut just nu kommer Melodifestivalen fortsätta att innehålla deltävlingsprogram inför den avgörande finalen. I det regelverk som nu släpptes i juni månad framgår inga direkta större regeljusteringar utan det mesta ser ut att vara sig likt från det vi känner igen från förr – vilket såklart kan komma att justeras senare i år eller i början av nästa år. Den enda förändring vi hittills känner till är att SVT inte längre avser att ge en av riksfinalisterna i årets P4 Nästa-final en plats i nästa års Melodifestival. Det innebär således att ingen artist tillsätts som extern joker, åtminstone inte från P4 Nästa. Däremot utesluts ingen från att tävla i Melodifestivalen även om alla måste gå den vanliga vägen.

 

Tävlingsregler

I regelverket kan vi utläsa följande saker:

– Det kommer att vara deltävlingar inför finalen. Exakt hur många nämns dock inte.

– SVT beräknar att välja ut 28 bidrag till startfältet. En hälft ska väljas via en antagning och den andra hälften av SVT:s Melodifestivalredaktion.

– Någon gång i slutet av 2021 är det sagt att startfältet ska presenteras. Ett exakt datum saknas men i reglerna talas det om november/december månad.

Mer information om startfält, eventuella nya regler, upplägg etc. följer under året.

 

Turné eller inte turné 2022?

På grund av den fortsatta coronapandemin är det i skrivande stund oklart om Melodifestivalen 2022 kommer att kunna ge sig ut på en turné 2022 eller om det blir fortsatt tävling i en och samma arena i alla program. I början av sommaren kom förvisso vissa lättnader i publikfrågan och från och med juli blev det än större lättnader, om än inte att det fortfarande inte går att ha fullsatta salonger (som det var möjligt fram till början av 2020).

I och med att det är semestertider har SVT ännu inte bekräftat huruvida tävlingen åker ut på turné eller ej liksom om SVT kan/vill ta in publik i den/de arena(or) som tävlingen ska besöka 2022. Ett svar lär nog komma först tidigast i slutet av sommaren eller nu i höst. En spekulation från vår sida kan även vara att produktionen om möjligt vill avvakta ett par månader för att se ifall den positiva öppningstrenden håller i sig eller förändras under de kommande månaderna.

Ifjol (till Melodifestivalen 2021) kom SVT med besked i början av oktober. Läs gärna den rapporteringen här.

 

Ny tävlingsledning

Från och med 2022 är det tävlingsproducenten Karin Gunnarsson och hennes team som tar över produktionsansvaret för Melodifestivalen. Christer Björkman, som jobbade med programmet mellan åren 2002-2021, har som det tidigare meddelats slutat i produktionen och är numera engagerad i den amerikanska Eurovision-versionen som är planerad att sända sin första upplaga någon gång under nästa år.

 

 

Fler planerade nationella uttagningar


Förutom Sverige är det ett flertal länder, av de som har bekräftat sitt deltagande 2022, som har gått ut med information om den kommande nationella uttagningen. Så här såg informationsflödet ut till och med den 31:a juli:

 

Albanien: Festivali i Këngës 60

I början av juli öppnades antagningen för årets albanska TV-fest Festivali i Këngës (FiK), som är en traditionell festival lik Melodifestivalen och som sedan 2004 även utser Albaniens artist och tävlingsbidrag till Eurovision Song Contest. En dag senare, den 5:e juli, kunde RTSH bekräfta till fansajten ESCToday.com att man även avser att tävla i Eurovision 2022.

Uttagningen som ska utse vilken artist med tillhörande tävlingsbidrag som Albanien ska skicka till Eurovision 2022 kommer ännu en gång att avgöras genom Festivali i Këngës, som i år firar sin 60:e upplaga. Hur detta kommer att uppmärksammas är inte känt, ej heller vilket tävlingsupplägg som RTSH tänker använda. Det är även oklart var och när programmen ska sändas (ifjol hölls uttagningen utomhus och utan liveorkester p.g.a. coronpandemin).

Just nu pågår en antagning till FiK och reglerna till denna finns att ta del av här. Bidrag kan antingen lämnas direkt till RTSH:s högkvarter i Tirana eller mejlas in till festival@rtsh.al

Det är bekräftat att antagningen avslutas den 30:e oktober.

 

Australien: Eurovision – Australia decides 2022

Efter att Australien för första gången någonsin missade finalplats i Eurovision 2021 tar nu landet nya tag till 2022. Bland annat planeras det för att åter uppväcka uttagningen Eurovision: Australia Decides som SBS har använt sig av två gånger förut (2019 och 2020). I år, 2021, valde SBS att inte hålla någon ny final utan inbjöd 2020 års representant Montaigne att få en ny chans att representera Australien i sammanhanget. Mer detaljerad information om den australiensiska uttagningen för säsongen 2022 följer senare.

 

Finland: UMK 2022

Finska TV-bolaget Yle gick snabbt ut efter Eurovision 2021 och bekräftade Finlands fortsatta deltagande i 2022 års tävling. I samma veva släpptes också regelverket för tävlingen.

Yle har, som vi tidigare berättat om, valt att fortsätta med sin uttagning UMK (Uuden Musiikin Kilpailu – Tävlingen för ny musik). Enligt de tävlingsregler som har släppts (se nedan) kommer uttagningen att hållas preliminärt i februari 2022. Det ser även ut att bli en öppen uttagning, dvs. att flera olika artister tävlar med varsitt bidrag. För att utse startfältet hålls en kortare antagningsperiod mellan den 1:a och 6:e september, och från den väljer sedan en jury ut vilka bidrag som ska tävla.

 

Frankrike: Nationell final

I början av maj kunde den franska tidningen L’Eurovision au Quotidien berätta att franska TV-bolaget France Télévisions har valt att fortsätta med formatet om att anordna en nationell final inför Eurovision 2022. Nyheten bekräftas av den franska delegationschefen Alexandra Redde-Amiel som även meddelar att det kan bli justeringar inom själva formatet utan att förändra det allt för mycket. I slutet av juli kom också besked att duon Stéphane Bern och Laurence Boccolini, som var programledare för 2021 års franska final, har fått förnyat förtroende för uppdraget till 2022. De kommer också att fortsätta som Frankrikes kommentatorer på plats i Italien 2022.

 

Antagning pågår

I juni öppnades den officiella antagningen för intresserade låtskrivare och artister som hålls öppen ända fram till den 24:e oktober 2021. För att skicka in bidrag kan du antingen skicka in det via detta formulär där du fyller i alla uppgifter om låtskrivaren/na och artisten samt bifogar ett fotografi på artisten, ett CV samt bidragets originalkomposition i mp3-, mp4- eller mov-format. Dvs, en låt kan skickas in både som ljud- och videofil. Läs mer om reglerna »

Det går även bra att mejla in sin låt till casting.eurovision-ftv@francetv.fr

 

Israel: X Factor Israel

Israeliska KAN har valt att gå tillbaka till att låta ett externt bolag ta hand om hela nationella uttagningen samt täcka en stor del av kostnaderna för att resa med den vinnande artisten till Eurovision 2022. I mars i år lade KAN därför ut ett ansökningsförfarande och den som vann högsta budet blev Reshet Broadcasting och deras anbud om att låta programmet X Factor Israel på kanalen Channel 13 ta hand om uttagningen.

I början av juni kom besked om vilka personer som ska utgöra programmets jury. Det handlar om Eurovision-vinnaren Netta samt Aviv Geffen, Margalit Tsanani, Ran Danker och Miri Mesika. Däremot har det fortfarande inte kommit några uppgifter om när säsongen startar samt om både artist och tävlingsbidrag ska väljas genom denna uttagning.

 

Nederländerna: Antagning till artist/bidragsval

Knappt hade 2021 års Eurovision avgjorts förrän det forna värdlandet Nederländerna hade bekräftat sitt deltagande i nästa års tävling. Dessutom hann det nationella TV-bolaget AVROTROS starta upp sin kommande nationella uttagning. Exakt vad det rör sig om för uttagning är oklart mer än att en kommitté på 6 personer ska delta i arbetet. Det första steget är att få in förslag på låtar och om du är intresserad ska du skicka in din låt senast den 31:a augusti.

 

Norge: Norsk MGP 2022

Norska TV-bolaget NRK i Norge öppnade sin antagning till 2022 års Norsk Melodi Grand Prix i maj. Alla som vill får skicka in bidrag men det uppmuntras att samarbeta med norska låtskrivare och att satsa på kvalité före kvantitet.

Det finns ännu inte mycket information om 2022 års upplaga mer än att det kommer att vara deltävlingsprogram inför själva finalavgörandet. Preliminärt kommer sändningarna att gå av stapeln under januari och februari 2022 men hur många sändningar det blir är oklart. Annars just nu är det antagning som gäller – fram till den 15:e augusti 2021.

 

Saker att tänka på:

– Alla bidrag laddas upp digitalt via detta anmälningsformulär.

– Det finns en maxgräns på tre (3) inskickade bidrag räknat per kompositör/producent/artist.

– Ni måste ange vilken eller vilka del(ar) av landet som artisten representerar. Valen som finns är Nord-, Midt-, Vest-, Øst- och Sør-Norge.

Hela regelverket »

 

San Marino: Una voce per San Marino

I början av april 2021 släppte det sanmarinska TV-bolaget SMRTV en kommuniké med planerade TV-program för 2021. I den framgår att bolaget tänker satsa på ett helt nytt uttagningsformat för att utse artist och bidrag till Eurovision 2022. Det nya formatet har namnet Una voce per San Marino och är planerat att sändas i slutet av året. I juni månad kom ännu en uppdatering då SMRTV vill genomföra programmet över flera månader även om ytterligare detaljer fortfarande saknas.

Med detta format blir det andra gången någonsin som San Marino väljer genom en nationell uttagning, även om 2020 års bidrag utsågs via en digital final.

 

Schweiz: Internval

De fyra schweiziska regionala TV-bolagen SRF, RTR, RSI och RTS beslöt under våren 2021 för att fortsätta med uttagningsmetoden att låta två jurygrupper internt rösta fram artist och tävlingsbidrag till den kommande Eurovisionen. I samband med att nyheten släpptes startade en liknande ansökning som Tyskland hade för att rekrytera sin panel och likt den kommer ett första test att avgöra vilka personer som ska få ingå i juryn.

Ett par månader senare kom uppgifter från fansidan Eurovoix.com att Schweiz ska hålla en så kallad öppen antagning för att få in förslag på tävlingsbidrag till sin uttagningsprocess. Uppgifterna talar även om att mer information släpps i mitten av augusti och innan antagningen öppnar i början av september.

 

Serbien: Beovizija 2022

I en nyhetssändning i det serbiska TV-bolasget RTS några dagar efter Eurovision 2021s avgörande stod det klart att Serbien kommer att delta i Eurovision 2022. Under sändningen presenterade Olivera Kovačević, som är chefredaktör för RTS’ underhållningsredaktion, att man återgår till att välja artist och bidrag genom uttagningen Beovizija, som därmed återuppstår efter ett års paus. Just nu är preliminärt finaldatum satt till februari 2022 men det kan såklart justeras med tiden.

När nyheten presenterades sades det att en antagning skulle öppnas i juni men någon sådan har ännu inte satts igång.

 

Spanien: Nationell uttagning

Det spanska TV-bolaget RTVE planerar att återuppväcka Benidorm International Song Festival, eller i alla fall någon slags variant av den festivalen, som tidigare arrangerades i den spanska staden Benidorm i provinsen Alicante i sydöstra Spanien åren 1959-2006. Festivalens upplägg påminde då om den italienska Festival di Sanremo om än att den inte har hållits kontinuerligt på samma sätt som den italienska motsvarigheten.

Till 2022 planerar RTVE att genomföra tre så kallade galakvällar vilket i praktiken innebär ett tävlingsupplägg med två semifinaler och en avgörande final. Enligt Eurovision.tv är preliminära datumet satt till februari 2022 och just nu verkar det som att både jury- och tittarröstning ska användas som resultat.

 

Tyskland: Internval

I mars 2021, alltså två månader före Eurovision 2021s avgörande, startade det tyska TV-bolaget NDR sitt sökande efter Tysklands nästa Eurovisionrepresentant. Enligt uppgifter ska det handla om en liknande intern uttagning som det varit de senaste åren då TV-bolaget nu sökte personer till den publikpanel som ska vara med och rösta fram en vinnare. Förutom publikpanelen lär också en så kallad expertjury också rekryteras för ändamålet. Mer information har inte dykt upp.

 

Övriga nyheter


Belarus’ EBU-medlemskap officiellt avstängt

Från och med den 1:a juli 2021 har det belarusiska TV-bolaget BTRC inte längre något officiellt medlemskap i den Europeiska radio- och TV-unionen. Det var i slutet av maj som EBU kom med beskedet att de skulle stänga av BTRC med anledning av att de anser att bolaget inte längre lever upp till kraven på oberoende och yttrandefrihet. BTRC fick en två veckors svarsperiod på sig att komma med ett yttrande i saken, men oavsett har EBU fattat beslut om avstängning som nu har verkställts.

Belarus har tidigare tävlat många gånger i Eurovision Song Contest och Junior Eurovision Song Contest, varav den senaste har de stått värd för två gånger. Men nu är det slut med detta – i alla fall till dess EBU häver avstängningen (eller om BTRC eventuellt skulle få externt tillstånd att tävla i ESC/JESC).

 

#EurovisionAgain juli & repris av 2006 i HD-format

Under lördagskvällen den 17:e juli visades den andra delen för säsongen i årets #EurovisionAgain och en kvart före sändning meddelades att året som det blev denna gång är 1980.

 

Den sista juli reprissände också Eurovision.tv finalsändningen från Eurovision 2006, denna gång i HD-format vilket aldrig tidigare har visats förut. Faktum är att det var under 2006 som Eurovision började experimentera med att visa sändningarna i HD-format och från 2007 implementerades den tekniken. Materialet från 2006 hamnade dock i ett arkivskåp innan det hittades för ett par år sedan och restaurerades och publicerades på YouTube den 31:a juli 2021.

 

Många “nej” – men minst 12 “ja” i Junior Eurovision

Under sommaren har det inkommit flera rapporter om länder som inte tänker delta i årets Junior Eurovision. Trots dessa rapporter är startlistan inte tom, utan det har inkommit bekräftelser från några länder. Senast i raden är Serbien, Spanien och Nordmakedonien. Förutom dessa länder och värdnationen Frankrike har Georgien, Irland, Malta, Nederländerna, Polen, Portugal, Ryssland, Tyskland och Ukraina hittills bekräftat deltagande. Det vill säga, än så länge är antalet länder uppe i 12 vilket  dagsläget är lika många som det var ifjol.

SVT i Sverige kommer inte heller i år till start i Junior Eurovision, något som sajten ESC Portugal kunde avslöja redan i början av maj. Senast Sverige deltog var i JESC 2014.

 

Kapellmästaren Curt-Eric Holmquist har avlidit

Den välkända kapellmästaren och dirigenten Curt-Eric Holmquist har avlidit vid en ålder av 73 år. Han är känd från medverkan i många olika sammanhang, inte minst i Melodifestivalen och Eurovision de år som tävlingen fortfarande hade en levande orkester. Under många år var han också kapellmästare för Lotta på Liseberg.

 


 

Kommentera