Mer information om Italiens Sanremofestival 2022

NATIONELLA UTTAGNINGAR. Den kända italienska programledaren Amadeus, som bland annat är programledare för Festival di Sanremo, har meddelat ytterligare information angående den kommande italienska Eurovision-uttagningen som denna gång kommer att utse hemmanationens representant.

 

Vad har hänt?

I början av augusti presenterade RAI, som även är värdbolag för Eurovision 2022, att värdnationen fortsätter att utse artist och tävlingsbidrag genom sin klassiska Festival di Sanremo. Tävlingen kommer att pågå mellan den 1:a och 5:e februari 2022, vilket är en månad tidigare jämfört med fjolårets uttagning, och en av nyheterna för säsongen är att RAI tar tillbaka två jokerplatser i startfältet från Sanremo Giovani, vilket senast skedde 2019 då sångaren Mahmood vann Festival di Sanremo (och sedan blev silvermedaljör i Eurovision), samtidigt som den tidigare kategorin Nuove Proposte tas helt bort från själva festivalveckan.

Enligt uppgifter kommer det att vara 30 artister som väljs ut i startfältet till Giovani-tävlingen efter en första antagningsrunda och av dem får 12 artister sedan tävla om de två jokerplatserna. Giovani-finalen är planerad att äga rum den 15:e december vid Teatro del Casinò di Sanremo där de två vinnarna senare kommer att få ingå i Festival di Sanremo.

 

Upplägget för festivalveckan

Som tidigare nämnt kommer nästa års Festival di Sanremo, som för övrigt är den 72:a upplagan genom tiderna, att pågå under fem dagar i februari 2022. Totalt väljs 24 akter ut varav 22 väljs av RAI och två är jokrarna från Giovani-startfältet. Exakt hur omröstningarna ser ut är inte känt, men alla som deltar kommer i alla fall att uppträda flera gånger under själva veckan. Så här ser schemat ut:

 

Första kvällen (1:a februari): Ena halvan av startfältet, totalt 12 artister, framför sina tävlingsbidrag.

Andra kvällen (2:a februari): Resterande halvan av startfältet, också 12 artister, framför sina tävlingsbidrag.

Tredje kvällen (3:e februari): Samtliga 24 artister uppträder en gång till med respektive tävlingsbidrag.

Fjärde kvällen (4:e februari): Uppträdanden sker men denna gång med covers på låtar från 1960-, -70 och -80-talet (som både kan vara på italienska eller engelska).

Femte kvällen (5:e februari): Finalkvällen då vinnaren koras. Det är inte bekräftat om alla 24 tävlande tar sig till final.

 


 

Kommentera