Laura Groeseneken representerar Belgien i Eurovision 2018

EUROVISION 2018. Då är Eurovision-säsongen 2018 officiellt igång, efter att Belgien nu som säsongens första land har presenterat sin tävlingsartist. Till Eurovision Song Contest 2018 blir det sångerskan Laura Groeseneken som kommer att representera Belgien. Vilken låt hon får med sig presenteras vid ett senare tillfälle.

 

Om Laura Groeseneken

Sångerskan Laura Groeseneken är 27 år gammal (född år 1990). Hon är singer-songwriter som till dagligdags arbetar med musiken, både som soloartist men också som röstcoach. Utöver det försörjer hon sig också genom att arbeta för möbeljätten IKEA. Bland de musikaliska projekt Laura medverkat i kan bland annat nämnas 007 in Concert (James Bond-konsert). Förutom sången spelar Laura piano och hon var även med och skapade hitlåten Gravity för den belgiska gruppen Hooverphonic, en låt som fick internationell spridning efter att ett parfymmärke använde låten i sin reklam.

Eurovision.tv fick sig en pratstund med Laura, en intervju som går att se i klippet här nedanför:

 

Belgiens uttagning 2018

Belgien har två anslutna TV-bolag till EBU som delar på ansvaret att ta ut den belgiska representanten. Detta sker i turordning att ett bolag först får välja, och året därpå får det andra bolaget välja innan turen går tillbaka till det första igen osv. Till Eurovision Song Contest 2018 är det flamländska TV-bolaget VRT som arrangerar Belgiens Eurovisionuttagning, och de har nu valt modellen med att åtminstone välja artisten internt. Artistvalet presenterades i TV-talkshowen Van Gils & Gasten i VRT under torsdagskvällen den 28:e september 2017.

Om bidraget också väljs ut internt eller om det blir någon form av final/uttagning återstår att se. Vi återkommer så snart vi fått mer info.

 

Tre succéår i rad för Belgien

Om det är något land som haft många succéer de senaste åren i Eurovisionen så är det Belgien. I år, 2017, blev sångerskan Blanche fyra i finalen, vilket var samma slutplacering som även Loïc Nottet uppnådde i Wien 2015. I Stockholm 2016 kom sångerskan Laura Tesoro på tionde plats i finalen. Belgien har ju tidigare annars haft svårt att ens nå final, men islossningen kom alltså för två år sedan. Om det håller i sig 2018 återstår att se.

 


 

Kommentera