Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

 

Kolla in Eurovision 2006 i HD-format

Publicerad: | Skribent: ESC-Panelen

Publicerad


PANELEN TIPSAR. Eurovision.tv fortsätter att bjuda på roliga överraskningar i sommarvärmen, denna gång handlar det om en HD-variant av Eurovision 2006 som släpps på tävlingens YouTube-kanal den sista juli.

 

Vad har hänt?

Under början av 2000-talet utvecklades HD-teknik som har gjort att TV-bilden blir mycket bättre jämfört med innan. Även Eurovision Song Contest tog till sig den nya tekniken och från och med Helsingfors 2007 har den nya tekniken använts. Men det var faktiskt redan året innan, i Aten 2006, som EBU tillsammans med grekiska ERT, italienska RAI, brittiska BBC och andra medlemsbolag som började utveckla tekniken i tävlingen. En hel del av det som filmades då blev filmat i HD, men däremot gick det inte ut i bild och efter tävlingen lades det i arkivskåpet och glömdes bort – fram till 2019 då ERT hittade en låda med det bortglömda materialet från tävlingen. Detta skickades för restaurering och nu 2021 är det klart för uppspel.

 

Vad kommer att visas?

Med start kl 21:00 CEST den 31:a juli spelas Eurovision 2006 upp i Eurovision.tv:s YouTube-kanal. Några förändringar kommer att kunna ses, bland annat då inte alla TV-kameror hade den nya tekniken installerad och att en del klipp därför kan se lite annorlunda ut. Men den största förändringen är att bildkvalitén är väldigt mycket bättre jämfört med originalvisningen för 15 år sedan. Här nedan visas sändningen i sin helhet från det att den släpps på YouTube.

 


Kommentera

 
 

 
 
 

  Tillbaka till toppen
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2023

Melodifestivalen 2023

Nationella uttagningar

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum med nio personer som tycker till om allt som rör Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Vi är en fristående grupp från Melodifestivalens respektive Eurovisions redaktioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen