Sammanfattade Eurovision-nyheter, september 2021

Foto & copyright: Skitterphoto/Pixabay.com

NYHETSSAMMANFATTNING. Då har ännu en Eurovision-månad passerat och det har blivit dags att sammanfatta nyhetsläget. Så här såg nyhetsläget ut i september 2021.

Eurovisionbubblan har lämnat sommaren bakom sig och går nu in i hösten som är en tid då mycket händer här. Exakt vad som har hänt tar vi upp steg för steg i respektive avdelning nedan.

 

Eurovision 2022


Det har gått cirka fyra månader sedan gruppen Måneskin tog hem Eurovision Song Contest för Italien med sin låt “Zitti e buoni”, och trots att det nu är höst och en hel del länder börjar förbereda för nationella uttagningar är det fortsatt mycket vi inte vet om nästa års Eurovision. Sedan i juli har processen kring att välja värdstad varit igång och enligt vissa rykten skulle ett besked ha kommit redan i slutet av augusti, men så blev inte fallet. Fram till den sista september hade inget besked dykt upp.

Kort och gott innebär det att det är fortsatt okänt var i Italien som Eurovision kommer att hamna våren 2022 liksom vilka tävlingsdatum som programmen kommer att sändas. Förhoppningsvis kommer denna information att bli aktuell under kommande månad.

 

Förinspelad körsång fortsatt aktuellt 2022

Något som däremot blev känt i september angående nästa års Eurovision är att EBU tänker fortsätta tillåta länder att använda sig av så kallad förinspelad körsång, vilket infördes till 2021 p.g.a. coronapandemin och som nu, om inget förändras, blir kvar. Nyheten var dock inte tänkt att publiceras än men råkade bli aktuell efter att Eurovision-regelboken för kommande året läckte ut (även om dokumentet snabbt togs bort igen).

Vad innebär då förinspelad körsång? I korthet går det ut på att varje land kan välja att ha körsången förinspelad på den förinspelade musiken istället för att ta med sig X antal körsångare som sjunger live på scenen. Detta görs av flera skäl, däribland att minska delegationernas storlekar. Länder får dock ha körsångare på scenen om de vill liksom att det går bra att ha en kombination av bägge delarna. Förinspelad körsång får dock inte användas i syfte att överrösta huvudsången.

 

Viktigt datum har infallit för alla låtskrivare

September månad betyder den officiella starten för den nya Eurovision-säsongen. Det är nämligen från och med då som tävlingsbidrag som är aktuella för det kommande årets upplaga får offentliggöras. Däremot är det viktigt att påpeka att många länder har egna regler för när sådana publiceringar får ske och därför rekommenderar vi INGA bidragssläpp förrän respektive uttagningsland meddelar att det är okej att publicera något!

 

 

Preliminär deltagarlista


Här listar vi de länder vars TV-bolag fram till 30:e september hade uppgett till säkra källor* att de vill delta i Eurovision 2022. Notera att länderna listas i bokstavsordning och att listan fylls på kontinuerligt i takt med att länder lämnar besked om sitt eventuella deltagande. Efter varje land anges också hur långt de har kommit i sin produktion:

 • – Namn efter land innebär att ett artistval är gjort
 • – Namn i kursiv stil innebär att landet planerar att välja artist/bidrag genom en uttagning
 • – Om namn efter land saknas innebär det att landet ännu inte har gått ut med information om sitt kommande val.

 

 • AlbanienFestivali i Këngës 60
 • AustralienEurovision: Australia decides
 • Azerbajdzjan
 • Belgien – Jérémie Makiese
 • DanmarkDansk MGP 2022
 • EstlandEesti Laul 2022
 • FinlandUMK 2022
 • FrankrikeNationell final
 • Georgien
 • GreklandAntagning till artist/bidragsval
 • Irland
 • IslandSöngvakeppnin 2022
 • IsraelX Factor Israel
 • Italien (värdland) – Festival di Sanremo
 • KroatienDora 2022
 • LettlandNationell uttagning
 • Litauen
 • NederländernaAntagning till artist/bidragsval
 • NorgeNorsk MGP 2022
 • PolenAntagning till artist/bidragsval
 • PortugalFestival da Canção 2022
 • San Marino – Una voce per San Marino
 • SchweizInternval
 • SerbienBeovizija 2022
 • SlovenienEMA 2022
 • SpanienBenidorm Fest 2022
 • SverigeMelodifestivalen 2022
 • TjeckienAntagning till artist/bidragsval
 • TysklandInternval
 • Ukraina

 

 

Melodifestivalen 2022


Arbetet med Melodifestivalen 2022 är i full gång för SVT-redaktionen och under september presenterades både programledarvalet och värdstäderna för tävlingen. Och ja, det blir en turné 2022 som kommer att besöka 6 städer på samma sätt som det var innan 2021. Det är också möjligt att kunna ta in större publikmängd i arenorna och detta gäller sedan den 29:e september i år då myndigheterna slopade alla råd och rekommendationer för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar.

 

Oscar Zia blir huvudprogramledare

I början av september presenterades Oscar Zia som huvudprogramledare för hela turnén. När han presenterades svarade han själv på att det är inte omöjligt att han får med sig andra programledare under tävlingsveckorna, men vilka dessa i så fall blir är inte känt. Oscar har tidigare tävlat i Melodifestivalen två gånger och ifjol var han en av programledarna under en av deltävlingarna.

 

Samma turnéplan som 2014

Som tidigare nämnt blir det en turné nästa år, så länge som rekommendationerna inte förändras på nytt. Den turnéplan som har lagts upp kommer att besöka (i ordning) Malmö, Göteborg, Linköping, Lidköping, Örnsköldsvik och Stockholm med start den 5:e februari. Exakt när biljettförsäljningen startar är inte känt, men det lär nog bli officiellt inom en inte allt för lång framtid.

 

Antagningen avslutades

Mellan den 27:e augusti och 17:e september hade låtskrivare och artister möjlighet att skicka in tävlingsbidrag till Melodifestivalen 2022. När den sedan hade avslutats kunde SVT bekräfta att 2 530 bidrag hade skickats in, vilket i jämförelse med fjolårets antagning är en minskning med 217 bidrag. Det är också den lägsta siffran sedan 2019 men ändå i linjen med hur många bidrag som brukar skickas in.

I och med att antagningen avslutats påbörjade Melodifestivalredaktionen sitt arbete med att välja ut startfältet. Hur deras jobb går till kan du läsa mer om i denna artikel.

 

Annat vi vet om Melodifestivalen 2022

Det som SVT har kommunicerat ut sedan tidigare är att 28 bidrag ska väljas ut till startfältet, där en hälft om 14 låtar väljs av en urvalsjury (som väljer från bidragen som skickades in via antagningen) och den andra hälften väljs av Melodifestivalredaktionen med tävlingsproducent Karin Gunnarsson i spetsen. Ingen P4 Nästa-joker tillsätts i startfältet vilket innebär att SVT kan ge den platsen till en annan tävlande istället.

I och med att det är känt att det blir fyra deltävlingar och 28 bidrag är det troligt att varje startfält får sju tävlande. Hur själva omröstningarna kommer att gå till låter vi än så länge vara osagt. Vi ska också säga att Melodifestivalens projektledare Anette Brattström har i en intervju med tidningen Aftonbladet hintat om att vissa förändringar kan tillkomma i tävlingen, även om det ännu inte är sagt vilka eller vad dessa gäller.

Sedan tidigare är det också känt att den tidigare Melodifestivalproducenten Christer Björkman nu har släppt ansvaret helt för Melodifestivalen för att istället fokusera på produktionen av den amerikanska versionen av Eurovision Song Contest.

 

 

Fler planerade nationella uttagningar


Länderna här nedan har gått ut med information om sin kommande nationella uttagning. Så här såg informationsflödet ut fram till 30:e september:

 

Albanien: Festivali i Këngës 60

Albanska RTSH kommer att fortsätta använda sig av Festivali i Këngës (FiK) som uttagningsmetod till Eurovision och denna gång firar programmet 60-årsjubileum! Hur upplägget blir är dock inte känt, men i början av juli bekräftade RTSH till fansajten ESCToday.com att de även avser att tävla i Eurovision 2022.

Fram till den 15:e oktober tar RTSH emot tävlingsbidrag. Reglerna till denna finns att ta del av här, och låtarna kan antingen lämnas direkt till RTSH:s högkvarter i Tirana eller mejlas in till festival@rtsh.al

 

Australien: Eurovision – Australia decides 2022

2021 missade Australien sin första finalplats sedan debuten 2015 och till 2022 tar TV-bolaget SBS nya tag med en ny säsong av Eurovision – Australia decides. Finalen är planerad att avgöras den 26:e februari 2022 där tio bidrag gör upp om segern med hjälp av jury- och tittarröstning. Fram till den 26:e september kunde man skicka in tävlingsbidrag till uttagningen.

 

Belgien: Internval/oklart

Under onsdagsmorgonen den 15:e september presenterade belgiska RTBF, som 2022 har ansvar för Belgiens Eurovision-uttagning, sitt artistval till Eurovision 2022: Jérémie Makiese. Landet blev därmed åter först ut för säsongen att presentera artist (vilket man även var 2018 och 2020). Hur själva tävlingsbidraget ska väljas ut är inte känt, ej heller vilket/vilka datum som är aktuella.

 

Danmark: Dansk MGP 2022

I augusti bekräftade danska TV-bolaget DR fortsättningen för uttagningen Dansk MGP, som även nästa år fortsätter upplägget med att bara hålla en nationell final som uttagning där åtta bidrag kommer att tävla. Nästa år kommer uttagningen att hållas i en arena med publik, vilket är första gången sedan 2019 som det är möjligt (finalen 2020 hölls i en arena dock utan publik). Den plats som finalen hålls på blir den numera välkända Jyske Bank Boxen i Herning och finaldatumet är satt till lördagen den 5:e mars. Fjolårets programledarduo Martin Brygmann och Tina Müller fortsätter som programledare.

Bidragen som kommer att tävla väljs ut från en nationell antagning samt från specialinbjudningar. Antagningen hålls öppen till den 29:e oktober och om du vill skicka in bidrag är det via denna länk som gäller!

 

Estland: Eesti Laul 2022

Estniska TV-bolaget ERR har presenterat att Eesti Laul 2022 kommer att utökas med fyra sändningar och därmed ökar också antalet tävlingsbidrag. Det nya är att man redan i november och december håller fyra kvartsfinaler om tio bidrag per program där tittar- och juryröstning kommer att avgöra vilka 20 bidrag som ska tävla i vinterns semifinaler. I kvartsfinalerna kommer bidragen att spelas upp i musikvideoform och därefter blir det bara liveframträdanden. De 20 semifinalbidragen splittras sedan upp i de två semifinalerna om tio bidrag per program där nya tittar- och juryröstningar avgör vilka bidrag som tar sig till final där vinnaren sedan koras.

Fram till den 20:e oktober går det att ansöka om att delta via detta ansökningsformulär. Alla regler med mera finns sammanställda här, men glöm inte att ERR tar ut en avgift för varje inskickat bidrag!

 

Finland: UMK 2022

Finska TV-bolaget Yle gick ganska direkt efter att Eurovision 2021 var avslutad med en bekräftelse på fortsatt deltagande 2022 och meddelade att de har för avsikt att fortsätta med uttagningen UMK (Uuden Musiikin Kilpailu – Tävlingen för ny musik) med preliminärt finaldatum i februari 2022.

Under cirka en vecka i början av september hölls en antagning öppen och utifrån den kommer startfältet att väljas ut. Vilka som tävlar lär bli känt runt årsskiftet 2021/22.

 

Frankrike: Nationell final

Efter Barbara Pravis succé med ”Voilá” som tog Frankrike till en hedrande andraplats, där landet inte varit sedan 1991 (!), är det nu dags att hitta en värdig uppföljare till 2022. För att göra det har France Télévisions planerat att hålla en nationell final med duon Stéphane Bern och Laurence Boccolini som programledare. Duon programledde fjolårets uttagningsfinal liksom kommenterade Eurovision för fransk TV.

En antagning pågår fram till den 24:e oktober via via detta formulär eller via mejladress casting.eurovision-ftv@francetv.fr

 

Grekland: oklart uttagningssätt

Grekiska TV-bolaget ERT har startat sökandet efter Greklands nästa representant i Eurovision och har därför öppnat en antagning som pågår fram till söndagen den 10:e oktober. Det ERT letar efter nu är nyskrivna originallåtar som aldrig tidigare har offentliggjorts som framförs av en eller flera personer (maximalt 6 personer), men vad själva antagningen sedan syftar till för slags uttagning är dock inte klarlagt.

 

Irland: Nationell final

Efter 6 år på raken med internval har irländska RTÉ valt att gå tillbaka till en slags nationell final igen som man alltid haft fram till 2015. För att hitta tävlingsbidrag till finalen har TV-bolaget öppnat en nationell antagning som helst avser s.k. professionella/etablerade låtskrivare. Dessa har möjlighet att skicka in maximalt ett (1) originalbidrag vardera till RTÉ där låtarna ska framföras av den artist eller grupp som låtskrivaren/na önskar ska framföra låten i tävlingen.

Antagningen är öppen till och med den 22:a oktober, och därefter får en jury välja ut bidrag från den som ska tävla i finalen. Planerat finaldatum är runt årsskiftet 2021/22.

 

Israel: X Factor Israel

Israeliska KAN har valt att gå tillbaka till att låta ett externt bolag ta hand om hela nationella uttagningen samt täcka en stor del av kostnaderna för att resa med den vinnande artisten till Eurovision 2022. I mars i år lade KAN därför ut ett ansökningsförfarande och den som vann högsta budet blev Reshet Broadcasting och deras anbud om att låta programmet X Factor Israel på kanalen Channel 13 ta hand om uttagningen.

I början av juni kom besked om vilka personer som ska utgöra programmets jury: Eurovision-vinnaren Netta, Aviv Geffen, Margalit Tsanani, Ran Danker och Miri Mesika, och enligt tidigare uppgifter planeras sändningarna att starta i oktober. Det har också kommit uppgifter om att både artist och tävlingsbidrag ska utses via den avgörande final som preliminärt är planerad till januari 2021. Innan finalen kommer två semifinaler att dels avgöra vilka artister som får tävla i finalen samt vilka låtar som finalisterna tar med sig in i det avgörande skedet.

 

Island: Söngvakeppnin 2022

Efter gruppen Daði og Gagnamagniðs stora framgångar i Eurovisionen blickar nu isländska TV-bolaget RÚV fram till 2022 då de kommer att köra igång en ny säsong av Söngvakeppnin för att hitta nästa representant. Ifjol lät RÚV Daði og Gagnamagnið kvarstå som representant för Island då de hade vunnit Söngvakeppnin 2020. Men anno 2022 blir det nya tongångar från Island.

Upplägget blir som tidigare två semifinaler á fem bidrag per program där en framröstad topp två når finalen. Det innebär att finalen får fyra finalbidrag där en vinnare sedan koras. Preliminärt finaldatum är satt till februari 2022.

För att hitta tävlingsbidrag finns en antagning via denna länk som är öppen till och med den 6:e oktober.

 

Italien: Festival di Sanremo

Värdnationen Italien kommer även nästa år att välja sin artist och (förhoppningsvis) sitt tävlingsbidrag via den klassiska Sanremo-festivalen. Den välkända programledaren Amadeus fortsätter att vara värd för festivalen, vilket blir hans tredje år i rollen. Nästa år kommer festivalen att äga rum mellan den 1:a och 5:e februari, till skillnad från fjolåret som p.g.a. coronapandemin ägde rum i mars månad.

I vanliga fall brukar festivalen innehålla två kategorier: Nuove Proposte respektive Campioni, där det är den senare som tävlar om Eurovision-biljetten. Men till nästa år kommer Nuove Proposte att tas bort och istället bjuder programmet in två jokrar från uttagningen Sanremo Giovani, som är en egen festival för artister som är mellan 16 och 29 år. Det är dock inte första gången det som jokrar bjuds in, senast detta hände var 2019 då en av jokrarna var Mahmood som senare kom att vinna Festival di Sanremo med låten ”Soldi” och fick silvermedalj i Eurovision.

Inklusive de två jokrarna från Giovani-uttagningen kommer startfältet att innehålla 24 tävlande, vilka kommer att få chansen att visa upp sina förmågor under fyra sändningar innan det sedan är dags för final. Det exakta upplägget har vi sammanställt här.

 

Kroatien: Dora 2022

I september bekräftade kroatiska TV-bolaget HRT till ESCToday.com sin medverkan i Eurovision 2022. I samband med det gick de även ut med uppgifter om att de förbereder sig inför en ny upplaga av uttagningen Dora. Denna uttagning har HRT använt sig av i stort sett alla gånger de medverkat i Eurovision, med undantag för ett antal internval under 2010-talet, och det blir därför en fortsättning på detta till 2022. Däremot saknas uppgifter om hur omfattande uttagningen blir nästa år.

 

Lettland: nationell uttagning

2020 var det sångerskan Samanta Tīna som vann 2020 års lettiska uttagningsfinal, och när Eurovision ställdes in valde TV-bolaget LTV att låta Samanta få representera Lettland ett år senare. Nu till 2022 återgår LTV till att välja genom en nationell uttagning även om det ännu inte är känt vilken uttagning som kommer att produceras samt hur omfattande den blir.

 

Nederländerna: Antagning till artist/bidragsval

Knappt hade 2021 års Eurovision avgjorts förrän det forna värdlandet Nederländerna hade bekräftat sitt deltagande i nästa års tävling. Dessutom har det nationella TV-bolaget AVROTROS hunnit starta upp sin kommande nationella uttagning. Exakt vad det rör sig om för uttagning är oklart mer än att en kommitté på 6 personer ska delta i arbetet. Under sommaren kunde man även skicka in förslag på bidrag, något som avslutades den 31:a augusti.

 

Norge: Norsk MGP 2022

I maj öppnade norska TV-bolaget NRK antagningen till 2022 års Norsk Melodi Grand Prix, där man uppmuntrade alla som ville att skicka in tävlingsbidrag. Antagningen var planerad att hållas öppen fram till den 15:e augusti, men NRK valde att förlänga den fram till den 15:e september. I samband med att antagningen förlängdes gick MGP-chefen Stig Karlsen ut och bekräftade tävlingsdatumen som sattes till den 15:e januari till 19:e februari. Det innebär att det blir minst fem sändningar inför finalen likt det som varit aktuellt 2020 och 2021.

 

Polen: Antagning till artist/bidragsval

Polska TV-bolaget TVP bekräftade i slutet av augusti 2021 sitt deltagande i Eurovision 2022, även om det dröjde cirka en månad innan processen för att utse sin representant började. Det är ännu oklart om det blir internval eller någon slags uttagning, men oavsett har ett regelverk släppts och fram till 20:e november kan man skicka in tävlingsbidrag. Läs mer om det här.

Enligt ESCToday.com kommer det beslut om uttagningsmetod att tas vid ett senare tillfälle, medan det enligt reglerna blir ett offentliggörande någon gång runt årsskiftet 2021/22.

 

Portugal: Festival da Canção 2022

Nu i september gick portugisiska TV-bolaget RTP ut med en bekräftelse på Portugals deltagande i Eurovision 2022 samt att de fortsätter att välja artist och bidrag genom uttagningen Festival da Canção. Upplägget blir precis som ifjol att 20 bidrag väljs ut i tävlan vilka fördelas ut på tio bidrag per semifinal. I dessa program får sedan tittarna tillsammans med en jury välja ut fem bidrag per semifinal som går till final. Därefter avgör en ny tittar- och juryomröstning vilket bidrag som ska få representera Portugal i Eurovision 2022.

Enligt det regelverk som RTP har presenterat är det dock en nyhet i programmet och det är att RTP denna gång ger plats för fyra stycken allmänna bidrag i startfältet. Tidigare har det bara varit två platser. Övriga bidrag kommer att väljas ut av låtskrivare som bjuds in av RTP vilka får ta fram varsin låt och artist. Vi har sammanställt allt om den i denna artikel.

 

San Marino: Una voce per San Marino

San Marinos nationella TV-bolag SMRT brukar i vanliga fall alltid utse artist och bidrag till Eurovision via internval, men 2018 gjordes undantag från den regeln och 2022 görs nästa undantag då uttagningen Una voce per San Marino kommer att produceras.

Det hela kommer att utmynna i en final som sänds den 19:e februari 2022 med totalt 18 tävlande bidrag. Halva startfältet om nio tävlande kommer att bestå av etablerade artister som bjuds in av SMRTV medan den resterande halvan går till sångtalanger som får kvala sig till finalplatser. Vem som helst som är över 16 år gammal har möjlighet att ansöka och de som får grönt ljus går först vidare till en tvådagarsaudition med slutprov som sedan följer kvalheats och en kvalfinal där en jury utser nio finalister. Mer info om upplägg, antagningar med mera har vi sammanställt här.

 

Schweiz: Internval

De fyra schweiziska regionala TV-bolagen SRF, RTR, RSI och RTS, som tillsammans bildar samlingsbolaget SRG SSR, beslöt under våren 2021 för att fortsätta med uttagningsmetoden att låta två jurygrupper internt rösta fram artist och tävlingsbidrag till den kommande Eurovisionen. I samband med att nyheten släpptes startade en liknande ansökning som Tyskland hade för att rekrytera sin panel och likt den kommer ett första test att avgöra vilka personer som ska få ingå i juryn.

I mitten av augusti 2021 släppte SRG SSR regelverket för uttagningen och den 1:a september öppnade antagningen för intresserade låtskrivare att skicka in tävlingsbidrag. Den var öppen fram till den 15:e september och bland de låtar som godkänns för tävlan kommer sedan publikpanelen och expertjuryn att få rösta på och det lär ske olika röstningsomgångar fram till dess en vinnarlåt är utsedd.

 

Serbien: Beovizija 2022

Ett par veckor efter att Eurovision 2021 hade avgjorts gick chefredaktören för serbiska RTS’ underhållningsredaktion ut med uppgifter om att TV-bolaget planerar att återuppta uttagningen Beovizija för valet av artist och bidrag med ett preliminärt finaldatum satt till februari 2022. Det har sedan dröjt fram till september innan antagningen öppnade och regelverket publicerades.

Enligt reglerna kommer en kommitté att välja bland de inskickade låtarna men det är inte känt hur många låtar som väljs ut. Om kommittén anser att kvalitén är för dålig har de rätten att slopa uttagningen och istället välja en vinnare internt. Samma sak kan hända ifall RTS av något skäl inte kan/får sända Beovizija p.g.a. Serbiens coronaregler.

 

Spanien: Benidorm Fest 2022

Spanska TV-bolaget RTVE meddelade redan i mitten av juli att de från och med 2022 tänker ta Eurovision mer seriöst. Första steget är att anordna en helt ny uttagning, vilket blir en återupplivad version av Benidorm Fest som tidigare anordnades i Benidorm mellan åren 1959 till 2006. Upplägget påminde då om den italienska Sanremo-festivalen, men riktigt så blir det inte anno 2022. Istället är det planerat för att anordna två semifinaler om totalt 12 bidrag där jury- och tittarröstning kommer att avgöra 6 finalister som tävlar om segern.

För närvarande pågår en antagning via denna länk för intresserade låtskrivare och artister att skicka in tävlingsbidrag. Den hålls öppen fram till den 29:e oktober och det är från den som startfältet senare utses.

 

Tjeckien: oklar uttagningsmetod

Det tjeckiska TV-bolaget Česká televize (ČT) bekräftade i mitten av augusti att de kommer till start i Eurovision 2022. Det är dock fortfarande oklart vilken slags uttagning som väntar, men under september månad hölls en antagning igång som avslutades den sista september.

 

Tyskland: Internval

Tyska NDR gick redan i mars i år ut med nyheten att de tänker fortsätta att välja internt till Eurovision på samma sätt som grannlandet Schweiz gör, det vill säga, NDR har rekryterat en publikpanel samt en expertjury som tillsammans kommer att få rösta fram en representant som får tävla för Tyskland i Eurovision 2022. Mer information än så har inte presenterats.

 

 

Junior Eurovision 2021


EBU har bekräftat att 19 länder kommer att delta i höstens upplaga av Junior Eurovision Song Contest. Det är sju länder fler jämfört med hur många som deltog i fjolårets upplaga.

 

Vilka länder medverkar?

Efter förra årets upplaga, då endast 12 länder deltog, är det roligt att se att flera länder gör comeback på årets deltagarlista! Det handlar om Albanien, Armenien, Irland, Italien, Nordmakedonien och Portugal, som alla hoppade av efter 2019, samt Azerbajdzjan som återkommer efter sitt senaste deltagande år 2018 och Bulgarien som senast deltog 2016. I övrigt är listan intakt från ifjol, med undantag för Belarus som p.g.a. sitt avstängda medlemskap i EBU först tillåts delta igen (tidigast) i JESC 2024.

Sammanlagt ser deltagarlistan ut som följer (i alfabetisk ordning):

 • Albanien
 • Armenien
 • Azerbajdzjan
 • Bulgarien
 • Frankrike (värdland)
 • Georgien
 • Irland
 • Italien
 • Kazakstan
 • Malta
 • Nederländerna
 • Nordmakedonien
 • Polen
 • Portugal
 • Ryssland
 • Serbien
 • Spanien
 • Tyskland
 • Ukraina

 

Fakta om årets final

Årets final i Junior Eurovision kommer att gå av stapeln i La Seine Musicale i Paris i Frankrike den 19:e december. Sändningsdatumet är det senaste datumet som en Juniorfinal någonsin har hållits på. Att Frankrike står värd är tack vare tillfrågan efter segern i 2020 års final, där France Télévisions efter en kortare betänketid meddelade att de ämnar att stå värd för tävlingen 2021. Det är faktiskt första gången sedan slutet av 1970-talet (senast som landet vann stora Eurovision) som Frankrike är värd för ett Eurovision-event!

 

Scenarioplanering

Inför finalen gör EBU en liknande scenarioplanering som man gjorde inför fjolårets final och till 2021 års Eurovision. Denna planering går ut på att skapa olika scenarier beroende på hur coronapandemin ser ut när det är dags för sändning. Det scenario som sedan väljs ut kommer att bli vägledande för hur tävlingen ska produceras, alltifrån att tävlingen kan gå av stapeln som en vanlig tävling utan restriktioner, till att vissa eller till och med alla restriktioner måste vara på plats.

Något besked om vilket scenario som har valts ut har ännu inte meddelats från EBU.

 

 

Övriga nyheter


Cypern planerar för en nationell final – OBS! till säsongen 2023

Det börjar att planeras för fullt inför uttagningssäsongen 2022, men redan nu verkar cypriotiska CyBC vara i full gång inför planeringen för 2023 års nationella uttagning. Enligt olika rykten planerar CyBC att anordna någon slags uttagning inför Eurovision 2023, något som landet senast hade år 2015. Detta ska vara under förutsättning att ett specifik skivbolag går in och tar hand om själva uttagningen.

Om Cypern bjuder på en nationell uttagning 2023 låter vi än så länge vara osagt. Detta är framförallt att det är lång tid kvar innan den uttagningssäsongen är aktuell och att mycket kan hända inför det.

 

Resultat: OGAE Second Chance Contest

2021 års upplaga av OGAE Second Chance Contest är nu avgjord efter att fanklubbarna som är anslutna till OGAE-nätverket har presenterat sina röster. Värdnation för årets upplaga var Sverige som nu överlämnar stafettpinnen till nästa värdnation. Se hela sammanställningen i denna artikel.

 

Två Eurovision-dödsfall i september

I slutet av månaden nåddes Eurovision-bubblan av det sorgliga beskedet att artisten och låtskrivaren Hayko (Hayk Hakobyan), som representerade Armenien i Eurovision 2007 med låtenAnytime You Need, har avlidit efter att tidigare i september ha insjuknat i covid19. Han blev 48 år.

Ytterligare ett Eurovision-relaterat dödsfall inträffade i september då Claude Lombard, som var Belgiens representant i Eurovision 1968 med låten Quand tu reviendras, gick ur tiden vid 76 års ålder.

 


 

Kommentera