Startfältet till Heat 1 i Eesti Laul 2022 presenterat

NATIONELLA UTTAGNINGAR. Även om det fortfarande är 2021 smygstartar 2022 års uttagningssäsong redan i november med Estlands uttagning Eesti Laul som anordnas av TV-bolaget ERR. I fyra sändningar den 20:e och 27:e november samt 4:e och 11:e december ska publiken och en jury utse semifinalstartfältet.

I varje sändning kommer tio bidrag att tävla där tittarna röstar fram tre favoriter och en jury två favoriter. För närvarande tävlar låtarna endast i musikvideoform, men från och med semifinalerna den 3:e och 5:e februari 2022 blir det liveuppträdanden som gäller. Totalt är det 20 av 40 bidrag som kommer att kvala vidare till semifinalerna. Startfältet till heaten har valts ut av en jury på 17 personer som har valt bland de 202 låtar som skickades in via den nationella antagningen.

 

Vilka tävlar i det första heatet?

Denna lördag (20:e november) med start kl. 20:35 CET sänds det första heatet i ETV och ETV+ med Tanel Padar och Eda-Ines Etti som programledare (bägge två har tävlat för Estland i Eurovision med seger respektive en fjärdeplats som resultat). Här nedan presenterar vi de tio bidrag som kommer att tävla i programmet (de listas i alfabetisk ordning efter artist).

 


 • Boamadu – ”Mitte kauaks”
 • Låtskrivare: Peeter Priks, Keith Mutvei

 • Evelin Samuel – ”Waterfall”
 • Låtskrivare: Glen Pilvre, Priit Pajusaar, Katrin Pärn

 • Fiona and Me – ”Feel Like This”
 • Låtskrivare: Fiona and Me

 • Jaagup Tuisk – ”Kui Vaid”
 • Låtskrivare: Jaagup Tuisk, Rita Bavanati, Lauri Räpp

 • Kéa – ”Everytime”
 • Låtskrivare: Andrei Zevakin, Ketter Orav

 • Little Mess – ”Hea päeva”
 • Låtskrivare: Timo Vendt, Tanja Mihhailova-Saar, Andra Teede

 • Maian – ”Meeletu”
 • Låtskrivare: Maian Lomp, Gevin Niglas

 • Peeter Põder – ”Koos lõpuni”
 • Låtskrivare: Peter Põder, Karl-Ander Reismann, Raul Krebs

 • Stig Rästa – ”Interstellar”
 • Låtskrivare: Stig Rästa, Fred Krieger, Victor Crone, Herman Gardarfve, David Lindgren Zacharias

 • Traffic – ”Kaua veel”
 • Låtskrivare: Karl Killing, Andreas Poom, Fred Krieger, Silver Laas, Vallo Kikas

 

Återkommande artister

Artister som har representerat Estland i Eurovision

Evelin Samuel tävlade för Estland 1999 tillsammans med Camille och bidraget Diamond of Nightsom slutade på sjätte plats, vilket på den tiden var Estlands näst bästa placering genom tiderna. Ett år senare representerades Estland av sångerskan Ines, eller Eda-Ines Etti som hon egentligen heter, som lyckades bli fyra! Bägge två är tillbaka i den estniska uttagningen i år – Evelin som artist och Eda-Ines som programledare.

Stig Rästa har representerat Estland tillsammans med Elina Born 2015 och låten Goodbye to Yesterdaysom blev sjua i Eurovision-finalen. Stig har senare återkommit flera gånger i den estniska uttagningen, både som låtskrivare och artist däribland som en av låtskrivarna bakom Victor Crones Storm” som vann Eesti Laul 2019. Den här gången är bägge två tillbaka, men nu med Victor Crone på upphovet medan Stig frontar på scenen. Andra svenska låtskrivare som också finns med på upphovet till bidraget, förutom Fred Krieger, Victor Crone och Stig Rästa, är Herman Gardarfve och David Lindgren Zacharias som många säkert känner igen som låtskrivare från Melodifestivalen. Herman Gardarfve har ju också han en seger i Melodifestivalen som låtskrivare bakom The Mamas Move 2020.

 

Artister som tidigare tävlat i estniska Eurovision-uttagningar

– Sångaren Jaagup Tuisk har tidigare tävlat i Eesti Laul 2020 med låten Beautiful Lie” som han stod bakom själv. Den gången tog han sig från semifinal till final och hamnade tvåa efter Uku Suvistes ”What Love Is”. Även om han blev tvåa var det dock aldrig nära seger då Uku vann med 68 procent av rösterna mot Jaagups 16% (och Anett x Fredi som också fick 16% av rösterna).

– Sångerkan Kéa har tävlat i Eesti Laul 2016 med låten Lonely Boy och senast 2021 med Hypnotized”. Första gången tog hon sig till final där hon hamnade på nionde plats medan ifjol åkte hon ut redan i sin semifinal.

– Gruppen Little Mess har tidigare tävlat i Eesti Laul 2020 med låten Without a Reason. Då som nu är låten gjord av bland andra Tanja Mihhailova-Saar, som representerade Estland i Eurovision 2014.

– Gruppen Traffic har tidigare tävlat i Eesti Laul åren 2009 med See päev, 2012 med NASA, 2014 med Für Elise och 2020 med Üks kord veel”. Samtliga gånger har de tagit sig till final men aldrig lyckats ta sig till den avgörande omgången (om än att det var nära 2014). Senast de var med hade de bland andra Victor Crone och Stig Rästa med sig på upphovssidan men så är det inte den här gången. Istället hittar vi bland andra Karl Killing som bland annat tävlade ifjol både som artist till låten Kiss Me (men även 2017 och 2018) och som låtskrivare bakom Helezas 6”.

 

Andra låtskrivare

Karl-Ander Reismann är en återkommande låtskrivare i sammanhanget som exempelvis 2019 slog rekord i att få flest bidrag i en och samma Eesti Laul-final. Även 2020 hade han med många låtar i Eesti Laul-finalen, dock ingen som vann.

Fred Krieger är en annan låtskrivare som också haft med tävlingsbidrag förut i sammanhanget. Han är för övrigt gift med Maarja-Liis Ilus som representerade Estland i Eurovision 1996 (med Ivo Linna) och låten Kaelakee häälsom hamnade på femte plats och sedan själv 1997 med Keelatud maa” som blev åtta.

 

Kommande tre heats

När presenteras resterande tävlingsbidrag?

ERR kommer att meddela resterande bidrag och programledare på måndagar inför respektive sändning. Datumen att hålla utkik efter är således den 22:a och 29:e november samt 6:e december.

Vi kommer såklart att tycka till om alla framträdanden men vi inväntar själva sändningarna först innan topplistor och kommentarer görs.

 


 

Kommentera