Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

 

1 september 2021

Publicerad: | Skribent: ESC-Panelen

Publicerad


EUROVISION 2022. Nu infaller den 1:a september 2021, vilket innebär att låtar som släpps från idag och fram till senvintern 2022 teoretiskt sett kan tävla i Eurovision 2022. Däremot rekommenderar vi inga bidragssläpp förrän respektive uttagningsland meddelar att det är okej att offentliggöra sin låt.

 

Vad innebär denna regel?

I Eurovision Song Contests tävlingsregler finns en regel med som säger att inga tävlingsbidrag för nästkommande års Eurovision får ha släppts på några offentliga plattformar före den 1:a september året innan. Det innebär att för Eurovision 2022 gäller datumet den 1:a september 2021, och alla låtar som teoretiskt släpps från och med den dagen och framåt mars 2022 kan delta i Eurovision 2022. Sedan finns det såklart en massa andra regler som både artisten och låten som är tilltänkt tävlan behöver uppfylla för att godkännas, dock är detta en grundläggande förutsättning i regelverket.

 

Men offentliggör inget förrän TV-bolagen säger till

Även om det nu är fritt fram att publicera är vår rekommendation att INTE offentliggöra några tilltänkta tävlingsbidrag än. Detta för att varje uttagningsland kan ha egna tävlingsregler som säger att låtarna inte får ha släppts publikt före ett annat datum under uttagningssäsongen. Detta gäller de flesta länder som har publika uttagningar, exempelvis Sveriges Melodifestival.

Det bör därför än en gång påpekas att alla låtar som har släppts före den 1:a september 2021 kommer ej att få delta i Eurovision 2022. EBU kan dock, i undantagsfall, ge dispens.

 


Kommentera

 
 

 
 
 

  Tillbaka till toppen
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2023

Melodifestivalen 2023

Nationella uttagningar

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum med nio personer som tycker till om allt som rör Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Vi är en fristående grupp från Melodifestivalens respektive Eurovisions redaktioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen