1 september 2021

EUROVISION 2022. Nu infaller den 1:a september 2021, vilket innebär att låtar som släpps från idag och fram till senvintern 2022 teoretiskt sett kan tävla i Eurovision 2022. Däremot rekommenderar vi inga bidragssläpp förrän respektive uttagningsland meddelar att det är okej att offentliggöra sin låt.

 

Vad innebär denna regel?

I Eurovision Song Contests tävlingsregler finns en regel med som säger att inga tävlingsbidrag för nästkommande års Eurovision får ha släppts på några offentliga plattformar före den 1:a september året innan. Det innebär att för Eurovision 2022 gäller datumet den 1:a september 2021, och alla låtar som teoretiskt släpps från och med den dagen och framåt mars 2022 kan delta i Eurovision 2022. Sedan finns det såklart en massa andra regler som både artisten och låten som är tilltänkt tävlan behöver uppfylla för att godkännas, dock är detta en grundläggande förutsättning i regelverket.

 

Men offentliggör inget förrän TV-bolagen säger till

Även om det nu är fritt fram att publicera är vår rekommendation att INTE offentliggöra några tilltänkta tävlingsbidrag än. Detta för att varje uttagningsland kan ha egna tävlingsregler som säger att låtarna inte får ha släppts publikt före ett annat datum under uttagningssäsongen. Detta gäller de flesta länder som har publika uttagningar, exempelvis Sveriges Melodifestival.

Det bör därför än en gång påpekas att alla låtar som har släppts före den 1:a september 2021 kommer ej att få delta i Eurovision 2022. EBU kan dock, i undantagsfall, ge dispens.

 


 

Kommentera