Nordmakedonsk uttagningsfinal inför Eurovision 2022

NATIONELLA UTTAGNINGAR. Ännu ett land som överraskar med att byta uttagningsstrategi är Nordmakedonien som för första gången på många år kommer att utse artist och tävlingsbidrag till Eurovision 2022 genom en nationell final.

 

Vad har hänt?

Senast som Nordmakedonien utsåg artist och tävlingsbidrag genom en publik uttagning var inför Eurovision 2015 då TV-bolaget MRT anordnade den nationella uttagningen Skopje Fest, en uttagning som även hade använts vid flera andra uttagningstillfällen. Därefter har MRT endast valt internt år efter år, och till 2022 bryts den trenden med att bolaget återgår till en nationell final av en något mindre storlek (enligt beskedet kommer maximalt 6 bidrag att väljas ut).

För närvarande har bolaget öppnat en antagning för intresserade artister och låtskrivare att senast den 16:e januari 2022 skicka in material om man vill ta chansen att medverka! När den sedan har avslutats kommer en kommitté att lyssna igenom alla låtar och utse startfältet. Det kan även förekomma specialinbjudna akter.

Vi saknar ett datum för när finalen ska äga rum, men logiskt sett bör det bli någon gång mellan andra halvan av januari och mitten av mars.

 

Vilka krav ställs på de tävlande?

Utöver att artister, låtskrivare och tävlingsbidrag behöver följa EBU:s tävlingsregler gällande bland annat tidigast publiceringsdatum (ej publicerad före den 1:a september 2021), bidragets längd (ska kunna framföras på maximalt 3 minuter), originalitet (bara nyskrivna och tidigare opublicerade låtar kan delta), artistens ålder (minst 16 år gammal) etc. finns också krav på att alla medverkande artister ska inneha nordmakedonskt medborgarskap.

 

Var kan man skicka in bidrag?

Tävlingsbidrag med mera kan antingen skickas in till MRT:s huvudkontor eller mejlas till eurosong.macedonia@gmail.com

Förutom att bidragets studioversion ska skickas in krävs även information om vem/vilka som gjort text respektive musik, en kort biografi om artisten, låtens titel, låttexten på makedonska och/eller engelska samt kontaktuppgifter till teamet inklusive sociala medier-kanaler.

Det är också bra att notera att den artist/grupp som vinner den nationella finalen blir Nordmakedoniens representant i Eurovision 2022. Denne/dessa kommer tillsammans med låtskrivarteamet att få skriva under nya avtal gällande sin medverkan i tävlingen däribland att låten används i tävlingssyfte.

 


 

Kommentera