Kolla in Eurovision 2006 i HD-format

PANELEN TIPSAR. Eurovision.tv fortsätter att bjuda på roliga överraskningar i sommarvärmen, denna gång handlar det om en HD-variant av Eurovision 2006 som släpps på tävlingens YouTube-kanal den sista juli.

 

Vad har hänt?

Under början av 2000-talet utvecklades HD-teknik som har gjort att TV-bilden blir mycket bättre jämfört med innan. Även Eurovision Song Contest tog till sig den nya tekniken och från och med Helsingfors 2007 har den nya tekniken använts. Men det var faktiskt redan året innan, i Aten 2006, som EBU tillsammans med grekiska ERT, italienska RAI, brittiska BBC och andra medlemsbolag som började utveckla tekniken i tävlingen. En hel del av det som filmades då blev filmat i HD, men däremot gick det inte ut i bild och efter tävlingen lades det i arkivskåpet och glömdes bort – fram till 2019 då ERT hittade en låda med det bortglömda materialet från tävlingen. Detta skickades för restaurering och nu 2021 är det klart för uppspel.

 

Vad kommer att visas?

Med start kl 21:00 CEST den 31:a juli spelas Eurovision 2006 upp i Eurovision.tv:s YouTube-kanal. Några förändringar kommer att kunna ses, bland annat då inte alla TV-kameror hade den nya tekniken installerad och att en del klipp därför kan se lite annorlunda ut. Men den största förändringen är att bildkvalitén är väldigt mycket bättre jämfört med originalvisningen för 15 år sedan. Här nedan visas sändningen i sin helhet från det att den släpps på YouTube.

 


 

Kommentera